joro65 написа:От това ,което съм прочел- ЗА.Но при тези условия:
1.Нека инвестицията да не е държавна.
2.Държавата да не се задължава да изкупува тока
3.Да бъде построена по най-нови технологии и да бъде сигурна
4.Да не се съхраняват отпадъците в България
1. Идеята на този референдум (макар и никъде не е написано) е именно инвестицията да е държавна. Ако имаше хора, които са готови да влагат милиардите си, всяка една власт би ги приела, дори и най-големите тъпаци да са. Сигурен съм, че в далаверата си ще сложат и задължения и гаранции от държавата
3. Затова няма как да знам, мога само да подозирам отново продажните политици, но може и да не е нова.
4. Отпадъците абсолютно задължително ще се съхраняват в България. Според ЕС за в бъдеще всяка една държава ще се задължава да съхранява собствените си ядрени отпадъци. Нещо повече, от Русия искат и смятат да ни върнат ядрените отпадъци, които сме им дали.
5. Аз подкрепям Референдумите, но за въпроси, по които населението е видимо компетентно. Аз дори и в момента си признавам, че не знам супер много. Референдуми по бюджетни въпроси не трябва да има, а този макар и формално да не е такъв, цели именно това. Смятам, че трябва да има референдуми за тютюнопушенето, синята зона в София и подобни неща, с които човек се сблъсква всеки ден и от които всеки разбира и има мнение. Този референдум категорично не е такъв. Питат ни за нещо, с което нямаме пряк досег и от което очевидно не разбираме. И ако все пак тук, независимо от позицията си (да или не), ние се информираме чрез интернет и други източници , то огромна част от хората, които ще гласуват си нямат никаква представа и нформация относно това. Между 500 хиляди и 1 милион баби и дядовци ще пуснат своето "ДА" само защото някой им е казал "Режим на тока", "18 пъти по-скъп ток", "силна държава" и още куп подобни лозунги без никакви аргументи. Тези хора ще гласуват изключително неинформирано и целият реферндум ще е опорочен. Отделно те няма да носят отговорността от милиардите, които ще трябва да се платят за тази централа и въобще не мислят затова.