Защо шахът е разделен на мъже и жени?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Old_death
Контакти:

Re: Защо шахът е разделен на мъже и жени?

Мнениеот Old_death » 26 дек 2012 05:05

Corwin написа:
Old_death написа:
Corwin написа:
Blue1914 написа:Представяте ли си мъжете да налазят яко художествената гимнастика... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Няма художествена гимнастика за мъже и спортна за жени, нали?

И двата спорта ги има.Преди време гледах репортаж от някакъв турнир по художествена гимнастика за мъже.Японците са сила в тоя спорт.Що се отнася до спортната гимнастика за жени.....я помисли пак ;) Да ти говори нещо името на Надя Команечи?

Всъщност не. Тези спортове са ми тъмна Индия, затова питам :)
Но всъщност като се замисля съм гледал спортна за жени. А за художествената за мъже сигурен ли си? Сигурно е нещо ново, дето само японците го практикуват.

http://www.youtube.com/watch?v=B5kr1bWcG78
В резултат на това председателят счита, че въз основа на информацията и документацията, които са на разположение, няма друга алтернатива, освен да се заключи, че новият клуб ЦСКА-София изглежда е спортният наследник на първоначалния длъжник, ЦСКА София.

КРАСОТА ВЯРА БОРБА
Контакти:

Мнениеот КРАСОТА ВЯРА БОРБА » 26 дек 2012 09:07

Шахмата е разделен за да не се засягат жените.Когато видя негър световен шампион тогава може и да няма женски и мъжки.

stanleys
Контакти:

Мнениеот stanleys » 26 дек 2012 13:21

По принцип аз съм против едно такова разделение, нали навсякъде говорим за равенство между половете, а тук може да се изтълкува като дискриминация :?
Работата е там, че жените говорят за такива неща, само когато им изнася. :) В конкретния случай една такава "дискриминация" е само от тяхна полза, дори дискриминираните са мъжете. В повечето турнири има отделни награди за жени, има отделни майсторски и гросмайсторски титли за жени (нормативите там са значително по-ниски от тези за мъжете). С упорита работа, една жена може да играе успешно срещу силни гросмайстори-мъже - пример е не само Юдит Полгар, но и бившата световна шампионка Hou Yifan от Китай. Казват, че една жена не можела тотално да се посвети на шаха, поради особеностите на женската психика и физика и събитията в нейния живот, като майчинството - вярно е донякъде, но в същото време е и удобно оправдание.
Но пък трябва да си признаем, че шахматът си е тежък спорт и изисква много работа - и в подготовката и по време на самата партия. Освен чисто шахматни знания и умения, трябва и да си добре физически подготвен.
И последно - това че някой играе добре шах, изобщо не означава, че той е умен :)

Потребителски аватар
защо
Контакти:

Мнениеот защо » 26 дек 2012 13:23

Eй, много философска стана темата. Разделили са го, щото и в другите споротве е така, а жените, естествено, немат нищо против да си стават шампионки по лесния начин. Ако нямаше женски спорт, предполагам, че навсякъде щеше да има и жени-шампионки, е отвреме-навреме, ма като се сетя за сестрите Уилямс, примерно, тия не на тенис, ми и на борба могат да бият мъжете.
Когато Пенев говори, боговете си водят записки. Когато Пенев пърди, боговете си записват нотите.

stanleys
Контакти:

Мнениеот stanleys » 26 дек 2012 13:33

Eй сега на турнира в Гибралтар през януари ще се изсипят всичките най-силни жени в света. Там не стига, че има отделни доста високи награди за жени, ами освен това, ако някоя от тях спечели награда в генералното класиране й позволяват да вземе и двете. Тоест някоя шахматистка може да спечели повече от победителя в генералното класиране, независимо че е завършила примерно на 4-то място (миналата година така и стана, но все пак Hou Yifan игра супер тогава и раздели първото място, като спечели и срещу Полгар)

Потребителски аватар
mironi88
Контакти:

Мнениеот mironi88 » 26 дек 2012 14:09

От всички мнения обощавам едно - шахът е разделен на полове, защото е научно доказано, че поне в тази област жените са по-тъпи!
ИзображениеИзображение

Потребителски аватар
баничката
Контакти:

Мнениеот баничката » 26 дек 2012 17:33

Няма начин Антоанета да бие Веско,
най- много реми да и даде.

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 26 дек 2012 18:09

Много приказки изчетох, и аз сигурно не съм съвсем прав, но ще помоля писалите да ми дадат пример за спорт, в който жени се състезават с мъже за една титла.. и спортът е олимпийски.Ама имало пилоти в автомобилните състезания... това пак не доказва нищо, защото са единици...Май в Париж-Дакар е участвала една жена.В кърлинга пише някой, за художествената гимнастика друг, но и двамата не дават примери, че жени и мъже участват едни срещу други в тези спортове.И в тениса го няма, и във футбола, и в баскетбола.... просто сме различни и по физически, и по емоционални качества, за да се състезаваме едни с други.

А на тоя, дето писа, че жените са тъпи мога да му кажа, че и той не е много остър, ама нали е от Винкелщат-сигурно се има за нещо голямо!
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

Потребителски аватар
защо
Контакти:

Мнениеот защо » 26 дек 2012 19:29

А, в кърлинга, поне на Олимпиада, пак си има отделни турнири за мъже и жени.

П.П. Кашчей, освен шаха, можеш ли да се сетиш за некой друг олимпийски спорт, в който топката се рита с ръце от дървени олипийци върху затревения лед? :lol:
Когато Пенев говори, боговете си водят записки. Когато Пенев пърди, боговете си записват нотите.

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 26 дек 2012 19:38

защо написа:А, в кърлинга, поне на Олимпиада, пак си има отделни турнири за мъже и жени.

П.П. Кашчей, освен шаха, можеш ли да се сетиш за некой друг олимпийски спорт, в който топката се рита с ръце от дървени олипийци върху затревения лед? :lol:

Шахът не е олимпийски спорт, та не се сещам за нищо, свързано с него и олимпиадите, независимо, че има шахматни олимпиади... които пак са разделени по полов признак-жените не играят срещу мъже.

ПП-Чувал съм, без да съм уверен, че на жени не се трансплантира мъжко сърце-защо ли?
Когато на шега се бъзикаме на мъже и жени..става весело, но да задаваш сериозно въпрос, чийто отговор е пределно ясен е... много интересно 8-)

Бих попитал автора, защо Юсеин Болт не се състезава в женски серии, както и защо спринтьори не се пускат на дълги разстояния 8-)
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

Върни се в “Други спортове”