Мнениеот honda » 17 дек 2012 20:53
За мен лично най-добрата схема е 10 отбора и единна Б група с 18 или 20 отбора. Като в А група играят помежду си по 4 пъти, като 9-я и 10-я от А група отпадат директно ,а 7-я и 8-я играят бараж с 3-я и 4-я от Б група.
В единната Б група може да играят и вторите отбори на водещите отбори ( Левски, ЦСКА, Литекс, Лудогорец , Ботев(Пд)) като в Б група няма да се позволяват чужденци извън ЕС( и без друго те не са много в по-скромните отбори. Така ще се даде възможност по-лесно да се налагат млади български момчета. Защото при сега действащата система е много трудно на отбори като Левски, ЦСКА , Лудогорец, Ботев да налагат юноши понеже за тях всеки мач е от много голямо значение и не могат да си позволят експерименти. Така ще се даде възможност на момчета като Вутов, Долапчиев, Г.Костадинов, Цоневи и т.н. да играят много по-често на достатъчно високо ниво.
Поради много малкия брой отбори в А група при един такъв формат ще се намали значително броя на мачове без значение ,както и на отбори ,които не играят за нищо . Също така всеки отбор би искал да играе в А група понеже приходите биха били много по-сериозни.
При един такъв формат и Б група би била достатъчно силна и без друго в момента в Б група играят отбори ,които нямат никакво желание да играят в Б група, реално биха останали само водещите отбори от сегашната Б група плюс 6 отбора от сегашната А група плюс 4-5 Б отбора на водещите ще се получи и достатъчно интересна Б група.
Сегашния формат с 16 отбора е прекалено раздут. Да ме извиняват ,но сравнения с водещите първенства в Европа са несериозни- най-малкото чисто демографски и финансово разликите са огромни. примерно бюджета на отбори от нашата А група е колкото е бюджета на отбори от 4-та дивизия в Германия или Англия. Уважавам всички отбори ,но участието в А група на отбори като Светкавица, Черноморец Бургас(София) и няколко други като тях за мен е абсолютно безпредметно. Много по-добре е да играят отбори ,които могат да си го позволят. Като могат да бъдат поставени и изисквания да инсталират отопление под терена( за да може да се играе и през декември и февруари), както и осветление за да може да се играят мачове на осветление през лятото. Който не оправи стадино-във Б група.