Книгите на убитите Георги Стоев и Боби Цанков?
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
-
- Контакти:
Книгите на убитите Георги Стоев и Боби Цанков?
Въпросът ми е какво мнението ви за книгите на Стоев и Цанков мир на праха им!Аз прочетох 6 книги на Георги Стоев и мисля,че човека е казвал истината когато е писал тези книги.Никой нормален няма да лъже с риск да го убият нали?Та веднага излиза другият въпрос привикани ли са героите на книгите им на разпит?Ако не са защо?Разбира се поне тези герои които са живи а те са много малко!
- Божията ръка
- Контакти:
Re: Книгите на убитите Георги Стоев и Боби Цанков?
Що се занимаваш с това?
Първо, аз съм прочел всичките книги на Георги Стоев и според мен има доста доза истина като цяло. Интересувам се от тази тема, защото човек трябва да познава историята си- и в най- добрите, и в най- лошите й краски. Чел съм и други неща за това време и съм си съставил горе- долу някаква представа за т.нар. "преход".
Проблемът е, че спадам към по- младото
поколение и не съм преживял истински тези времена, а четенето донякъде изкривява представите, получава се т.нар. книжно познание. Но всеки сам решава за себе си в кое да вярва и в кое не. По принцип съм отворен към мнения на тази тема, които биха били и по- обективни, и по- точни от моите.
Като цяло съм настроен позитивно към книгите на Стоев.
Второ, за писаниците на Боби Цанков не мога да кажа нищо, защото не съм чел нищо , а и няма да чета. Имам познати, които косвено са го познавали и мнението им като цяло е негативно за този човек. А и нещата, които правеше в ефира първо на радио "Вива" и после по телевизиите допълнително засилват представата ми за Боби Цанков и неговото т.нар, творчество.
И трето, има филм за този период- "ИМало едно време на изток". Преди около година имаше тема за филма, но никой не можа да даде информация за него. Пускан е само няколко пъти на голям екран и нищо повече. За филма мненията са по- скоро положителни. А вече дали той умишлено е затъмняван или не, аз лично мога само да гадая. В България все пак всичко се случва. Но ако някой има все пак информация относно филма, да пише.
Това е общо взето мнението ми по темата, ще се радвам да има и други включили се!
Проблемът е, че спадам към по- младото

Второ, за писаниците на Боби Цанков не мога да кажа нищо, защото не съм чел нищо , а и няма да чета. Имам познати, които косвено са го познавали и мнението им като цяло е негативно за този човек. А и нещата, които правеше в ефира първо на радио "Вива" и после по телевизиите допълнително засилват представата ми за Боби Цанков и неговото т.нар, творчество.
И трето, има филм за този период- "ИМало едно време на изток". Преди около година имаше тема за филма, но никой не можа да даде информация за него. Пускан е само няколко пъти на голям екран и нищо повече. За филма мненията са по- скоро положителни. А вече дали той умишлено е затъмняван или не, аз лично мога само да гадая. В България все пак всичко се случва. Но ако някой има все пак информация относно филма, да пише.
Това е общо взето мнението ми по темата, ще се радвам да има и други включили се!

"Бела жига, това сега си ти!
И цела книга много ще те измори!"
И цела книга много ще те измори!"
Да не им вадя костите на хората, но бяха измислени герои!
-
- Контакти:
venger написа:Първо, аз съм прочел всичките книги на Георги Стоев и според мен има доста доза истина като цяло. Интересувам се от тази тема, защото човек трябва да познава историята си- и в най- добрите, и в най- лошите й краски. Чел съм и други неща за това време и съм си съставил горе- долу някаква представа за т.нар. "преход".
Проблемът е, че спадам към по- младотопоколение и не съм преживял истински тези времена, а четенето донякъде изкривява представите, получава се т.нар. книжно познание. Но всеки сам решава за себе си в кое да вярва и в кое не. По принцип съм отворен към мнения на тази тема, които биха били и по- обективни, и по- точни от моите.
Хубаво мнение!Така аз бих искал да коментирам това,че много хора казаха Георги Стоев вообще не бил част от тези неща а само си измислял това абсолютно не е така защото той показва пръстена който му е бил даден от Поли Пантев съжалявам,че навлизам в подробности.Боби Цанков пък е документиран дългогодишен съдружник на много лица свързани с престъпния свят.Неминуемо има и доста художествена измислица в книгите,но истината в книгите за мен е абсолютна!
За Боби Цанков сефте чувам че е имал книги. На Георги Стоев преди 2-3 години ми беше щукнало и се зарибих по неговите книги и изчетох не малко от неговите писаници. Сега вече след като мина време откакто ги четох и преосмислих някои неща ми се струва че повечето неща които ги е писал са си чисти измислици. Всичко се въртеше около него, и Маджо и Пантев и другите СиКаджии уж са го имали всичките като за брат а пък той се изкарва че е бил троен или четворен агент(уше на всички). Иначе като изключим тези му "изхвърляния че е най-важен" най-интересното от писанията са му подробните описания на 3 или 4 поръчкови убийства (от негова гледна точка). Тези убийства наистина са се случили, има ги по вестниците, но дали са се случили точно по този начин - незнам, то малко хора знаят де, а дали е истина е работа на следователите да разберат. Факт е че беше оставен доста дълго време да си пише историите, което говори че повечето неща са измислени и не е притеснявал особено мафията. Но явно и някое от описаните убийства или в част от описанието има доза истина, защото накрая някой изпрати човек да го застреля на пъпа на София. Интересно ми е само безхаберието или некадърността на полицаите ни които не разкриха нито един наемен убиец. И ни обясняват как е невъзможно да се разкрият извършителите на подобен род деяния и в същото време холандците хванаха този който застреля Косьо Самоковеца на центъра на Амстердам само за 2-3 дена след убийството. Темата е много обширна и в тоя дух може да си разсъждаваме до утре сутринта...
Аз също съм прочел всичките книги на Стоев,със сигурност има много украсени неща,но това е нормално.Все пак са пресъздадени доста случки на които автора не е присъствал лично.Кое е вярно и кое не,мисля че никой от нас не може да се наеме да коментира,а и малко останаха живите знакови фигури от 90те години.Спомням си че в последната си книга беше казал че в следващата част ще разкрие кой е убил Георги Илиев.Аз лично уважавам Георги Стоев,заради смелоста му да напише тези книги,директно с имена на хора,организации,които много хора не смеят да изрекат.Бил съм много малък в тези години и не е коректно да коментирам,но поне са били мъже и хора с чест,за разлика от днешните които се изживяват в подземния свят..
Мога да ви препоръчам да прочетете книгите на Надя Чолакова-Живей Бързо.
Мога да ви препоръчам да прочетете книгите на Надя Чолакова-Живей Бързо.
препоръчвам също "Вулгарни Романи " на Христо Калчев "Взлом" и "9милиметра" на Слави Ангелов
[rimg]https://dl.dropboxusercontent.com/u/31972793/androidbg/10628155_946991171983886_3440970175867167846_n.jpg[/rimg]
Градски легенди и художествена измислица са книгите им, общо взето. Ама са писани от хора, които са живели в това време в тия среди, ако не факти, поне аромата на времето можеш да усетиш.
Когато Пенев говори, боговете си водят записки. Когато Пенев пърди, боговете си записват нотите.
- Adrian Monk
- Контакти:
защо написа:Градски легенди и художествена измислица са книгите им, общо взето. Ама са писани от хора, които са живели в това време в тия среди, ако не факти, поне аромата на времето можеш да усетиш.
А покрай художествената измислица има твърде много истина...

"... Знаете, че преди победата на деветосептемврийската революция в спорта и най-вече във футбола преобладаваха буржоазно-фашистки елементи. Народната власт не можеше да допусне това. Затова създадохме нашия ЦСКА". Д. Джуров