На 36 години Михаел Балак прекрати футболната си кариера. Бившият капитан на Германия бе освободен от Байер Леверкузен през лятото и се смяташе, че е преговарял с австралийски клуб, но в крайна сметка се оказа, че двубоят му от 5 май е бил последен за него.
„Сега, когато съм на 36 години и мога да погледна назад смятам, че се насладих на прекрасна професионална кариера. Като дете никога не съм и мечтал за нещо подобно. За мен бе привилегия да работя с първокласни треньори и фантастични съотборници. Разбира се ще ми липсват мачовете пред 80 000 зрители и отбелязването на голове” се казва в официално съобщение на Балак разпространено от Байер.
„През последните няколко месеца не играх футбол и това ми показа, че е дошъл моментът да се откажа. Благодарен съм на семейството си и на всички хора, които ме подкрепяха през годините, защото те имат важен принос за моя успех” добавя халфът.
Започнал професионалния си път през 1998-а година Балак става шампион на Германия през 1998-а. Следва трансфер в Байер и разочароващия сезон 2001-02, когато тимът загуби финалите в Шампионската лига и купата на Германия и остана 2-и в първенството.
След това премина в Байерн Мюнхен, където за 4 години спечели 3 титли, а след това изкара 4 сезона и в Челси, като спечели титлата на Висшата лига и 3 купи на ФА. Последва двугодишен период в Леверкузен и сега обяви, че спира с футбола.
За националния отбор той изигра 98 мача, в които отбеляза 42 гола и през 2002-а загуби финала на световното първенство, а през 2008-а сблъсъка за титлата на Еврофиналите.