Ще има ли хляб тази зима?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Re: Ще има ли хляб тази зима?

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 02 окт 2012 09:32

шивача написа:
varnafen написа:То яденето на хляб не е от най-полезните... :)

"живият хляб" с жив квас, е нещо не полезно, а безценно :!:

Овесената каша също е безкрайно полезна... ;)
Ранно утро в Девъншир. Шерлок Холмс и доктор Уотсън правят сутрешната си разходка. Откъм Баскервил Хол се чува протяжен вой, който се понася над тресавището...
- Господи, Холмс - казва изплашено доктор Уотсън - кучето се е върнало!
- Глупости, Уотсън - отговаря Шерлок Холмс - това е сър Хенри, на когото пак са поднесли за закуска овесена каша.... 8-)
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
Pichichi
Контакти:

Мнениеот Pichichi » 02 окт 2012 10:44

Не знам но вчера по нац. телевизия даваха някакъв филм за български емигранти в Испания.
Загледах го и там една женица каза 2 уникални неща:
1. На въпрос какво не ви хареса в България когато бяхте за полседен път, жената каза че е била
в БГ за последно тази пролет и това "Цените в магазините за хранителни стоки са много скъпи" !!!
2. На въпрос за жилището и каза че го е закупила на кредит за 79 000 Е като лихвата по ипотечния
кредит е 3 % -та !!!!

И това е в Испания която е със супер срината банкова система в момента с ниска оценка от финансовите акули
с гонеща 25 %-та безработица официална !!!
Хайде нека Л.Хампарцумян да коментира това за лихвата по ипотечния кредит !!!
Нека също и мин. Миро ловджията и соц. министър коментират "Цените в магазините за хранителни стоки са много скъпи".
Уточнявам че въпросната жена живее в Мадрид !!!

Потребителски аватар
stn

Мнениеот stn » 02 окт 2012 10:55

Въпросът е нас дали ще ни има тази зима, а не хлябът.

LSFC 1914 написа:Всеки да си прави вкъщи питки и баници. Кой ще мисли тогава за хляб ? :lol:

С евтения ток ...
Умира бавно този, който бяга от страстта и водовъртежа на чувствата, които връщат блясъка в очите и спасяват тъжните сърца...

Потребителски аватар
Flash1912
Контакти:

Мнениеот Flash1912 » 02 окт 2012 10:57

Въпросната жена ако е като тия дето си идват от Англия и разправят как "лееелее там соковете са 40 пени, а тука давате 2.50лв за капи". После се оказва, че там не пили точно натурален сок, ами "плодова напитка с аспартам и 10% съдържание на плод" - по-известно като Costa - сокът за бедните индийци :) Та ако е от тези дето пазаруват от най-мизерните магазини в чужбина - и тук има такива, да иде да яде "месо".

Потребителски аватар
Pichichi
Контакти:

Мнениеот Pichichi » 02 окт 2012 11:00

Flash1912 ами въпросната жена каза че работи като стюардеса все пак и то с доста добър трудов договор !!!
Все пак са и дали кредит да си купи апартамент и там проучванията на банките към клиента не са като в БГ.
Според думите и всичко необходимо и като харана за 10 дни и струва 20 Евро в магазина.
Последна промяна от Pichichi на 02 окт 2012 12:35, променено общо 1 път.

parvanoff
Контакти:

Мнениеот parvanoff » 02 окт 2012 11:56

Не е тайна, че огромна част от хората в България са алчни до безкрайност и цената се надува страшно много от прекупвачи и магазини. Спомням си преди време как изкупуваха прясното краве мляко на 25 стотинки, а по магазините изкуственият му еквивалент вървеше по почти 2 лева... Но това е пазарната икономика, която някои толкова харесват... Иначе стюардесата каза и други важни неща, като това колко хора останали на улицата и едва свързвали двата края. Единият пък каза, че като получил заплата парите му стигали за ежедневните неща и му оставали да може да заведе някоя мадама на заведение или кино, което не ми звучеше много оптимистично. Истината е някъде по средата-във всяка държава си има и бедни и богати хора, а не всички емигранти в Испания работят като стюардеси...
За пшеницата нещата ще стоят по подобен начин-ще тръгнат слухове за недостиг, за да може да се вдигне цената на крайния продукт още повече, за да може и някои да печелят още повече. Друг е въпросът, че рядко чувам за добра реколта и смъкване на цените ;) Обикновено се получава, че когато реколтата е добра цените просто си остават същите...
само Левски и България
Memento mori, homine, quia pulvis es et in pulverem reverteris!

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 02 окт 2012 11:58

Не знам за Испания и испанците, но една моя близка живее и работи в САЩ и скоро ми писа за проблемите на американците (цитирам): "Хамериканците се оплакват колко им бил скъп бензинът (3.50 долара на галон, т.е. около 1.40 лева на литър, приравнено в наши пари), ама като им кажеш, че при нас бензинът излиза около 7 долара на галон, пък заплатите средните не надвишават 400-500 долара и млъкват веднага. :lol: "
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 02 окт 2012 12:11

parvanoff написа:..... Спомням си преди време как изкупуваха прясното краве мляко на 25 стотинки, а по магазините изкуственият му еквивалент вървеше по почти 2 лева... Но това е пазарната икономика, която някои толкова харесват...

Друго си е да станеш сутринта по тъмно и да се наредиш на огромна опашка, защото през деня млякото и хлябът ще свършат, а преди уикенда да се запасиш с продукти, защото през уикенда всички магазини ще бъдат затворени. ;) Друго си е да се наредиш преди Коледа на опашка за банани пред "показния" магазин, за да има за теб и семейството ти, а и да пратиш на близки в провинцията. Друго си е да дебнеш дефицитните стоки (помня как баща ми - лека му пръст, един месец дежуреше всеки вторник от ранно утро в ЦУМ, за да успее да купи автоматична перална машина "Перла" на снаха си). Аз си купих с връзки чудото на българската електроника - щайгата, кой знае защо наречена телевизор "Велико Търново" директно от един склад... и т.н, и т.н. А това, че при "плановата" икономика на социализЪма всички взимаха по равно - и знаещите и можещите, от една страна, и некадърниците (които не ги товареха с работа, за да не я осерат) и мързеливците, от друга - това е дребна подробност в пейзажа.... ;)
Последна промяна от Captain Stottlemeyer на 02 окт 2012 13:00, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Rigabula
Контакти:

Мнениеот Rigabula » 02 окт 2012 12:32

Момци, аз докато бях в Англия живях с 200 ЛВ на месец по едно време - общо взето само за храна, общежитието така и не го платих. Вярно е, че има измислени сокове за по 40р и примерно зеленчуците са им, в повечето случаи, супер стъклени и безвкусни. Но месните продукти не бяха никак зле, пък и там винаги, когато нещо наближи срока на годност и получава няма такава отстъпка, или пък като наближи края на работния ден - разбирай 17:30, пускаха пиле на грил за по 2.5£. Тук в момента само за 4-членно семейство даваме около 80лв на седмица за ядене. Само хляба ни е по 2лв на ден минимум. Къде е UK, къде сме ние по отношение на заплатите.
Изображение

Потребителски аватар
Pichichi
Контакти:

Мнениеот Pichichi » 02 окт 2012 12:41

Иначе стюардесата каза и други важни неща, като това колко хора останали на улицата и едва свързвали двата края. Единият пък каза, че като получил заплата парите му стигали за ежедневните неща и му оставали да може да заведе някоя мадама на заведение или кино, което не ми звучеше много оптимистично. Истината е някъде по средата-във всяка държава си има и бедни и богати хора, а не всички емигранти в Испания работят като стюардеси.

Идeята на мнението ми беше че според въпросната жена в Испания цените на хранителните стоки са по-евтини оттук
също така лихвата и на ипотечния кредит е 2 пъти по-малка от възможо най-ниската която може да получи
средностатичстически гражданин в БГ за кредит в Евро (даже са над 6 %-та). И това в Испания която всички финансови
институции сочат с пръст а на нас ни казват браво вие сте стабилна финансова държава !!!
Отделно на това сумите които се взимат там са 1000 Е и нагоре, 750 Е и нагоре, 400 Е и нагоре а тук за същите но в лева !!!

Но месните продукти не бяха никак зле, пък и там винаги, когато нещо наближи срока на годност и получава няма такава отстъпка

А тук когато наближи срока просто му слагат друг етикет !!!

Върни се в “Свободна зона”