Каква ви беше първата кола ???

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
tsonpen
Контакти:

Re: Каква ви беше първата кола ???

Мнениеот tsonpen » 11 сеп 2012 11:21

Едно време, когато работех за един от заможните българи и трябваше да се купи още една слежебна кола и на вечерната среща започна дискусия, един през друг всеки започна да дава акъли. Тогава човекът с парите каза: "Стоп, само си губим времето, защото всеки си мисли, че разбира от коли. Шофьорът(личният му) да отиде и да купи някаква кола." Е, той купи една Шкода Фабия, която не беше особено подходяща за целта по няколко причини, но да не навлизам в подробности. После оправихме грешката с комплект дизелови "баничарки".
А моята първа кола беше Трабанта на баща ми, производство 1966-та, със сменен двигател, защото старият скъсал ремък и чорапогащникът, който сложил временно да върти турбината и динамото не се справил и моторчето прегряло. Имаше предно гърне от неръждаема ламарина (собствено производство), запушваше му се кранчето за горивото и често оставах без ток, докато не го преправих от 6 на 12 волта. Един ден ми се пръсна сепаратор на лагер в скоростната кутия и сам си я оправих. Когато слагах двигателя забърсах прахоляка на притискателния диск на съединителя и от там се почнаха едни мъки с приплъзване на съединителя, не ви е работа. Сигурно 10 пъти слагах и махах двигателя. Първо виках помощ за процедурата, накрая започнах да си го вадя и слагам сам. Колко двигател е - сигурно 50-60 килограма. Накрая си купих нов притискателен диск и мирясах. Вдигаше повече от 120 според километража, а когато паркирах накриво го вдигах за единия заден калник и дотътрях задницата където си искам. Няма да забравя специфичния мирис на бензин, характерния звук на двигателя и романтиката от този автомобил с който съм обиколил България няколко пъти. Минах няколко десетки хиляди километра и сигурно съм го бутал общо поне 50 километра :mrgreen: Но никога не ме предаде насред път. Накрая го продадох на едни цигани, които се отъркаляха с него на един завой само след седмица.
След това реших да си купя вече Кола ;) и нали бях почнал с малка кола, реших да е Рено 5, но постепенно разбрах, че човек не трябва да се ограничава. Купих си Форд Ескорт, 1990-та година. Това беше през 1999-та година. Минах 70 хил. км с него и междувременно карах няколко служебни автомобила. След това продадох Форда и минах на кола от магазина и наистина това е то - чисто новата кола е нещо наистина добро, но и разходите са много по-сериозни и човек трябва да е на нужното ниво. След нея взех и една втора упортреба, но на много малко километри. Тя се оказа със собствено мнение, но пък е една чаровница, така че приемам изненадите без да се ядосвам ;)
Като съвет към автора на темата - недей слуша "капацитети". Имам сигурно 300 хил. километра зад гърба си. Карал съм какви ли не коли и абсолютно всички имат както достойнства, така и несъвършенства. Едни се чупят по-малко, на са абсолютни дървета. Някои, дето ги обявават за боклуци се оказват и здрави и комфортни, а струват и малко. Други, които уж били най-добрите преоткриват сервиза като втори дом, а удоволствието от използването им клони към нула. При колата втора употреба късметът е голям фактор! Най-важно е да не робуваш на митове и не харчи много за първата си кола. Недей купува старо желязо, самото защото отпред имало някаква емблема. Направи изгодна покупка и недей пренебрегва годината на производство. Недей се страхува от по-голямата кола. Спокойно можеш да си вземеш поне "С" клас (Фокус, Голф, Астра, Меган - споменавам ги само като размер). Може и "D" клас да си вземеш (Алфа156, Мондео и т.н.)... Успех!
[center]Изображение[/center]

Потребителски аватар
vidinski
Контакти:

Мнениеот vidinski » 11 сеп 2012 11:45

Първата кола която си купих бе "жигула" от търг на ОСО "УЧЕБНА"

Потребителски аватар
balgarin
Контакти:

Мнениеот balgarin » 11 сеп 2012 11:48

Първата ми кола беше Фолксваген Венто 1994 г. турбо дизел, 1900 куб., 80 к.с. Изминатите километри няма да ги коментирам, тъй като новия внос винаги е около 120 000 км. :evil: . Вземах я заради червения цвят, беше много хубав. Имаше много запазен двигател и на равно 180 км. си ги вдигаше без да се напъва, но до там :) . Беше икономична, но дизела сега е скъп. Трампих я за Ауди А3, а сега карам Ситроен Ксара Пикасо, тъй като вече не съм ергенче. Кола на газ му е майката, но ти си младо момче и ще искаш бегачка сигурно :) .

Ivo-Chernomoretz
Контакти:

Мнениеот Ivo-Chernomoretz » 11 сеп 2012 11:56

Нямам автомобил , но в момента карам шофьорските курсове ;)

Потребителски аватар
rsk
Контакти:

Мнениеот rsk » 11 сеп 2012 13:20

Моята количка пука по 8 литра газ градско, сипвам и 50 лева и забравям кога съм сипал последно :lol:
Нашият патрон е Васил Левски, вашият е Христо Кърпачев

Потребителски аватар
caci

Мнениеот caci » 11 сеп 2012 15:36

Първата ми кола беше MITSUBISHI PAJERO в далечната вече 1993 год.,но иначе през 80-те карах на баща ми Москвича-дванайстак без книжка. :)
Интервю на ген. Джуров:
-Армейският спортен клуб беше и остава носител на социалистическия морал и един от символите на успеха на Народната власт. Затова създадохме нашия ЦСКА.Това не беше грешка!
А аз мразя тази грешка цска!

AnalBreaker
Контакти:

Мнениеот AnalBreaker » 11 сеп 2012 17:17

Нямям кола :cry: :cry:
Един ИСТИНСКИ българин !

[offtopic][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9FWuhfA9Hls[/youtube][/offtopic]

blue_lagoon

Мнениеот blue_lagoon » 11 сеп 2012 20:48

Братле,май мнозина не схванаха че нямаш много пари. Пак ти казвам не робувай на марка. Френските коли с нищо не са по-лоши от Сеат,Фолксваген,Форд ,Опел. Ти си за кола в малкия клас. Мисли за Клио 2 / 1.4-75 к.с. или 1.6-90 к.с. , Пежо 206 ,1.4,1.6 , евентуално Фокус 1 - 1.6 . Има ги много често и са от 2500 до 3500 лв. Задължително четиривратка,по-лесно се продава. Гледай да е без удари и задължително провери цвета на антифриза в казанчето и маслото на щеката и капачката. Гледай да е със здрава предница и рейка и с добър съединител,знаеш как се пробва предполагам. Ангренажа и ролките на тези марки са безумно евтини. Подръжката е лесна и евтина. Остави ги отворковците които те съветват да си вземеш Голф,Бмв,Сеат,Ауди. Това не са коли ,а комлекси. Същите боклуци са като останалите марки коли. За японските ти казах ,че са друга класа,но трудно ще ги продадеш после,а и много гният/ ти поради ограничен бюджет ще вземеш по-старичка все пак./ Взимай Клио,Меган,206,307,Фокус,Фиеста или нещо в този клас и бъди жив и здрав ;) Не знам знаеш ли,но Рено,Пежо и Фиат имат най-много коли на годината в Европа. В класацийте на Билд за здравина пък,японците отдавнна бият като тъпани немците. Корейците също. Купувай смело и след 2-3 години каране губиш 1000 лева от тези коли не повече. Успех ;)

Потребителски аватар
krasimilkov
Контакти:

Мнениеот krasimilkov » 11 сеп 2012 21:54

kokic1986 написа::) Изображение 8-)

Оникална е!!! ;)

Потребителски аватар
sMotLiO
Контакти:

Мнениеот sMotLiO » 12 сеп 2012 09:57

Opel Corsa
You run fast? Ill run 10 paces faster. You jump high? Ill jump 3 inches higher. You train hard? Ill train 5 times harder

Върни се в “Свободна зона”