Тема за футболното хулиганство

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Re: Тема за футболното хулиганство

Мнениеот Странджата » 09 сеп 2012 13:09

По необясними причини сутринта рано, преди сън, си мислех да пусна тема, близка до тази. Мислех си да се обърна към хората- не само от моето поколение, които ходеха на мачове с удоволствие. Аз съм левскар от как се помня, но докато бях студент, не съм пропуснал мач на ЦСКА тогава, когато Левски не играеше. Не си спомням да съм ходил с някакво притеснение на Червена звезда, камо ли със страх. Но тогава нямаше сектори – имаш стадион – стадион, пълен с хора, които обичат футбола, а с футбола – и един от многото отбори, които го играят. Тогава също нямаше агитки. И понеже в темата се захваща и лингвистичен анализ на дискурса, мога да кажа следното – раждането на думи като сектор Б и сектор Г е, - както се каза тука вече, израз на манипулации, с цел да се парцелира обществото, да се редуцира енергията на много хора, събрани от една идея.
Изразът агитка носи ясни значения, произлизащи връзката с други деривати – агитирам, агитатор и т.н. Да ви напомня определена епоха и идеология? Защо се наложи агитка – ами защото езикът и казва, и прикрива – назовава тези значения, а прикрива механизмите, които стоят в избора на израза. Само едно е достатъчно – всеки вече знае, че агитките са платени. Тогава питам с какво право тези агитки се наричат привърженици – думата за тях е просто като благородна титла! Може би вече става по-ясно целият механизъм, по който бяха лишени хората от легитимно събиране на големи групи, без властта да им разрешава и да ги наблюдава. И си мислех да предложа форум и съпричастни с него модератори, в който да си говорим като хора за футбола и за живота, който в някаква част всеки от нас посвещава на него. Да започнем да мислим и да пишем в човешки категории, да спрем да се опълчване един срещу друг, да си пишем за онова, което ни обединява. И тогава може би ще намерим сили да изгоним платените клакьори – защото те са тези, които се налагат в сектори и форуми. Ако са истински привърженици на един или друг отбор, ще напуснат секторите и ще идат при другите, за да ги палят с песни и овации, а не с ругатни и простотии. Защото ако си сред нормални хора, а не в сектора, където заради адреналина навярно ходят много, които не съзнават какво точно става там, тогава няма да вдигаш транспаранти, от които нацията да се срамува.
Не иска да кажа, че не може в един или друг сектор да не се събират общности, но нека бъдат неформални, а не платени или под влиянието на платените. Естествено в тези сектори доминиращия идентификатор да е възрастта, но това в никакъв случай няма да доведе до сегашната профанация – напротив, ние, по-старите, също има на какво да се учим – най-малкото не можем да се мерим по плам и енергия с младите.
Има още много неща, които можем да си кажем, при условие, че някой бди над чистотата на форума, защото съм сигурен, че форумните провокатори също са част от кохортата на рушителите, за които рухналата България и обезвереният българин са средство за задоволяване на нагони – властови и сребролюбски. Ако нямаме сили да дадем отпор на ширещата се агресия, която изсмуква силите на здравата част от нас, ние сме вече обречени.

bm1914ls
Контакти:

Мнениеот bm1914ls » 09 сеп 2012 13:31

Мерките,които някои форумци предлагат са лесно изпълними.В повечето случаи са и ефективни, и ще помогнат в борбата срещу това уродливо явление.Но момчета,мислите ли,че българската полиция е в състояние да се справи.Имам чувството,че командните структури при ченгетата са абсолютно некомпетентни.При всички скорошни случаи изблиците на насилие са породени точно от тъпи полицейски решения,които нагнетяват допълнително напрежение сред запалянковците.Дори в последния случай-сблъсъкът между привърженици на "Берое" и "Левски" по време на мача с Италия прозира нехайно отношение към организацията на охраната на такова значително събитие като важен международен мач.Не вярвам полицаите да не са знаели,че има искри между двете агитки.Тогава защо старозагорци са настанени не къде да е,а в "Лъвчето". Защо няма стюарди в сектора?Спомням си първото мащабно трошене на седалки на Националния стадион.Провокира го неуместна полицейска намеса.На финала за купата на България в Стара Загора след неадекватна намеса на полицията само по щастлива случайност не се стигна до стъпкани фенове и човешки жертви.Какво да кажем за извеждането на агитката на ЦСКА от Герена,предизвикано от бездействието на полицията,когато двадесетина фена започнаха трошат безнаказано и никой не ги спря.Ако куките бяха прибрали тези елементи навреме,следващите събития нямаше да ги има.Има още много подобни неща.Хайде да попитам,как така лица със забрана да посещават спортни събития у нас се оказват на стадионите при гостуване на техния тим,че дори и на мачове извън страната.Липсва превантивната работа с фенклубовете от страна на полицията.Даже и самите футболни клубове не правят нищо в това отношение-те просто се срещат с различните фракции и дават пари за хореографии и др.такива.Изобщо всички се правят,че проблемът не съществува.
И между другото,вярвате ли,че футболното хулиганство е изкоренено в "белите страни"?Даже и в самата Англия,която толкова често ни се дава за пример не е.Просто агитките не се бият на стадионите,а извън тях.При последното гостуване на "Арсенал" в Ливърпул четирима души бяха арестувани за убийство на ливърпулски запалянко.Спомнете си един скорошен мач между "Милуол" и "Уест Хям"/мисля преди малко повече от година/.
Смятам,че този проблем се подценява от съответните органи и това подценяване много скоро ще ни излезе скъпо.Дано да съм лош пророк.

daydreamer
Контакти:

Re: Бой между ултраси на Левски и Берое на мача на националите

Мнениеот daydreamer » 09 сеп 2012 13:41

deepblue написа:
Avgusta 1916 написа:Добре сте дошли на всички нормални фенове.

В А спокойно ли е, че ще идвам с приятелката ми?
Има ли левскари някъде по към агитката?

Единствената заплаха ще е някой от хилядите чоплещи семки да те нацели някой път по грешка. Ако си без левскарско шалче не виждам какво лошо има да си в А сектор. Без това 1/3 от семкаджиите сигурно ще са дошли да видят Левски, а не толкова Берое. В А сектор ще видиш майки с деца, хора на всякаква възраст- води смело приятелката ти. Но ще сте на централната трибуна- едва ли ще отворят сектора, който е близо до феновете на Левски. На входа стават големи опашки на такива мачове и трудно се намират места ако си отишъл 20 минути преди началото.

Не си ли идвал до сега на стадиона ни? Не е толкова враждебен за нормалните фенове. Всички фенове на Левски, които идват да гледат мач са добре дошли- а тези които просто искат да чупят и бият- дано полицията го ошамари малко.

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Мнениеот Alexx » 09 сеп 2012 13:46

Avanti_Ragazzi написа:В България няма истинско футболно хулиганство, има деца които си играят и се правят на футболни хулигани. Но истинско футболно хулиганство няма!!!

В България няма футболно хулиганство, а при нас това са си обикновени хулиганчета които се свързват с футбола . Ще дам пример страната, която се води родина не само на футбола, но и на самото футболно хулиганство - Великобритания. Та там в хулиганството е еволюирало до такава степен,че на стадионите няма големи изцепки като факли,бомби и сбивания. Дали заради строгите закони или заради някаква еволюция в самите нрави на футболните фирми или фърмс (така им казват на фракциите в Анлгия) не зная, но в Англия сбиванията между фракциите стават извън стадиона на уговорени места и се бият само фенове които са от фракцията. Не като дука където като видиш някой фен с шал на противников отбор тръгваш да го биеш. Както един познат който не е от София и решава по време на мача на ЦСКА - Левски да се разходи малко и понеже е с екип на ЦСКА го виждат голям брой левскари и го набиват. Нещо което е голяма простотия. Човекът няма нищо общи с фракции и подобни неща.

Потребителски аватар
1982

Мнениеот 1982 » 09 сеп 2012 13:49

Да, точно полицията е виновна, че лумпените чупели седалки. Милите те, хрисими и кротки, но гадната полиция ги накарала да чупят седалките, едва ли не насила ....
A. ПРЕДСТВЯНЕ НА КАНДИДАТА

4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.

daydreamer
Контакти:

Re: Бой между ултраси на Левски и Берое на мача на националите

Мнениеот daydreamer » 09 сеп 2012 13:50

"Софийският районен съд е осъдил трима от петимата, задържани снощи, футболни хулигани, съобщиха от пресцентъра на МВР. Те няма да имат право да посещават спортни прояви за срок две години. Освен това съдът е постановил двама от тях да останат в ареста за 10 денонощия, а третият - за 15 денонощия.

Задържаните непълнолетни момчета са предадени на близките им и ще бъдат съдени допълнително. В СДВР продължава работата за установяването на всички нарушители на обществения ред по време на футболния мач между отборите на България и Италия."

Това някои от феновете, които са започнали боя ли са?

uppercut
Контакти:

Мнениеот uppercut » 09 сеп 2012 14:02

всичко идва от държавата с неадекватните си мерки срещу комплексарите които ходят пияни или надрусани на стадиона и се чудят сд кого да се сбият........ултрас ок ама зорлен да се правиш на мъж когато знаеш че зад теб са 100човека е смешно а после в полицията да хленчеш като жена ;)
BULTRA-100 написа : Твърдо зад Н.Бареков който обича Ботев трябва да го подкрепи !
forever1912 написа : Vsi4ki vzimat pari, nqma mqsto za ugrizeniq.
Лудата банда написа : И помнете - Ботев шампион = Бареков ББЦ номер 28

bm1914ls
Контакти:

Мнениеот bm1914ls » 09 сеп 2012 14:10

Приятелю,явно някои неща не са ти ясни.Преди години не е имало случай полицай да бъде ударен.Тогава не носеха тежко снаряжение,даже палки нямаха,но милиционерските разпореждания се изпълняваха по най-бързия начин.Нямаше масови милиционерски нахлувания,но за бомбичка,димка или нещо подобно изхвърчаха по 50-60 човека от сектора,без да има нужда от употреба на палки.Вярно,че после повечето пак се промъкваха по някакъв начин обратно на мача,но да не изпълниш милиционерско разпореждане си беше доста опасно.
А мисълта ми беше,че неадекватната проява на полицейско насилие може да предизвика ескалация на напрежението и да доведе до жертви!Типичен пример за това е случаят на "Хейзъл" в Брюксел,когато белгийската полиция се опитва да натъпче всички привърженици на "Ливърпул" в сектор,който не може да ги побере,защото италианците са изкупили повече билети от квотата им.
В Стара Загора за малко не се случи нещо подобно.Тежко снаряжените с палки и щитове полицаи започнаха да избутват феновете от СЗ и варненския фенклуб,които се биеха с тях върху секторите,където имаше обикновени хора.Цели два сектора бяха опразнени от тези запалянковци,както се казва на пожар,а бойното поле се разшири.Именно тогава започнаха да летят седалки.Именно това имам предвид,когато говоря за полицейска некомпетентност.

Потребителски аватар
1982

Мнениеот 1982 » 09 сеп 2012 14:18

Е точно СЗ не ми ги оправдавай с "полицейската некомпетентност", защото много добре знаем, и ти, и аз, че те търсят само повод, за да се сбият, да чупят. Не им пука дали ще е с полицаи, дали с левскари, беройци и т.н., важното е да стане търкал.
A. ПРЕДСТВЯНЕ НА КАНДИДАТА

4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.

миле гърбавия

Мнениеот миле гърбавия » 09 сеп 2012 14:30

ultralevski написа:Баси тъпата тема.

Що ли пък и аз си мисля така?

Върни се в “Футбол - България”