Историята на Horde Zla ...

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
POPCORN
Контакти:

Историята на Horde Zla ...

Мнениеот POPCORN » 25 юли 2012 20:09

ОРДИ НА ЗЛОТО-Ужасът на Босна

Създават Horde Zla, след като от групировката Pitari хвърлят змия по скамейката на „Цървена звезда” и са заклеймени като опасни хулигани
Фракцията зад ФК „Сараево” е основана през 1987 г. Наричат себе си „Орди на злото”. Историята около избирането на името е наистина интересна.
Но, всъщност, организираната подкрепа за „Сараево” е позната няколко години преди това. През сезон 1984/85, когато отборът става за втори път шампион на Югославия, привържениците следват тима из цялата територия на федеративната република. През този период те са известни като „Pitari“ (хлебари/сладкари) и по време на домакинските двубои се настаняват на източната трибуна на олимпийския стадион „Косево”. Именно оттам през 1987 г. към скамейката на гостите от „Цървена звезда” полита боядисана в червено-бяло змия. Разразява се нечуван скандал, властите обявяват „питарите” за хулигани. Много от тях са арестувани, а клубът е принуден да пренасочи по-крайните си привърженици към северната трибуна, която е по-отдалечена от терена.
Поради конфликта с юговластта, поддръжниците на „Сараево” усещат нужда освен местоположението си, да сменят цялата идентификация. За целта лидерите на трибуните Амир Пузич-Джине, брат му Алмир–Пуза, Енес Шиярич–Ширко, Алмир Лютвикадич–Лютво, Един Челик и Лилич Кемо провеждат няколкодневни срещи, на които се обсъжда бъдещото име на организацията.
Сред предложенията са „Torpeds“, „Tornados“, а също и „Walters“ по името на героя Владимир „Валтер” Перич от филма „Walter defends Sarajevo“ ("Валтер брани Сараево"), лидер на съпротивата по време на Втората световна война. Случайно на тези корави момчета попада популярният в Югославия комикс „Загор срещу ордите на злото” и всички съмнения се разсейват на секундата – името на групировката Horde Zla е избрано единодушно.
Следващата стъпка е изработването на знамена, шапки и шалове с логото на новосформираната фракция. Много бързо, благодарение на неудържимия ентусиазъм на лидерите, Horde Zla бързо намира място в десетката на най-добрите ултрас организации в Югославия. Всепризнат факт е, че момчетата от фракцията държат рекорда за най-продължително скандиране без прекъсване – изпълнение на една песен в продължение на пълни 45 минути. Членската маса пък само за първата година достига 5000 – брой, с какъвто по това време могат да се похвалят единствено Гробари, Делиjе, BBB и Torcida.
Horde Zla обаче се отличава от тях с пълната си аполитичност, както и отбягването на темата за национализма – членовете с гордост наричат себе си югославяни. В „Ордите на злото” членуват момчета от всякаква националност и изповядващи различна вяра, за разлика от националистическите фракции на сърби и хървати.
Въпреки това те не остават длъжници на крайните нападки на националистическа основа. Такъв е случаят с гостуването в Нови Сад в края на 80-те, където местната „Фирма” ги посреща с обидни възгласи и двете организации се вкопчват в безмилостно меле.
Сцените се повтарят и при гостуванията в Белград, Мостар и Загреб. Неведнъж срещу „ордите на злото” се използват и огнестрелни оръжия, но за щастие всичко се разминава без последствия. Но това само идва да покаже, че много скоро след основаването си, в Horde Zla е формирано ударно ядро, което респектира по югославските стадиони и извън тях. Затова пък момчетата с тъмночервени шалове успешно прилагат употребата на ножове – през 1988 г. в Мостар е прободен местен запалянко, а градът претърпява невиждано разрушение, а през 1991 г. Белград е облян в кръв, след меле с „гробарите”, двама от които потеглят за болница след тежки прободни рани.
Единственото приятелство от този период, което Horde Zla успяват да завържат е с „Хищниците” от „Борац” Баня Лука.
Войната заварва футболния и хулиганския живот в Босна точно в неговия разцвет. Лидерите на Horde Zla до един грабват автомата и се отзовават в защитата на Сараево от сръбските войски, някои от тях завинаги остават на бойното поле.
След приключване на военните действия, тези, които оцеляват, възстановяват Horde Zla и след 1997 г. тя заживява своя втори живот. Десетгодишнината е отпразнувана с пищно шоу от 300 факли на двубоя срещу „Железничар” и хореография в три сектора срещу „Бешикташ”. Horde Zla отново е на картата на мощните футболни организации!
На следващата година „ордите на злото” нахлуват на терена по време на градското дерби срещу „Железничар”, след като няколко от „сините” привърженици провокират вратаря на „Сараево” от пистата, непосредствено зад вратата му. Схватката на тартановата атлетическа писта завършва с над 30 ранени и сериозни щети по съоръженията на стадиона.
Времената, когато момчетата от Horde Zla действаха като един, обаче са в миналото. В края на 90-те, водени от лични стремежи за власт върху северната трибуна, някои от лидерите изпаднаха в тежък конфликт. Една част от групировката се отцепи на западната трибуна, афиширайки се като Horde Zla Zapad. И макар през изминалия сезон да се наблюдаваха наченки на помирение, раздорът дълго ще тежи върху тъмно-червените поколения и сплотеността сред членовете на една от най-мощните групировки на Балканите.

Информацията съм е взел от един форум.До преди да играят с Левски тази фракция не ми беше известна.Последните събития обаче ме заинересуваха и реших да намеря малко инфо за нея.От написаното съм доста очарован..Ние все се бием какви фракции имаме и каква публика, обаче смея да твърдя,че тия като организация и някои други неща ни превъзхождат..Информацията не я пускам за да се заяждам с Левскарите и тн...просто се чудих, защо са толкова наперени тия босненци, а според мене имало защо...говоря наперени относно фракцията им..Споделих е, с мисълта че може да е интересно и на някой друг освен на мене :)
Люляк, май, финал за купа,
дузпи, шут, греда и супа,
Крейзи, пропуски, картони,
Негър, рикошет, шампиони
Левски, Славия, протокол
Везалов, фамозен гол,
Хикс, сълзи, инфаркт, мустаци
Kрейзи шит, пак декларации
Титла, купа, стадион,
Много кофти син сезон !

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Re: Историята на Horde Zla ...

Мнениеот CTAHKO » 25 юли 2012 20:23

Интересна статия 8-)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
POPCORN
Контакти:

Мнениеот POPCORN » 25 юли 2012 20:27

CTAHKO написа:Интересна статия 8-)

и на мене ми стана интересно, затова реших да е споделя във форума.Аз тия ги мислих за някакви мишки , ако трявба да съм искрен, ама явно не е така.доста сериозна групировка са си пъ к и както казах в първият пост , по някой неща ни превъзхождат ....
Негър, рикошет, шампиони
Левски, Славия, протокол
Везалов, фамозен гол,
Титла, купа, стадион,
Много кофти син сезон !

Потребителски аватар
пегъзимузовски
Контакти:

Мнениеот пегъзимузовски » 25 юли 2012 20:28

хвърлят змия по скамейката на „Цървена звезда” :) :) :) В България през 90-те години сините запалянковци хвърлиха змия по съдията Веско Богданов на полувремето на вечното дерби , април 97 или 98-ма година .

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 25 юли 2012 20:34

POPCORN написа:

и на мене ми стана интересно, затова реших да е споделя във форума.Аз тия ги мислих за някакви мишки , ако трявба да съм искрен, ама явно не е така.доста сериозна групировка са си пъ к и както казах в първият пост , по някой неща ни превъзхождат ....

Е то ако решиш,можеш да напишеш подобна статия и за феновете на Левски,ЦСКА,Ботев,Локомотив Пд 8-) И ние имаме с какво да се похвалим,но май няма кой да извади хронология на събитията,да ги отсее и да им придаде художествен вид.А може и да има направени подобни статии :? Не зная,не съм запознат.

Потребителски аватар
POPCORN
Контакти:

Мнениеот POPCORN » 25 юли 2012 20:36

CTAHKO написа:
POPCORN написа:

Е то ако решиш,можеш да нпишеш подобна история и за феновете на Левски,ЦСКА,Ботев,Локомотив Пд 8-) И ние имаме с какво да се похвалим,но май няма кой да извади хронология на събитията и да ги отсее и да им придаде художествен вид.А може и да има направени подобни статии :? Не зная,не съм запознат.

попринцип си прав.но според мене доста от написаното е истина.видяхме ги тука какви са , после гледах няколко клипа в yutube и тн.тия са си сериозни момчета.по нищо не остъпват на нашите фракции, нищо ,че на футбол са си слабички ;)
Негър, рикошет, шампиони
Левски, Славия, протокол
Везалов, фамозен гол,
Титла, купа, стадион,
Много кофти син сезон !

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 25 юли 2012 20:44

POPCORN написа:попринцип си прав.но според мене доста от написаното е истина.видяхме ги тука какви са , после гледах няколко клипа в yutube и тн.тия са си сериозни момчета.по нищо не остъпват на нашите фракции, нищо ,че на футбол са си слабички ;)

Не,не нямам предвид някой,нещо да си измисля,а просто да се съберат събития свързани с феновете на дадения клуб и да се отсеят по-значимите в хронолигичен ред.Това се отнася за всеки от БГ клубовете.Иначе като прочетох статията и веднага си представих реакцията им и как се "насират" от страх ли,от смях ли,като научат гръмкия прякор на тартора на феновете на Левски,Гугутката :shock: :shock: :lol: :lol: :lol:Дали цял мач няма да му гукат :lol:

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 25 юли 2012 20:47

Ей садо-мазо воайори такива, стига с тея глупости. Защо ли тези теми се пускат от цесекари? И каква всъщност е била фенската принадлежност на тези, които издигнаха плаката на Герена?

Не-феновете и мразалянковците нямат клубна принадлежност. Закон!
Не знам обикновени сеирджии ли сте или провокатори, ма заради вас, други ще страдат. Знаете го, нали?
Последна промяна от metodito на 25 юли 2012 20:50, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
POPCORN
Контакти:

Мнениеот POPCORN » 25 юли 2012 20:48

CTAHKO написа:
POPCORN написа:попринцип си прав.но според мене доста от написаното е истина.видяхме ги тука какви са , после гледах няколко клипа в yutube и тн.тия са си сериозни момчета.по нищо не остъпват на нашите фракции, нищо ,че на футбол са си слабички ;)

Не,не нямам предвид някой,нещо да си измисля,а просто да се съберат събития свързани с феновете на дадения клуб и да се отсеят по-значимите в хронолигичен ред.Това се отнася за всеки от БГ клубовете.Иначе като прочетох статията и веднага си представих реакцията им и как се "насират" от страх ли,от смях ли,като научат гръмкия прякор на тартора на феновете на Левски,Гугутката :shock: :shock: :lol: :lol: :lol:Дали цял мач няма да му гукат :lol:

:lol: :lol: е тия не ги слуша главата.може ли някой да звъни на гугутката да си говори с него :lol:
Негър, рикошет, шампиони
Левски, Славия, протокол
Везалов, фамозен гол,
Титла, купа, стадион,
Много кофти син сезон !

Потребителски аватар
POPCORN
Контакти:

Мнениеот POPCORN » 25 юли 2012 20:49

metodito написа:Ей садо-мазо воайори такива, стига с тея глупости. Защо ли тези теми се пускат от цесекари? И каква всъщност е била фенската принадлежност на тези, които издигнаха плаката на Герена?

Не-феновете и мразалянковците нямат клубна принадлежност. Закон!

и защо се пускат от ЦСКАРИ?Ако не бяхте вие с вашата глупост , и да станат такива простотии по форуми и интернет въобще нямаше да търс такава фракция да видя как е създадена и тн.ти на мене не ми говори какъв фен съм и кой мразя, защото съм ходил на малко повече мачове отколкото ти.В това съм сигурен!ЦСКАРИ издигнаха трансоперанта на герена много ясно.ЗА всичко в тая държава са виновни ЦСКА и цскарите...смех смех смеx . Не виждам какво лошо има,че съм пуснал тема за тая фркация..
Негър, рикошет, шампиони
Левски, Славия, протокол
Везалов, фамозен гол,
Титла, купа, стадион,
Много кофти син сезон !

Върни се в “Футбол - Свят”