Европейското отмина, но вълненията около предложения ни на този голям форум футбол не секват. В следващите редове няма да опитам и на йота да отрека твърдението, че испанската национална гарнитура е може би най-успешната такава в историята на Играта. Това е безспорна и категорична констатация. Желанието ми е малко от малко да се вгледаме в детайлите и да видим дали това, което поднася "армадата" е привлекателно за неутралния фен.
Сутринта, след мача на Испания с Хърватска, сърбах кафе в едно от култовите заведения в родния ми град, където по принцип се събират доста запалянковци и ежедневно текат дискусии на различни злободневни теми от футболния свят. Докато стоях сам на масата и разгръщах любимия си спортен всекидневник, един благообразен чичка се обърна към мен с питане за резултата от изиграния късен мач. Веднага му отвърнах: "Не го ли гледахте?". А той само въздъхна и ми отговори следното:" Абе,момче, заспал съм...Много си я подават тия испанци и ми доскуча...".
Ето тази реакция ме накара да се замисля върху испанския футболен продукт, да го съпоставя със стари образци и да направя за себе си изводи относно развитието на любимата на всички игра. Може би това нямаше да ми се наложи, ако Ракитич бе малко по-концентриран пред гола, съдийската свирка по-толерантна към "ветрените" и кафето ми малко по-експедитивно от нормалното. Като дръпна калема установявам, че чичката със свои, прости думи очерта контурите и с един замах извлече квинтесенцията на широко прокламирания футбол "цък-цък" или "тики-така". Тоест - този тип футбол е приспивен и убийствено скучен. Не виждам нищо оригинално в нескончаемото лашкане на топката в средата на терена. Това заприличва на игра на флипер, в която коженото кълбо сменя ежесекундно собственика си, като целта не е толкова офанзивата, колкото ограничаването на атакуващите възможности на противника. На мен лично въобще не ми дреме дали Шави и Иниеста ще се я подадат 300 пъти и дали владеенето е 97 или 100 процента. Тези цифри единствено зомбират и подменят истинските стойности. Защото примерът с Челси е пресен, а игровото им поведение е живо доказателство, че нещата могат да се случват и по друг начин.
Далеч съм от мисълта да принизявам стореното от Испания, но поне на това първенство не намерих в облика й нищо по-различно или напълно иновативно спрямо показаното преди четири години. Една и съща схема, една и съща игрова философия и нищо атрактивно и вдъхновяващо в противниковия пеналт. Един Алба на фланга, доближил се плътно до образци като Кафу и Роберто Карлуш с петдесет метровите си пробиви и дотам. А имаше години, когато триото Гу-Ва-Ри рисуваше по терена, елегантния Зизу поставяше нерешими ребуси пред противниковите отбрани, а играч като Замер влезе завинаги в историята с невижданата за времето си компилация между централен защитник и дефанзивен халф. Нещо като днешния Де Роси, ама не точно. Всичко това все на европейски първенства и трайно запечатано в съзнанията на по-старото фенско поколение.
В крайна сметка всеки има право да гледа или да ни гледа тази Испания. Моят избор е направен отдавна. Затова и тазгодишния финал бързо ще избледнее за мен, както бързо изтякоха трийсетината минути, които изгледах от него след като Алба беше вече удвоил, а класиката още не бе станала факт.
Успешни - да, но не и привлекателни
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: Успешни - да, но не и привлекателни
За първи път съм склонен да се съглася с момчето. Това, което играят "Барселона" и Испания, е всичко друго, но не и футбол. Това е някакъв измислен начин да се представя най - великата игра. Много фалшив. Няма нищо новаторско в него, а напротив - консуматорско. Такъв стил изисква всеки мач, когато имаш трудности, съдията да е на твоя страна.
Франция на Платини е един от най - великите отбори, които съм гледал. Мнозина смятат, че Франция на Зизу е в пъти по - велика. По успехи със сигурност е така, но по начин на игра изобщо не може да има сравнение. Мишел Платини и в "Ювентус", и във френския национален отбор буквално рисуваше. Мнозина говорят, че титлите, спечелени с Липи, са най - успешният период в историята на "бианконерите", но това е една голяма заблуда. Онзи отбор на "Юве" беше с класи над останалите. Фактът, че спечели с измислена дузпа срещу "Ливърпул", доста оспорва силата му, но и без нея дори "бианконерите" да бяха, за времето си се доказаха.
Платини печелеше купа след купа с финес, с класа.
Испанците с нищо не могат да се сравнят нито с Бразилия на Пеле, Загало, Дида и Вава, нито с Германия на Мюлер, Майер, Бекенбауер, Оверат, Фогтс.
Тези отбори играеха ФУТБОЛ, не излизаха на терена, за да пречат на съперника да играе, не пускаха пръскачките след загуба, държаха се като ГОЛЕМИ.
Испания е голяма само заради успехите си, но не и като начин на игра, не и като поведение на терена. Играчите на "Реал" Мадрид се държат като състезатели на велик клуб, но другите - не.
Франция на Платини е един от най - великите отбори, които съм гледал. Мнозина смятат, че Франция на Зизу е в пъти по - велика. По успехи със сигурност е така, но по начин на игра изобщо не може да има сравнение. Мишел Платини и в "Ювентус", и във френския национален отбор буквално рисуваше. Мнозина говорят, че титлите, спечелени с Липи, са най - успешният период в историята на "бианконерите", но това е една голяма заблуда. Онзи отбор на "Юве" беше с класи над останалите. Фактът, че спечели с измислена дузпа срещу "Ливърпул", доста оспорва силата му, но и без нея дори "бианконерите" да бяха, за времето си се доказаха.
Платини печелеше купа след купа с финес, с класа.
Испанците с нищо не могат да се сравнят нито с Бразилия на Пеле, Загало, Дида и Вава, нито с Германия на Мюлер, Майер, Бекенбауер, Оверат, Фогтс.
Тези отбори играеха ФУТБОЛ, не излизаха на терена, за да пречат на съперника да играе, не пускаха пръскачките след загуба, държаха се като ГОЛЕМИ.
Испания е голяма само заради успехите си, но не и като начин на игра, не и като поведение на терена. Играчите на "Реал" Мадрид се държат като състезатели на велик клуб, но другите - не.
"Реал", "Милан", "Ливърпул", "Байерн", "Аякс" - НАЙ - ВЕЛИКИТЕ!
Точно стилът на Испания и Барса е най-красивата част от футбола. Нима футболът на Челси срещу Барса да беше привлекателен, та те се бранеха като Опълченците на шипка 180 минути, това ли е футбола? Или английската му версия с изсипани топки напред и нагоре?
Испания и Барса - това е футбол, изкуството да умориш противника с топка, да умееш да си подаваш топката в 80% от игровото време и противникът ти да е безсилен. За такъв футбол се изискват 2 неща - уникална физическа подготовка и уникални технически умения
Испания и Барса - това е футбол, изкуството да умориш противника с топка, да умееш да си подаваш топката в 80% от игровото време и противникът ти да е безсилен. За такъв футбол се изискват 2 неща - уникална физическа подготовка и уникални технически умения

- sweetchinmusic
- Контакти:
Първите двама казаха всичко и мисля, че няма какво да се добави повече. Много хубава тема!
Taz написа:Точно стилът на Испания и Барса е най-красивата част от футбола. Нима футболът на Челси срещу Барса да беше привлекателен, та те се бранеха като Опълченците на шипка 180 минути, това ли е футбола? Или английската му версия с изсипани топки напред и нагоре?
Както съм казвал и казвам, това са виртуални успехи, които нямат нищо общо вече с играта футбол. От доста години се гледа всичко друго, но не и футбол. Много се взимат забранени стимуланти. Фактът, че толкова момчета починаха в последните години, доказва правилността на твърдението ми.
Меси без многото анаболи, които в миналото взимаше, никога нямаше да се занимава с футбол, защото е ПРОТИВОПОКАЗНО при неговия случай.
Футболът е просто една игра, в която при загуба се стиска ръка на съперника и признаваш успеха му. Испания това няма да направи и по - точно част от играчите й.
Последна промяна от daniel875 на 05 юли 2012 22:00, променено общо 1 път.
- sweetchinmusic
- Контакти:
Taz написа:Точно стилът на Испания и Барса е най-красивата част от футбола. Нима футболът на Челси срещу Барса да беше привлекателен, та те се бранеха като Опълченците на шипка 180 минути, това ли е футбола? Или английската му версия с изсипани топки напред и нагоре?
"Не оправдавай загубите си с лошия шанс! Това е равносилно да кажеш, че победите ти са съвсем случайни..."

sweetchinmusic написа:Taz написа:Точно стилът на Испания и Барса е най-красивата част от футбола. Нима футболът на Челси срещу Барса да беше привлекателен, та те се бранеха като Опълченците на шипка 180 минути, това ли е футбола? Или английската му версия с изсипани топки напред и нагоре?
"Не оправдавай загубите си с лошия шанс! Това е равносилно да кажеш, че победите ти са съвсем случайни..."
Гунди имаше страхотни самозаповеди.
Друга от тях гласи:"Уважавай втория в крайното класиране, защото може би точно той е трябвало да завърши пръв!"
Говоря по спомени. Възможно е да греша някъде думите, но смисълът беше точно такъв.
- barca4ever
- Контакти:
Барса и Испания последните 4-5 години играя божестен футбол и това са го казвали толкова треньори и футболисти.
Така че колкото и да ви не изнася Барса и Испания ще са фактор във световния футбол, защото отдолу идват нови звезди. Това не са Челси който ШЛ няма да видят в следващите поне 10-15 години.
Така че колкото и да ви не изнася Барса и Испания ще са фактор във световния футбол, защото отдолу идват нови звезди. Това не са Челси който ШЛ няма да видят в следващите поне 10-15 години.
[wrapimg=]http://www.fcbarcelona.cat/web/Imatges/banners/_promocions/actius_especials/wembley/bc-campions_champions.jpg[/wrapimg]
BARCAFOREVER[wrapimg=]http://imgon.net/di-MAQN.gif[/wrapimg]
1992,2006,2009,2011
BARCAFOREVER[wrapimg=]http://imgon.net/di-MAQN.gif[/wrapimg]
1992,2006,2009,2011
barca4ever написа:Барса и Испания последните 4-5 години играя божестен футбол и това са го казвали толкова треньори и футболисти.
Абе тo и след КЕШ-а на Стоичков в Барса идваха нови звезди, ама не видяха 10-15 години нова титла. Чак когато дойде бразилския магьосник Роналдиньо !
[center]1914[/center]
- Синьо сърце
- Контакти:
barca4ever написа:Барса и Испания последните 4-5 години играя божестен футбол и това са го казвали толкова треньори и футболисти.
Те ако не бяха съдийските подлоги и гнусните палячовщини, смешното ти отборче щеше да види ШЛ на макавей, ама кво да направим. И то не на макавей, ами на МАКАВЕЙ РУНТАВЕЛКОВ АРШИНОВ, не знам ти зная ли го него или не?
Няма попътен вятър за този, който не знае къде отива!
[rimg]http://www.bghelp.co.uk/bgembassy_header/flag.gif[/rimg] БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!
[rimg]http://www.bghelp.co.uk/bgembassy_header/flag.gif[/rimg] БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!