ntodorov написа:А някой помни ли електрифицирането на БДЖ и старите парни локомотиви ?
[offtopic]Пуф-паф, пуф-паф...73-74 г беше този преход...Помня, като онова момче с феноменалната памет, което опикавало всички на първия ред[/offtopic]
Е тука вече ме уцели в сърцето.Аз,като ЖП-йско чедо това ми е болна тема.Помня парните локомотиви разбира се. Само че парнатя тяга за пътническите влакове бе заменена още през 60-те с дизелите SGP (Симеринг Грац Паукер)-или по нашему серия 04.Но парните машини доста след това теглеха товарни влакове.Като хлапе живеехме в Зорница,до МБАЛ и ходехме да гледаме влаковете минаващи покрай стадион Нефтохимик за и от Поморие.Имаше и дизели серия 55(тези които си минават от там и до днес),но имаше и много парни машини.С по-дълги и тежки композиции се налагаше да ги теглят 2 локомотива и пак понякога спираха на баира.Веднъж си спомням че сложих една дъска на линията ,влака идваше от Поморие-беше парен ,и аз с лапешкия си акъл съм бягал кат бит ******* щот си викам "Въййй,ся ш са обърни кат мине през това дърво и после ши ма фани милицията и жална ми майка.Естествено това многотонно чудовище мина през дъската като слон през муха и на мен ми олекна
[/center]