Мнениеот acmilan » 05 юни 2012 00:14
Не знам защо трябва да се обръща темата на спор между поколения, това е безкрайно несериозно. Има много интелигентни и сериозни хора на 15, на 20, на 30, на 50, на 70 г. и т. н. Има и много простаци на всякаква възраст. Както, разбира се, има и хора с по - големи и по - малки интелектуални възможности, нормално е. Мързелът също е важен фактор. Понякога има и много странични фактори за това каква оценка си изкарал на изпит или в училище. Мисля, че матурите са най - важният индикатор, защото там сте ти, химикалът и листата пред теб. В училище всичко е субективно. Даден предмет ти допада, друг не, даден преподавател може да ти помогне, друг да те закопае, може да преписваш, може да научиш един урок и да не те пипнат цял срок и т. н. Най - реалното оценяване са писмените изпити. Признавам, че аз извадих късмет, че моят випуск беше първият със задължителни матури и, поради това, не бяха особено трудни. Не че знам какви са след това де, не съм се интересувал. Изкарах 6 по история и 5.70 по БЕЛ. Казвам късмет, защото понякога и стотните играят сериозна роля. Така или иначе, важни са оценките от матурите и тези от дипломата по нужните за кандидатстване предмети. В този смисъл, ако искаш да учиш право или философия примерно, дали имаш 3 или 6 по математика в училище, няма никакво значение. Нито ще те направи по - добър в професията ти, нито по - слаб, нито повече или по - малко интелигентен. На мен никога не са ми допадали точните науки, не съм учил и не съм имал високи оценки по тях в гимназията. Предстои ми държавен изпит по политология, с успешното полагане на когото завършвам в СУ и изобщо това не ми е повлияло нито на интелектуалния капацитет, нито на следването, още по - малко на владеенето на българския език. Казвам това, защото оценките по даден предмет не са най - важното нещо. Важното е на първо място да си грамотен, да си коректен в отношенията и поведението си, да знаеш как да се държиш във всякаква обстановка, да знаеш какво искаш, да се стремиш да си добър в това, което правиш, да имаш добра обща култура. Всестранно развити личности вероятно има, съмнявам се, но не мога да бъда сигурен. Не е и нужно да бъдем такива. Но само ще дам един съвет - критикувайте, когато вие сте на нивото да го правите. Да се подиграваш на някого, че е неграмотен и ти също да допускаш сериозни грешки, не говори особено добре. Обичаме да се надсмиваме над другите, но трябва първо човек да е наясно със себе си, след това да се занимава с останалите.
Дида, Кафу, Неста, Малдини, Янкуловски/Каладзе/, Гатузо, Пирло, Сеедорф, Кака, Шевченко, Индзаги, ст. треньор Карло Анчелоти.