Евротурнири 2013 - 2014 - ЧИСТИЛИЩЕТО и все по-надолу

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

yordanov
Контакти:

Евротурнири 2013 - 2014 - ЧИСТИЛИЩЕТО и все по-надолу

Мнениеот yordanov » 02 юни 2012 11:52

Тази тема ще е актуална по това време догодина, но като гледам каква истерия стана с това кой се класира - финалиста или четвъртия - при положение, че цяла Европа знаеше и само България беше наопаки, хайде да почнем по - отрано. Не съм прочел някой някъде да я е зачекнал.
Тази година България завърши на 28 място в ранкинга на УЕФА, което означава, че през сезон 2013 - 2014 г. 3-я и 4-я в първенството (или 2-я и 3-я, ако носителя на купата е извън 3-ката) ще играят в Първи кръг на Лига Европа. Това грубо е 01 юли, а може и по-рано. За 4-я е сигурно, при 3-я има някакви шансове да прескочи във Втори кръг - вариантът е победителя в ЛЕ да се е класирал за ШЛ. Така стана миналата година - Порто спечели ЛЕ, но понеже се бяха класирали за ШЛ - изтеглиха третия в Беларус - тогава 28-и. Тази година шведите нямат този късмет. Но и този вариант не е сигурен. За мен лично си е срамно български отбори да почват тогава, но дотам я докарахме. Така че някои фактори в БФС трябва да се съобразят с този факт - тези отбори да имат време и за почивка и за подготовка преди мачовете.
Полудобрата новина е, че тази година отпада един средно-слаб коефициент и започваме 25-и. Няма шанс да се върнем на 28 място - трябва норвежците да спечелят 9 победи повече от нас, което ми струва невъзможно. Но няма шанс и да отидем на 21 място, което вкарва всичките ни отбори директно в ІІ кръг, така че и от сезон 2014-2015 4-я в България ще почва от 1 юли. Така че на България и трябва стабилен коефициент от 3,5 - 4 през следващите 3 години, за да се върнем там, където бяхме. И сега ще направя едно сравнение - Кипър започва 14-и тази година - Ако завърши на 15 място, което е абсолютно постижимо - през сезон 2014-2015 ще играе с 5 отбора, от които 2 в ШЛ.
Последна промяна от yordanov на 31 авг 2012 08:16, променено общо 1 път.

drvasko98
Контакти:

Re: Евротурнири 2013 - 2014 - ЧИСТИЛИЩЕТО

Мнениеот drvasko98 » 02 юни 2012 12:07

Аз мисля, че нямаме никакъв шанс за 3,5-4,0. Най-логичният ни коеф за предстоящия сезон е 1,5-2,0. Най-нормално е Лудогорец и Локо Пловдив да отпаднат още от първия си съперник, а Левски и ЦСКА независимо, че са поставени във втори и трети кръг, да не стигнат до плейофа или най-много един от тях. Най-много коеф за следващия сезон ще зависи от съпрника на Лудогорец във Втори предварителен на ШЛ, което или ще гарантира още 4 мача на тима и България или направо не ми се мисли

Потребителски аватар
kambata
Контакти:

Мнениеот kambata » 02 юни 2012 12:16

Голям проблем при българските отбори освен липсата на чисто футболни достойнства, е че първенството започва твърде късно малко след 2 кръг в ЛЕ и ШЛ. А и самата продължителност (30 кръга) е малка. Ето ще дам пример с Левски последния сезон. Срещу словаците от Търнава, Левски изигра първия си официален мач за сезона, докато от словашкото първенство бяха изминали 3 кръга. Та ако първенството е от 12 отбора и започва в средата на юни, първите два полусезона ще приключат до средата на декември. Следва малка пауза от 20 дена, през януари ще започват вторите два дяла, като завършека на А група ще е периода началото - средата на месец май. Между четирите полусезона ще има седмица почивка. Това разпределение ще е перрфектно, много мачове кратки летни и зимни лагери (или изобщо без такива) и ефекта ще е много по-добър.

Потребителски аватар
brat domingo
Контакти:

Мнениеот brat domingo » 02 юни 2012 12:30

От гледна точка коефициент, по-добре е да започваме по-рано, защото така имаме шанс да натрупаме точки срещу слаби отбори. Колкото по-късно почваме, нараства вероятността да отпадаме без да вземем и точка - като ЦСКА срещу Стяуа

Потребителски аватар
CskaUl7rasB0ysS0f1a

Мнениеот CskaUl7rasB0ysS0f1a » 02 юни 2012 12:38

brat domingo написа:От гледна точка коефициент, по-добре е да започваме по-рано, защото така имаме шанс да натрупаме точки срещу слаби отбори. Колкото по-късно почваме, нараства вероятността да отпадаме без да вземем и точка - като ЦСКА срещу Стяуа

да но братле точките давани в тези първи предварителни кръгове са направо нищожни. минимум участие в групите ни трябва за събиране на някакъм смислен коефицент
СЕКТОР Г
ТОВА СИ ТИ!

Потребителски аватар
WARrior
Контакти:

Мнениеот WARrior » 02 юни 2012 12:46

brat domingo написа:От гледна точка коефициент, по-добре е да започваме по-рано, защото така имаме шанс да натрупаме точки срещу слаби отбори. Колкото по-късно почваме, нараства вероятността да отпадаме без да вземем и точка - като ЦСКА срещу Стяуа

Абе то си е така,обаче тия победи дават и самочувствие :)
СТЕНЛИ,НИЕ СМЕ С ТЕБ!

Потребителски аватар
k_oleto
Контакти:

Мнениеот k_oleto » 02 юни 2012 13:00

kambata написа:Голям проблем при българските отбори освен липсата на чисто футболни достойнства, е че първенството започва твърде късно малко след 2 кръг в ЛЕ и ШЛ. А и самата продължителност (30 кръга) е малка. Ето ще дам пример с Левски последния сезон. Срещу словаците от Търнава, Левски изигра първия си официален мач за сезона, докато от словашкото първенство бяха изминали 3 кръга. Та ако първенството е от 12 отбора и започва в средата на юни, първите два полусезона ще приключат до средата на декември. Следва малка пауза от 20 дена, през януари ще започват вторите два дяла, като завършека на А група ще е периода началото - средата на месец май. Между четирите полусезона ще има седмица почивка. Това разпределение ще е перрфектно, много мачове кратки летни и зимни лагери (или изобщо без такива) и ефекта ще е много по-добър.

Да, само че мачовете: декември - януари, ще се играят при обилен снеговалеж и липса на всякаква публика. Да не говорим, че условията са подобни и ноември-февруари. За мен по-чистият вариант е - да се съкрати лятната почивка.

Що се отнася до коефициентите: каквото и да си говорим - без пари - не може. Левски и ЦСКА имат сравнително високи коефициенти - не заради друго, а заради постоянното си участие в Европа. Сега.........Лудогорец дори и да направи супер селекция, то още от първия кръг среща отбори, като Базел. При Локо Пд/Черноморец, Черно море или който и да било отбор от останалите - положението е същото. Не е възможно и е абсолютно неправилно да се чакат добри резултати и в момента, в който успееш с някой играч: Мораеш, Дембеле и т.н - той моментално да бъде трансфериран

yordanov
Контакти:

Мнениеот yordanov » 02 юни 2012 13:26

И няколко думи по коментара на Пацо Иванов вчера в "Гонг"
1.Не Сейнт Патрик проби в групите на ЛЕ, а Шамрок, който разката Партизан. Сейнт Патрик също има сериозен коефициент. Интересно при тях е, че втора поредна година някой там изгаря с лиценза и те го заместват.
2. Във ІІ кръг на ШЛ и І кръг на ЛЕ УЕФА неофициално използва географски жребий. Така че най-вероятните съперници на Лудогорец са: Динамо З, Партизан, Марибор и Апоел Лимасол. Понеже в тая нашта средно-южна (май така я наричат) група има 4 поставени и 7 непоставени има вероятност да сложат някой поставен от друга група или да извадят някой непоставен от нашта група. Аз лично не вярвам да извадят Лудогорец. Така че Домусчиев и компания да се съсредоточат в тази четворка.
3. Тази година от ЛЕ вече отлетяха Бешикташ, Бурсаспор и АЕК Атина. Така че за да е поставен Левски в 4-ти кръг на ЛЕ вече трябва да отпаднат 8 отбора с по-добър коефициент, за ЦСКА - 12. До оня ден не смятах, че е възможно, но вече за Левски има някаква вероятност. Хубавото при Левски е, че отпада коефициентът от Тампере и тази година почват от 11.300 и могат само да трупат коефициент. В момента последния поставен в ІІІ кръг на ШЛ е с 12. 800, а в ІV кръг на ЛЕ е с 14. При ЦСКА не е така - те падат на 8 и нещо и тази година трябва да се представят още по-добре.

lazio1997
Контакти:

Мнениеот lazio1997 » 02 юни 2012 13:39

Принципно не съм добър пророк, но тази година според мен на пук на всичко ни очакват приятни изненади с българските ни представители и на клубно и на национално ниво. Като потвърждение на това дойде и победата ни срещу Холандия... А и сами знаете, че точно, когато човек има най-малки очаквания се случват нещата...
По темата - вкараме ли 3 отбора в групите ще се изстреляме ама нямате си на идея колко напред...само стискайте палци 8-)
ЛЕВСКИ до гроб !
Изображение

drvasko98
Контакти:

Мнениеот drvasko98 » 02 юни 2012 13:46

Чудесен анализ на Йорданов! Рядко ми се случва да няма за какво да се заям с някой българин на тема ЕКТ, но в случая е точно така. :lol:

Сиитемата с коефициентите на УЕФА и то точно в този и вид за мен е много добра, макар, че на държавния коефициент при определянето на отборния може да се дава малко повече тежест примерно 33%, вместо 20%. За съжаление принципът е на омагьосания кръг и когато веднъж потънеш, за да изплуваш ти трябва чудо - втора 2005 година. Ние си пропиляхме шансовете да стоим по-дълго около 16-20 място. Така е защото по най-лекомислен начин (най-вече Левски) изпуснахме една камара точки срещу отбори като Тампере, Дебреценх2, Жилинах2, БАТЕх2, Висла, Залцбург, Рапид, Тулуза. С оглед и на много ниската класа в момента за мен е по-вероятно скоро да се доближим до Босна, Молдова и Унгария, отколкото да вървим нагоре

Върни се в “Футбол - България”