Арена Футбол спира излъчването на мачове "А" група

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

MORSKI
Контакти:

Re: Арена Футбол спира излъчването на мачове "А" група

Мнениеот MORSKI » 27 апр 2012 17:56

PFC Litex написа:Не обичам да си меря с никой шапките, но едно е да си практикуваш журналист и съвсем друго 15 години да се занимаваш с договори и нон стоп да четеш закона за радио и телевизия.
Между другото добро четиво за теб ще е Директива 2010/13/ЕС на Европейския парламент и на съвета от 10.03.2010 г., там обърни внимание на член 15.

Хубав ден по тази тема, усещам на къде ще продължи дискусията и нямам време да се занимавам с глупости.

Сега да видя на Вальо Михов колко ще му стиска и ще заведе ли дело за обезщетение, тъй като той продава телевизионните права чрез фирмата му R.V. RSA

И аз не обичам да си меря..... , но когато някой твърди, че е запознат и показва някакви неща, а видимо е изпуснал други, е някак неуместно... Както вече ти казах - това, което си пуснал е вярно и важи например за Олимпиадата, за Европейското и световното, но не И ЗА МАЧОВЕТЕ ОТ "А" ГРУПА! Те не са обществено значими събития от известно време! Как по-ясно да ти го кажа.... Провери, но обновеното, а не старото...

За сайтовете нямаше до скоро (лятото) подобни наредби и закони, тъй като там тепърва ще се определят законови мери и споделянето на информация беше неприкосновено. Но и за там измислиха вратички и няма как да излъчваш картина и да снимаш от стадиона, без да си платиш! Това е!

Михов може и да му стиска да заведе дело, но същия е гушнал до сега сумати парички, а не е направил нищо от заканите, че ще се следи за спазването на правата, че тези, които излъчват снимков и видео материал, без да си плащат ще бъдат съдени и ще се сезира ГДБОП и т.н.. А нищо от това не свърши, тъй като Спортал са гъсти със системата.... В голяма част те крадат продукта!

В същото време Арена футбол може и има правотио да съди за пропуснати ползи лицето Михов и Св. Рса.... Има тази опция, тъй като в договора им е залегнала клауза за осигуряване на въпросния ексклузивитет, за който всъщност си плащат от въпросните сайтове! А тя видимо не е спазена... Така че пак говориш, без да знаеш!

MORSKI
Контакти:

Мнениеот MORSKI » 27 апр 2012 17:59

Tommi написа:
MORSKI написа:
АЗ на кого говоря, че хем не си запознат, хем говориш?! Това нещо го знам отлично, но си изпуснал едно нещо! "А" група и Купата на България НЕ СА ОБЩЕСТВЕНО ЗНАЧИМО СЪБИТИЕ СПОРЕД СЕМ И ЗАКОНИТЕ! Това да ти е ясно? Или си го изпуснал? Именно заради това в началото на настоящия сезон, когато Михов обяви, че свършва безплатното, удари сериозно по интересите на много хора. Защото до скоро именно по този член можеше да се измъкнат телевизите и сайтовете и го правеха. Както в Испания се опитаха подобно на Михов да задължат радиата. телевизиите и медиите да си плащат за дадения продукт, но те излязоха с довода за обществено значимото събитие (В Испания Ла лига е именно такова) и копче не можеха да им кажат. Не и в България обаче, тъй като българското първенство вече не е обществено значимо събитие... И в този ред на мисли, именно заради това по едно време висеше мача Левски - ЦСКА и можеше да не се излъчва от национална телевизия, а от кабеларка.... Тези ги говори на някой, който е далеч от тематиката.. Но всъщност по-добре недей, ще го заблудиш човека... То заради това сме на този хал.... От знайни и незнайни философи...

И има разлика от това да работиш в медия, Милене и това да държиш местна кабеларка. Огромна разлика при това!

Важният момент е да направиш разлика между "Събитие с важно обществено значение" (каквото според списъка на СЕМ е само финалът за Купата на България, но не и "А" група) и "Значимо събитие" ("събитие със социален, политически, икономически, спортен или развлекателен характер, което засяга интересите на преобладаващата част от аудиторията"). Логично е мачовете от А група да спадат към "Значимо събитие" и затова за тях да има 90-секундни репортажи, съгласно чл. 19б и чл.19в от ЗРТ.
Но дори и в нормативните документи всичко е толкова объркано, че може да заключим, че и двамата с Литекса сте прави. ;)

Логично, ама не е така ;) Аз не казвам, че СЕМ са прави, а казвам, че нещата седят така... "А" група нуито е обществено значимо събитие, нието е просто значимо събитие.... Казвам ти го защото съм пряк свидетел на това, което се случва...

Потребителски аватар
Blagoy
Контакти:

Мнениеот Blagoy » 27 апр 2012 18:42

Добре, по какъв критерий се определя кое е събитие с обществена значимост и кое е значимо събитие?
[center]Изображение[/center]

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 27 апр 2012 19:06

Blagoy написа:Добре, по какъв критерий се определя кое е събитие с обществена значимост и кое е значимо събитие?

Събитията с важно обществено значение се определят от СЕМ, въз основа на чл. 32 ал.3 от Закона за радиото и телевизията. Това са: зимните и летните олимпиади, официалните срещи на националните мъжки отбори по футбол, волейбол и баскетбол, финалът за Купата на България, финалът и полуфиналите на европейско първенство по футбол, откриването, полуфиналите и финалът на световно първенство по футбол, Световна купа по ски (алпийски дисциплини), световното по борба, световно първенство и световна купа по художествена гимнастика.
А Значимо събитие е "събитие със социален, политически, икономически, спортен или развлекателен характер, което засяга интересите на преобладаващата част от аудиторията", според Закона за радиото и телевизията (параграф 1, точка 8 от допълнителните разпоредби).
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
Red Warrior
Контакти:

Мнениеот Red Warrior » 27 апр 2012 19:23

Аз доколкото знам имаше определение "събитие от национално значение". След като имаше дори мачове на националния отбор, които не гледахме - нещата са ясни. Всичко се прави за да може някой да се гуши. Друг е въпроса, че има сайтове като Спорт1 и ДБ, които само преписват и имат 3-ма служители, които не излизат от офисите си. Редно е да се разграничават нещата.
Пиеш ли вода, мисли за извора. - китайска мъдрост

Потребителски аватар
varnafen
Контакти:

Мнениеот varnafen » 28 апр 2012 00:00

Проект като Арена Футбол не може да се случи без участието на големите играчи - гонг, спортал...спортни.

Аз лично се възхищавам на спортлайн, който е най-бързо развиващия се спортен сайт....но явно силите им стигнаха до тук. Дали точно авторските права са проблем е друг въпрос...

Хубаво е да има онлайн излъчване на мачовете, но лицензионните такси трябва да си ги поделят всички в бизнеса. ПОне всички читави. И разбира се, излъчването да се съобразява с феновете и програмата...а не програмата да се намества по мерака на сайтовете....последното е нелепо.

Потребителски аватар
tonito
Контакти:

Мнениеот tonito » 28 апр 2012 00:49

Каквото и да бе качеството все пак гледахме повече футбол.А сега оставаме само с 3-и мача на кръг,единия от които е по БНТ-то, телевизията която за малко не издъни нещата с дербито въпреки 6-те милиона,които й бяха отпуснати за да излъчва първенството ни.Да се надяваме че следващото ни първенство ще е изчистено от подобни неща.

Потребителски аватар
r.h.
Контакти:

Мнениеот r.h. » 28 апр 2012 03:28

vasko1 написа:И аз съм на мнение, че по-скоро се оправдават с неуспеха си, които станал много сериозен, щом неизчакват края на сезона, а веднага спират излъчването на мачовете. На мен първоначално ми беше интересно, гледах тук-таме някои мач, но с това с една камера да предаваш си е мъка. Почнаа да забиват тия сайтове и стана голяма мъка, което води до мисълта, че е имало интерес, но не е бил сериозен, колкото са очаквали, а и с техните сървари като се качат 5 маймуни на клона и забият.

В грешка си! Интерес си имаше и то немалък. Давам ти за пример мачовете на Ботев. След като на домакинствата във Враца присъстват средно около 6 хиляди души, а на гостуванията агитката беше максимум 200, се очаква, че по-голямата част от останалите 5 800 гледат гостуванията на Ботев именно в интернет.
Към тях добавяш фенове живеещи/учещи в други градове, фенове на домакинския отбор (които не са могли да отидат на мача) и неутрални зрители от цяла България, излиза, че всяко гостуване на Ботев си има една гледаемост от минимум 7-8 хиляди зрители. Това ако е слаб рейтинг за предаване в интернет - здраве му кажи.
Отбор единствен, Ботев се нарича! На град закътан в Гордия Балкан...

▒▓█▀▄▀▄ Б О Т Е В Изображение В Р А Ц А ▀▄▀▄█▓▒

Потребителски аватар
Devian
Контакти:

Мнениеот Devian » 28 апр 2012 03:38

Тези били мастити,онези били мафиоти,май е време да се предложи в конституцията нов закон за равенство пред Колт и немуподобните.Колкото до Арената,да ме извиняват,ама от чужбина мачовете им не можеха да се гледат,да си живи и здрави гледайспорт в това отношение,че благодарение на тях успях да гледам някои от мачовете,които ме вълнуваха :mrgreen: Крайно време е отборите сами да си продават продукцията и сами да си организират излъчване на домакинствата.Все пак не сме в средата на миналия век,а и като разходи и техническо изпълнение не са кой знае какви изключителни изискванията,така че който отбор не може да си го позволи какво търси тогава в А група :roll:
В БУРГАС СЕ АЗ РОДИХ,
И ТРАДИЦИЯТА ПРОДЪЛЖИХ,
ГРАДА ДА ОБИЧАМ,
В ЧЕРНОМОРЕЦ ДА СЕ ВРИЧАМ!

Потребителски аватар
vlado161
Контакти:

Мнениеот vlado161 » 28 апр 2012 10:27

100 години написа:Духайте си. Някои си имаме собствена телевизия.

хаха ,дали някои ще ви даде да излъчвате мач от А група с нелегалната ви камера?

Върни се в “Футбол - България”