Ivanskiq написа:Kъм Goleador
Виждам, че съм те засегнал с написаното по-горе от мен. Все пак си бързал да защитиш цска и съм направил някои прибързани заключения.
По точка 1 - какво да ти отговоря - най-вероятно този отбор в UK е създаден от българи, живеещи в Англия. А не, че е създаден от Англичани, заради симпатии към традициите и философията на цска, прояви малко уважение, тук има мислещи хора. Това, че в Англия има българи, прави ли ги веднага типични англичани, с английски манталитет?
По точка 2, по която питаш какво да ти отговоря? Странно питаш - аз не съм в противоречие. Просто едни отбори бяха вкарани под шапката на разни ведомства и станаха държавни, а други бяха създадени по времето, когато една партия колеше и бесеше в държавата. Къде е противопречието? Едно e да те създадат група ученици през 1914 години, да имаш своя история и изобщо да не подозираш, че един ден БКП ще проникне във всички сфери на държавния живот, а друго е да си създаден ЦЕНТРАЛНО, когато в периода след пълното овладяване на властта от БКП в периода след 1947 година, държавната идеология е в страхотен подем.
3. По въпроса за Ангел Солаков - ти наистина какъв факултет си завършил? Да твърдиш, че А. Солаков е имал повече власт от Балев и Джюров, да твърдиш, че структурите на сигурността (държавни служители) са имали повече власт от вишите партийни функционери от БКП, е абсурдно Като пример - по времето на комунизма имаше министри и някои от тях не бяха в Политбюро. Тези министри бяха най-безгласните букви. Те оставах на поста си не повече от няколко години. Как да го сравня това с цели ери на властване на Джюров и Балев? Не случайно подчертавам, че властта се държеше от Политбюро. Не от изпълнителната власт, не от законодателната власт по онова време! А именно - от Политбюро!!! Провери сам кой какви функции изпълняваше в Политбюро сам. Ето затова след 1989 година от съюза на репресираните искахме преди всичко възмездие за Живков, Балев, Газдов и Горанов (последните двама шефове на лагери в Ловеч и Белене). Относно Тодор Живков какво казал като го питали къде отивал - чоивек ти даваш ли си сметка, че аз не мога да знам, че Тодор Живков е съдействал на Левски (така, че Левски да се превърне в dominant за сметка на цска) просто от някякъв слух, че отивал на мач на Левски. Това е като да ти кажа, че Б.Борисов (макар, че Б. Борисов никога няма да разполага с властта, с която разполагаше Т. Живков) беше на мач на ЦСКА, когато цска игра с Динамо Москва и от това да следва, че Б. Борисов е фен на ЦСКА.Това да даваш такива аргюменти е, най-млктото абсурдно. Ето защо гледаме, както се казва в Библията - плодовете. Логиката е много проста. Ако всичко в държата до 1989 година става само и единствено с благословията на БКП чрез Политбюро, то индекса 2 титли на всеки 3 години е ставал с благословията на по-горните. Нещо повече понеже стойността на този индекс е упорито добър и последователен, то просто е имало тенденция в неговот обгрижване.Толкова. По просто не може да бъде обяснено.
4. По точка 4 допуснах неточност - Прав си за Литва, Латвия и Естония. Просто там ситуацията изисква прецизен изказ. Разбира се, че дори и днес не мога да сравня Литва с Чехия, Унгария, Полша и Словения. По много от статистиките на Евростaт , Литва показва социални показатели близки до тези на България. С Латвия и Естония ситуацията е малко по-различна, отколкотo с Литва. Те се развиват наистина добре и това трябва да се отдаде преди всичко на факта, че след откъсването си от съветсккия съюз, те попаднаха в сферата на влияние на скандинавските държави, с които също исторически са имали много близки връзки. Плюс това Естония покажа ,ммого голяма решителност при скъсването на своите исторически връзки с комунизма, премахвайки преди няколко години по наи-безецремонен начин съветските паметници. Нещo, което е немислимо да направи Бълагария към днешна дата. Тоест - нагласите в Естоня и Латвия са много по антисъветски откокото в България. Те успояха да скъсат с комунистическото с минало. Имат много развити съседи (скандинавските страни, които изиграва силно значение за това те да изпреварят Бълагрия и Румъния през последните години.
1.http://cskafc.co.uk/ (отбора е създаден от местни хора,а не от българи)
2.ЦСКА е създаден след сливане на отбори.Първо Чавдар води преговори със Спортист,но преговорите пропадат.После успяват да се договорят със Септември и така на 5 май 1948 се ражда "Септември при ЦДВ".Отбори създадени със обединение има и преди 1944.Левски след 1944 също се обединява с други отбори (ПСК Княз Кирил и Спартак - Левски-Спартак).
Ако говориш за централно създаден отбор от комунистите то това е Нефтохимик.Нещо против този клуб да имаш.Създаден е от комунисти и според теб той няма право да съществува.Но комунистите са строили и градове.Димитровград е построен по времето на комунизма.ФК Химик Димитровград е играл в А група.Този град има ли право на футболен отбор?Имат ли право въобще да спортуват димитривградчани?И какво да правим с отбори създадени централно като Нефтохимик и Димитровград.Какво е твоето предложение?А с какво са по-лоши те от твоя Левски?
Те поне не са викали Зик Хайл като любимците ти.
3.Вземи си скъсай дипломата (ако въобще я имаш).Солаков е втория човек след Живков и за това се готви да го измести от поста на първи секретар на партията.Вземи прочети кой е Солаков и какви ги е вършил.И между другото Солаков като шеф на ДС и МВР е главнокомандващ на близо 1/4 от българската армия.Коя част командва Солаков ти го оставям за домашно.
4.Фамилията Живкови е управлявала Левски.Внукът на Живков е от Левски.Как мислиш Тодор Живков дали е отказвал нещо на внука си или на зет си?
5.Съмнявам се,че си учил в СУ.Мисля,че ме лъжеш.Ако пък казваш истината,то нивото на обучение е паднало драстично.Катедра История направо да я закриват.
Толкова за днес.