Пускам тази тема провокиран от полемиката коя година е правилно да се посочи като рождена за Лудогорец - 1945-та или 1920-та (според някои 1918 или 1919).
Малко факти:
Според записани спомени футболът е донесен в Разград от ученици във Варненската мъжка гимназия още през 1894-та година. Други посочват, че това е станало през 1915-та или 1916-та. Първият футболен отбор в Разград е основани между 1918-та и 1920-та година. Това е Ботев. По-късно се появяват и други. През 1945-а Лудогорец става правоприемник на някои от тези футболни клубове.
Надявам се тези, които имат информация и мнение по това да ги споделят, както и по произхода на прозвищата на Лудогорец:
орли
или
лудогорски вълци
Историята на Лудогорец
Модератори: Модератор ЦСКА, paceto, modor, kartago, SkArY_9, slavia_forever, Casper, vaskonti, Madridist
Историята на Лудогорец
[center]
[/center]

- child in time
- Контакти:
Re: Историята на Лудогорец
Добре е че пускаш такава тема! Да си призная до преди тази година нищо не ми говориха а явно имат доста дълга история!
БюрекOFF и Цветан перфектните НЕпознати! 

и на мен нищо не ми говоерха Лудогорец но сега ... взех малко да ги взимам на сериозно
... според мен ще играят във Лига Европа
и ще пожънят успех ! нищо че съм Левскар така мисля .. е дано грешно мисля де

- storm
- Контакти:
Готин отбор са Лудогорци, а най важното, е че играят красив футбол..
[wrapimg=]http://www.forzajuve.ru/images/stories/news17/115.jpg[/wrapimg]
Произхода "Вълците" е на баскетболния отбор когато играеше Пилето там и после отива във Фикосота,за да не се дублират прякорите на футболния отбор започват да викат "орлите".Вълците е прякор на баскетболния клуб от самото основаване на отбора.Точна дата не знам кога е създаден футболния клуб,но 1945 се създават много спортни дружества.Както сам виждаш един път пише 1945 на някои места 1947,явно много хора не са наясно кое как е.
- pesho_1913
- Контакти:
В началото на първенството очаквах, че Лудогорци ще бъдат един по-посредствен отбор, който през първия си сезон в елита няма да се класира по-напред от 7-мото място. Но след показаното през първия полусезон ме навеждат до мисълта, че ще станат шампиони или поне ще водят много люта и ожесточена битка с Левски за трофея. Показаха най-бърз футбол в сравнение с другите отбори, който за българските стандарти е много силен. Сега през зимния дял не си разпродадоха най-важните играчи и би трябвало да продължат с доброто представяне. Успех!
СЛАВИЯ е любов, а не бизнес - ВЪН боклуците от любимия отбор !
[offtopic][wrapimg=]http://orig07.deviantart.net/a121/f/2013/147/3/b/bvb_by_syndikata_np-d66tj6i.gif[/wrapimg][/offtopic]
[offtopic][wrapimg=]http://orig07.deviantart.net/a121/f/2013/147/3/b/bvb_by_syndikata_np-d66tj6i.gif[/wrapimg][/offtopic]
- Futbolen_istorik
- Контакти:
Първо да се представя аз съм автора на книгата "90 години ФК Дунав" официално представена вчера пред медиите.
Когато се преименувахте от Разград 2000 на Лудогорец 1947 пръв съдействах за промяната от 1947 на 1945г., като веднага се регистрирах във форума ви, в сайта на Лудогорец, и ви качих статия от вестник Народен спорт от 1945г. доказваща че през 1945г. има футболен отбор Лудогорец, а не както повечето предполагаха, че дружеството е основано през 1945г. а футболния отбор е създаден към това дружество през 1947г. Сега отново ще съдействам с пълни сили за откриването на истинската година на основаване на клуба. Само трябва да си проверя парапатките и да изровя малко инфо. Само да спомена каквото се сещам по памет тези два отбора които се обединяват през 1945г. през 20-30-те години на миналия век пак са се обединявали, и първоначално е основан Ботев а другия отбор е бил секция на Ботев (като под отбор - втори отбор на Ботев) но в последствие се отделя самостоятелно, и след време се обединяват, но в последствие пак се отделя, трябва да проверя какво имам, събирам любопитни факти от историята на всички Бг клубове, с каквото мога ще помогна
Когато се преименувахте от Разград 2000 на Лудогорец 1947 пръв съдействах за промяната от 1947 на 1945г., като веднага се регистрирах във форума ви, в сайта на Лудогорец, и ви качих статия от вестник Народен спорт от 1945г. доказваща че през 1945г. има футболен отбор Лудогорец, а не както повечето предполагаха, че дружеството е основано през 1945г. а футболния отбор е създаден към това дружество през 1947г. Сега отново ще съдействам с пълни сили за откриването на истинската година на основаване на клуба. Само трябва да си проверя парапатките и да изровя малко инфо. Само да спомена каквото се сещам по памет тези два отбора които се обединяват през 1945г. през 20-30-те години на миналия век пак са се обединявали, и първоначално е основан Ботев а другия отбор е бил секция на Ботев (като под отбор - втори отбор на Ботев) но в последствие се отделя самостоятелно, и след време се обединяват, но в последствие пак се отделя, трябва да проверя какво имам, събирам любопитни факти от историята на всички Бг клубове, с каквото мога ще помогна
4 май 1924г. е велика дата за спорта в Ст. Загора на него ден спортистите от "Борислав" и "Рекорд" си подават другарска ръка и поставят основите на една здрава и мощна организация "Бероя"
"Севернобългарска спортна лига
На 31 юли 1921 г. по идея на варненския клуб "Тича" и с инициативата на спортен клуб "Христо Ботев" (Разград, осн. 1919 г., които притежават отбор с традиции отпреди 1909 г., с обиграни футболисти) в Плевен е учредена Севернобългарска спортна лига със седалище във Варна и с орган вестник "Спорт" (от юли). В Севернобългарската спортна лига членуват 23 клуба"
Това е в една от книгите Хребетите на българския футбол или Футболна романтика на Силвестър Милчев . Споменава се и в книгата "Северняшки танц на футболната топка " (за футбола в Плевен) на Обретенов. През август 1919 година Ботев играе първата си среща с Ураган Попово и бие с 8:0 има и снимка даже от тоя мач. Другия по известен отбор е Бели Лом и не е бил секция а просто махленски отбор, имало е и други...
На 31 юли 1921 г. по идея на варненския клуб "Тича" и с инициативата на спортен клуб "Христо Ботев" (Разград, осн. 1919 г., които притежават отбор с традиции отпреди 1909 г., с обиграни футболисти) в Плевен е учредена Севернобългарска спортна лига със седалище във Варна и с орган вестник "Спорт" (от юли). В Севернобългарската спортна лига членуват 23 клуба"
Това е в една от книгите Хребетите на българския футбол или Футболна романтика на Силвестър Милчев . Споменава се и в книгата "Северняшки танц на футболната топка " (за футбола в Плевен) на Обретенов. През август 1919 година Ботев играе първата си среща с Ураган Попово и бие с 8:0 има и снимка даже от тоя мач. Другия по известен отбор е Бели Лом и не е бил секция а просто махленски отбор, имало е и други...
- Futbolen_istorik
- Контакти:
snakebite написа:"Севернобългарска спортна лига
Съмнявам се дали по добре знаеш от мен дали е било секция или не
4 май 1924г. е велика дата за спорта в Ст. Загора на него ден спортистите от "Борислав" и "Рекорд" си подават другарска ръка и поставят основите на една здрава и мощна организация "Бероя"
Не споря, качи едно документче да ме убедиш