[center]
Пол Скоулс – човекът пристрастен към футбола и Манчестър Юнайтед[/center]
[center]

[/center]
[center]„Аз не съм човек на думите, но честно да си кажа, да играя футбол е всичко за мен. Това е, което винаги съм искал да правя” –
Пол Скоулс.Английският полузащитник е роден на 16-ти Ноември 1974г. и е на 37 години. Манчестър Юнайтед винаги е бил част от неговия живот и през 1991 година той се записва в юношеската школа на „червените дяволи” и е част от този велик клуб вече 20 години. Той прекарва само 2 години в школата, след което, през 1994г. подписва първия си договор с Юнайтед и започва своята шеметна кариера в клуба. Скоулс заедно с Гигс, Бекъм, Невил, Бът, Кийн, беше от онова златно поколение на сър Алекс Фъргюсън, с което той започна новата ера в клуба. Пол трябва да е горд от този факт, че е имал щастието да започне кариерата си в толкова велик клуб, под ръковдството на толкова велик треньор. Своя дебют за клуба, английският халф прави на 21 септември 1994г. срещу отбора на Порт Вейл. „Дяволите” спечелиха мача с 2-1, а Пол Скоулс вкара и двата гола. Дебюта му в лигата дойде само 3 дена по-късно. Гостуването си на Ипсуич Таун, Ман. Юнайтед загуби с 3-2, но пък Скоулс вкара първия гол в срещата. Като цяло англичанинът направи страхотно начало на една шеметна кариера във футбола.
Пол Скоулс е перфектният модел на един идеален футболист. Той е мечта за всеки треньор и всеки отбор би искал да притежава такъв футболист. Изключително дисциплиниран и отдаден на играта, винаги готов да даде 101% процента от себе си в името на отбора и готов да сложи футболът и Манчестър Юнайтед пред всичко останало в живота си. Философията му се изразяваше в няколко прости неща : стани, отиди на тренировка, играй си играта, дай всичко от себе си, прибери се вкъщи ! Спазването на тези няколко проститчки правила превърнаха Пол Скоулс в големия играч, който е днес. Той не обича публичността и медиините изяви и дори никога не е имал агент през живота, тъй като той смята това за абсолютно безмисленно предвид, че има един единствен клуб в сърцето му и това е Манчестър Юнайтед.Той е от футболистите, които предпочитата да станат популярни с играта си на терена, вместо с изявите си пред медиите и арогантните си постъпки. Самият Скоулс е влизал в 10 пъти повече скандали на терена, отколкото извън него. Когато е на терена той е готов да умре за отбора, което го прави нещо повече от просто играч.
Множеството трофеи, с които разполага халфът са доказателство за това що за играч е. Той е спечелил с отбора на Манчестър Юнайтед общо 17 големи отличия в Англия: 10 пъти Висшата Лига, 3 пъти ФА Къп, 2 пъти Купата на Лигата и 2 пъти Шампионска Лига. Всичко това само по себе си говори колко велик играч е Поул Скоулс. Но за уникален играч като Скоулс това е нормално нека не забравяме все пак колко е обсебен той от този спорт и от този отбор.
„Знам че това е най-доброто време да го направя. Не можеш да продължаваш вечно, аз най-добре знам как се чувства моето тяло. Когато играеш в най-добрия клуб, с най-добрите играчи, трябва да осъзнаеш, че краката ти не могат да направят това, което ти искаш от тях.” – Пол Скоул коментира оттеглянето си от големия футбол.
В края на миналия сезон, легендата на Манчестър Юнайтед публично обяви, че слага край на своята кариера и е готов да окачи бутонките и всички мислехме, че с крариерата на този зашеметяващ футболист е свършено, но сме грешали. Самият той явно не е осъзнавал какво прави и колко много ще му липсва най-великата игра, когато е обявил оттеглянето си. Не минава и половин година и Скоулси решава, че не може повече без да е част от Манчестър Юнайтед. В Манчестърското дерби легендата на Юнайтед се завръща. Доста изненадващо за всички той е сред резервите на тима и дори в 77-мата минута влиза на терена, за да се раздава отново за своя отбор. Въпреки че не беше играл доста време и въпреки напредналата си възраст той се представи отлично в двубоя. Бързо навлезе в ритъм и само около 15 минути той направи 77 паса, 97%, от които точни като това беше повече от всеки друг играч на Сити в мача. С това си завръщане Пол показа колко зависим от тази игра. Той е буквално пристрастен към футбола и ако тялото му му го позволи той би играл вечно.Ето и какво казват някой големи имена във футбола за Скоулс:„Пол Скоулс е любимият ми футболист. Той символизира духът на Манчестър Юнайтед. „ –
сър Боби Чарлтън.„Кой е играчът на който се възхищавам най-много ли ? Това е елементарно – Поул Скоул” –
Партик Виера.„Не съм най-добрия, най-добрият е Поул Скоулс. Всички трябва да се стремим да станем като него и да се учим от него! „ –
Едгар Давидс.„Той е на нивото, до което искам поне да се доближа, той е най-добрият играч във Висшата Лига” – Сеск Фабрегас.
„За мен Скоулс е модел за подражание. Той е най-добрият халф, които съм виждал за последните 15-20 години." -
Хави Алонсо.[/center]