k.dimitrov написа:NEFTOCHIMIK 1962 написа:калпазанчо написа:Добре де, Дизел, аз съм чувал много истории как стадиона премина връцете на Събев. То не бяха купуванки за 19 млн лева към Лукойл, то не беше 8 млн в джоба на Портоса, то не беше чудо. Я кажи твоята версия. Оставам с впечатление, че с колкото повече хора комуникирам, толкова по-различни са версиите. На мача ни с Ботев пътувахме с един пич, приятел на Ники Филипов - каза, че Събев искал 1 млн лева наем за сезон от Нафтата!!! Сега за кипъреца за полусезона разбрах, че са искани 120 хиляди лева. Друг спомена че на мача ви с Ботев са искани 18 хиляди лева, а вчера едно момче от нашите, който е навътре в кухнята на отбора каза буквално: глупости, пълни глупости, за мача с Ботев Събев им е взел 8 хиляди лева....Същия е бил доколкото разбрах на няколко срещи на феновете със Събев. На кой да вярваш вече...Я дай да сверим малко теориите, че вече не знам на кой да вярвам, а и съм сигурен че и другите се интересуват...

Точно тези въпроси и мен ме вълнуват и не съм срещал категоричен и еднозначен отговор.За стадиона: Събев не е дал на никой нищо(това е най-тиражираната и най-достоверната според мен версия).Когато Лукойл взе Нефтозавода се водеше война между рафинерията и Порточана за стадиона.После изведнъж всичко утихна. Стадиона остана собственост на ПФК Нефтохимик АД,преименуван на ПФК Нафтекс АД.Президент на Нафтекс АД е Събев. Нафтекс "продава" стадиона на Петрол,или на там някакво си дружество "Спорт пропъртис мениджмънд"което пак е фирма на Събев.Значи Събев продава стадиона на себе си.

Сега ПСФК Черноморец "плаща" за да играе на ст "Нефтохимик" на това дружество-значи отбора на Събев трупа дългове към ...Събев...абе объркана история....А за наема-незнам колко е.Истината е че нашите изобщо не искат да пълнят гушата на "вашите" Мачовете с Ботев се играха на "Нефтохимик" понеже няма друг начин-то само от Пловдив идват 2000 души,а ст "Червено знаме" в ДЕ има 1200 седалки.Ако влезем в А група-вече няма друг начин-ще трябва да играем в Лазур
След като спечели делото с общината (след като полицията, по искане на съда, на третия път успя да проникне в кабинета на Йоан и да вземе нотариалният акт, който се оказа фалшиф) за стадиона, Лукойл реши да направи жест и предостави възможност на Нефтохимик да играе на стадиона без наем, с единственото задължение да се грижи за него. След като Петрол закупи Нефтохимик, то бе реализирана замяна на нефтени бази на Петрол в страната, които вече не му бяха нужни, срещу стадиона.
Това вече е версия , която не бях чувал ... Повярвай ми , няма съдебно решение за стадиона което да е влязло в сила . Това което съм чувал и което на базата на събитията развили се след това ми се струва най-вероятно е :
След като стадиона беше вписан в активите нефтозавода , и след като нотариалния акт се оказа спорен , Йоан по партийна линия , с връзки в бургаските съдилища , "реституира" земята под стадиона на няколко собственика , които веднага изявиха претенции към ЛуокОйл за обезщетение . На практика се оказа , че ако ЛукОйл искат стадиона , трябва да платят милиони левове обезщетение на собствениците на земята . ЛукОйл се отказа от претенции за стадиона ( говори се , че Йоан се заплашил БСП , че ако не му помогнат за стадиона , то следващия кмет на Бургас няма да е червен ) , но в полза на общината .През това време Порточанов вече се беше заиграл със събев . В началото събев беше само спонсор , но при пререгистрацията на клуба и смяна на името на "Нафтекс" , той получава 30% от акциите ,а общината апортира стадиона в дружеството . След това събев вдигна капитала на дружеството ( с помощта на Йоан ) и след това като основен акционер изкупи останалите акции .[/quote]
Миро, тази твоя теория куца на много места. Какво печели от всичко това Йоан, той никога не е обичал Нефтохимик, за да му подари стадиона. Не съм чул Нефтохимик да е станал общински клуб. Йоан се бори със зъби и нокти, и много фалшификации да откопчи стадиона от Лукойл, а след това ще го апортира безвъзмездно в Нефтохимик. Или не познаваш Йоан, или много грешиш. След това, какво става с твоите "реститути"(за които за пръв път чувам), как така към Лукойл имат претенции, а към общината не. Или така, за кефа на Йоан, ще влязат в сложни игри. Къде е тука логиката. Освен това, Йоан никога не се е борил за БСП, а за себе си. Когато спечели втория си мандат, БСП му беше противник, със свой кандидат на изборите. Така че няма как той да ги е рекетирал и да им поставя условия, те искаха да се отърват от него. Освен това, лично познавам човека, който е ръководил акциите(3 на брой) на полицията(по искане на съда) за доставяне на нотариалния акт на общината за стадиона. След това той е викан като свидетел по делото и по тази причина е присъствал на всички заседания на съда. От него знам, че експертизата е доказала, че акта е фалшифициран и на тази база съдът се е произнесъл в полза на Лукойл. Защо реши, че Лукойл ще клякат пред някой, след като те получават стадиона като държавна собственост, а реституцията в държавата е завършила много преди това. В началото на 90-те години бе взето решение в държавата, първо да се извърши реституция, а след това приватизация. Така че по времето, за което говориш, никой нямаше право да внася документи за реституция, всички срокове бяха изтекли - първия срок беше 94-година, след това със закона Лучников се даде право да се оспорват само някои актове до 1998г., за които са били заведени дела до 1994г. Лично бях заинтересуван, тъй като исках да си връщам имот на главната улица на 30 м от Альошата. И как държавата ще им продаде стадион, ако не е неин, тогава спокойно могат да осъдят държавата. Не съм забелязал за тези 12-13 години, откакто са стъпили в България да се плашат много от някой, даже си позволяват да не изпълняват норми, правила, закони на тази държава. И смятам, че БСП играе по тяхната свирка, а не обратното. И кой е Йоан, че заради него БСП ще си развалят отношенията с Лукойл. Прилича ми на шахматист, който жертва царицата си, за да защити пешката. А имай предвид от алкохолизираната пешка Йоан няма как да се възпроизведе след това царицата Йоан. Старай се да влагаш логика в размислите си, а не само неприязън и ненавист към Събев.