История на футбола в гр. Бургас
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, ntodorov, slavia_forever, Madridist
- NEFTOCHIMIK 1962
- Контакти:
Re: История на футбола в гр. Бургас
С риск да "разлая кучетата" този път ще застана на страната на историка от Стара Загора по отношение на сагата "Левски Бс,Черноморец Бс" Аз отдавна съм стигнал до заключението че Ботев Бс(преименуван на Черноморец през 1968) е пряк наследник на Левски от 1920,а не на Черноморец от 1919.И без да се ровя толкова в архивите,както историка.достатъчно е хронологично да се проследи историята в обратен ред.През 1958 се обединяват Левски и Черноморски спортист,като явно основната "сила" в това обединение е Левски.Той играе в Б група и е по-популярния клуб.И Левски,и Черноморец до 1944 имат участия в първенството на България.Но Черноморец е първият бургаски отбор взел участие в НФД(Национална футболна дивизия) през 1937 и 1938. НФД се явява аналог на А група-система на кръгове всеки срещу всеки.До 1937 първенството се провежда на пряка елиминация.През 1968 местната власт взема решение да преименува Ботев на Черноморец,а не на Левски(чийто наследник се явява Ботев) и мисля че решението е правилно.Черноморец звучи по-местно и по-бургаски.Не че Левски не е хубаво име,но ако отбора се казваше така,винаги щеше да го приемат като "по-малкия брат" на софийския Левски.имало е и има и други отбори с името "Черноморец"(Несебър,Балчик,Бяла),но най-популярния е този от Бургас.Оригиналния Черноморец е закрит през 1944(или 45),мисля не толкова по политически,а и от чисто икономически причини.Това е бил отбора на жандармерията и просто след 9.09.1944 е спряно финансирането.А третия отбор след разформироването на ДСО мисля че е Локомотив,но не съм напълно сигурен
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ny9fY#t=7s "Името на НЕФТОХИМИК е такова, че и на малки вратички да играем и срещу майките и бащите си да играем, пак ще играем за победа!" - Димчо Ненов.
-
k.dimitrov
- Контакти:
NEFTOCHIMIK 1962 написа:С риск да "разлая кучетата" този път ще застана на страната на историка от Стара Загора по отношение на сагата "Левски Бс,Черноморец Бс" Аз отдавна съм стигнал до заключението че Ботев Бс(преименуван на Черноморец през 1968) е пряк наследник на Левски от 1920,а не на Черноморец от 1919.И без да се ровя толкова в архивите,както историка.достатъчно е хронологично да се проследи историята в обратен ред.През 1958 се обединяват Левски и Черноморски спортист,като явно основната "сила" в това обединение е Левски.Той играе в Б група и е по-популярния клуб.И Левски,и Черноморец до 1944 имат участия в първенството на България.Но Черноморец е първият бургаски отбор взел участие в НФД(Национална футболна дивизия) през 1937 и 1938. НФД се явява аналог на А група-система на кръгове всеки срещу всеки.До 1937 първенството се провежда на пряка елиминация.През 1968 местната власт взема решение да преименува Ботев на Черноморец,а не на Левски(чийто наследник се явява Ботев) и мисля че решението е правилно.Черноморец звучи по-местно и по-бургаски.Не че Левски не е хубаво име,но ако отбора се казваше така,винаги щеше да го приемат като "по-малкия брат" на софийския Левски.имало е и има и други отбори с името "Черноморец"(Несебър,Балчик,Бяла),но най-популярния е този от Бургас.Оригиналния Черноморец е закрит през 1944(или 45),мисля не толкова по политически,а и от чисто икономически причини.Това е бил отбора на жандармерията и просто след 9.09.1944 е спряно финансирането.А третия отбор след разформироването на ДСО мисля че е Локомотив,но не съм напълно сигурен
Напълно съгласен. Знам от баща ми, без да се ровя в документи, че Ботев бе наследник на Левски, ЛБ 45, Любислав. Името Черноморец малко ни изненада( аз бях дете и когато, мисля, в първата си среща Черноморец загуби от ЦСКА в София с голям резултат (7-0 или 5-0) аз бях при баба ми в Царево(тогава Мичурин) и убеждавах моите приятели, че не може Ботев да загуби с такъв резултат и навярно това е нов бургаски отбор. Но името се прие от привържениците на Ботев много добре, да не забравим и заслугата за това на Стефан Вълчев, него го познаваха и уважаваха много хора. А самият аз имам много интересно преживяване с него в Прага. Но ще го разкажа на някоя лайф-среща.
- Bartolomej
- Контакти:
Г-н Димитров
помните ли Левски Б-с , Ботев Б-с , Славия Б-с , Л.Б. 45 и накрая Любислав с какъв цвят екипи съответно играеха по онова време.
помните ли Левски Б-с , Ботев Б-с , Славия Б-с , Л.Б. 45 и накрая Любислав с какъв цвят екипи съответно играеха по онова време.
▒▓█▀▄▀▄ Ч Е Р Н О М О Р Е Ц ▀▄▀▄█▓▒
Акулите нападат само от глад или при самозащита
- NEFTOCHIMIK 1962
- Контакти:
Bartolomej написа:Г-н Димитров
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 8786_n.jpg За Ботев Бс е ясно,Левски в синьо,Черноморски спортист в жълто-черно,а за останалите.....надявам се К.Димитров или историка да кажат
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ny9fY#t=7s "Името на НЕФТОХИМИК е такова, че и на малки вратички да играем и срещу майките и бащите си да играем, пак ще играем за победа!" - Димчо Ненов.
- Bartolomej
- Контакти:
http://prikachi.com/images/250/4271250a.jpg
това е снимката на Ботев Б-с и Лвски Б-с от мач преди обединението им 45 г. , за купа Бранник
Ботев са с тъмните екипи , нямат нищо общо с червеното
това е снимката на Ботев Б-с и Лвски Б-с от мач преди обединението им 45 г. , за купа Бранник
- NEFTOCHIMIK 1962
- Контакти:
Bartolomej написа:http://prikachi.com/images/250/4271250a.jpg
А ти сигурен ли си че това е мач между Ботев и Левски? И тези със светлия екип кои са????
-
k.dimitrov
- Контакти:
Bartolomej написа:Г-н Димитров
Първата среща на Ботев, която помня беше или 64 или 65 година със Спартак Плевен. Беше студено време, мача се беше закучил и аз от напрежение така съм въртял и дърпал копчетата на палтото си, че останало само едно. Баща ми забеляза това, чак когато отбелязохме единствения гол някъде 15 мин. преди края. За наказание не ме вземаше следващите 3-4 срещи. Помня, че измолих следващо посещение едва към края на пролетния полусезон. Оттогава до 1968 год. отборът играеше само с червено и бяло и резервен екип, ако не се лъжа, изцяло в бяло. Никога не съм се интересувал с какви екипи са играли отборите преди Ботев. Жалко, но не мога да бъда полезен.
- Bartolomej
- Контакти:
Ами едно пише само на снимката
за купата "Бранникъ" 4:0 за "Левски" ....
другото са мои предположения. Но като цяло спомените ми са че дядо ми е бил вратар на Ботев и Любислав . За жалост той почина отдавна , а снимките ги намерих доста след това .
другото са мои предположения. Но като цяло спомените ми са че дядо ми е бил вратар на Ботев и Любислав . За жалост той почина отдавна , а снимките ги намерих доста след това .
- Bartolomej
- Контакти:
http://prikachi.com/images/305/4288305O.jpg
а на тази снимка са с много странен герб на гърдите , звезда и "С" в средата . Ако това е Любислав , защо има "С" на гърдите
а на тази снимка са с много странен герб на гърдите , звезда и "С" в средата . Ако това е Любислав , защо има "С" на гърдите
- NEFTOCHIMIK 1962
- Контакти:
Bartolomej написа:Ами едно пише само на снимката
Така,дядо ти играл ли е футбол преди 9.09.1944г.?Предполагам е играл! Бранник е организация която е закрита веднага след идването на "народната власт" Поздрава им е бил протегната ръка(като хитлеристите) Значи тоя мач е преди 9.09.1944 ако е за такава купа.Тези с тъмните екипи може и да са Левски София,но тези с жълто-чернитте(светлите) са на 99% Черноморец,ако искаш ще ти кажа защо...