saffron написа:.. противоположно на повечето от вас , аз изпитвам респект към по-слабо развитите нации ,... ...една такава нация е перуанската... заради величествените храмове, пирамиди и останките на древните градове на инките , които могат да се видят в Куско и Мачу Пикчу...... там повечето хора в момента са метиси... но има и такива , които живеят все още високо в андите и са запазили своя древен бит и култура..... самия Ернесто Че Гевара е силно впечатлен от този народ... описал го е подробно в Мотоциклетните дневници (Diarios de Motocicleta) .. има и филм със същото име ... (много интересен и добре направен м/у другото)... точно по времето на тея записки .. по времето , когато е изучавал народите в латинска америка... тои формира бъдещите си идеали и разбирания за живота си...както и да е
.. със сигурност Перу ще е моя дестинация един ден... защото искам да се докосна до тея хора .. до тая цивилизация..до това , което те са правили и продължават да правят! .. истински респект към тях!
уважавам силно и такива нации , които се борят за своята независимост... признаване и тн...като кюрдската , тибетската ...
наи вече немога да приема, че в 21 век... има хора , които убиват деца в Палестина... затварят ги зад огромни стени... малтретират ги... забраняват им да живеят при нормални човешки условия.... и въпреки всичко... въпреки целия този геноцид .. те пак се борят за правото да бъдат свободни... нямат модерни оръжия.. само с камък в своята ръка.. народа е готов да умре за правата си ! толкова много години те не паднаха на колене... за колко други народи можем да кажем същото? .. и за какво света се прави ,че не вижда това огромно страдание ?
има и един народ... които е по развит и е успял да бъде свободен.. въпреки ,че по море а в наши дни и по земя граничи с наи големия колонизатор и окупатор на тая планета..... ирландците са хората , които не паднаха под британската корона... спечелиха независимоста си. преди около 90 години...въпреки ,че са ги третирали като роби хиляди години... въпреки ,че загубиха част от територията си!!!.. .... те са горд и смел народ... и хора като този човек го доказват...
As the Irish patriot Roger Casement (executed by the British after the 1916 uprising in Ireland) put it:
“I know of two tragic histories in the world – that of Ireland and that of Macedonia. Both of them have been deprived and tormented.”
видял неправдата тои се отрича от званието Сър и таино подпомага подготвящото се възтание за независимоста на Ирландия! ... този ,човек е споменал още една нация към , която имам наи голям респект! но не ми се иска да обеснявам защо го имам ..
Шиптърите и тях ли ги харесваш??
пп няма нация , която да мразя... дори гърците не ги мразя.. съжалявам ги... пък и не всички живеещи там са идиоти

.. просто не харесвам езикът им и музиката им.. .. честно казано не ми харесва и полския език.. както и португалския