За мен Томислав е най-добрият и кадърен спортен журналист в България. Имам солидни аргументи в защита на това твърдение и мога да ги изкажа. Те са много, но ще се спра на най-важните.
1. 15 години №1 в ефира.
Може би една част от вас не си спомнят защото не са били родени (

) или са били в пелени, но в далечната вече 1993 г. когато започваха, Томето и екипът му бяха много малко, мисля, че 5 човека - Томи, Вальо, Ники, Ирина и още една жена, която не си спомням как се казва. Дарик радио тъкмо прохождаше. Томислав и екипът превърнаха това предаване в институция, с която се съобразяват всички и от която черпят информация всички останали (които голяма част от вас смятат за "кадърни") техни колеги. За 15 години "Гонг" се превърна в най-слушаното предаване, което няма конкуренция и няма и да има. В него работят изключителни професионалисти и заслугата за техния подбор е изцяло на Томислав. Това ако не е белег за кадърност здраве му кажи.
2. Лидерски качества.
Не знам дали се вписва в критериите за кадърност, но кадърността не се корени само в професионализма, а и в това какъв си като човек. За мен Томислав е безспорният лидер и фактът, че основното ядро от хора стои при него, говори сам за себе си.
3. Професионализъм.
За да коментираш някакъв спорт, трябва поне малко от малко да си наясно с него. Омръзна ми да гледам и слушам хора, нямащи нищо общо с футбола, които дори не са се събличали в часовете по физическо, да коментират, пишат, говорят по темата. Томислав е играл футбол, дори е бил професионалист (май и съдия е бил, но не съм сигурен), познава играта в детайли, наясно е с терминологията (не знам дали ви се е случвало, но на мен често ми се случва аз и коментатора на някой мач да гледаме различни мачове

)))) ) и умее да си служи с нея, видял е цялата мръсотия на БГ футбола отдолу, което е много важно. Бил е журналист във вестник (Старт), в телевизия (тук не се сещам в коя, но съм го гледал) и в радио (където е и до момента). Професионалист до мозъка на костите си и най-важното - работохолик.
4. Обективност.
Този е най-щекотливият критерий. Под обективност всеки човек разбира нещо различно, но обективността означава преди всичко да казваш истината в очите, дори и да те боли. Томислав критикува всички, когато са слаби и нищо не показват и възхвалява всички, когато направят нещо наистина значимо. А защо в предаването се говори предимно за Левски и ЦСКА? Сам го е казвал - най-популярните отбори в България е нормално да получават най-много време, предаването все пак е 1 час и трябва да се вместят доста неща. Преди когато го имаше радио "Гонг", беше по-лесно. Единствено времето е причината някои неща да паднат или да ги има по-малко. Относно пристрастията му мога да кажа, че всеки човек има право на мнение и пристрастия и при него съвсем не надделяват над обективността. Ники Александров също е пристрастен, но това не му пречи да критикува ЦСКА, когато са слаби (което не важи за внука на Сталин, лицето Г.А.) и това не го прави по-слаб журналист, напротив.
5. Субективност.
Това малко се припокрива с предната точка, но нейсе. Именно защото е пристрастен, Томислав си позволява да коментира мачове само на Левски и когато Левски е слаб, не им го спестява. Смело си казва мнението, без притеснения, за разлика от повечето си колеги, които ги е страх да кажат какво мислят, защото им се диктува (справка - вж Крум Савов (и цялата редакция на Нова), БНР, БНТ, Бтв, всички вестници и останали радиа).
Накрая малко за езика и речника му. Томислав е един от малкото спортни журналисти, които имат богат речник и не се запъват да говорят, без да си гледат в листата (между др едно от изискванията към подчинените му е да говорят, а не да четат когато са в ефир в сп шоу Гонг). Думите му се леят, особено когато е емоционално ангажиран с някоя тема. Много бързо може да премине от тема в тема, което говори, че е интелигентен. Освен всичко професията просто му се удава, той е роден за нея, притежава усет и талант, които рядко се срещат у другите.
В заключение мога да кажа, че е много жалко, когато критерият за това дали един журналист е добър или не, е това да съвпада с нечии пристрастия. Не можеш да кажеш "Ники е добър, защото е цесекар, а Томислав е слаб или некадърен, защото е левскар". Това граничи с мисленето на 5-годишно дете и въобще не може да бъде критерий за оценка.
Браво, Томе, продължавайте в същия дух! Вие крепите родната спортна журналистика, ако ви няма, тя загива. Като футбола и спорта ни, които отдавна са умрели и дори и вие не можете да ги спасите

))))))))))