Митът за Панславизма

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Кашчей

Re: Митът за Панславизма и съдбата на България

Мнениеот Кашчей » 18 дек 2011 22:30

THE G.A.M.E написа:
Кашчей написа:Я покажи някой древнобългарски артефакт, различен от илирските и тракийските.

Аз да ти покажа ? :?
Чакай, сега ще изтичам до двора да изровя нещо ... :lol:

Дай по сериозно ... ;)

Защо тогава твърдиш, че са повече от славянските?
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Мнениеот Alexx » 18 дек 2011 22:31

THE G.A.M.E написа:
Alexx написа:THE G.A.M.E

Tи на коя теория си привърженик за нашия произход ? Гледам не си фен на тюрската и славянската ! :lol:

На "смесената".
На турано-иранският произход.
Да, според мен в кръвта на древните ни деди е имало и не малко количество турански ( тюркси е погрешен израз ) гени. ;)
За това съдя по военната титулатура и разбира се - някои от достигналите до нас древни имена.
Примерно рода Чакакрар е с турански корени.
Сарагур също.
А Вокил и Укил са с ирански корени ...
Абе, не е като да не се замисли човек. :)

А защо приемаш тази теория ? Освен имената ? :roll: Смисъл стана ми любопитно, защото се интересувам от подобни неща.

botev23
Контакти:

Мнениеот botev23 » 18 дек 2011 22:33

Кашчей написа:Я покажи някой древнобългарски артефакт, различен от илирските и тракийските.
Честно казано години наред гледах с насмешка на това, но.....поне за момента, аз не знам какво да мисля, само задавам въпроси. Нека всеки сам за себе си да си отговори. "Българите сме коренно местно население на Балканите и винаги сме живели тук.

И има безброй доказателства за това - както исторически хроники, археологични находки, културни, езикови, религиозни, фолклорни и митологични такива, така и вече ДНК-анализи. Вече се знае, според научни изследвания, финансирани от програми на ООН, че повече от 60% от населението в България е от средизимноморски расов тип, което го прави пряк наследник на античното население, наречено от гърците с какви ли не имена, най-често траки.

Древните гръцки летописци обичат да наричат едно и също население с различни имена - мизи, скити, илири, хуни, българи, траки пеласги и пр. С тези имена означават българите. Това се доказва от различните разкази за едно и също събитие на различни хронисти - често там където едни говорят за мизи и скити, други ги наричат хуни и българи. Това описва и доказва д-р Ганчо Ценов - професор по древна история от Берлинския университет.

Както изрично пише Хесиод (древногръцки поет, живял около 700 г. пр.Хр.), пеларгите са автохтонното население на южната част на Балканския полуостров. Това се споменава и от много други древни гръцки автори и се смята за достоверно. Пеларгите са възпети в античната поезия. Древните гърци са изразили уважението си към тях, като са поставили Пеласг до боговете си. Той е бил “син на Зевс”.
От древните Пеласги и Тракийци гърците въприемат Трако-Микенската култура. Омир нарича пеласгите "богоподобни".

Дълга и широка, но и много дълбока вода нагазваме с тази тема...

Въпреки всички факти, фалшификаторската школа на К. Йосиф Иречек (1854-1918) и българския му ученик Васил Златарски (1866-1935) организира едно дълго пътуване на Аспарух от Кавказ. А македонските историчари се научили от Златарски и други такива златни историци и приели друга версия - че дошъл от Волга. Щом Златарски може, защо не и те. После Васил Златарски довежда българите тук и основава българската държава през 7 век. Дотук е ясно, че българите сме доведени на Балканите през 7 век не от Аспарух, а от Васил Златарски и неговата доказано фалшификаторска историческа школа. Грешката е верна - който както иска да я разбира. Да пази Господ секи народ от такива златни историци.)

Има дори публикувани вече - какво геройство направо! въпреки всичко материали на съвременни български учени за фалшификациите на златарската школа: проф. Крум Балтаджиев - "Фалшификации и манипулации на българската история".

Сведения за българите, живели на Балканите преди Аспарух

През 7 век:

Първата поява на сърбите в историята (или една от първите появи), описана от император Константин Порфирогенет е при император Хераклий (610-641): Порфирогенет пише: "Когато България се намираше под римска власт, умря князът на сърбите, който бе избягал при императора."

През 6 век:

1. На карта на света от 6 век от "Равенски космограф" е отбелязано името "bulgare" и следния текст: "В Тракия и Македония и Долна Мизия само българи живеят ...". Картата е съставена 100 години преди времето на Аспарух. За автор на тези думи, косомографа посочва Йорданес - готски историк от 6 в. ('Inter vero Thraciam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitant'. Ravennati Cosmographus, IV)

2. В хрониката от 6 в. на владиката Йоан от Никиу Мизия е наречена "провинция България". Там се казва, че роденият в Залдаба, днес Шумен, (българин) Виталиан (Биталиан) се е бил надигнал (516 г.) против император Анастасий. Срещу него Анастасий изпратил военачалника Кирил. Сражението станало между Шумен и Варна, след което Кирил се оттеглил във Варна и спрял там, а Виталиан останал в провинцията България. H. Zotenderg, Jean, eveque de Nikou, p. 378

Византийския летописец Теофан потвърждава: през 514 година Виталиан въстанал против имп. Анастасий и армията му се състояла от събирани в Мизия и Тракия българи (”ounnon kai Boulgaron”).

3. Ето какво разказва Теофан за 538 година: "В тази година се раздвижиха в Скития и Мизия двама български княза с много българи и други." Първо българите победили византийците, но последните получили подкрепление и на свой ред разбили българите. Връщайки се към Цариград обаче, византийците били посрещнати в Тракия от българска войска, която така разбила ромеите, та от тях оцелели една шепа хора. И Теофан, както и по-ранният хронист Малала използват термина РИГЕС за титлата на двамата български предводители Булг и Дронг, което е гръцката форма на тракийската благородническа титла РЕКС, РИХ. Тази титла е доказано ползвана от българските владетели Аспар-Рих, Теле-Рих, Кот-Раг и др.

През 5 век:

1. През 480 г. византийският император Зенон се принудил да се съюзи с българите, които живеели между Цариград и Адриатическото крайбрежие. Причината е, че Зенон бил притиснат от готите, водени от двама съюзни готски владетели с еднакво име - Теодорих. Българите нападнали единия Теодорих (Триаровият син), но той ги отблъснал и продължил към Цариград. Тези българи преди това ту били подчинени на Византия, ту отхвърляли нейната власт. Това описва Йоан Антиохийски.

2. "В тази година (5994 от Сътворението) (494 г.) (а според други учени годината 5994 у Теофан е 502 г.) и тъй наричаните българи в Илирия и Тракия, нападаха и се отдръпваха, преди да ги забележи човек." - пише византийския хронист Теофан (Theophanes).

През 4 век:

1. На карта от 4 век от Св. Йероним (331-420), той е написал името на нашите земи в античността - Mesia hec & Vulgaria (Мизия, тук и България) . Тя е съставена по още по-стари карти – на владиката Евсевий Кесарийски (270-338), наричан "баща на църковната история". Картата е запазена в препис от 12 в.

2. Хронографът на Момзен (Анонимен римски хронограф) от 354 г. споменава за българите, които живеели в днешните ни земи.

3. Император Константин Велики (274-337)поради партизанските нападки на българите направил от Тракия особена тема (за защита на Цариград) – пише император Константин Порфирогенет.

4. В своя "Неделник" Софроний Врачански пише за времето на римския император Константин: "Втори бой направил цар Константин с Византия и като обладал България, взел Византия и пренесъл своята столица от Рим във Византия около 330 година подир Христа, и нарекъл Византия Константинопол на своето име."

5. Френските историци византолога Шарл Дюканж (1610–1688), Льо Киен и други започват списъка на архиепископите на България с Протоген Сердикийски (Софийски), който живял по времето на Константин Велики – 4 в.

6. Анастасий Библиотекар (ок.810 - 879/880) съобщава, че след разделянето на Римската империя през 364 г. при императорите Валентиниан I (321 - 375) и Валент (328 - 378) "българският народ връхлетял и заел всички страни по Дунав". Анастасий Библиотекар пояснява също така, че "БЪЛГАРИТЕ ОБЕДИНИЛИ СВОЕТО ОТЕЧЕСТВО, СЪГЛАСНО РОДСТВЕНОТО ИМ ПРАВО".

7. Мавро Орбини цитира сведения на Марк Аврелий Касиодор, че българите са се сражавали с римляните около 390 години.

------

"Павел Дякон, Готфрид Витербски, Алберт Кранц и Павел Емилий пишат, че "българите, които ЖИВЕЕЛИ ОКОЛО ДУНАВА, в 450 г. нападнали краля на лонго-бардите Агилмунд, убили го и разбили лонгобардите.
В приписка към хрониката на Манасий се казва, че по времето на император Анастасий (491-517) българите ЗАВЛАДЕЛИ земите около Видин и Охрид.
Този списък може да бъде продължен с още много факти, които убедително оформят следната картина: българите са един от основните воюващи, завладяващи, заселващи се, участващи в църковния живот на Балканите народи през IV-VII в.

/Йордан Табов - "Старите българи", С., 1998/"

------

Според Теофан, Стара България е опирала до Босфора. Според Йордан, "в Долна Мизия, Тракия или Македония само Българи живеят". През 499 г. в хрониката си Комес Марцелин пише, че при р. Цурта, днес Чорлу, българите разбиват военначалника Арист. Византийците панически бягат зад Босфора. Пълният контрол над Тракия на кого остава? Анастасий... построява дълга стена от Черно море до Силимврия на Мраморно "против нахлуванията на мизите или българите".
/ИЛИЯ ИЛИЕВ - "Византийското наследство и седемте славянски племена са измислици"/

И така: Аспарух е дошъл на юг от Дунава при по-старите българи тук, които са живеели в нашите земи много по-рано.

Другият въпрос е: откъде е дошъл Аспарух?

Eдин древен български документ: "Именник на българските владетели" - публикуван под името "Именник на българските ханове" (въпреки че в него не се говори за никакви ханове). Той изброява имената на петима владетели и черно на бяло пише следното: "Тези петима князе държаха князуването от другата страна на Дунава 515 години с остригани глави. И след това дойде на страната на Дунава Исперих княз. Същото и досега." Става ясно, че владетелите преди Аспарух са резидирали оттатък Дунава - земите северно от Дунав, сиреч в Дакия от II век.

А на самият Аспарух името е записано в документа по два начина, един от които е ЕСПЕРЕРИХ - т.е. българският владетел Еспер (Аспар, Еспор) е носел тракийската благородническа титла РИХ. Сред даките е имало социално деление на две основни касти. Външните различия са били именно прическите - едните са поддържали косата си дълга, а другите са бръснели главите си.

Владенията на Кубратова Стара Велика България са се разпростирали от Дунав до Волга, но столицата е била в Дакия.

Има доказателства също, че Аспарух е дошъл отсам Дунава с не по-малко от 800 хиляди души, за да освободи българите от византийско робство. Някои от тези доказателства (каменна плоча с надпис от Плиска) бяха унищожени от руски учени. - проф. Крум Балтаджиев - "Фалшификации и манипулации на българската история".http://bg.netlog.com/alexandra_delova/b ... gid=155927

Потребителски аватар
counterstrike
Контакти:

Мнениеот counterstrike » 18 дек 2011 22:50

botev23 написа:counterstrike, дай сега да уточним, за да видя дали съм разбрал правилно. Славяните са многобройни и се заселват на балканите, но следи от техни селища просто няма! Интересно къде ли са живя ли? Не съм и чувал за разкопан славянски гроб :roll: В същото време малобройните българи, строят каменни градове и крепости, носители са на много нови технологии и то не само военни, дори измислят един от най-точните и древни календари, запазват името си през вековете, но някак си ей така изоставят езика си като ненужен. При това не само тук на Дунав, но и онези по Волга. Интересно. Обявявани са за тюрки на базата на десетина думи, една от които е Хан, въпреки че древните ни владетели са се титулували Канас Ювиги. Да продължавам ли? И защо ли Раковски и другите ни Възрожденци в по-голямата си част не са мисли ли като теб? На базата на какво? Защо гръцки и руски агенти изгарят книгите ни по манастирите. Хайде за гръцките има разумно обяснение, ама за руските? Какво от нашата история са искали да прикрият?

Ал-Масуди описва, че славяните не погребват своите мъртви а ги изгарят, дори описва, че вдовиците се самоубиват след смъртта на съпруга, и биват изгаряни заедно. Не строят градове, живеят в колиби, какви останки да има, хронистите твърдят, че били в постоянно движение...
Не съм казвал, че българите са "малобройни" нито че имало "славянско море". Но да се твърди, че тук е нямало никой...това просто не е серизоно. Както с траките...ей така изчезнали изведнъж.
Колко са били многобройни българите, няма как да знаем. Факт е, че братята се разделят за да дойде Аспарух тук. Колкото и да са били много, по нашите земи са дошли една по-малка част. Истината винаги е някъде по средата.
Не съм казвал, че българите са тюрки. Но понеже питаш, прабългарските надписи по правило са разчитани с помощта на тюрксите езици. Обикновено са писани с гръцки букви. Цялата династична и военна йерархия е съставена с тюркски термини. Като се започне от Кан или Хан(звукът е междинен между К и Х и днес ние не го притежаваме в нашият език), после кавхани, боили, ичиргу-боили, багатури, багаин-багатури и т.н.Има доказателства за това, има и такива за иранският произход. Не знам защо тази тема се намесва с въпроса за това, дали има славяни в нашата генеалогия или няма. Няма причина спортъ за древният произход на прабългарите(туранската и иранската тероия) да се омесва с въпроса за славяните освен ако не се гони точно определена политическа цел. Затова казвам, че написаното от въпросният е турлу-гювеч.
Каквото и да е имал предвид Раковски(за други възрожденци не ми е известно) той противоречи на западни историци. Та, къде е тук въпросният „панславизъм”.
Какво означава "руски агенти изгарят български книги". Сигурно имаш нещо конкретно предвид. Вероятно за да скрият, че ние сме им дали азбуката, от нас взимат религията.
Всички пътища водят в Рим. Само един път води в Рая: Пътят на СВОБОДАТА!
Гео Милев, 1 май 1924 година, списание "Пламък".

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 18 дек 2011 22:50

Ние сме просто уникални.. дори китайците са построили Стената, за да се защитят от българите (според некои учЕни).Ние сме открили хелиоцентричната система, ние сме открили, че земята е кръгла, ние сме били основните воини на Атила... какви не сме били ние... и какви сме сега?!?

Иначе е приятно да се подиграваме на руснаци и македонци, обаче ниее.. ах ние...!
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

botev23
Контакти:

Мнениеот botev23 » 18 дек 2011 23:40

counterstrike написа:Ал-Масуди описва, че славяните не погребват своите мъртви а ги изгарят, дори описва, че вдовиците се самоубиват след смъртта на съпруга, и биват изгаряни заедно. Не строят градове, живеят в колиби, какви останки да има, хронистите твърдят, че били в постоянно движение...
Не съм казвал, че българите са "малобройни" нито че имало "славянско море". Но да се твърди, че тук е нямало никой...това просто не е серизоно. Както с траките...ей така изчезнали изведнъж.
Колко са били многобройни българите, няма как да знаем. Факт е, че братята се разделят за да дойде Аспарух тук. Колкото и да са били много, по нашите земи са дошли една по-малка част. Истината винаги е някъде по средата.
Не съм казвал, че българите са тюрки. Но понеже питаш, прабългарските надписи по правило са разчитани с помощта на тюрксите езици. Обикновено са писани с гръцки букви. Цялата династична и военна йерархия е съставена с тюркски термини. Като се започне от Кан или Хан(звукът е междинен между К и Х и днес ние не го притежаваме в нашият език), после кавхани, боили, ичиргу-боили, багатури, багаин-багатури и т.н.Има доказателства за това, има и такива за иранският произход. Не знам защо тази тема се намесва с въпроса за това, дали има славяни в нашата генеалогия или няма. Няма причина спортъ за древният произход на прабългарите(туранската и иранската тероия) да се омесва с въпроса за славяните освен ако не се гони точно определена политическа цел. Затова казвам, че написаното от въпросният е турлу-гювеч.
Каквото и да е имал предвид Раковски(за други възрожденци не ми е известно) той противоречи на западни историци. Та, къде е тук въпросният „панславизъм”.
Какво означава "руски агенти изгарят български книги". Сигурно имаш нещо конкретно предвид. Вероятно за да скрият, че ние сме им дали азбуката, от нас взимат религията.
Ако си прочел последния ми пост, знаеш какво имам предвид. Просто не съм съгласен с Панславизма според, който сме едва ли не на 100% славяни. Това в червено не ти ли напомня за един друг народ - викингите. И като знам за техния принос в създаването на Киевски Рус. Не ме разбирай погрешно, далеч съм от мисълта, че тук са шетали скандинавци. Просто си разсъждавам на глас и продължавам да си задавам въпросите.

Потребителски аватар
защо
Контакти:

Мнениеот защо » 19 дек 2011 01:16

Честно казано, не прочетох изцяло нито статията в началото, нито форума след нея, извинявам се за високомерието, ама то си ми идва отвътре. Все пак ми се ще да отбележа, че панславизмът е бил идеологията на средновековната българска държава, по-късно, поради упадъка и, впоследствие, изчезването ѝ, прегърнат от другите славянски империи, според възможностите им. Ама си е наша идея!
Когато Пенев говори, боговете си водят записки. Когато Пенев пърди, боговете си записват нотите.

Потребителски аватар
tiamat
Контакти:

Мнениеот tiamat » 19 дек 2011 05:37

Само да спомена, че т.н. Зиези, чиято е статията, има теории за България и българите, много подобни, че и по-крайни от тези на македонистите за Македония. Един вид българите сме първите, най-старите, всичко почва от България и т.н. А нещо толкова крайно, поне аз не мога да приема за чиста монета.

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 19 дек 2011 08:50

tiamat написа:Само да спомена, че т.н. Зиези, чиято е статията, има теории за България и българите, много подобни, че и по-крайни от тези на македонистите за Македония. Един вид българите сме първите, най-старите, всичко почва от България и т.н. А нещо толкова крайно, поне аз не мога да приема за чиста монета.

Правилно !
И аз съм противник на теориите тип- "Адам и Ева са били българи".
Просто трябва да се отсяват доказаните факти от налудничавите такива.

Въпроса е, че много странични източници сочат, че българите са един от най-древните познати народи в Азия и Европа !
Това не са го писали наши хора, а врагове, съседи, и други народи, съвременници на древните ни деди.
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

Потребителски аватар
Avanti_Ragazzi
Контакти:

Мнениеот Avanti_Ragazzi » 19 дек 2011 12:11

Тука първо смесвате различни въпроси а искате само един отговор? Което напълно невъзможно!!!
Ясно е едно и то е доказано с ДНК тестове, съвременните българи носят над 50% си от генома на траките, тоест средиземноморци.С което въпроса какви са съвремменните българите по-произход се изчерпва.Останалите по-малко от 50% от днк-то се разпределя между стотиците народи минали в последните 3 или 4 хиляди години през тези земи.

Другите въпроси обаче са различни а те са:

- Какви са били славяните:
- Какви са били пра-Българите
- Какви са били траките
- Какъв език са говорили траките, българите и славяните!!!

Теориите са много и най-различни:
-За мен славяните са били народи с пра-родина в между днешните Беларус,Полша и Украйна.Тези народи се разселили първоначално на юг и после от юг и на северо-изток.Тези народи наистина нападали Византия.Много от тях се заселили в нашите земи.Тук обаче за мен в историята се е допуснала съществена грешка в полза на Русия, че видиш ли те били МИЛИОНИ.Напротив едва ли били и 1/10 от това за което се твърди, че са били.Но теорията, че това население е било тракийско е много-малко вероятна.Трако-илирийската култура заемала пределите на Балканите, днешна Румъния,Унгария и Австрия и никога не е достигала толкова на север колкото са днешните Беларус и Полша!!!За да се смята, че тези прото-славяни били траки!!!

-За българите теориите са още повече.първоначалната тюрска теория просто не се връзва изобщо.Черепите на населението на Волжка българия потвърждава, че те са били европеиди, а не монлгоиди.Тоест били с Ирански-Арийски произход.Типичен пример в това отношение е част от днешните узбеки които са европеиди а другата част са монлгоиди.И едните и другите са узбеки и говорят един и същ език, имат и една и съща култура и традиции но са от различни раси.Това станало когато тюрките узбеки завладели бялото население от ирански произход живеещо там.И му предали езика и културата си.Подобно нещо може да е станало и с българите, при близките си контакти с тюрски народи, да са приели техни думи и културни влияния, като и военната йерархия.Въпроса обаче какви са били Българите за мен е 100% ясен те са били ИРАНСКИ Народ или Арийци, приемете го както си искате.Също трябва да е ясно, че Велика България изобщо не била първата българска държава.Не е ясно кога, но според мен още преди новата ера българите напуснали земите където живеели тогава.Къде били тези земи тогава и къде били първоначалните им земи според мен никой няма как да каже.За мен е някъде в териториите на съвременно живеещите ирански народи.Но да се върнем на другото Българите вероятно с други ирански народи като общото наименование скити, като аланите и др. подобни се заселили тогава в територията на север от Дунав, та чак до Кавказ.Това обаче не станало за ден или два, дори за година, две а за векове разселване.Другото става само в български исторически филм :) .Та още тогава тези българи започнали да нападат и Балканите.Също е много глупаво да се мисли, че само славяните нападали и се заселвали, правели го и българите.Просто тогава Римската империя била притегателна сила за тези народи.Интересното за мен е какво е ставало с тези народи когато се заселвали в тези земи.Защото теорията за изчезналите траки е пълна измислица!!!

-Та стигаме до траките, те били народ от различни племена и групи.Някой от които вече бяха споменати. Техни близки роднини били Даките живеещи най-вече в днешно Влашко и Молдария и Илирите които били два вида южни и северни.Южните живеели в днешна Сърбия,Хърватия,Босна,Албания,Косово и част от Македония, а северните в Унгария,Словения и Австрия.Та тези народи били с много близък говор, традиции и култура.Днес е ясно, че те са били част от т.н. средиземноморски тип хора.Днес има теории, че от техните деди се появили арийците в Индия.Което може да е истина, но може и да не е.Според други теории тези народи са били славяните описани от летописите, а другите славяни от север били германски племена. Терорите за тези народи са прекалено много, от това от къде идват в тази част на Европа, до това, че били напълно изтребени от римляните. Заблудата за тяхното унищожаване идвала от това, че те като много други народи в империята като галите и иберите загубили езика си в полза на различните видове разговорни латински език.Не е ясно кога но още преди Рим, гърците оказвали езиков тормоз над траките, а след влизането в империята езика бил почти унищожен.Поради близостта на тази територия с Гърция много от траките в градовете прилели гръцкият за свой език.Но в пъти повече приели латинският за такъв.Когато българите и славяните нападали цялата тази територия от те намирали най-вероятно хора говорещи разговорен латински език или гръцки.Именно подобен език е днешният румънски език.Когато обаче тези народи се заселвали те бързо налагали своя език над коренното население.Поради вековете спокойствие особено тук и източният дял на Римската империя, населението тук не било войнствено.Тук нападали в пъти по-малко варвари и имало в пъти по-малко войни.Така населението на практика много лесно било подложено на асимилация.Когато Аспарух дошъл тук, той заварил огромно население което говорили български и т.н. славянски език.Аспарух сигурно ги смятал за свои , но на практика това население от ДНК гледна точка била тракийско а не друго.На практика траките загубили своята самостоятелност в полза на Рим по-средата на времето на империята.И от там и дотогавашният им живот и култура която била заменена с тази на римляни и гърци.И по-късно и българи и славяни.

-И стигаме до големия въпрос какъв език говорим.Дали е езика на древните българи, на славяните или на траките....

Има различни теории по-този въпрос от гледна точка на траките се смята, че 100% съвременният български език няма нищо общо.Смята се, че е единственият народ запазил част от езика си през времето на Рим били албанците.Заради високите планини в този регион, те успели да запазят езика си.Съвременните историци спорят до колко албанският език е близък до илирийският такъв.Но ако се приеме общоприетата теория, че се е развил на негова основа, то става ясно, че другите разговорните езици на Балканите нямат ама нищо общо с него.А както знаем, че илирийският и тракийският били почти еднакви езици, то е ясно едно, че нашият език идва от другаде.Приема се и друга теория, че сегашните албанци нямат нищо общо поне езиково с древните илири.А езика на илирите и траките е дал основата т.н славянски език.Затова и българският език е толкова близък със сръбският и хърватският.После тези езици се разпространили на север и така се зародила славянската група езици.

От гледна точка на българите някои смятат, че те довели езика тук и го пренесли на другите народи и ние сега говорим език на основата на древните българи.Това е най-слабата теория защото просто другите народи наричащи българи от Волжка България и Крим са говорили езици които нямат нищо общо с нашия.

Теорията за славяните също куца в частта за това, че те били море.Ако ние говорим език на основата на т.н прото-славянски то това е станало, чрез асимилацията на коренното население тук от войнствените славяните а не по-други причини.Подобно нещо става в Унгария където маджарите заварват население от главно илирийски произход но и славяни и остатъчно население от времето на Атила и по-късно.Но налагат своя език,име и култура на местното население.Днес ние наричаме унгарците маджари и го броим за такива въпреки, че доста по-малка част от тяхното ДНК е с произход от угро-финските народи.За сметка на славянският и илирийският клон в родословното им дърво.Дори румънците имат в пъти по-високо славянско ДНК от нас в хромозомите си.Но и те не говорят славянски език!!!

Може да се приеме дори примерно факта, че старо-българският е език е смесица на основата на говорещите различни езици близки или различни народи и племена.

Най-логично звучи обаче, че старо-българският език е говоримият език на най голямата маса населяваща тогавашната България, въпроса е само от къде е именно произхода на този език.

Едно е ясно само и доказано с ДНК тестове и геноми. Съвременният българин е наследник основно на траките с което антропологически е по-близък до един италианец от колкото до един руснак. Въпроса обаче какъв език говорим е коренно различен въпрос!!!

Чардар, Ловеч, Микре, кои сте всъщност вие? Знаем, че сте само фенове на Литекс! Фенове на Литекс шаляляля, ооо фенове на Литекс шаляляляла!

Върни се в “Свободна зона”