Alexx написа:sl321
Говорим за отделна стратегия на даден отбор. Т.е. директния футбол не зависи от двата отбора,а може примерно единия да играе такъв,а другия не.
Точно така,но бързината на футбола на даден отбор не се определя по това дали играе директен футбол.Може да има мач в който и двата отбора да играят футбол с владеене на топката и футбола да е много бърз.Пример мача Валенсия-Барселона-уникален мач изигран от два отбора който обичат да владеят топката а футбола не беше директен но беше бърз.Топката се разиграваше много бързо.Няма лошо директния футбол,въпроса че в случай че практикува даден отбор директен футбол няма как да не губи много повече топката от оня който играе с постепенно нападение и владеене на топката.Да,немците са ония който практикуват най-добре директния футбол,но все пак си мисля че при тях тактическата дисциплина е на много по-високо ниво то тази която виждам в Англия.
Това го пиша защото един колега по-горе беше писал че феновете на английския футбол обичали бързия футбол,а аз искам да му кажа че бързината на футбола няма връзка със избора да си избрал стратегия с директно нападение към вратата без разиграване и задържане на топката в теб,до тогава докато не ти се открие възможност да атакуваш.Няма лошо той да харесва едното,но да се твърди от всички че безапелационно едното е по добро от другото е много смешно.
Все едно да гледаме вместо бокс такъв какъвто го знаем-с тактическа дисциплина с някакъв вид стратегия как да се брани дадения боксьор,а да гледаме двама дето са със свалени ръце и си бият токати,ту единия ту другия...... и който падне първи той е загубил.Не че няма да е зрелищно,но спрямо един бокс на високо ниво както от гледна точка на защита така и от гледна точка на нападение за мен ще бъде много по-интересно.
От гледна точка на единствения отбор....Барселона не е единствения отбор в Испания който играе стила с владеене на топката и постепенна атака.Въпроса е че Барселона го прави най-добре-даже съвършено.Иначе повечето в Испания се опитват да играят този стил.