Сложихте ли си зимните гуми?
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: Сложихте ли си зимните гуми?
Питайте бащите и дядовците ви, едно време дали е имало зимни и летни гуми 
Един картоф, една чорба, един коптор!
Астра имам и си карам с 175/65/14 Debica! Много доволно въпреки, че поостаряха вече( то и колата де), но се държат прилично! Баща ми кара с Гудиър Ултрагрип 6 или 7 и наистина са доста по-добри, но тя и колата му е по-хубава! Гумите са важни, но задкормилното устройство е най-важно! Безаварийна на всички шофьори и пешеходци!
Вие сте млада и красива, имате 2 висши образования, владеете перфектно 3 езика, имате руса коса, дълги крака и чаровна усмивка и искате да вземате заплата между 5 и 10 хиляди лева? Вървете на майната си! На нас ни трябва арматурист!
- SuperSpurs
- Контакти:
Jeep Cherokee 2.8 CRD - и зиме и лете все съм си с BF Goodrich All Terain 235/70/16. Вече 18 месеца ги карам и досега не са ме предали. Дават им 100 000 км гаранция.
Tottenham Hotspur и Левски София - Can't smile without you
Основният недостатък на евтините зимни гуми е че се износват много бързо и доста често не издържат на дупките по БГ пътищата. Според мен си заслужава да дадете от 10 до 30 лв. на гума повече за да вземе хубава маркова гума. Естествено има и друга гледна точка и тя е финансовата и в случая за 4-ри гуми може да се наложи да се извадите от 40 до 120 лв. повече. За хората които карат основно градско през зимата по съм склонен да се прави компромис (за наще условия може и без зимни гуми даже за градско) но хората които карат извънградско при различни условия (дълбок сняг, заснежен път,поледица,дъжд) е наложително да имат хубави гуми.
Последна промяна от Pichichi на 30 окт 2011 10:01, променено общо 1 път.
Чел съм доста по темата и хората казват така. Всесезонната гума е компромис със сигурността. Първо температурната разлика между зима и лято в България е голяма и няма как да се направи гума която да издържа на такива условия. Ето защо приказки от рода на дядо ти или баща ти знаели ли са какво е зимна и лятна гума са просто идиотски. И ако си направиш една груба сметка ще видиш, че когато имаш 2 комплекта гуми (зимни и летни) те ти излизат по евтино от всесезонните. За марки вече е друга тема. Там вече е според джоба на задкормилното устройство, но поне за мен каквато и марка да са трябва да са нови. С регенерати и втори употреби просто си вкарвате трън в гащите. За това кога точно се сменят гумите знам това. Лятна гума работи добре до 7 градуса. Под тази температура смесите на гумата се втвърдяват и няма токова сцепление каквото има при над 7 градуса. Съответно зимната гума е за температури под 7 градуса. Съдържа повече каучук и е по мека от лятната. Проблема при употреба над 7 градуса е, че просто зимната гума се унищожава по бързо. Като препоръчителен период за смяна на гуми за България се дава: от летни към зимни - началото на октомври. Максимум до 15-ти октомври. От зимни към летни до началото на април. И за да завърша бих казал следното. Има няколко много важни елемента в автомобила с които не трябва да се правят компромиси. Спирачки, гуми, масло, чистачки и крушки.
[center]
[/center]

[/center]-
slavia1913
- Контакти:
Лада Самара '94, 14 цола купих и едни Дебица Фриго, някой ги водят най-добрите евтини зимни. Миналата зима се държаха доста добре после ги карах и част от лятото и то доста агресивно, докато не и взех на Ладуната едни лети джанти 15ки с едни хубави Пирели.
Ето за справка и тестът на ADAC, немският автомобилен съюз, за зимните гуми за тази година.
http://fakti.bg/avto/19996-test-na-zimn ... 011-2012#/
Ето за справка и тестът на ADAC, немският автомобилен съюз, за зимните гуми за тази година.
http://fakti.bg/avto/19996-test-na-zimn ... 011-2012#/
Карам предимно в града. В София последните години снеговалежът започва след нова година... Та зимните гуми смятам да ги сложа към края на ноември примерно... така или иначе предвидиха температури до към 20тина градуса този месец...
"За какво ми е публика, футбол трябва да се изграе при закрити врати! Футболът е изкуство!"
"Какво висше има в нашето първенство, че да се нарича Висша лига?!"
"Какво висше има в нашето първенство, че да се нарича Висша лига?!"
Според мен е рано още за зимни гуми! Карам А4 1.9 TDI 116к.с. и миналата година му купих чисто нови зимни - Клебер с метални джанти 15-ки, но мисля да ги сложа към края на ноември.
-
миле гърбавия
dikanio написа:Питайте бащите и дядовците ви, едно време дали е имало зимни и летни гуми
Сега толкова са шофьори ! Та зимни,та летни та шарки и не знам какво си и пак са некадърници!
Да, сложих ги. Мисля обаче, че се преиграва с тази тема по телевизиите. Излишна истерия !
Едно време нямаше зимни и летни гуми. Катастрофите обаче бяха по-малко.
Виж, това за шофирането с пуснати фарове от 1-ви ноември, донякъде го одобрявам. Така колите се виждат по-добре.
[center]
[/center]
[center]"Настане вечер - месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее,
Балканът пее хайдушка песен !"[/center]
[/center][center]"Настане вечер - месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее,
Балканът пее хайдушка песен !"[/center]