Лондон - град в друго измерение...

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
MAXIMUS
Контакти:

Re: Лондон - град в друго измерение...

Мнениеот MAXIMUS » 16 окт 2011 08:55

Хубава и много интересна статия. Но не мога да се съглася,че червенобузистите англичани са по дисциплинирани от немците .

Потребителски аватар
Alex
Контакти:

Мнениеот Alex » 16 окт 2011 11:54

MAXIMUS написа:Хубава и много интересна статия. Но не мога да се съглася,че червенобузистите англичани са по дисциплинирани от немците .

НИкой не епо-дисциплиниран от енмците 8-)
[center]Изображение[/center]

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 16 окт 2011 12:05

Alex написа:
MAXIMUS написа:Хубава и много интересна статия. Но не мога да се съглася,че червенобузистите англичани са по дисциплинирани от немците .

НИкой не епо-дисциплиниран от енмците 8-)

Трудно е да се определи. ;) Японците, китайците, севернокорейците (по принуда) също могат да претендират са най-дисциплинирани. Но ако сравняваме немците и британците, предимството е за първите, без съмнение.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
ntodorov
Контакти:

Мнениеот ntodorov » 16 окт 2011 12:08

Пичове, вие типично по български направихте дисекция на писаното от мен. Извадихте ми думите от контекста. Изписахте, какви ли не глупости относно какво съм видял за 6 дена и, какво имало встрани от нещата, които съм видял. Ами ще ви кажа само едно нещичко с риск да ме обвините за комунист, роб, комплексар, турист или пък господ знае какво още. Стегнете се. Хванете живота си в ръце и направете така, че да ходите не в крайните квартали, като бараби, а в "лъскавите" страна на живота, като туристи. Питайте един машинен механик на пасажерски кораб, колко му е хубаво в трюма и питайте една богата лелка, колко и е добре на палубата...Та за да съм по-кратък: Кой каквото търси - това намира. Аз ви описах лъскавата страна на Лондон - вие създайте тема и напишете грозната страна на града...И понеже съм живял 20 години в комунизма - навремето ни държаха в неведение такива, като вас, които твърдяха, колко гниещ и всъщност пошъл е капитализма. Е, на вас, като ви харесва повече ТАЗИ Демокрация в нашата родина - няма, защо да се сърдите, че мястото ви е отредено в зона 5 и 6 на Лондон.
ПС: Много малко хора обърнаха внимание на това от, което се възхищавам истински там: А това е отношението към човека, отношението между хората, правилата и дисциплината, опростените неща, катериците, които ядат фъстъци от ръцете на всеки, културата, търпението на хората...Естествено, че това са механизми постигнати с адекватно управление и твърда ръка и надали колониалното господство на Англия е помогнало за това...
Никога не ще разберем какво губим като печелим, и какво печелим като губим.

gamaun

Мнениеот gamaun » 16 окт 2011 13:10

Е, най-накрая направи опит да кажеш нещо нормално, но си остана само опит. Сега ще ти копирам това, което според мен подразни най-много почти всички, прочели първосигналните ти възхвали:

"Вградих се в Лондон, почувствах го свой, а и хората там ми помогнаха за това усещане, а аз разбрах и друго: Вече съм с една идея по-щастлив и някой ден пак ще се завърна там, но за по-дълго. Имам стимул, а на родната действителност гледам вече от високо, защото знам, че в този живот има и друго измерение, измерение, което в Лондон можеш да употребяваш с пълни шепи."

Надявам се да разбереш, че за една седмица няма как да се усетиш свой или да усетиш града свой дори ако е с население 700-800 човека. Предполагам, че и година не би ти стигнала - макар че на думи всичко може да се изкара. А ти си отишъл, в буквалния смисъл си хвърлил едно око и вече гледаш на родната ни действителност отвисоко (пак те цитирам). Да, всеки живот има много измерения, но не и ако човек нарочно не си затваря очите за тях. Почти по същия начин бях зашеметен в първите няколко дни от престоя ми в Лас Вегас, докато не поприказвах с едно българче, работещо там четвърта година. Работещо на прилично място и изкарващо в пъти повече от мен.
Та съветът ми е следният: повече описания, но по-малко сравнения и никакви обобщения, защото тукашната действителност си я познаваш до болка, а тамошната - изобщо. Гледай си архитектурата и експонатите, завлечени от цял свят, включително нещичко и от нас, кефИ се на отработената им до съвършенство още в детството (и нищо не значеща) изкуствена усмивка, но поне си давай сметка, че си като кацнал на луната и виждаш само върха на кратера, но пък ти е леко от чувството на безтегловност. Защото на българите им знаеш и кътните зъби, а за характерното английско лицемерие май си нямаш и понятие. Оправдавам те само за едно - може пък наистина да са ти харесали чуруликащите на някакъв диалект момичета (според мен е поради разликата във възрастта ви), плод на смесицата от раси (лично на мен английският винаги ми е звучал като нещо средно между лигавене и лай - интонацията им е ужасна, а езикът им е бъкан до безобразие с гласни фонеми и дифтонги). Но ти пожелавам да се натресеш на типична по характер и външност англичанка (само да не чуе жена ти ;) ), за да има кой от първа ръка да поодяла впечатленията ти.
Туризмът си е бизнес като всеки друг. И в него главното, основното, единственото е туристът да остане с впечатлението, че е в рая, за да се върне и да похарчи още пари. Но когато същият този турист започне да прави дълбокомъдрени изводи от типа "а на родната действителност гледам вече от високо", става не смешно, а жалко. Дори и защото той си е неотделима част от същата тази нашенска родна картинка, над която се е "възвисил телом и духом".
Ето ти едно разказче от наш класик, препоръчвам ти отвреме навреме да си го препрочиташ:
http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID= ... 67&Level=1
И няма нужда да ми отговаряш, като прогледнеш - наясно съм, че ще те е срам и ще ти е неудобно да го направиш.

Потребителски аватар
misho0yy
Контакти:

Мнениеот misho0yy » 16 окт 2011 13:58

И аз бях в Лондон това лято. Беше стахотно !!! Лично на мен Лондон ми харесва адски много и некъде не съм видял някой да ми се усмихва лицемерно ; )
[center]Barça - Més Que un Club
[wrapimg=]http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/388297_283674555001170_173288939373066_701102_1120960019_n.jpg[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
1913
Контакти:

Мнениеот 1913 » 16 окт 2011 14:03

Г-н Тодоров, въобще не обръщай внимание на негативизма, игнорирай го и не му отговаряй! Обикаляй света, наслаждавай му се и продължавай да събираш положителни емоции от опознаването му, няма нищо по-хубаво от това...

Ето една весела лондонска катерица, за разведряване на настроението :)

Изображение
Последна промяна от 1913 на 16 окт 2011 14:03, променено общо 1 път.
[center][wrapimg=]https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/s350x350/1782155_10203359119959520_2077530093_n.jpg?oh=d835df5c333af43a2432f0d8305f9166&oe=586C0965[/wrapimg][/center]

гражданин от село

Мнениеот гражданин от село » 16 окт 2011 14:03

DamonHill написа:
Аз тази година бях за втори път в Лондон. Хотела ми беше в един квартал Woodford Green - изумиха ме къщите - в този отдалечен от центъра квартал - къщите на хората, бяха разбира се двуетажни, еднофамилни, с типичните оранжеви викториански тухлички, но по-важното - с огромни стъклени прозорци и врати на партерното ниво, БЕЗ НИКАКВИ РЕШЕТКИ, метални врати или стикери на охранителни фирми.

Незнам от колко години познаваш България,но само преди 22-3г.вратите на апартаментите в блоковете бяха едни мукавени(да ги духнеш и ще паднат),а хората в провинцията не си заключваха вратите на къщите и кражби йок :) .Е,верно,че това са тоталитарни отживелици.

Потребителски аватар
DamonHill
Контакти:

Мнениеот DamonHill » 16 окт 2011 14:17

гражданин от село написа:
DamonHill написа:
Аз тази година бях за втори път в Лондон. Хотела ми беше в един квартал Woodford Green - изумиха ме къщите - в този отдалечен от центъра квартал - къщите на хората, бяха разбира се двуетажни, еднофамилни, с типичните оранжеви викториански тухлички, но по-важното - с огромни стъклени прозорци и врати на партерното ниво, БЕЗ НИКАКВИ РЕШЕТКИ, метални врати или стикери на охранителни фирми.

Незнам от колко години познаваш България,но само преди 22-3г.вратите на апартаментите в блоковете бяха едни мукавени(да ги духнеш и ще паднат),а хората в провинцията не си заключваха вратите на къщите и кражби йок :) .Е,верно,че това са тоталитарни отживелици.

Ми много хубаво, ама как предлагаш да го възродим това време, да гласуваме за президент за мумия на бай тошу или? Как си представяш да стане отново така? Каква е твоята рецепта?

Потребителски аватар
ntodorov
Контакти:

Мнениеот ntodorov » 16 окт 2011 14:54

gamaun, Прощавай, но ти си задръстен човек и в мислите и мечтите си. Живей позитивно и някой ден ти пожелавам да изживееш същото, като мен. Ако на всякъде търсиш смрадта винаги ще я намираш, ако търсиш красивото - ще се впечатляваш, като мен и ще ти е по-леко на душата...И, когато аз съм почувствал Лондон близък и свой на теб, какво ти попречи ? ...Аз знам какво - Вутевщината.
Никога не ще разберем какво губим като печелим, и какво печелим като губим.

Върни се в “Свободна зона”