Какво е да си Българин?
Погледнато за 1 година период - спиш около 2900 часа, работиш/учиш - 2400 ч., ядеш - 370 ч., прекарваш в градския транспорт/колата - поне 365 ч., ..., но всъщност всичките тези неща ги правят навсякъде по света, следователно не те ни определят като българи.
Българинът трябва да е този който живее в България и/или който се грижи за България. Първото определение на мен лично не ми харесва, защото в него влизат и хора с които не искам да имам нищо общо: престъпници, наркомани, политици, ченгета ...
Българин може да бъде само този който/която се грижи за България, но какво означава да се грижиш за една страна? Този въпрос не е сложен. Трябва да те е грижа за нея, а страната не са определенията дадени в учебниците, а нейното общество.
Българин е този, който се грижи за развитието на обществото наречено България, в нашия случай гражданското общество, защото сме република, а не монархия.
Колко часа живеещите в България и наричащи се българи отделят годишно за развитието на това общество? Час, два или пет? С малки изключение това включва да отидеш на 3 март, Гергьовден и 24 май до центъра и да поразмахаш малък колкото двете ти шепи трибагреник...
Така общество не се гради скъпи съотечественици. Със седене по 2-3 часа на ден пред телевизора няма да стане. Нека да отделим поне 1 час седмично, не е необходимо повече, нека бъдем поне 1 час седмично българи. ТРЯБВА ДА СЕ ПРОТЕСТИРА ПОНЕ 1 ЧАС СЕДМИЧНО и това не е самоцел, това е жизнено важно ако искате да живеем в общество, а не в мутренско-ченгеджийско-политизирано гето.
Всяко качество може да се развие с помощта на целенасочени и редовни "тренировки". Това важи в пълна сила и за това да бъдем "българи". Ако съм министър на образованието бих го вписал като задължителен предмет още от 1-ви клас и то всеки ден да има 1 час по българизъм, иначе - изчезваме! Не съм министър, няма да стана, не искам да ставам, затова всеки ден уча детето си да отстоява своите права всеки път, когато смята, че те са погазвани и да го прави не на стихиен принцип, а обмислено, организирайки се със своите приятелчета, съмишленици. Не виждам друг път.
Оказва се, че единствените българи са тези които са в агитките на отборите. Не, не се шегувам. Покажете ми една друга социална група в България която се организира всяка седмица и е готова да отстоява своите интереси на всяка цена? Няма да намерите, всичко друго са инцидентни митинги или политическо/етнически постановки. Доказаха го и събитията в Катуница.
Бъдете живи и здрави вие българи ходещи по стадионите всяка една седмица в студ, пек, дъжд и сняг. Вие които дерете глас, обикаляте цялата страна, участвате в направата и изпълнението на поредното зрелищно представление по трибуните! Други българи не останаха ...
Какво е да си Българин?
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Какво е да си Българин?
105 години / 4 поколения ботевисти!
Re: Какво е да си Българин?
Краят на поста малко се отклонява от заглавието ,но все пак общият смисъл е ясен.В тази връзка искам да споделя ,че гърците-най-мързеливата нация,но за сметка на това единна,успяха с протестите си да накарат ЕС да им опрости половината от дълговете.Факт!
Не спори с глупака!Първо ще те свали до нивото си и после ще те бие с опит.
stoyan_17 написа:Краят на поста малко се отклонява от заглавието ,но все пак общият смисъл е ясен.В тази връзка искам да споделя ,че гърците-най-мързеливата нация,но за сметка на това единна,успяха с протестите си да накарат ЕС да им опрости половината от дълговете.Факт!
Мързелива,мързелива ама нация а не племе като нас.
Най-недоволен от подписания договор с болници Алахбадем останал поч(т)етния президент защото обичал баклавата с............................орехи.
- Странджата
- Контакти:
На мене пък нищо не ми е ясно.
Заглавието пита какво значи да си голям, значим, с главна буква българин. Текстът казва, че да си българин, трябва да си преди всичко гражданин, който протестира. Този, който винаги простестира - т.е. е недоволен от всяка власт, най-често е интелектуалецът ( не интелигентът - те са различни понятия). Да си гражданин и да си интелектуалец не е така лесно постижимо. Правилно се казва, че се иска тренировка - т.е да си научен какво е да си гражданин и да се учиш да постъпваш като гражданин (т.е. и да протестираш).
Накрая текстът заключава, че най граждани у нас са агитките. И се питам дали те са най граждани или са най-оперативни и динамични.
А колкото до това, да сме гражданско общество, само ще припомня, че нито една от т.н. граждански организации - т.е. от т.н. неправителствен сектор, не подкрепиха и не канализираха недоволството от случилото се в Катуница. Никой не оглави протестите срещу безправието и беззаконието, което царства у нас и за което случаят Катуница е поредният трагичен пример. Да не говорим за манипулациите на медиите. Кой гражданин каза открито в тях - това, което става в Катуница, е само следствие на всичко, което става у нас повече от двайсет години и ние най сетне трябва да се разправим. Да се разправим с миналото по-далечно (от 44 до 89), с по-близкото минало - т.н. преход. Как да станем българи, като нямаме споделено минало.
Как да съм българин - и то с малка буква, когато това по-далечно - от 44, и това по-близко - от 89 година- минало не са мои - т.е аз не приемам официалните разкази за това минало. Как да съм българин, когато ние не считаме и не смятаме и езикът ни за белег на идентичност (занемарили сме го и нехаем за това, че той се задушава), когато място на националната ни памет все още е чинията на Бузлуджа и там се събират много повече хора, отколкото пред паметника на Левски, и още много, много други неща. И как да съм българин, като не съм сигурен дали и Българската църква може да ни помогне, ако не да станем добри християни, то поне да станем добри хора ...пък после и българи ...
Та до всекидневните протести има много, много път и учене. То стига на първо време да си припомним защо Левски е бил наречен Апостолът и да го сравним с всички останали, за които ежедневното просвещаване на Паисиевите прости орачи и копачи е било мисия невъзможна.
Заглавието пита какво значи да си голям, значим, с главна буква българин. Текстът казва, че да си българин, трябва да си преди всичко гражданин, който протестира. Този, който винаги простестира - т.е. е недоволен от всяка власт, най-често е интелектуалецът ( не интелигентът - те са различни понятия). Да си гражданин и да си интелектуалец не е така лесно постижимо. Правилно се казва, че се иска тренировка - т.е да си научен какво е да си гражданин и да се учиш да постъпваш като гражданин (т.е. и да протестираш).
Накрая текстът заключава, че най граждани у нас са агитките. И се питам дали те са най граждани или са най-оперативни и динамични.
А колкото до това, да сме гражданско общество, само ще припомня, че нито една от т.н. граждански организации - т.е. от т.н. неправителствен сектор, не подкрепиха и не канализираха недоволството от случилото се в Катуница. Никой не оглави протестите срещу безправието и беззаконието, което царства у нас и за което случаят Катуница е поредният трагичен пример. Да не говорим за манипулациите на медиите. Кой гражданин каза открито в тях - това, което става в Катуница, е само следствие на всичко, което става у нас повече от двайсет години и ние най сетне трябва да се разправим. Да се разправим с миналото по-далечно (от 44 до 89), с по-близкото минало - т.н. преход. Как да станем българи, като нямаме споделено минало.
Как да съм българин - и то с малка буква, когато това по-далечно - от 44, и това по-близко - от 89 година- минало не са мои - т.е аз не приемам официалните разкази за това минало. Как да съм българин, когато ние не считаме и не смятаме и езикът ни за белег на идентичност (занемарили сме го и нехаем за това, че той се задушава), когато място на националната ни памет все още е чинията на Бузлуджа и там се събират много повече хора, отколкото пред паметника на Левски, и още много, много други неща. И как да съм българин, като не съм сигурен дали и Българската църква може да ни помогне, ако не да станем добри християни, то поне да станем добри хора ...пък после и българи ...
Та до всекидневните протести има много, много път и учене. То стига на първо време да си припомним защо Левски е бил наречен Апостолът и да го сравним с всички останали, за които ежедневното просвещаване на Паисиевите прости орачи и копачи е било мисия невъзможна.
stoyan_17 написа:Краят на поста малко се отклонява от заглавието ,но все пак общият смисъл е ясен.В тази връзка искам да споделя ,че гърците-най-мързеливата нация,но за сметка на това единна,успяха с протестите си да накарат ЕС да им опрости половината от дълговете.Факт!
За теб това е достойно за уважение ли - гърците се счупват от мързел, за сметка на това взимат по 16 заплати на година и накрая са недоволни не само, че имат дългове, ами че и трябва да ги връщат, представи си! Да, и на мен би ми харесало да лежа по цял ден, някой да ми дава пари и на края да ми опрости дълговете. Само че точно заради това гърците стигнаха до тук и точно заради този начин на мислене ние ще си останем сиромаси - по джоб и по душа.
[center]I'll be the savior of you all
I'm your revelation, I'm a walking miracle...[/center]
Странджата написа:На мене пък нищо не ми е ясно.
Можеш ли да станеш играч, без да играеш? Затова и пътя до успешните протести е през многото къде неуспешни къде донякъде успешни.
Имам предвид и друго, че нещо което не използваме го забравяме, че то залинява и го губим като способност. Осъзнаването/разбирането на една сила заедно с редовното й използване са базисните изискания за овладяването й.
105 години / 4 поколения ботевисти!
Ами хайде тези българи, които сме останали, да се организираме официално, в някаква структора, и да го правим, да протестираме, да се борим срещу истинските лумпени и маргинали в парламента! Ето, направиха ОНО (Обединение на непартийните организации). Какво пречи ние да си направим едно фенско обединение и да покажем, че има граждани?!?
- CS -KA -KA
при това правителство е цяло геройство,по-добре да си циганин - хем няма да работиш ,хем ще ти плащат ,ще крадеш ще пребиваш когото си искаш и няма да ти правят нищо ,но да си Българин е и лудост и геройство
истината за БГ футбола !https://www.youtube.com/watch?v=FNhTyJFBVu4
CS -KA -KA написа:при това правителство е цяло геройство,по-добре да си циганин - хем няма да работиш ,хем ще ти плащат ,ще крадеш ще пребиваш когото си искаш и няма да ти правят нищо ,но да си Българин е и лудост и геройство
Така е, при предните правителства всичко беше цъфнало и вързало. Хората работеха, плащаше им се редовно, никой не смееше да краде и да се бие щото имаше перфектно работеща съдебна система. А циганите как го бяха закъсали, мани мани... не смееха да гъкнат.
Но, дойде Бойко и цялата тази идилия рухна...

[center]I'll be the savior of you all
- liverpool96
- Контакти:
В днешно време да кажеш на някой чужденец, че си българин, означава срам. Края на мнението като че ли малко се отклонява от темата, но няма значение. Все пак сме на дъното и във футболно и в икономическо отношение. Лошото става, ако паднем и под дъното.