ЛОКО - Любим Отбор на Културната Общественост

Модератори: paceto, Модератор ЛокоПД, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, Madridist

Jobs

Мнениеот Jobs » 08 окт 2011 15:14

от Илиян Радков

Всеки, който облече дори за мач черно-бялата фланелка ще бъде уважаван винаги

Локомотив (Пловдив) се родил на 25 юли 1926 година с името Пловдивски Спорт-клуб. На този ден слели своите свободни воли клубовете Караджа и Атлетик. Мястото било едно от духовните средища на Пловдив - читалище "Иван Вазов". Клубът обхващал централния, най-обширен и най-древен градски район - 4-и. Именно по тази причина още на времето младият по това време художник Георги Божилов-Слона разчел името ЛОКО като Любим Отбор на Културната Общественост.

"Точен удар на майстора на четката - голяма част от свободните духом пловдивчани, от модерните творци на древния град някога и сега са именно от неказионния отбор, разказва доц. д-р Владимир Янев за "7 дни спорт". - Тук може да се изброят много имена - от Слона и Начо Културата до писателя Драган Драганов и поета Добромир Тонев, но по-важното е да се изтъкне, че феноменалното в историческата съдба на този отбор е създаването на типично градската култура на съборността. Независимо от обстоятелствата привържениците на Локо обичат своя отбор и своите футболисти. Играещите тук никога не са изпитвали ужаса да бъдат освирквани и обругавани от привържениците си и при най-печалния резултат. Те са хора, които при всички обстоятелства са усещали подкрепата и съчувствието. Дори бих казал, че обличането дори за кратко на черно-бялата фланелка се възприема като своеобразна индулгенция. Това могат да кажат и тези футболисти, които са отивали в други отбори и са гостували на Лаута - принципът винаги е бил да се акламират "бившите наши", защото бивши наши няма! Заслужава помнене и отстояване най-важното - онази лококултура на любовта, която става все по-дефицитен обществен артикул. Така от спортен прецедент Локо се е превърнал в социално-нравствен феномен, разказва още Янев. - Той обединява обичащи хора от различни съсловия и професии. За тях "Лаута" е театър на любовта и мечтите, на способността да се страда и състрадава. Това не ги прави еднакви - тук всеки има свое мнение, поради което отдавна предлагам на стадиона да има надпис: "Не се мисли за най-умния - тук всички са локомотивци!" Казвам го малко на шега, разбира се, но е хубаво, когато любовта ражда различията в интелектуалните проекти. Тогава и светът изглежда не само безутешно черен и не само сияещо бял, а "черно-бял". А иначе какво е Локо за своите привърженици, за своя град, го е казал най-добре Добромир Тонев в изящно шеговитото си стихотворение: "За мен това не е отбор, а храм", завършва Янев.

Потребителски аватар
fire
Контакти:

Re: ЛОКО - Любим Отбор на Културната Общественост

Мнениеот fire » 08 окт 2011 16:44

Срам и позор е,само седмица след събитията в Катуница да се намират още малоумници,които да наричат Българите "цигани","мангали" и тем подобни! Всички виждат,кои фенове отново започват старата песен на нов глас! След........ Катуница,митингите и "обединението",силно се надявах поне това, Българи на Българи да спрем да си викаме "цигани" и "турци",но очевадно не е възможно, и оттам идват проблемите ни като нация!
Факт е обаче,че именно феновете на Локомотив Пловдив бяха първи в Катуница,още в ранния следобед ден след убийството на Ангел(лека му пръст) а "българите" предпочетоха първо да изгледат "жизнено важния" сблъсък от БРФГ с последния в групата Доростол,да пийнат по 10-тина бирички за кураж и мотивирани след първата си победа от 6 кръга,да отидат и те да се "изрепчат" в Катуница!!!!!!!!!!! Сега пак си я почваме постарому,а българщината и митингите "огън да ги гори"!
Това,което е публикувано от създателя на темата е просто едно от стотиците доказателства,че Локомотив Пловдив Е и ЩЕ БЪДЕ ВИНАГИ отбора на културната общественост,а това го знае,всеки истински Пловдивчанин,защото всеки такъв знае,колко култови личности на пловдивската интелигенция и култура са и бяха(някои вече не са сред нас) фенове на Пловдивския любимец Локомотив! Честит празник на всички черно-бели сърца, и на всички Пловдивчани,които празнуват 85-годишния юбилей на Пловдивския символ днес,независимо къде и в кой край на света са! САМО ЛОКО!
ПП:Нека въпросните субекти,които продължават с обидите и наречията,и които явно ще продължават,да не забравят,че космополитния ни град за жалост има 5 цигански махали и над 160 000 цигани сред населението на града и областта ни,и нито за миг да не се съмняват,че любимия им клуб има фенове от ромски произход! Зад тези мои думи стоят стотици факти и те са в "градините" и на двата Пловдивски гранда!

Jobs

Мнениеот Jobs » 08 окт 2011 17:04

fire, темата е за НАЙ-ОБИЧАНИЯ отбор в Пловдив.Не коментирай разни...
Прояви разбиране, в България има много завистливи хора. Явно нещата които се случват в нашия КЛУБ (терен, Звезда,побели в първенството,деца в Мадрид на световно първенство) са причината да се върне омразата към Локомотив.Мразейки Локомотив обаче, човек мрази Пловдив.Наслаждавай се на празника ни и не отделяй време на незначителни душички.Наздраве!

kubik
Контакти:

Мнениеот kubik » 08 окт 2011 17:52

Да си част от черно-бялата магия е безценно :)

Локо до гроб!
Локомотив Пловдив е моята душа, Пловдив е моя град ,а Лаута е моя дом !!!

kubik
Контакти:

Мнениеот kubik » 08 окт 2011 23:09

08.10.2011 85 ГОДИНИ ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ ЛЮБОВТА Е ЧЕРНО-БЯЛА!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=u-sM0PVs52Q[/youtube]
Локомотив Пловдив е моята душа, Пловдив е моя град ,а Лаута е моя дом !!!

Потребителски аватар
Пловдив1926
Контакти:

Мнениеот Пловдив1926 » 09 окт 2011 10:37

Гочо Василев: Локомотив е магия
http://www.lportala.net

Георги Първанов Василев-Гочо е един най-легендарните и обичани футболисти на Локомотив Пд. Заедно с Христо Бонев-Зума са водещите играчи от големия отбор през 60-те и 70-те години на миналия век. Тогава черно-белите стават фактор в българското първенство, като печелят сребърни и бронзови медали в шампионата. Гочо е роден през 1944 г. във Валовища (Демирхисар) на територията на днешна Гърция, където майка му и баща му са били учители. В личната му карта обаче е документирано, че се е появил на бял свят на 9 юни 1945-а в село Радово. Подмладяването е направено, за да може той да играе и да стане шампион на Балканиадата за младежи в Солун през 1969 г. Преди няколко години Георги Василев пробва да си върне истинската рождена дата, но не успя. Изиграл е 386 мача и е отбелязал 115 гола в А група. Има 28 мача и 6 гола в турнира за Купата на УЕФА за Локомотив Пд. В А националния отбор е с актив от 17 мача и 4 гола, а за младежкия Национален отбор има 6 мача и 2 гола. Сребърен медалист от Олимпийските игри през 1968 година в Мексико. Разговаряхме с легендата на Локо по повод 85-годишнината на клуба.

Г-н Василев, с какви чувства посрещате 85-годишния юбилей на любимия Ви клуб?

- Посрещам празника, с чувство на гордост, че съм част от един от най-големите и обичани клубове в България. Да си локомотивец е нещо специално. Историята и успехите на Локо, както и неговите прекрасни фенове могат да бъдат за пример на Всички, обичащи футбола В България. Разбира се, у мен има и малко тъга. Все още ме е яд, че през миналото първенство не успяхме да се преборим за участие в Лига Европа. Това щеше да бъде подарък за юбилея. Уверен съм, че в настоящото първенство това може да стане.

Как се озовахте в Локомотив?

- Започнах кариерата си в Пирин Гоце Делчев. На един юношески турнир ме забелязаха треньорите на Локомотив Димитър Григоров и Панайот Тенев. Поканиха ме да дойда в тима и аз приех. С годините се Видя, че сьм направил правилния избор. С Локо постигнах много успехи и признание.
Как успя Локо да стане хит по ваше време и да се сдобие с такава вярна публика?

- Бяхме събрани много добри футболисти начело с Христо Бонев. Играехме красив футбол и биехме наред. Нашите привърженици, не само в Пловдив, а и в цяла България се увеличаваха с у
спехите, които постигахме. Бяхме отличен колектив от добри футболисти и това се оказа решаващо.

Можехте да отидете и в някой от столичните грандове, но останахте в Локо. Защо?

- Да, имах оферти, като най-настоятелни бяха от ЦСКА. Техният треньор Стоян Орманджиев много искаше да ме вземе, дори бяха готови да ме направят веднага старши лейтенант от армията. Аз обаче реших да остана в Локомотив и не съжалявам за избора си.

С какво ви привлече този отбор?

- Локомотив е магия. Трудно се напуска този клуб, след като си станал част от него и си усетил обичта на феновете му. Бяхме горди, че носим черно-белия екип. В Пловдив ни уважаваха и обичаха, спечелихме си симпатиите на футболните фенове в цялата страна.

Сега сякаш по-лесно се сменя клубният екип...

- Сега парите са на първо място във футбола, а и не само в него. По наше време имаше повече местен патриотизъм и се мислеше по- малко за пари. Разбира се, не искам да укорявам днешните футболисти. Просто времената са такива и те се съобразяват с тях.

Не можахте ли да заиграете в чужбина?

- Това е пропусната възможност. Просто времената бяха такива, не ни пускаха на Запад, въпреки че имах оферти от доста големи клубове.

Във връзка с това станахте автор на една култова фраза...

-Да, обичам да повтарям, че рано се родих за футболист и късно за партизанин. Това, което постигнах с Локо обаче, не е малко и ме изпълва с гордост!

Кои са най-паметните мачове във вашата кариера?

- Много са. Всеки един е приятен спомен за мен. Няма как да забравя как победихме Левски с 1:0 с големия Георги Аспарухов, Сашо Костов и Иван Вуцов. Аз вкарах победния гол в края на мача и спечелихме бронзовите медали. В радостта си направих челна стойка на терена. Същото сторих и когато разгромихме Ботев със 7:3 и отнесох наказание от партийните лидери на Пловдив.

Дербитата с Ботев и сега се помнят.

- Да, правихме големи мачове. Всеки искаше да се докаже 8 тези двубои. Аз им вкарах доста голове и може да се каже, че съм малко бо-тевист (смее се). Заради рекорда ми клубът ми даде апартамент. Иначе тогава съперничеството бе само на терена, а с футболистите на противника бяхме приятели.

Оставихте следа и в срещите от евротурнирите.

- Никога няма да забравя мачовете ни с Ювентус от турнира за Купата на УЕфА. Вкарах им гол още в 47-ата секунда на стария "Стадио комунале" в Торино. Това бе най-бързият гол в моята кариера, и то срещу един от грандовете на Европа.

Не успяхте само да станете шампиони на България. Яд ли ви е?

- Това се оказа нашата несбъдната мечта. Бяхме подобри от ЦСКА и Левски, но големците от София не ни позволиха

Как приехте титлата през 2004 година?

- С голяма радост и гордост. Благодаря на всички футболисти, на треньорите и на собственика Георги Илиев, които сбъднаха мечтите на много поколения локомотивци.

Сега предстои мач с Цървена звезда по случай 85-годишния юбилей. Как го приемате?

- Голямо признание за Локомотив е, че именно такъв голям отбор ще му гостува за празника. Имаме приятни спомени от сръбския тим. През 1976 година ги бихме с 2:1 в Пловдив, като Ружди Ке-римов пропусна дузпа. Разсипах левия им бек, който беше национал. Голям мач направихме за радост на феновете.

Какво ви даде и отне Локомотив?

- Най-хубавите ми години преминаха в този клуб. В него станах известен футболист. Като всеки спортист и аз имам проблеми със здравето в резултат на много блъскане и ритане. Сега страдам от коксартроза, но не се оплаквам. Ще преживеем и това.

Ако можете да избирате, бихте ли станали отново футболист?

- Разбира се, и то пак в Локомотив. Не мога да си представя, че бих се занимавал с друго. Както Ви казах, Локомотив е магия.
[wrapimg=]http://napoletani.org/wp-content/uploads/2015/03/muslims1.png[/wrapimg]

radovasto
Контакти:

Мнениеот radovasto » 09 окт 2011 17:41

fire написа:Срам и позор е,само седмица след събитията в Катуница да се намират още малоумници,които да наричат Българите "цигани","мангали" и тем подобни! Всички виждат,кои фенове отново започват старата песен на нов глас! След........ Катуница,митингите и "обединението",силно се надявах поне това, Българи на Българи да спрем да си викаме "цигани" и "турци",но очевадно не е възможно, и оттам идват проблемите ни като нация!
Факт е обаче,че именно феновете на Локомотив Пловдив бяха първи в Катуница,още в ранния следобед ден след убийството на Ангел(лека му пръст) а "българите" предпочетоха първо да изгледат "жизнено важния" сблъсък от БРФГ с последния в групата Доростол,да пийнат по 10-тина бирички за кураж и мотивирани след първата си победа от 6 кръга,да отидат и те да се "изрепчат" в Катуница!!!!!!!!!!! Сега пак си я почваме постарому,а българщината и митингите "огън да ги гори"!
Това,което е публикувано от създателя на темата е просто едно от стотиците доказателства,че Локомотив Пловдив Е и ЩЕ БЪДЕ ВИНАГИ отбора на културната общественост,а това го знае,всеки истински Пловдивчанин,защото всеки такъв знае,колко култови личности на пловдивската интелигенция и култура са и бяха(някои вече не са сред нас) фенове на Пловдивския любимец Локомотив! Честит празник на всички черно-бели сърца, и на всички Пловдивчани,които празнуват 85-годишния юбилей на Пловдивския символ днес,независимо къде и в кой край на света са! САМО ЛОКО!
ПП:Нека въпросните субекти,които продължават с обидите и наречията,и които явно ще продължават,да не забравят,че космополитния ни град за жалост има 5 цигански махали и над 160 000 цигани сред населението на града и областта ни,и нито за миг да не се съмняват,че любимия им клуб има фенове от ромски произход! Зад тези мои думи стоят стотици факти и те са в "градините" и на двата Пловдивски гранда!

Когато считаш някого за глупак не му подражаваш, а напротив подминаваш го с мълчание. Ако искаш да не изглеждаш глупаво не се принизявай до нивото на глупаците. Само Ботев

radovasto
Контакти:

Мнениеот radovasto » 09 окт 2011 17:44

Jobs написа:fire, темата е за НАЙ-ОБИЧАНИЯ отбор в Пловдив.Не коментирай разни...
Прояви разбиране, в България има много завистливи хора. Явно нещата които се случват в нашия КЛУБ (терен, Звезда,побели в първенството,деца в Мадрид на световно първенство) са причината да се върне омразата към Локомотив.Мразейки Локомотив обаче, човек мрази Пловдив.Наслаждавай се на празника ни и не отделяй време на незначителни душички.Наздраве!

Честит празник и не забравяй, че и всеки който мрази Ботев мрази и Пловдив. Когато сме единни сме най-силни и явно някои много ги е страх от това.

Jobs

Мнениеот Jobs » 15 окт 2011 11:04

Никой не мрази твоя отбор, както и да се казва там.Отношението на пловдивчани към него варира от пълно безразличие до отвращение.Омраза може да има само към ЦСКА,но и за тях е преувеличено.Ние познаваме само едно чувство:Любов.Гледай си отбора/сдружението или каквото е там....
Няма друг отбор,който да има в мотото си думата ЛЮБОВ!"Любовта е Черно-Бяла".За това и Културната общественост и всички хора с разум в Пловдив избират Локото!!!!!!!!!

Върни се в “Локо Пловдив”