Последните дни, в испанската преса отново имаше доста интересни статии по оста Мадрид-Барселона.
В "АС" имаше статия, в която се акцентираше, че отборът на каталунците е получил последния си червен картон в Ла Лига, преди една година и като цяло на Барселона много рядко се вдигат картони. Естествено от АС тактично пропускат факта, че Барселона във всеки един мач (изключвам двата за Суперкупата през лятото) има смазващо предимство във владеенето на топката и е напълно логично и нормално, отборът,който държи топката повече, да извършва по-малко нарушения и респективно да получава по-малко картони.
В "Ел Мундо Депортиво" не остават длъжни, напомняйки на "АС" за лансираното от тях "виярато" казвайки, че последните две години за Реал Мадрид са отсъдени 23 дузпи, а за Барселона - 8. И говорят за Флорентино Перес. Това е истината, но казана до средата. Естествено не казват нищо за периода на Лапорта и статистиката от тогава. От този прекрасен
сайт,аз лично днес направих една много проста справка за отсъдените дузпи за двата отбора през последните пет години в първенството:
2007 - За Барселона са 7, за Реал Мадрид са 4
2008 - За Барселона са 7, за Реал Мадрид са 6
2009 - За Барселона са 9, за Реал Мадрид са 3
2010 - За Барселона са 3, за Реал Мадрид са 8
2011 - За Барселона са 5, за Реал Мадрид 12
Като теглим чертата, за Барселона са отсъдени 31 дузпи, за Реал Мадрид са 33 + трите от настоящия сезон стават точно 36. Факт е, че за Реал Мадрид са отсъдени повече дузпи, но е и факт, че пет дузпи повече за пет сезона е повече от незначителна разлика.
Ако говорим за миналия сезон, първо да кажем, че Реал Мадрид е вкарал най-много голове. Донякъде има логика, тимът с най-много отбелязани голове да е и с най-много получени дузпи. Ако погледнем съотношението дузпи-вкарани голове, ще видим, че почти винаги,на края на сезона, когато Барселона е получавала повече дузпи от Реал Мадрид е вкарвала и повече голове, както и обратния вариант. Също така, съм убеден,че от тези 12 дузпи е имало и несъществуващи за Реал Мадрид. Но е и факт, че тези дузпи на първо време, за които се сещам, че бяха измислени (примерно на Ди Мария срещу Билбао или тази на Роналдо срещу Хетафе от настоящия сезон) крайните резултати в тях бяха от вида 5:1, 4:2 и т.н., т.е. тези дузпи не са оказали някакво влияние върху крайния победител в мача. Дузпата на Марсело в Класикото през пролетта - за едните беше дузпа, за другите не беше,там не може да се каже със 100% убеденост, но в крайна сметка тази дузпа не мисля,че е била решаваща - с нея и без нея, разликата между двата отбора си остана осем точки и напрактика след края на мача беше ясно на 100%, че Барселона е шампион. Но в същото време, искам да припомня двубои, в които неотсъдени дузпи в полза на Реал Мадрид бяха решаващи за крайния резултат и оказаха влияние. Примерно срещу Алмерия (1:1), когато имаше в 90-та минута игра с ръка , но съдията извади нарушението отвън, срещу Хихон на Бернабеу (загуба с 0:1),когато имаше през първото полувреме след един корнер отново игра с ръка,но нямаше сигнал от рефера. През този сезон, срещу Леванте (загуба с 0:1) , при 0:0 имаше явна ръка в наказателното поле + втори жълт картон за техния играч. Дори да вземем първия мач за Суперкупата с Барселона,имаше три положения за дузпа ( две за Реал Мадрид-игра с ръка на Абидал и спъването на Роналдо от Валдес и едно за Барселона-спъването на Педро от Марсело) и не беше свирено нито едно. На Барселона, не съм им гледал всички мачове, но съм убеден , че също са имали двубои, в които не са им отсъждали дузпи. През тази година, срещу Валенсия гледах последните минути и за мен дузпа срещу Меси в 91-та минута имаше, преди това не знам дали е имало други ситуации. Онзи ден срещу Спортинг Хихон отново имаше чиста дузпа срещу него, когато явно беше спънат в наказателното поле.
Не искам да оправдавам никой и да изкарвам Реал Мадрид ощетени. Просто исках да покажа нещата и от двете страни.
Аз лично, не съм от хората , които смятат, че Барселона печели благодарение на Уницеф, Вийяр, Платини, Масоните и т.н. Барселона печели, защото е най-силния отбор последните години.