Как Черно море може да излезе от игровата криза?

Модератори: paceto, kartago, Iceberg, SkArY_9, гарфилд, slavia_forever, Madridist

yavorescu
Контакти:

Как Черно море може да излезе от игровата криза?

Мнениеот yavorescu » 03 окт 2011 23:23

Тази тема е предимно за феновете на Черно море. Останалите са добре дошли, стига да са гледали достатъчно мачове на отбора този сезон и коментарите да бъдат конструктивни. Бих искал да няма изказвания от сорта "тоя е дърводелец", "X е куц кон", "Генов е физкултурник", "без пари за трансфери няма да стане" и т.н. Идеята на темата е да обменим мнения какво би трябвало да направи треньорското ръководство, за да излезем от дупката. Не какво ще постигнем през сезона, не какви играчи трябва да купим и не какво ни очаква след 1 век история. Въпросът е какво трябва да се стори сега, за следващия кръг, за да спре пропадането.

Гледал съм на живо мачовете с: Монтана, Левски, Миньор, Лудогорец, Черноморец
Гледал съм по ТВ: Литекс, Локо Сф
Не съм гледал: Ботев (Вр)

Схема/формация на игра
Не се смятам за "разбирач", но според мен играем класическа 4-2-3-1, като единия опорен халф (Жоро Илиев) има "лиценз" да се включва напред при офанзивните действия. На практика, Жоро е свободен електрон и е навсякъде по терена, там, където се развиват събитията. Схемата не е лоша, и по този начин играят не малко големи европейски отбори. Позволява както да се защитаваш добре, така и да разгръщаш постепенни атаки и скоростни контраатаки чрез бързи крила или извеждащи подавания през центъра, когато противниковите играчи са издърпани напред.

Къде куца схемата? В изпълнителите.
Схемата категорично не работи, когато и двамата опорни халфове са подчертано дефанзивни и трябва да отбележим гол. Пример за това е мача с Монтана, където Петков игра на мястото на Жоро Илиев. Чак през второто полувреме, когато Камазола се нагърби с малко по-свободни функции (типични за Жоро) се получиха головете, иначе мача много наподобяваше на разочароващото 0-0 от пролетта.

Схемата категорично не работи, когато офанзивния халф не върши дефанзивна работа, не се опитва да печели първа топка и общо взето чака топката на крак, а след като я получи, обикновено я губи, заплитайки се в собствените си финтове след като е атакуван от двама противници, или я пропилява с неадресиран/дълъг пас.

При спад в КПД-то на някой от тримата централни полузащитници, топката се губи в средата на терена и при грамотен съперник следва опасна контраатака на противника, която поставя защитниците под напрежение.

Схемата разчита на острота и пробивност по крилата, и голям процент от атаките би трябвало да бъдат флангови. Но топката там се губи елементарно или се пропиляват потенциални атаки, след като крилото я връща към центъра или назад, вместо да надиграе бека 1:1 и да тръгне остро по крилото с цел центриране (задължителни предпоставки: оглеждане и наличие на наш играч в зоната) или навлизане и шут към вратата, ако ще и със слабия крак. Това според мен се получава заради мудното придвижване на полузащитниците (всички, включително и фланговите) и нежеланието да се окажат в празно пространство, за да получат безпроблемно пас от съотборник. Твърде много от нашите пасове са спорни, т.е. извършват се към наши играчи, около които в непосредствена близост има поне двама противникови, които веднага скачат и естествено печелят единоборството (или пресичат паса). Това ясно се видя на мача с Черноморец, където пресирането и маркирането 1 към 1 на акулите беше страхотно, а контраатаките им бяха по учебник.

Схемата разчита на типично острие, което да пресира съперника здраво и да увлича защитниците, като по този начин създава празни пространства за противниковите играчи. За целта, обаче, топката трябва да се владее и разиграва в противниковата половина, а не нападателя да се връща дълбоко в нашата, за да я поеме. Трябва и по-голяма подвижност от останалите трима офанзивни играчи (крилата + офанзивния халф), за да работи тази преса. Един нападател да пресира сам защитния вал на няма как да проработи, трябва и останалите да го правят, и най-вече офанзивния халф, който играе в "дупката" зад нападателя.

Защо схемата работеше в първите 4 кръга, но не и в следващите?
Истината е, че не работеше напълно в първите 4, или поне трите, които аз съм гледал. Сривът при последните мачове, и особено последния, е комбинация от тактически грешки и спад във формата на определени футболисти. Сигурно, в основната си част поне, проблема е психологически, а оттам -- и треньорски, защото треньора би трябвало да е психолог и мотиватор.

Не се опитват удари отдалеч, когато полузащитник (че дори и защитник) се озове в изгодна позиция. Не се търсят свободни пространства, през които да разсечем противниковата отбрана както ножа навлиза в маслото. Действията ни в атака са предвидими и разгадаеми. Диплят се многоходови комбинации, с които се цели прострелен удар от 5-7 метра. Няма как да стане, особено вкъщи -- когато има толкова много тела в противниковото наказатално поле, все някой ще избие топката (или ще се оплетем в собствените си пасове, както често се случва). Петички, главички, и други несериозни изпълнения, все едно водим с 5-0 и се забавляваме. Не сме Барселона, за да разчитаме на подобни прийоми.

Решението
На първо място -- треньора да разясни персоналните задачи и грешки на всеки един играч. Ако това не го прави или не знае как да го направи, няма как да има прогрес. Не може футболисти, които са показали някакъв дух, задружност и футболни качества, изведнъж да се превърнат в некадърници. Не става така.

На второ място -- смяна на персонала, стартовите XI. Някои може би са изпаднали в безтегловност и се считат за незаменими. Останалите играчи трябва да се използват колкото се може повече в предстоящите контроли (особено с Конкордия -- Добруджа ще играе с резервите, тъй като им предстои мач в събота) и в зависимост от представянето, Генов трябва да реши кои 11 да започнат срещу Калиакра. Минумум 2-3 заслужават почивка, като подчертавам: минимум.

На трето място (макар че би трябвало да е първо) -- смяна на манталитета. Няма как да печелиш мачове, ако не излизаш с нагласата и убедеността да ги спечелиш. Просто няма как да стане. Победния дух се насажда и възпитава най-вече от треньора, той трябва да внуши на играчите, че могат и трябва да спечелят предстоящата среща. Без този дух няма как да победим дори равностоен съперник. Прави ми впечатление, че много от другите отбори се прегръщат в кръг преди началото на мача (класическото надъхване, когато основно говори капитана на отбора), а при нас просто пляскат ръчички, като наздравици. Не съм по ритуалите, но първото ми изглежда далеч по-задружно, по-мотивиращо и по-надъхващо от гледна точка на отбора. [offtopic]Навремето (ехееееей) като тренирах водна топка, така се надъхвахме преди да ни размажат Полша или Финландия :lol:[/offtopic]
Нека изчакаме отзвука от двете контроли. Призовавам моряците, които имат възможност, да ги посетят и да споделят мнението си.

Потребителски аватар
1914
Контакти:

Re: Как Черно море може да излезе от игровата криза?

Мнениеот 1914 » 03 окт 2011 23:36

много добре си играете бе кво се косите .... всеки отбор има и лоши моменти ...

Потребителски аватар
mironi88
Контакти:

Мнениеот mironi88 » 03 окт 2011 23:38

Без майтап - една от причините, много или малко е, че трябва да си оправите терена.
ИзображениеИзображение

yavorescu
Контакти:

Мнениеот yavorescu » 03 окт 2011 23:45

Joro_Barca написа:Нали бяхте готови за титлата ? :lol: :lol: :lol:

Помолих за коментари по същество. Не си спомням някой от нас (особено аз) да е казвал, че ще спечелим титлата.

Относно терена: не е наш, влагат минимални средства, за да го държат в кондиция, доколкото може. Беше отличен последните кръгове миналия сезон и този, преди мача срещу Черноморец. "Ние", феновете, няма как да си оправим терена.

Потребителски аватар
terata
Контакти:

Мнениеот terata » 03 окт 2011 23:52

yavorescu написа:
Joro_Barca написа:Нали бяхте готови за титлата ? :lol: :lol: :lol:

Помолих за коментари по същество. Не си спомням някой от нас (особено аз) да е казвал, че ще спечелим титлата.

Относно терена: не е наш, влагат минимални средства, за да го държат в кондиция, доколкото може. Беше отличен последните кръгове миналия сезон и този, преди мача срещу Черноморец. "Ние", феновете, няма как да си оправим терена.

Ма "Вие" феновете няма как и да оправите играта на отбора, ма туй не пречи да си чешите езика тука :)

yavorescu
Контакти:

Мнениеот yavorescu » 04 окт 2011 00:04

terata написа:Ма "Вие" феновете няма как и да оправите играта на отбора, ма туй не пречи да си чешите езика тука :)

Така е, но за разлика от терена, тук начините са много. За терена и стадиона като цяло е ясно какво трябва, там две мнения няма.

По принцип нито едно нещо в управлението на съвременен футболен клуб не зависи от феновете, защото те са превърнати в консуматори в чисто капиталистическия смисъл на думата. А в България дори не са и такива, защото клубовете като цяло не разчитат на преки постъпления от тях. Така че футболните форуми по презумпция са създадени за чесане на езици. Но няма какво да си ги чешем по отношение на стадион "Тича", защото почти всички сме единодушни.

Потребителски аватар
yuliyan
Контакти:

Мнениеот yuliyan » 04 окт 2011 00:06

Лично мое мнение си е ,че Морето толкова си могат. Тяхното място е в средата на А група с оглед на възможностите им :geek:
YNWA

ShooterMan
Контакти:

Мнениеот ShooterMan » 04 окт 2011 01:35

Ти акъл недей дава колко време няма да бъдем шампиони и кога ще станем!Наливат се милион-два и още догодина сме шампиони и не 3:1,а 5:1 ще ви разпорим.Много много почнахте да лаете вие,точно вие?!Хубаво,Черно Море няма да е шампион....ама и вашето треньорче Осмокласника повече от 4-то място(максимум 3-то) няма да ви докара...и вие НЯМА да сте шампион и за разлика от нас-при вас ще боли мнооооого повече и подигравките ще са мнооооого повече!Терена за мача в който ви разпрахме беше ПЕРФЕКТЕН,така,че моля-без излишно лаене на тема терен!Какъвто е-такъв е,и за двата отбора.И на хубавия терен не прокопсахте много...

По същество...
Проблема ни е липсата на плеймейкър,това е.Няма пас-няма гол,толкоз.Не виждам кое му е сложното за разбиране?Дори вече нямаме и добър изпълнител на фалове,лишени сме от основни компоненти на атаката,напълно сме беззъби при статични положения.Освен всичкото и съдиите ни режат често,което подплатява слабата ни игра и със слаби резултати!Без съдиите въпреки всичко щяхме да добутаме до равни с Литекс там и Лудогорец тук,но това надали ще ни стопли при положение,че нито играем,нито вкарваме.Освен плеймейкър и крила нямаме,имаме една пожизнена шматка титуляр вляво,и един куп преквалифицирани нападатели вдясно,а единственото крило с класа не е помирисвало терен от месеци-не знам причината,може и да се откаже от футбола както е тръгнало.Освен това ни довърши слабата форма на Жоро Илиев.Факт.Той компенсираше донякъде липсата на креативен халф заедно с Божилов...но изведнъж и двамата станаха повече от статисти на терена,нямат точен пас от както вкарахме последния си гол преди 4 кръга...
"Ако ние сме като ПСВ, то Черно море е като Байерн (Мюнхен)" - Славиша Йоканович,наставник на Левски.

Marlboro
Контакти:

Мнениеот Marlboro » 04 окт 2011 05:36

Явореску,извинявай мен,ама ти много точно си посочил причините,тоя е дърводелец,тоя е куц кон,без пари за трансфери не става.Особенно последното. :!:

Потребителски аватар
AndreyBG
Контакти:

Мнениеот AndreyBG » 04 окт 2011 06:58

На един отбор са му нужни дълга резервна скамейка и класни изпълнители, за да е конкурентно-способен и да се бори за титлата. Ние скамейката я нямаме, а за България си мисля, че имаме 4-5 наистина класни и можещи футболисти. Проблемът е когато те почнат да правят слаби мачове, защото няма кой да ги замени. Вижте Юнайтед примерно - там голмайсторът на ВЛ е твърда резерва и 4ти избор за нападател, след като само допреди 6-7 месеца ги носеше сам на гръб. Това е конкуренцията - влизаш като резерва и се доказваш на тренера, докато не избуташ конкурента ти за място от състава. На мача с Черноморец примерно Росен беше наказан, давайки златен шанс на Йотов. И какво стана? Йотов според мен беше статист и като вземем предвид изненадващо слабия мач на Сашо, резултата беше налице. Имаме 4-5 наистина добри футболисти (Жоро, Камазола, Ермес, Сашо, Илко) , но когато един или всичките имат слаб ден, няма кой да ги замени. Вижте Лудогорец - там Иван Стоянов, Кешада, Атанасов, Дюлгеров, Миро Иванов си стоят резерви, влизат и бележат. Това е да имаш 2ма класни и можещи футболисти на всеки пост, борещи се със зъби и нокти да играят в следващия мач. При нас каква е ситуацията? Ивелин Янев - без алтернатива. Сашо Бероеца - без алтернатива. Камазола, Жоро - без алтернативи. Дончо - без алтернатива. Докато не сглобим един състав от 22ма играчи, кой от кой по-класен, няма как да искаме нещо сериозно. Можем да станем 1ви, 2ри, 3ти за един сезон, и след това надолу, както стана след бронзовия ни сезон през 2008. А конкуренцията изисква пари, които ТИМ към момента предпочитат да дават за всичко друго, но не и за Черно Море. Аз съм човек-перфекционист и искам моя Черно Море да мачка наред, да е шампион на България, и да играе в Шампионската Лига. Но за момента реалностите са други, за съжаление на всички моряци. ;)
Ние сме зелената агитка!!!! Черно море завинаги!!!!

BLUE CHAMPIONS написа: В играта оставаме аз, Моряка и Борото. Предвид класите на отборите, най-вероятно аз ще продължа :oops: :mrgreen: :lol:

Върни се в “Черно море”