Честит празник, София!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

MORSKI
Контакти:

Re: Честит празник, София!

Мнениеот MORSKI » 17 сеп 2011 17:14

ENTOMBED написа:Добре де. Толкова ли е сложно да приемете, че в София има хора, на които техните прабаби и дядовци също са родени втози град?
Може да ви се стори сранно, но е факт, че не всички, които живеят в столицата са "дошли" от някъде.

пртоцента е нищожно малък, ама нищожно!

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Мнениеот slavia_forever » 17 сеп 2011 18:03

MORSKI написа:
Captain Stottlemeyer написа:
Red Warrior написа:Честит празник на всички кореняк софиянци! На останалите - добър ден :lol:

Апропо, какво разбираш под кореняк софиянци, колега? Изобщо, знаеш ли значението на тази дума "кореняк", или по навик я употребяваш, защото си я чул или прочел някъде? :lol: И второ питане с повишена трудност, след като нито аз, нито моите родители сме родени в София, но сме се преселили и живеем тук от 1958 година, т.е. доста преди ти да се пръкнеш на бял свят, какви аджеба сме?! :o Помисли, преди да отговориш. ;)

Е не си софиянец 100% ;) Все едно тези, които живеят от 50 години в чужбина да се смятат за италианци или испанци например :lol:
Иначе честит празник на всички софиянци и по-малко омраза към тези, които не са от града, но също така живеят и си изкарват прехраната по честен начин!

Какъв съм аз тогава, според твоите критерии, след като баща ми например не е от София, дошъл е тук края на 40-те и началото на 50-те, баща му е от населеното място, където е роден баща ми, а дядо му е отново от софийско, пък баба му е от коренно различно място? Аз софиянец ли съм, след като съм роден в София (и назад във времето имам роднини, както софиянци, така и хора от провинцията) и съм живял през целия си 35 годишен живот в София (от рождение), контактувал съм основно софиянци в ранните години, докато съм растял и изграждал? След това кажи какъв според теб е баща ми, баща му и какъв дядо му? Жена ми е родена и живяла целия си живот в София, в болницата, където съм роден и аз, децата ми са родени в София. И те ли не на софиянци? И като прекарал целия си живот в столицата, че много ясно съм разпознавал софиянци и тези, които се преселваха тук в годините. За мен, в моите очи разликата е винаги е била видима и винаги е контрастирала, за добро или лошо. Ако човек иска да я види сега, може да си направи един ден труда, да се разходи из центъра на София 1 час, да се разходи 1 час из някой от кварталите - по избор, след което да отиде в Студентски град и да се разходи там 1 час. В студентски град ще се натъкне именно на хора, които все още не са се приспособили никак към живота в София и може да ги види в "натурален вид", отново за добро или лошо. Определения няма да давам, който иска да го направи този експеримент и сам да каже какво е установил. Говорел съм много на тема "София-провинцията" с факти аргументирано и мисля, че не е сега момента.

Мога само да кажа, че ако на някой не му харесва София, просто да не живее в София, да не работи в София, да не учи в София и да живее там, където му е сърцето. Живее ли тук, нека се отнася с уважение и почит към градът, който му е дал всички гореизброени възможности.

Искам да изкажа благодарност към автора на темата, който не е софиянец, но поздрави софиянци с нея, което е пример за толерантност и аз му благодаря и лично.

Още веднъж честито на софиянци и на всички, които приемат София за свой град, които се придържат към правилата на града ни, плащат си данъците тук и с действията си допринасят за добруването му!
Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит!" М.Генин
[wrapimg=]http://www.pfcslavia.com/images/slaviasmall.gif[/wrapimg]

MORSKI
Контакти:

Мнениеот MORSKI » 17 сеп 2011 18:06

slavia_forever написа:Какъв съм аз тогава, според твоите критерии, след като баща ми например не е от София, дошъл е тук края на 40-те и началото на 50-те, баща му е от населеното място, където е роден баща ми, а дядо му е отново от софийско, пък баба му е от коренно различно място? Аз софиянец ли съм, след като съм роден в София (и назад във времето имам роднини, както софиянци, така и хора от провинцията) и съм живял през целия си 35 годишен живот в София (от рождение), контактувал съм основно софиянци в ранните години, докато съм растял и изграждал? След това кажи какъв според теб е баща му и какъв дядо му? Жена ми е родена и живяла целия си живот в София, в болницата, където съм роден и аз, децата ми са родени в София. И те ли не на софиянци? И като прекарал целия си живот в столицата, че много ясно съм разпознавал софиянци и тези, които се преселваха тук в годините. За мен, в моите очи разликата е винаги е била видима и винаги е контрастирала, за добро или лошо. Ако човек иска да я види сега, може да си направи един ден труда, да се разходи из центъра на София 1 час, да се разходи 1 час из някой от кварталите - по избор, след което да отиде в Студентски град и да се разходи там 1 час. В студентски град ще се натъкне именно на хора, които все още не са се приспособили никак към живота в София и може да ги види в "натурален вид", отново за добро или лошо. Определения няма да давам, който иска да го направи този експеримент и сам да каже какво е установил. Говорел съм много на тема "София-провинцията" с факти аргументирано и мисля, че не е сега момента.

Мога само да кажа, че ако на някой не му харесва София, просто да не живее в София, да не работи в София, да не учи в София и да живее там, където му е сърцето. Живее ли тук, нека се отнася с уважение и почит към градът, който му е дал всички гореизброени възможности.

Искам да изкажа благодарност към автора на темата, който не е софиянец, но поздрави софиянци с нея, което е пример за толерантност и аз му благодаря и лично.

Още веднъж честито на софиянци и на всички, които приемат София за свой град, които се придържат към правилата на града ни, плащат си данъците тук и с действията си допринасят за добруването му!

Прочети внимателно какво е написал човекът. Той НЕ Е РОДЕН В СОФИЯ! За разлика от теб, тогава по силата на какво е софиянец, ако ще и 100 години да живее в този град. Неслучайно дадох пример с чужбина- същата работа. Баща ти не е софиянец, а е от монтанския край. Роден в там, това, че си живял в друг град не те прави тамошен. Аз може и 60 години да живея в София или Пловдив, но съм си варненец, просто там съм роден.
Както и ти- може да отидеш да живееш в Намибия, но си с българин, роден в София ;)

Иначе този спор сме го водили та водили. Аз лично съмс енагледал на простотия на центъра на София, ама точно на цебтъра- на паметника на съветската армия...
Въобще няма значение къде си роден, къде се разхождаш и т.,н
И мога да ти кажа, че студенткси град е пълен с всякакви хора, ама всякакви...
Нали точно заради тов абяха протестите- тук има сумати и софиянци, които дори не са студенти, но идват, купоиняскват и си избживта компелските. Помниш ли Ортега? И той ли беше провинциалист :lol:

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Мнениеот slavia_forever » 17 сеп 2011 18:56

MORSKI написа:Иначе този спор сме го водили та водили. Аз лично съмс енагледал на простотия на центъра на София, ама точно на цебтъра- на паметника на съветската армия...
Въобще няма значение къде си роден, къде се разхождаш и т.,н
И мога да ти кажа, че студенткси град е пълен с всякакви хора, ама всякакви...
Нали точно заради тов абяха протестите- тук има сумати и софиянци, които дори не са студенти, но идват, купоиняскват и си избживта компелските. Помниш ли Ортега? И той ли беше провинциалист :lol:

Посланието ми за експеримента не беше насочено точно към теб. Не смятам, че точно ти ще усетиш разликата. Нито си роден в София, нито си отраснал в София, нито достатъчно дълго в годините си контактувал със софиянци. От друга страна си част от Студентски град. Ако има някаква разлика и контраст, ти няма да я видиш в Студентски град, а в центъра и по кварталите. ;)

Все пак това е тема за празника на града, в който си от скоро, учиш в София журналистика, работиш в София и пребиваваш в София. Ти ще празнуваш ли на днешния ден? :)

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 17 сеп 2011 19:39

ENTOMBED написа:
Captain Stottlemeyer написа:
Red Warrior написа:Честит празник на всички кореняк софиянци! На останалите - добър ден :lol:

Апропо, какво разбираш под кореняк софиянци, колега? Изобщо, знаеш ли значението на тази дума "кореняк", или по навик я употребяваш, защото си я чул или прочел някъде? :lol: И второ питане с повишена трудност, след като нито аз, нито моите родители сме родени в София, но сме се преселили и живеем тук от 1958 година, т.е. доста преди ти да се пръкнеш на бял свят, какви аджеба сме?! :o Помисли, преди да отговориш. ;)

Ти кажи, какви сте. Щом не сте родени в София не сте софиянци.

Колега, не съм много съгласен с теб. Аз живея дълги години в София, работя в София, плащам си данъците в София, семейството ми е в София, голяма част от моите близки и роднини също живеят в София. Недей да смяташ, че считам живота в София за някаква привилегия, напротив. :lol: Само че, не искам днес, точно на празника на града, да се изказвам по-подробно. ;)
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Sisi 1914
Контакти:

Мнениеот Sisi 1914 » 18 сеп 2011 00:23

Честит празник софиянци и на тези, които имат имен ден!
8-)
Левски завинаги в моето сърце![

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Мнениеот slavia_forever » 18 сеп 2011 14:08

Темата се изчерпа. Архив!

Върни се в “Архив”