Преди тактиката е важна физическата подготовка и имайки в предвид, че нашите отбори след 60-тата минута рухват за какви схеми въобще говорим.
Една от успешните схеми е с ромб в средата, но за нея се иска адски много тичане да се покриват зони, нещо което няма как да бъде приложено в български отбор за жалост иначе ромба е много силна схема на игра.
Тактика и стил на игра ! [Официална тема]
Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist
Re: Тактика и стил на игра ! [Официална тема]
Никога не пишете подобни мнения във форумите на гонг
Клик -->> [rimg]http://store.picbg.net/pubpic/D2/1E/bcd465b2c446d21e.jpg[/rimg]
Клик -->> [rimg]http://store.picbg.net/pubpic/D2/1E/bcd465b2c446d21e.jpg[/rimg]
BadBoy написа:Една от успешните схеми е с ромб в средата, но за нея се иска адски много тичане да се покриват зони, нещо което няма как да бъде приложено в български отбор за жалост иначе ромба е много силна схема на игра.
Трябва да измислим някаква схема, при която няма да е необходимо тичане и покриване на зони.

По принцип имаме играчи за 4-1-2-1-2. Грийн се справя добре в дефанзивен план и също така може да изнася топката. Тасевски умее да раздава пасове към нападателите или включилите се по фланга играчи, а може и да вкарва, когато е необходимо. Гаджев и Йовов/Огнянов/Калво/Райков (въпреки че на тях ще им е малко по-трудно при такава схема) и бековете умеят да се включват в нападение, а и долу-горе имат добра физическа подготовка, за да се навлизат дълбоко в противниковото поле и после да се връщат, когато отборът трябва да се защитата. В нападение си имаме холандско дуо Арс-Цветков, там всичко е ясно. Но срещу грамотни отбори, които играят класическо 4-4-2 или 3-5-2, 3-4-3, 4-5-1 и др. ще ни е малко по-трудно с ромба. Тези отбори ще имат предимство в средата на терена и ще се наложи Дарко (или който ни е атакуващ халф) да участва малко по-дейно във фаза "защита" или пък един от централните защитници да помага на халфовата линия, което ще освободи пространство в защитата.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!
-
Ето няколко варианта от мен:
4-1-2-3
-------------------- Илиев --------------------
----------- Рисп ----------- Милиев ----------
Старокин ---------------------------- Мюлдер
--------------- Сержиньо Грийн --------------
----------- Гаджев ------- Тасевски ----------
Калво ----------------------------------- Райков
----------------------- Арш -----------------------
Това естествено е схемата на Барса ...
Много ми се иска да я пробваме !
При тази конфигурация, няма да е лошо при отбрана да оставаме с трима човека ЗАД ТОПКАТА !
Тоест, тримата в атака си пресират при изнасяне от съперника, но когато бъдат преминати, те не се връщат, а си остават на 40-ят - 50-ят метър.
Така при отнемане на топката, ще имаме най малко трима готови за гол !
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4-1-4-1
---------------------- Илиев ----------------------
Мюлдер --- Рисп ---------- Милиев --- Старокин
----------------- Сержиньо Грийн -----------------
Калво --------------- Гаджев -------------- Райков
------------------------------- Дарко -----------------
-------------------------- Арш -------------------------
Тук бековете ни няма нужда толкова да се включват в атака.
Тоест - това е една сигурна схема за гостувания на сериозни отбори ...
Като при наша отбрана, Дарко и Арш трябва да са освободени от крайни дефанзивни функции !
А разстоянието между двете линии - халфове и защита трябва да е възможно - най минимално.
При такава постройка, схемата в дадени моменти спокойно може да преминава в 4-1-3-2
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4-2-2-2
----------------------- Илиев ----------------------
-------------- Рисп ------------ Милиев -----------
Мюлдер -------------------------------- Старокин
--------------- Грийн ---------- Гаджев -------------
-------------------------------- Дарко ----------------
------------- Калво -----------------------------------
---------------- Цветков ------------------------------
------------------------------ Арш ---------------------
Тази схема е много интересна, но ще си трябва голямо тичане, покриване и припокриване.
Бековете трябва да са много активни във фаза атака !
А при отбрана, Калво и Дарко ще трябва да покриват фланговете.
А двойката Грийн-Гаджев ще си покрива центъра ...
Даже за тая схема Калво едвали е много подходящ, но поне е бърз и ще може лесно да се изнася на крилото, когато се налага.
Дарко естествено си е в ролята на плеймейкър ...
Обаче си мисля, че тази постройка е много трудно приложима за който и да било български отбор !
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3-5-2
------------------------ Илиев ----------------------
------- Мюлдер ----- Милиев ----- Грийн -------
-------------- Гаджев --------- Димов ------------
Калво --------------- Дарко --------------- Райков
---------------- Арш ----------- Цветков -------------
Ултра атакуваща схема с цели 5-ма офанзивни футболиста !
Обаче ... Отново ще се изисква голямо тичане !
Почти при всички на терена ...
Мюлдер и Сержиньо ще трябва своевременно да покриват фланговете.
Това няма да е проблем, ако Гаджев и Димов си вършат добре работата, като покриват добре пространството пред Милиев
в атака е ясно ...
2 крила в лицето на Калво и Райков + плеймейкъра Дарко, който ще снабдява всички напред с топки ...
В дадени моменти Тасевски и Ванката Цветков биха могли да си разменят местата ...
За мен лично - АБСОЛЮТНО ПРИЛОЖИМА СХЕМА ОТ ЛЕВСКИ !
Оосбено при домакинствата на отбори от средата на таблицата и на долу.
3-4-3
-------------------------- Илиев --------------------------
------ Мюлдер -------- Милиев -------- Грийн ---------
------------------------- Гаджев --------------------------
Младенов -------------------------------------- Старокин
--------------------- Дарко Тасевски ---------------------
------- Калво ------------- Арш ----------- Райков --------
Нещата са ясни ...
Отново тройката в отбрана ще трябва да е от сръвнително бързи футболисти ... Да, Милиев в никакъв случай не се слави с няква особена бързина, но със сигурност е по-бърз от Рисп и Иво.
Грийн ще е чудесен на тази позиция ... Има добро заставане а и необходимата скорост за да си покрива фланга, когато се наложи.
Гаджев ще е типичният "разбивач" - дефанзивен халф пред тройката.
Имаме и двама външни халфа, които при отбрана ще покриват фланговете.
Нарочно даже съм избрал тези хора - Младенов и Старокин, защото от офанзивните футболисти в Левски, Дани има най добри - защитни качества ...
А Старокин междудругото, само аз ли смятам, че ще е идеален за външен халф, вместо да го мъчат на бека ? ...
Иначе в атака е ясно ...
Дарко отново в ролята на "свободен електрон"
... Който ще шари зад нападателите и ще разпределя топката.
Като казах нападателите ...
При тази схема, Калво и Райков в слуачая ... В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ТРЯБВА ДА СА НА ТЪЧА !!
Трябва да си действат, като десен и ляв НАПАДАТЕЛ !
Тоест, да отстоят на разстояние от около 10-на метра в страни от Арш !
На тъча ще са си Младенов и Старокин.
По този начин отбрана на съперника ще бъда отваряна като консервна кутия !
Кого ще спират ??
Това лично на мен ми е любимата схема и смятам, че спокойно можем да играем в подобна конфигурация на "Герена" срещу слабаците, които смятат да се отбраняват с 10 човека ...
4-1-2-3
-------------------- Илиев --------------------
----------- Рисп ----------- Милиев ----------
Старокин ---------------------------- Мюлдер
--------------- Сержиньо Грийн --------------
----------- Гаджев ------- Тасевски ----------
Калво ----------------------------------- Райков
----------------------- Арш -----------------------
Това естествено е схемата на Барса ...
Много ми се иска да я пробваме !
При тази конфигурация, няма да е лошо при отбрана да оставаме с трима човека ЗАД ТОПКАТА !
Тоест, тримата в атака си пресират при изнасяне от съперника, но когато бъдат преминати, те не се връщат, а си остават на 40-ят - 50-ят метър.
Така при отнемане на топката, ще имаме най малко трима готови за гол !
4-1-4-1
---------------------- Илиев ----------------------
Мюлдер --- Рисп ---------- Милиев --- Старокин
----------------- Сержиньо Грийн -----------------
Калво --------------- Гаджев -------------- Райков
------------------------------- Дарко -----------------
-------------------------- Арш -------------------------
Тук бековете ни няма нужда толкова да се включват в атака.
Тоест - това е една сигурна схема за гостувания на сериозни отбори ...
Като при наша отбрана, Дарко и Арш трябва да са освободени от крайни дефанзивни функции !
А разстоянието между двете линии - халфове и защита трябва да е възможно - най минимално.
При такава постройка, схемата в дадени моменти спокойно може да преминава в 4-1-3-2
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4-2-2-2
----------------------- Илиев ----------------------
-------------- Рисп ------------ Милиев -----------
Мюлдер -------------------------------- Старокин
--------------- Грийн ---------- Гаджев -------------
-------------------------------- Дарко ----------------
------------- Калво -----------------------------------
---------------- Цветков ------------------------------
------------------------------ Арш ---------------------
Тази схема е много интересна, но ще си трябва голямо тичане, покриване и припокриване.
Бековете трябва да са много активни във фаза атака !
А при отбрана, Калво и Дарко ще трябва да покриват фланговете.
А двойката Грийн-Гаджев ще си покрива центъра ...
Даже за тая схема Калво едвали е много подходящ, но поне е бърз и ще може лесно да се изнася на крилото, когато се налага.
Дарко естествено си е в ролята на плеймейкър ...
Обаче си мисля, че тази постройка е много трудно приложима за който и да било български отбор !
3-5-2
------------------------ Илиев ----------------------
------- Мюлдер ----- Милиев ----- Грийн -------
-------------- Гаджев --------- Димов ------------
Калво --------------- Дарко --------------- Райков
---------------- Арш ----------- Цветков -------------
Ултра атакуваща схема с цели 5-ма офанзивни футболиста !
Обаче ... Отново ще се изисква голямо тичане !
Почти при всички на терена ...
Мюлдер и Сержиньо ще трябва своевременно да покриват фланговете.
Това няма да е проблем, ако Гаджев и Димов си вършат добре работата, като покриват добре пространството пред Милиев
в атака е ясно ...
2 крила в лицето на Калво и Райков + плеймейкъра Дарко, който ще снабдява всички напред с топки ...
В дадени моменти Тасевски и Ванката Цветков биха могли да си разменят местата ...
За мен лично - АБСОЛЮТНО ПРИЛОЖИМА СХЕМА ОТ ЛЕВСКИ !
Оосбено при домакинствата на отбори от средата на таблицата и на долу.
3-4-3
-------------------------- Илиев --------------------------
------ Мюлдер -------- Милиев -------- Грийн ---------
------------------------- Гаджев --------------------------
Младенов -------------------------------------- Старокин
--------------------- Дарко Тасевски ---------------------
------- Калво ------------- Арш ----------- Райков --------
Нещата са ясни ...
Отново тройката в отбрана ще трябва да е от сръвнително бързи футболисти ... Да, Милиев в никакъв случай не се слави с няква особена бързина, но със сигурност е по-бърз от Рисп и Иво.
Грийн ще е чудесен на тази позиция ... Има добро заставане а и необходимата скорост за да си покрива фланга, когато се наложи.
Гаджев ще е типичният "разбивач" - дефанзивен халф пред тройката.
Имаме и двама външни халфа, които при отбрана ще покриват фланговете.
Нарочно даже съм избрал тези хора - Младенов и Старокин, защото от офанзивните футболисти в Левски, Дани има най добри - защитни качества ...
А Старокин междудругото, само аз ли смятам, че ще е идеален за външен халф, вместо да го мъчат на бека ? ...

Иначе в атака е ясно ...
Дарко отново в ролята на "свободен електрон"

Като казах нападателите ...
При тази схема, Калво и Райков в слуачая ... В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ТРЯБВА ДА СА НА ТЪЧА !!
Трябва да си действат, като десен и ляв НАПАДАТЕЛ !
Тоест, да отстоят на разстояние от около 10-на метра в страни от Арш !
На тъча ще са си Младенов и Старокин.
По този начин отбрана на съперника ще бъда отваряна като консервна кутия !
Кого ще спират ??
Това лично на мен ми е любимата схема и смятам, че спокойно можем да играем в подобна конфигурация на "Герена" срещу слабаците, които смятат да се отбраняват с 10 човека ...

Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !
[center][wrapimg=]http://www.rozetabg.com/wp-content/themes/corporate/iyi/logo.jpg[/wrapimg][/center]
[wrapimg=]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/353.png[/wrapimg][rimg]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/661.png[/rimg] [rimg]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/687.png[/rimg]
[center][wrapimg=]http://www.rozetabg.com/wp-content/themes/corporate/iyi/logo.jpg[/wrapimg][/center]
[wrapimg=]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/353.png[/wrapimg][rimg]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/661.png[/rimg] [rimg]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/687.png[/rimg]
- slavi_1914
- Контакти:
Тайничко се надявам че новата тактика е в главата на следващия треньор на Левски , защото Гонзо трудно ще устой на тежката серия Миньоро и Ловечо ! Така че скоро ще я видим !
СПРЕТЕ ДА ЧЕТЕТЕ ЖЪЛТА ПРЕСА ! ТЯ ПРОМИВА МОЗЪЦИТЕ ВИ !
Левски е над всичко и над всички, а Левски това сме ние !
- slavi_1914
- Контакти:
Първия положителен мач за Гонзо !
Много слаба игра в защита с Миньор, но си личи че са взети някакви мерки !
Добра игра на Дарко, след като се успокой обстановката около него !
Отново отличен Мони Райков ! БРАВО !
Старият кокал Йовов си показа зъбите !
Стабилен Гаджев и колеблив Грийн !
Все пак късмета бе с нас, но хубава игра второто полувреме !
Гонзо ние сме Левскари и ще ви покрепяме ако работите в правилна посока !
Прочетох някои от материалите по темата и съм съгласен,че в момента отбора е полуграмотен тактически. Жал ми е за Гонзо. Надявах се да успее,но не виждам как това ще стане с неговите моментни възможности. Не разбирам много от тактика така,че няма да давам съвети,но искам да кажа няколко думи.
Както знаем, има две основни тактики - печеливша и губеща т.е.при губещата просто няма никаква тактика,а организиран хаос.В много от мачовете Левски играе точно така, хаотично, безидейно и не достатъчно агресивно и затова в момента сме на тоя хал. Някой беше казал,че футбола е проста игра,но не е за прости хора.Без да го обиждам, Гонзо струва ми се, в момента потвърждава това. Истина е ,че голям отбор се прави с класни футболисти, но и с добър треньор.За нашите стандарти мисля,че имаме отлични футболисти.Някои неща се видяха и на мача с Миньор.
Първо за атаката.Приятно съм изненадан от Райков.Почти всичко интересно в атака ставаше с негово участие.Всичките му центрирания бяха много добри.Вижда се,че и Калво има качества,макар,че вчера нямаше ден.Струва ми се,че на Арс му трябва още малко време за да започне да бележи по-често.Резервите на споменатите трима в този мач също се представиха не лошо за времето през което играха.
По-слабо според мен играем в средата.Играчите ни не се движат достатъчно без топка.Не спазват отстоянията помежду си.Не се вижда подсигуряване в определени ситуации.Така се получават празни пространства за атаки на противника. На моменти даже съжалявах момчетата. Просто не знаят какво да правят с топката,а тя трябва да е в непрекъснато движение.Така се постига нужната изненада. При наличието на Тони Калво и Райков,доброто разиграване на топката в средата на терена и един добър пас e предпоставка за организиране на скоростни атаки по фланговете.При такива атаки,изнесената по-напред халфова линия става ефективна и опасна за противника от втора линия.Могат да се опитват с успех удари от близка и средна дистанция при изчистена топка пред наказателното поле. Освен това е важно да се използват заучени разигравания при статични положения-фалове и корнери.До момента успеваемостта там е нулева/изключая гола на Цветков във Варна/.Понякога едно добре разиграно статично положение може да реши мача. И още нещо много важно още от ерата на Аякс. И в защита и в атака трябва да участва целият отбор и то на скорост.Така и защитата ни няма да е толкова рехава.
Хубаво си пишем ние тука,но дали някой фактор в Левски чете писанията ни…?Дано ги четат и белким на някой му влезе нещо в главата,че да има резултат ,иначе още дълго ще ни болят главите.
САМО ЛЕВСКИ !
Както знаем, има две основни тактики - печеливша и губеща т.е.при губещата просто няма никаква тактика,а организиран хаос.В много от мачовете Левски играе точно така, хаотично, безидейно и не достатъчно агресивно и затова в момента сме на тоя хал. Някой беше казал,че футбола е проста игра,но не е за прости хора.Без да го обиждам, Гонзо струва ми се, в момента потвърждава това. Истина е ,че голям отбор се прави с класни футболисти, но и с добър треньор.За нашите стандарти мисля,че имаме отлични футболисти.Някои неща се видяха и на мача с Миньор.
Първо за атаката.Приятно съм изненадан от Райков.Почти всичко интересно в атака ставаше с негово участие.Всичките му центрирания бяха много добри.Вижда се,че и Калво има качества,макар,че вчера нямаше ден.Струва ми се,че на Арс му трябва още малко време за да започне да бележи по-често.Резервите на споменатите трима в този мач също се представиха не лошо за времето през което играха.
По-слабо според мен играем в средата.Играчите ни не се движат достатъчно без топка.Не спазват отстоянията помежду си.Не се вижда подсигуряване в определени ситуации.Така се получават празни пространства за атаки на противника. На моменти даже съжалявах момчетата. Просто не знаят какво да правят с топката,а тя трябва да е в непрекъснато движение.Така се постига нужната изненада. При наличието на Тони Калво и Райков,доброто разиграване на топката в средата на терена и един добър пас e предпоставка за организиране на скоростни атаки по фланговете.При такива атаки,изнесената по-напред халфова линия става ефективна и опасна за противника от втора линия.Могат да се опитват с успех удари от близка и средна дистанция при изчистена топка пред наказателното поле. Освен това е важно да се използват заучени разигравания при статични положения-фалове и корнери.До момента успеваемостта там е нулева/изключая гола на Цветков във Варна/.Понякога едно добре разиграно статично положение може да реши мача. И още нещо много важно още от ерата на Аякс. И в защита и в атака трябва да участва целият отбор и то на скорост.Така и защитата ни няма да е толкова рехава.
Хубаво си пишем ние тука,но дали някой фактор в Левски чете писанията ни…?Дано ги четат и белким на някой му влезе нещо в главата,че да има резултат ,иначе още дълго ще ни болят главите.
САМО ЛЕВСКИ !
Мениджърът на Левски Георги Иванов най-вероятно ще направи само една рокада в своя състав в сравнение с мача срещу Миньор Перник. В събота срещу Литекс се очаква сред титулярите да се завърне капитанът на тима Христо Йовов, който се включи много удачно в Перник през втората част, когато Левски наложи своята воля.
Най-вероятно от тази промяна ще пострада Лъчезар Балтанов, който ще остане на пейката срещу „оранжевите” в напечения сблъсък на стадион „Георги Аспарухов”.
Съставът на Иванов ще бъде избистрен в следващите дни, когато Левски ще проведе своите закрити тактически занимания.
От двубоя с Литекс най-вероятно отново ще отпадне контузеният Ларс Рисп, който лекува мускулна контузия, която получи срещу Славия в приятелска среща. В последните мачове като титулярна двойка централни бранители Георги Иванов налага Грийн и Милиев.
Ако няма някакви проблеми в дните до срещата с Литекс, Левски ще изглежда най-вероятно по следния начин: Илиев, Мюлдер, Грийн, Милиев, Старокин, Гаджев, Йовов, Тасевски, Райков, Арс и Калво.
1ва грешка според мен
Най-вероятно от тази промяна ще пострада Лъчезар Балтанов, който ще остане на пейката срещу „оранжевите” в напечения сблъсък на стадион „Георги Аспарухов”.
Съставът на Иванов ще бъде избистрен в следващите дни, когато Левски ще проведе своите закрити тактически занимания.
От двубоя с Литекс най-вероятно отново ще отпадне контузеният Ларс Рисп, който лекува мускулна контузия, която получи срещу Славия в приятелска среща. В последните мачове като титулярна двойка централни бранители Георги Иванов налага Грийн и Милиев.
Ако няма някакви проблеми в дните до срещата с Литекс, Левски ще изглежда най-вероятно по следния начин: Илиев, Мюлдер, Грийн, Милиев, Старокин, Гаджев, Йовов, Тасевски, Райков, Арс и Калво.
1ва грешка според мен

-
Не мисля, че ще е кой знае, каква грешка ...
Лъчо без т'ва не оправда доверието в 2-та мача които игра ...
Иначе Йовов няма да е лошо да е възможно най близо до съперниковата пеналтерия, защото в по-задни позиции не покрива терена, който предполага поста му на деф. халф.
По добре да играем с един разбивач, от колкото Йовов да го мъчат като такъв ...
Лъчо без т'ва не оправда доверието в 2-та мача които игра ...

Иначе Йовов няма да е лошо да е възможно най близо до съперниковата пеналтерия, защото в по-задни позиции не покрива терена, който предполага поста му на деф. халф.
По добре да играем с един разбивач, от колкото Йовов да го мъчат като такъв ...
Дарвин е в грешка !
- slavi_1914
- Контакти:
slavi_1914 написа:Първия положителен мач за Гонзо !
Сега бих добавил че и вторият важен мач е налице с положителен резултат.
Харесва ми че момчетата почват да показват потенциала които имат,макар в защита да сме ....слабо организирани.
Все пак добра игра и доста шанс.