100 години от рождението на Тодор Живков

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

valkaredgi

Re: 100 години от рождението на Тодор Живков

Мнениеот valkaredgi » 07 сеп 2011 13:39

съгласен съм че фалит е малко пресилено от моя страна,тога ще го нарека "полуфалит".така ли да разбирам празните магазини от есента на 1990 г.

Потребителски аватар
pampi
Контакти:

Мнениеот pampi » 07 сеп 2011 13:43

crazy_one написа:От тази гледна точка, моето мнение е че този период 1944-1989г. и комунизма са част от историята на България, но ако можеше да не се минава през този период, мисля че положението сега щеше да е доста по различно!!!

Това е интересна идея, дайте да пофантазираме малко на тази тема.
След 44г не сме в Съветския блок. Понеже губим войната сърбите и гърците прибират Пиринска Македония, а може и още нещо, като компенсации. Няма да има Атомна централа, Нефтохим и ...Кремиковци, което пък значи, че София щеше да си остане китно градче с размери по-малки от Пловдив. Нямаше да има толкова ВУЗ-ове и вишисти.....
Какво в повече можеше да имаме...Предлагайте
...Мы ебали все на свете,
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

valkaredgi

Мнениеот valkaredgi » 07 сеп 2011 13:44

CTAHKO написа:Абе нито мога,нито искам да ви убеждавам в нещо.пък и не ми е работа,нито цел,ама като е било толкова зле по времето на бай Тошо,някой може ли да ми извади статистика за това колко обрани,изнасилени и убити пенсионери от цигани е имало тогава и колко има,след падането на режима :?: :roll: :roll: :roll:

затова сме виновни всички,защото циганите ни трябват като гласоподаватели и ги толерираме да правят всичко това безнаказано.в коя държава има толкова много престъпления без наказания?

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 07 сеп 2011 13:45

crazy_one написа:
CTAHKO написа:
metodito написа:Без комунизъм, тази държава щеше да е една от водещите в Европа! И сега нямаше да бягат хората оттук, а щяха да идват тук.
Ако си комунист, бъди си комунист! Като те кефи да живееш в тоталитарна държава. ОК!Аз не искам да съм част от това!

Братле,спри да пишеш глупости щото почваш да ставаш смешен :lol: Колко хора са избягали от България по време на комунизма и колко след това :?: И пак те питам: ТИ КАКВО СИ ВИДЯЛ ОТ ТОЗИ РЕЖИМ :?:

CTAHKO, две неща искам да ти кажа:
Първо да те питам как е можело някой да замине ("избяга") от България по време на комунизма? Да не мислиш, че някой те е пускал да си правиш каквото си искаш? Ако смяташ, че не е имало хора преди 1989г., които да са искали да отидат в Франция Германия или Англия да живеят се лъжеш и то много.
И второ, не говорим кога се е живяло по-добре, по време на комунизма или след това, ами как е положението сега!!! По времето на комунизма, живота на хората е бил по-лек (въпреки че за мен това не е било живот), но комунизма е идеология, т.е. неприложим и невъзможен за днешния свят, така че рано или късно е щяло да се свърши с него.......и виж какво остава след себе си!!!
От тази гледна точка, моето мнение е че този период 1944-1989г. и комунизма са част от историята на България, но ако можеше да не се минава през този период, мисля че положението сега щеше да е доста по различно!!!

Веднага ти давам отговор и на двата въпроса 8-)
Отговора на първия въпрос е,че вуйчо ми е избягал през 1972г.Значи е можело :!:
За втория въпрос ще трябва да сравним България с други бивши комунистически държави :) И Чехия и Унгария и Полша са били комунистчески държави ;) В Чехия(по това време бяха една държава със Словакия и се казваше Чехословакия)през 1968г. влезнаха руските танкове и ги държаха изкъсо и бяха много по-зле от нас. Да не говорим,че през началото на осемдесетте години Полша бяха толкова зле,че им събирахме помощи да им пращаме(не знам на колко години си,но ако си по-малък,за това нещо можеш да попиташ родителите си).Във всички държави е имало репресивен апарат.Режима във всички държави падна по едно и също време.Къде са сега те и къде сме сега ние :roll:
Явно само на нас комунистическия режим ни е попречил :) И приблизително 25 години по-късно,продължаваме да го обвиняваме или по-точно да се ОПРАВДАВАМЕ с него,докато другите държави са на светлинни години пред нас и отдавна са забравили,че го е имало изобщо :!:
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

dodo7271
Контакти:

Мнениеот dodo7271 » 07 сеп 2011 13:57

pampi написа:
crazy_one написа:От тази гледна точка, моето мнение е че този период 1944-1989г. и комунизма са част от историята на България, но ако можеше да не се минава през този период, мисля че положението сега щеше да е доста по различно!!!

След 44г не сме в Съветския блок. Понеже губим войната сърбите и гърците прибират Пиринска Македония, а може и още нещо, като компенсации. Няма да има Атомна централа, Нефтохим и ...Кремиковци, което пък значи, че София щеше да си остане китно градче с размери по-малки от Пловдив. Нямаше да има толкова ВУЗ-ове и вишисти.....

Не е възможно да си толкова глупав, неинтелегентен и плосък. По време на Османското робство в България е построена първата железопътна линия. Означава ли това, че ако не бяха турците, в България нямаше да има жп-транспорт? Извинявай за тона, но ти си класически комунист. Ако не бяха комунистите, щяхме да имаме повече от една атомна централа, повече от един Нефтохим, Кремиковци щеше да е нормален завод, щяхме да имаме завод за боклук и много други неща. Благодарение на селяндури като Тодор Живков, Милко БАлев и другите малоумници, тези неща ги нямаме.
Христо Стоичков: Ако бях играл в Левски, сега аз щях да бъда върху коня пред Народното събрание

Потребителски аватар
pampi
Контакти:

Мнениеот pampi » 07 сеп 2011 14:05

dodo7271 написа:
pampi написа:

Не е възможно да си толкова глупав, неинтелегентен и плосък. По време на Османското робство в България е построена първата железопътна линия. Означава ли това, че ако не бяха турците, в България нямаше да има жп-транспорт? Извинявай за тона, но ти си класически комунист. Ако не бяха комунистите, щяхме да имаме повече от една атомна централа, повече от един Нефтохим, Кремиковци щеше да е нормален завод, щяхме да имаме завод за боклук и много други неща. Благодарение на селяндури като Тодор Живков, Милко БАлев и другите малоумници, тези неща ги нямаме.

Приятелче, ние ГУБИМ войната!!! Комунизмът е бил нещо неизбежно! Утопист, защо мислиш точно Кимон Георгиев е водил преврата на 9 септември. " Българофилът" Чърчил обаче е казал не. Учете я тази история, за да не сте толкова плоски! 8-) Цяла танкова бригада се предава на шепа партизани...смешки!
Последна промяна от pampi на 07 сеп 2011 14:06, променено общо 1 път.
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 07 сеп 2011 14:06

CTAHKO написа:....Аз не съм комунист нито съм бил,нито съм привърженик на БСП :!: Просто съм живял по това време и имам доста спомени.И хубави и не толкова хубави.И това което искам да обясня на повечето като теб(хората които не са живяли в този период),е че всеки един строй си има плюсове и минуси и че не е хубаво да се отрича и зачерква абсолютно всичко и всичко да поставя под общ знаменател.ОК, отричайте лошите неща от този режим,но признавайте и положителните.Нима сега като не е комунизъм не е същото :roll: Ами пак си има и положителни и отрицателни черти.Другото което искам да ви обясня е,че дори всички,ама абсолютно всички комунистически символи да се изтрият от планетата,течзи 45 години няма да се изтрият от историята :!: Това не е нещо,което да го изтриеш с гумичката.45 години сме били комунстическа държава и това си е ;)

Общо взето, това имах желание да Ви кажа и аз, драги съфорумци, когато пуснах тази тема за размисъл. Поводът беше годишнината от рождението на Тодор Живков - човекът който е бил начело на страната ни повече години, отколкото е средната възраст ни пишещите тук. ;) Що се отнася до комунизма - у нас никога не е имало истински такъв, имам предвид комунизма на Ботев. Аз съм роден 2 години преди небезизвестния Априлски пленум на БКП, така че - в(Е)рвайте ми. Бъдете щастливи и да живее България! :)
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
crazy_one
Контакти:

Мнениеот crazy_one » 07 сеп 2011 14:07

CTAHKO написа:
Веднага ти давам отговор и на двата въпроса 8-)
Отговора на първия въпрос е,че вуйчо ми е избягал през 1972г.Значи е можело :!:
За втория въпрос ще трябва да сравним България с други бивши комунистически държави :) И Чехия и Унгария и Полша са били комунистчески държави ;) В Чехия(по това време бяха една държава със Словакия и се казваше Чехословакия)през 1968г. влезнаха руските танкове и ги държаха изкъсо и бяха много по-зле от нас. Да не говорим,че през началото на осемдесетте години Полша бяха толкова зле,че им събирахме помощи да им пращаме(не знам на колко години си,но ако си по-малък,за това нещо можеш да попиташ родителите си).Във всички държави е имало репресивен апарат.Режима във всички държави падна по едно и също време.Къде са сега те и къде сме сега ние :roll:
Явно само на нас комунистическия режим ни е попречил :) И приблизително 25 години по-късно,продължаваме да го обвиняваме или по-точно да се ОПРАВДАВАМЕ с него,докато другите държави са на светлинни години пред нас и отдавна са забравили,че го е имало изобщо :!:

Щом както казваш вуйчо ти е избягал, значи за мен не е можело свободно да напуснеш държавата, а и няма смисъл да ме убеждаваш в това, защото аз го знам.
И второ аз не се "оправдавам" с комунистическия режим, а просто казвам че ако го е нямало МОЖЕ БИ сега положението щеше да е по-добро, поне така аз мисля. А за това, че в момента сме на това дереже най-виновен е самият български народ, сме на едно мнение, така е!
За съжаление, както съм казвал вече и това е лично мое мнение, българския народ като цяло е доста прост народ!!!
LIVERPOOL RULZZ

nqkoisitam
Контакти:

Мнениеот nqkoisitam » 07 сеп 2011 14:13

От блога на Иво Беров :

По повод стогодишнината на Тодор Живков не е зле още веднъж да бъде прочетен оня документ, който надминава всички представи, предположения, раздувки и измислици. Документ, който няма нужда от обяснения и тълкувания, защото сам по себе си обяснява всичко. За да го разбере човек, са нужни две неща. Първо. Да е грамотен. Второ – да има около 7-8 грама незасегнато от слабости и немощи сиво вещество. Документът преди се е намирал в
Централния партиен архив, фонд 1Б, опис 5, архивна единица 600 –
и представлява стенографски протокол от заседанието на пленума на Централния комитет на БКП, състояло се на 4.ХII.1963 год.
Сега документът се намира в
Държавен архив, протокол (IХ+144 машинописни страници) и се съхранява в банков сейф.
Ето какво са си казали другарите на това свое заседание :

Предс. Митко Григоров: Другари, откривам заседанието на пленума на ЦК на партията. За дневен ред се предлага една-единствена точка: Обсъждане на въпроса за по-нататъшното най-тясно сближение и в перспектива за сливане на Народна република България със Съветския съюз. Доклад ще направи др. Тодор Живков. Друго предложение има ли? – Няма. Има думата др. Тодор Живков.
Тодор Живков:
Другари, Политбюро внася за обсъждане в пленума на Централния комитет на партията въпроса за по-нататъшното свързване и най-тясно всестранно сближение, а след това, в перспектива, и за обединение на НРБ със Съветския съюз. За България и българския народ това е акт с историческо значение, който ще постави началото на нова глава в българската история, ще открие нов етап в развитието на страната по пътя на социализма и комунизма.
Курсът на партията за най-тясно сближение, а в перспектива и за сливане на НРБ със Съветския съюз (к.м.) поставя не само големи икономически проблеми, но и други изключително важни въпроси, каквито са въпросите за по-нататъшната съдба на българската нация и за суверенитета на българската държава.
Ние сме убедени, че партията и българският народ ще посрещнат с голяма радост и въодушевление по-нататъшното най-тясно сближение и свързване на НРБ със Съветския съюз, че перспективата за обединяване на НРБ със Съветския съюз в бъдеще ще предизвика в подавляващата част от българския народ небивало висок политически и трудов ентусиазъм. (Ръкопляскания.)
/ Ръкопляскат присъстващите на пленума 87 членове на ЦК и 51 кандидат-членове.
Тодор Павлов: Смятам, че да се проведе референдум по този въпрос няма смисъл, но ние трябва да проведем такава кампания, че да няма колебание сред народните маси и решението да бъде прието единодушно…
Димо Дичев: Никога нашите комунисти не са възпитавани другояче, освен да считат, че Съветският съюз е наше отечество, че по типа на Съветския съюз ще се създават други социалистически държави и те ще се развиват и присъединяват към Съветския съюз.
Цола Драгойчева: Споделям възторга и радостта да работя като комунист там, където ме изпрати партията за минаването на нашата страна в общото семейство на Съветския съюз, да бъдем една от републиките на Съветския съюз.
Стоян Стоименов: Другари, ние днес решаваме едно велико дело, решаваме светлото бъдеще на нашата нация и на нашия народ. Ние сме щастливи, че това, за което нашата партия близо 8 десетилетия се бори, днес нашият Централен комитет начело с др. Тодор Живков практически го решава. Ние сме щастливо поколение, защото пристъпваме към разрешаването на този въпрос. Разбира се, би било радостно, ако ние сега вкупом всички социалистически страни се обединим със Съветския съюз … Аз съм безкрайно щастлив, че доживях този тържествен момент и заставам зад доклада на др. Живков.
Начо Папазов: Не случайно, когато стана революцията на 9 септември, голяма част от хората вдигнаха лозунга за Съветска република, защото всички живееха с идеята, че като се освободи, България ще бъде Съветска социалистическа република.
Андрей Михайлов: Ние, кандидат-членовете на ЦК, ако ни се разреши, с две ръце и най-чисто сърце ще гласуваме за най-съкровената мечта на нашия народ – да се съединим с братските съветски народи.

Всички изказали се, без изключение изказват безрезервната си подкрепа и възторг от предложението на другаря Тодор Живков България да спре да съществува като независима държава.
Добавка : На един от предишните пленуми през юли 1963-та Живков дефинира до пределна яснота разбирането си за държавния суверенитет: „Суверенитета народът го разбира да има ядене, да живее. Ето това е суверенитетът!”

Потребителски аватар
pampi
Контакти:

Мнениеот pampi » 07 сеп 2011 14:23

dodo7271 написа:Не е възможно да си толкова глупав, неинтелегентен и плосък. По време на Османското робство в България е построена първата железопътна линия. Означава ли това, че ако не бяха турците, в България нямаше да има жп-транспорт? Извинявай за тона, но ти си класически комунист. Ако не бяха комунистите, щяхме да имаме повече от една атомна централа, повече от един Нефтохим, Кремиковци щеше да е нормален завод, щяхме да имаме завод за боклук и много други неща. Благодарение на селяндури като Тодор Живков, Милко БАлев и другите малоумници, тези неща ги нямаме.

Първо - не съм "класически комунист", а трезво мислещ, незомбиран от идеологии, човек.
Второ ти като не си "толкова глупав, неинтелегентен и плосък" ми кажи, за 20 години "демокрация", къде са "повече от една атомна централа, повече от един Нефтохим, Кремиковци щеше да е нормален завод, щяхме да имаме завод за боклук и много други неща" 8-)
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

Върни се в “Архив”