Red Warrior написа:Модератор ЛокоПД написа:Red Warrior написа:Да ти кажа за старата градска част на София майничке! Ако не знаеш през 2-та световна война, когато вие сте си духали под опашките в Пловдив, София е била изравнена със земята! Сега има само някои улици където се вижда старата архитектура на София. Да те светна, София е наричана преди войната малката Виена и не от българите, а от чужденците. Ако искаш да знаеш какво е представлявала София - има снимки. Урбанистичния стил на София е бил, като на Александър Невски, Народния театър, Операта, Софийския университет, Халите и т.н. Също така ме е яд, че в София изчезнаха фамилните къщи! На моята фамилия къщата и земята са национализирани от комунистите и е дадена на ловно-рибарския съюз да си строят блок, в който сега живея и аз. И сега трябва да се съобразявам със селяните заселили се в София на моята фамилна земя, които ми казват колко не им харесва София

Намерил си на кой да ги разправяш...

Когато София е била избрана за столица,населението и е било 30 000 души /за сравнение,населението на Пловдив по това време е десет пъти в повече/.Откъде са дошли останалите,за да е София днес над 2 млн.,сам можеш да си направиш изводите.

Това както и да е.
Само моля ти се,не ми говори за "стара градска част" и т.н.Пловдив е един от най-старите градове в Света.И това е признато в исторически план,забележи,не само от български историци.Къде точно се намира старата градска част на София,където може да се види старата архитектура или нещо такова ? Живях повече от 10 години в София,но не мога да се сетя...

Аз не ти говоря, че София е най-стария град в света. Ставаше дума за старата градска част. Под това нещо софиянци разбират старите сгради, които се изграждат след освобождението в модерен европейски стил. Между другото за Сердика (днешна София) Констатин Велики е казал "Сердика е моят Рим". Така че си прави сметка римляните къде са слагали София и къде вашия елинско-гейски Филипополис. След като за 10 години не си разбрал къде е старата градска част на София - нямам амбицията, че ще мога аз да ти обясня. Но се радвам, че вече не живееш в София и се надявам такива като теб да са все повече. Казвам го без лоши чувства

Войниче,
Очевиден е напънът ти да пренебрегнеш Пловдив за сметка на София по някаква си твоя оценъчна система. Не знаеш обаче, че ние сме обект на подобно отношение от (еди-колко)стотин години. Ако София е столица от век и нещо, Пловдив е бил столица десет века и нещо. Даже имаме самочувствието, че още сме, в един по-широк, духовен, йерусалимски смисъл. Ти може би трудно ще го разбереш.
Онова, което наричаш "елинско", е оформяло градската ни култура хиляди години. В огромен период от време, когато 99% от хората не са могли да си напишат името, тук се е говорило и пишело на гръцки, български, турски, френски. В "елинската" гимназия на Пловдив са учили: Йоаким Груев, Найден Геров, Петко Славейков, Петко Каравелов - първите учители на българите. В същата среда Панайот Пипков учи цигулка, за да напише музика за "Върви народе възродени". Същата възпитава радетелите за самостоятелна българска църква и Обединена България.
Даскали са им най-начетените хора на балканите. Казвам го не, за да славя т.нар. "гръчко влияние". Такова има, но то изиграва в крайна сметка положителна, не отрицателна роля. Заради подобно отношение обаче, днес гърците имат за свой най-известният кмет на Одеса, роден в Пловдив с българско име. Така се получава и с един от най-известните им спортисти, който носи фамилия Николаидис. Рядко срещана при гърците, камо ли в Пловдив, ама николови имаме колкото щеш.
Ние обаче ги заплюхме вовеки като "елински гейове".
На темата "гейско", мога да ти кажа, че подобно отношение не е в твой интерес. Както училият гръцки и френски трудно артикулира "ша та праа да умиргаш", така и днес подобни символи на провинциална "мъжественост" не се раждат в градска среда - ерго, гражданите в очите на провинциала стават гейове. Често срещано е подобно отношение към поведението и софийският начин на изказ.
Думата ми е, че ние сме свикнали. Имунитета ни към подобно отношение е стар и изпитан. Демонстрирайки го, автоматично изпадаш от "градската група". Остави комплексарите да се вихрят и се радвай на красивата ни столица и нейният достоен, вечно жив съперник. Имаме си го самочувствието да се мерим с Атина, Рим и Константинопол, та какво остава за днешната ни, наша София!