Дами и господа, след трагедията край Ямбол в България се разигра още една такава. Купчина заптиета нахлуха в български дом и изведоха децата от него, за да заминат за чужбина. Звучи ли ви познато?
Аз, да ви кажа честно, не изгледах клипа. Може би защото имам дъщеря на три годинки и ми се обърна всичко. Предвид това, което съм виждал в интернет, а и в един-два случаи - на живо, направо е за учудване, че не мога да изгледам 12-минутен клип за някаква "семейна драма", както нарекоха събитието някои наши сънародници.
Зададох си въпроса - защо ли? Ами защото съм родител. И защото това, което правеха децата, не беше заучено. Не може да научиш деца да изпадат в истерия по този начин. Да се разплачат - да, да поиграят театро - да, но това, което се вижда на клипа - не. Тези деца загубиха опората си, родителя, на който са разчитали, бабата, която замества майката.
Да оставим настрана това. Зададох си и въпроса - ние полиция ли имаме, милиция или заптиета от Османската империя? Да речем, че са изпълнявали заповеди - добре. Но кой нормален, морален и истински
Не народ, а рая!
Не народ, а рая!
човек може да се държи по този начин? И да се подчинява сляпо на явно неправилни заповеди? Заптие, милиционер или полицай?
Какъв човек трябва да си да виждаш, че правиш неправда, и да се криеш зад буквата на един кирлив закон, на едно постановление на съда?
Госпожо Елена Ненова, вие майка ли сте? Имате ли деца? Ако имате - пука ли ви за тях? Като каква го играете на разсилен, привикан от заптиетата - за свидетел? Или мислите, че като имитирате дейност, подобна на този зулум, вие защитавате нафуканата си и гръмка титла "Шеф на Агенцията за закрила на детето". От какво ги закриляте, госпожо Ненова? Или по-добре да попитам - заради подобна закрила ли получавате заплатата си, госпожо Ненова? Или сте получили друго? Вечерта, като се прибрахте, прегърнахте ли си вашите деца? Погалихте ли ги с ръце, измокрени със сълзите на едно друго дете, откъснато от дома си и пратено в Полша? Или се греете на това, че сте дали показания пред съда? Пилат Понтийски е казал същото, госпожо!
Госпожо Кремена Дерменджиева, вие майка ли сте? Играете го като защитник на заптиетата, така ли? И не ви трепна отвътре пред това, което виждате?
Не народ, а рая!
Не взехте позиция, не си зададохте въпроса "Какво става тук? Този закон и това решение ли са правилните, за да ги защитавам така сляпо?".
Господа заптиета, вие хора ли сте? Маши в ръцете на някой незаинтересован съдия, дробове в послушанието си и чакащи месечната си заплатка? А може и премия да получите, току-виж...
А ние, дами и господа, какви сме? Рая? Гяури? Овце, блеещи тихичко и форумни бабаити? Галфони, примиращи от страх да не им се случи нещо, ако се опълчат? Народ?! Рая?! ?
Fallen Angel