fcb_bg написа:Viktor4o_Rs написа:Цар Борис Трети според мен е водил повече от далновидна политика - стояли сме далеч от войната, войници на Източния фронт не сме пращали, спасили сме си евреите, върнали сме си Южна ДобруджаИ естествено, че е правилно да пуснем германците да преминат през България, иначе ни е очаквала съдбата на Югославия и Гърция, смазани от Вермахта за няколко дни. Факт е, че сме били зависими от германската икономика и сме правили търговия с редица германски фирми, както в "Тютюн" на Димитър Димов добре е описано ( макар и с обичайните социалистически нотки).
В крайна сметка Германия загуби войната, но днес така или иначе си е пак сред една от най-развитите държави, за разлика от Русия. 30 милиона съветски живота и нагоре - това ако не е пирова победа, не знам какво е ...
Колко жертви трябваше да даде държава, изправила се неподготвена за война срещу противник с подготовка кажи-речи 2 десителетия? Защо никой не упреква европейските сили за затварянето на очите за подготвяща се за война Германия?! След ПСВ бройката на армията и военна й техника е била силно ограничена. Само дето изведнъж, Хитлер се оказа с професионално подготвена армия, сухопътно въоръжение, авиация и ВМС с каквито всъщност не е трябвало да разполага. И всичко това добре подплатено с налудничави идеи. Тази заблуда, че Германия няма да посмее да запали нов конфликт е излязла доста скъпо за обикновените хора.
СССР е бил неподготвен за война, съгласен съм, но за ОТБРАНИТЕЛНА война