Като започнем от великия Платини, минем през не по малко великия Зизу и стигнем до талантливите Дешан, Трезеге и Тюрам.
Реших да ви разкажа историята на Мишел Платини или по точно казано за живота му във колоса от Торино. Тази история я преписах от една много ценна книга озаглавена :
ЕВРОПЕЙСКИЯТ ФУТБОЛ ' 88 Новото кралство на оранжевите
В плен на "Старата Госпожа"
"Мишел ,ако обичате нашата добра Франция, останете ! "Трогателното писмо на 15-годишния Марсел Вадон, което вестник "Д'Екип публикува на цяла страница.Отговорът на Платини е не по малко трогателен:
-Скъпи Марсел, аз не обичам Франция ,аз я обожавам !
Малко след това той подписва договор с...италианския "Ювентус". Президентът на Ювентус и собственик на ФИАТ Джани Анели отваря бутилка шампанско и му дава ключовете на автомобил последен модел от своя концерн.
-Синьор Платини ,щастлив съм да ви видя в моя отбор. Приемете този скромен подарък. Колаа ще бъде ваша ,докато ...играете в Ювентус. Началото не е особено успешно. На първата тренировка Паоло Роси и останалите "златни" момчета от Мундиал '82 не му подават ръка. " Побелелият джентълмен" Роберто Бетега казва ,че признава качествата на своите нови съотборници Платини и поляка Бониек,но съжалява за освобождаването на ирландеца Лиъм Брейди. След това започва стачката на милионерите. Роси, Джентиле и Тардели отказват да играят в първите мачове поради по -големите заплати на французина и поляка. Финансовият проблем е твърдо бързо разрешен и тримата отново обличат раираните фланелки на своя клуб. Но междузвездната война продължава.
-Целият Ювентус се промени с идването на Платини и аз не мога да изявя реализаторските си качества,-оплаква се героят от Мундиала Паоло Роси. Юве вече загубил титлата в Италия му остава единствено да се бори за европейската купа срещу коравите германци от Хамбургер в Атина. Придружени от 50 000 мощни тифози "бианконерите" поднасят изненада и тотално биват надиграни от западногерманците.
Пресата в Италия е безкомпромисна :
"Групата Арогантни милионери загуби всичко", " Юве ти ни предаде !", "Древногръцка трагедия на стадиона в Атина- това са само част от заглавията на пресата,
Не е пощаден и новия "френски емигрант" Мишел Платини :
"Платини прелъсти "Старата Госпожа" и я изостави. Платини се защитава :
-Винаги съм играел за отбора ,а не за себе си !
Чао, "Стара Госпожо" !
Заминава ? Няма да замине ! Заминава ? Тези въпроси ,набрани с възможно най едри букви ,се появяват на страниците на италианските вестници всеки път, когато на Платини му предстои да продължи договора си с Юве. Защото купувачи не липсват. Наполи е готов да предложи на французина истинска златна мина ,за да играе в подножието на Везувий в компанията на Марадона . Собственикът на частната телевизия на Апенинският полуостров Силвио Берлускони дава цели 22 милиарда лири плюс участие в неговите шоу-програми срешу астрономически хонорар. На сцената излиза влюбенията във футбола шейх Акрам, който разстила истински килим от петродолари пред краката на Мишел, за да стане директор на футболното училище в Сауд. Арабия. Цяла Франция е развълнувана от едно патетично любовно писмо на президента на ПСЖ Франсис Борели, с което той призовава Платини да се завърне в родината си и да облече екипа на парижани. Но кавалерът на почетния легион дори и не отговаря. Той продължава флирта със "Старата Госпожа". Не безкористно разбира се . За последния договор всемогъщият собственик на ФИАТ и на ЮВе Джани Анели му предлага 2 милиарда лири плюс един процент от продажбата на последния модел на автомобилния гигант. Платини подписва . Торино ликува: Мишел остава завинаги ! "

Написаното е със съкращения. Ако някой има желания бих му разказал още любопитни неща около "Футболния Наполеон" .. Надявам се всичко да ви е харесало ..