Highlander написа:И как ги знаеш повечето от тези неща след като по-голямата част от руските документи за ВСВ са засекретени и до днес. За пропаганда изглежда не си чувал, защото според източници от СССР и платени държавни техни историци, които са единствените сведения за силите на руските части на източния фронт СССР е нападнат от някаква свръх сила срещу, която не се е изправило почти нищо. Четеш и препрочиташ съветските глупости и ги смяташ за чиста монета. И защо ми смяташ съюзниците на Германия и завладените територии, като част от ресурса й. Това е изключително глупаво за човек, който смята, че ни образова.Колко поляци, французи, белгийци и т.н. са отишли да се бият за германците. Колко от техните съюзници го направиха и колко хора изпратиха. Това, че са набавили оръжие и запаси е така, но колко хора от армията е трябвало да останат водейки борба с партизаните. Ти го казваш така всякаш окупираните държави са съюзници, а освен храни и работна ръка нищо друго не идва в течение на войната. Основното производство на оръжие е било в Германия. Да не говорим, че руснаците получават така яростно омаловажаваната от теб помощ и имат кажи речи всички ресурси на планетата без тези в западна Европа. Германците нито имат огромната армия, нито достатъчно петрол, а дори през 1944 год. германският народ започва да гладува. Склонен съм да вярвам на колегата honda, че ведин момент НКВД са наброявали 600 хиляди. Данните, който прилагаш са меко казано силно преувеличени и абсолютно опорочени. Образовай се и ти като прочетеш за заповедта на Хитлер да не се отстъпва метър назад и да се държи завладяната земя на всяка цена, заповед, която води до почти пълното унищожение на армията му на изток. Манщайн в свойте мемоари обяснява , че Германия е имала шанс да постигне сепаративен мир със СССР, ако Вермахтът беше използвал по-различна тактика от това да са държи на всяка цена и да не отстъпва нито крачка назад , защото това сковава действията и инициативността на офицерите и в крайна сметка води до обкръжаване и унищожение на войскови ресурси, които не може да възстанови. Броят на новосъздадените съветски дивизии от средата на 1944-та до пролетта на 1945 година е спаднал рязко в сравнение с предходните години, което според него е признак за привършване на иначе "неизчерпаемите" човешки ресурси в СССР.Според Манщайн, дори в края на войната германците се бият по-ефективно от червеноармейците, като на всеки загинал от Вермахта се падат поне по 4-ма бойци на руснаците. Неговата логика е, че за да се постигне изтощение на противника, тази цифра е трябвало да се достигне едно към 8.Допълнителен негов довод в тази посока е Харковската операция, когато съотношението на силите е в пъти в полза на Червената армия и въпреки това с маневрени действия германците постигат успех. Според него това, което причиняват германците на изток е нищо в сравнение с това, което правят червеноармейците в източна Германия в края на войната. Книгите с мемоарите му са две "Проиграни победи" и хвърлят съвсем друг от твоят поглед върху нещата. Има мемоарите на Гудериан, Скорцени, Дьониц и дори интересни книги от руски историци като Юрий Фелштински. Може би ще трябва да отидеш да образоваш и "Резун", защото до сега никой не може да отхвърлис точност твърденията му освен почитатели на съветските историци като теб. За НКВД като милиони имах предвид, че на мястото на убитите веднага са изпращани други хора да ги заместят и за войната може би надхвърлат милион смятайки загиналите и оцелелите, не съм много запознат точно. Както ме посъветва, ще взема пример от теб и ще проверявам в Google преди да пиша, защото постнах няколко глупости. Между другото освен яростен русофил да не си преподавател по история на СССР или нещо друго??? Няколко пъти споменаваш за научаване на уроци, писане на домашни и образоване и ми стана любопитно. Аз съм любител на темата, но ти се изживяваш като професионалист и честно казано научих някои интересни неща от теб! На повечето неща не лови много вяра обаче, защото не забравяй от кого са писани... и защо!
Според теб,най-достоверните източници са...мемоарите на немските генерали и маршали,които,ВНИМАВАЙ СЕГА,са ЗАГУБИЛИ войната,така ли?Това ли са най-обективните и безпристрастни източници?Майнщайн,Гудериан,Скорцени и Дьониц???

" които са единствените сведения за силите на руските части на източния фронт СССР е нападнат от някаква свръх сила срещу, която не се е изправило почти нищо."
Ти четеш ли,изобщо,какво съм писал???

Само няколко поста по-горе АЗ цитирах следното:
"ЧА:
На 22.06.1941г -4,8млн."
Това да ти прилича на "ПОЧТИ НИЩО?
" И защо ми смяташ съюзниците на Германия и завладените територии, като част от ресурса й."
A като какво да ги смятам?Защо,според теб,Германия окупира Европа?За да гледа холандското първенство?Или мачовете от Примера?
Да си чувал,СЛУЧАЙНО,за чешкото военно производство за Третия Райх?A да си чувал,че в чешките заводи няма НИТО ЕДИН акт на саботаж?
"Да не говорим, че руснаците получават така яростно омаловажаваната от теб помощ и имат кажи речи всички ресурси на планетата без тези в западна Европа."
Предполагам,че тук влиза какао от Гана,кокосови орехи от Нигерия и новозеландски папагали?И как,според теб,тази невиждана до тогава световна помощ се вля в СССР през единственото пристанище Мурманск.Ти,изобщо,пристанище виждал ли си?За 3,5 месеца,по време на Сталинградската битка в Мурманск пристигат 5(ПЕТ) кораба!!!Сигурно са били 250 000тонни супертанкери.

" Германците нито имат огромната армия, нито достатъчно петрол, а дори през 1944 год. германският народ започва да гладува."
Като те чете човек,почва да се пита германците,изобщо,имали ли са НЕЩО?Имало ли е германска армия,въобще?Германския народ бил гладувал...Тц,тц,тц...Ау-у-у-у...Горките!!!А през това време руснаците са нагъвали американски консерви,нали?Чак ушите им са плющяли!
"За НКВД като милиони имах предвид, че на мястото на убитите веднага са изпращани други хора да ги заместят и за войната може би надхвърлат милион смятайки загиналите и оцелелите, не съм много запознат точно."
Не си запознат "точно",а плямпаш...
"Броят на новосъздадените съветски дивизии от средата на 1944-та до пролетта на 1945 година е спаднал рязко в сравнение с предходните години, което според него е признак за привършване на иначе "неизчерпаемите" човешки ресурси в СССР"
Той,обаче не споменава нищо за "неизчерпаемите" ресурси на Германия.Защо ли?
" Манщайн в свойте мемоари обяснява , че Германия е имала шанс да постигне сепаративен мир със СССР, ако Вермахтът беше използвал по-различна тактика от това да са държи на всяка цена и да не отстъпва нито крачка назад , защото това сковава действията и инициативността на офицерите и в крайна сметка води до обкръжаване и унищожение на войскови ресурси, които не може да възстанови."
Кой "скова инициативността на офицерите" при НАСТЪПАТЕЛНИТЕ операции при Москва,Курск,Сталинград?Майнщайн не казва нищо за това.Защо ли?
Смешния плач на немските генерали след войната ми прилича на нещо като това:
"Ако зимата Левски бяха купили Меси и Пато,нямаше да паднем от ЦСКА с 1-3,а щяхме да ги бие с 5-0."Как ти харесват едни такива "мемоари"?
Остава и да ми "разкажеш" за Генерал Зима и направо да ме разгромиш с "аргументи".

ПП.Аз,поне,отнякъде чета.За разлика от теб,дето ме "затрупа" с:"милиони","десетки милиони","стотици хиляди" и т.н.
А,забравих да питам:
" Според него това, което причиняват германците на изток е нищо в сравнение с това, което правят червеноармейците в източна Германия в края на войната."
Какво,точно,са написали в мемоарите си Майнщайн и Гудериан за това,което германците са извършили на Изток,че ми е интересно?