Честит празник на всички! Днес е 09.05. - День победы

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
blue avalanche
Контакти:

Re: Честит празник на всички! Днес е 09.05. - День победы

Мнениеот blue avalanche » 12 май 2011 10:17

Highlander написа:И как ги знаеш повечето от тези неща след като по-голямата част от руските документи за ВСВ са засекретени и до днес. За пропаганда изглежда не си чувал, защото според източници от СССР и платени държавни техни историци, които са единствените сведения за силите на руските части на източния фронт СССР е нападнат от някаква свръх сила срещу, която не се е изправило почти нищо. Четеш и препрочиташ съветските глупости и ги смяташ за чиста монета. И защо ми смяташ съюзниците на Германия и завладените територии, като част от ресурса й. Това е изключително глупаво за човек, който смята, че ни образова.Колко поляци, французи, белгийци и т.н. са отишли да се бият за германците. Колко от техните съюзници го направиха и колко хора изпратиха. Това, че са набавили оръжие и запаси е така, но колко хора от армията е трябвало да останат водейки борба с партизаните. Ти го казваш така всякаш окупираните държави са съюзници, а освен храни и работна ръка нищо друго не идва в течение на войната. Основното производство на оръжие е било в Германия. Да не говорим, че руснаците получават така яростно омаловажаваната от теб помощ и имат кажи речи всички ресурси на планетата без тези в западна Европа. Германците нито имат огромната армия, нито достатъчно петрол, а дори през 1944 год. германският народ започва да гладува. Склонен съм да вярвам на колегата honda, че ведин момент НКВД са наброявали 600 хиляди. Данните, който прилагаш са меко казано силно преувеличени и абсолютно опорочени. Образовай се и ти като прочетеш за заповедта на Хитлер да не се отстъпва метър назад и да се държи завладяната земя на всяка цена, заповед, която води до почти пълното унищожение на армията му на изток. Манщайн в свойте мемоари обяснява , че Германия е имала шанс да постигне сепаративен мир със СССР, ако Вермахтът беше използвал по-различна тактика от това да са държи на всяка цена и да не отстъпва нито крачка назад , защото това сковава действията и инициативността на офицерите и в крайна сметка води до обкръжаване и унищожение на войскови ресурси, които не може да възстанови. Броят на новосъздадените съветски дивизии от средата на 1944-та до пролетта на 1945 година е спаднал рязко в сравнение с предходните години, което според него е признак за привършване на иначе "неизчерпаемите" човешки ресурси в СССР.Според Манщайн, дори в края на войната германците се бият по-ефективно от червеноармейците, като на всеки загинал от Вермахта се падат поне по 4-ма бойци на руснаците. Неговата логика е, че за да се постигне изтощение на противника, тази цифра е трябвало да се достигне едно към 8.Допълнителен негов довод в тази посока е Харковската операция, когато съотношението на силите е в пъти в полза на Червената армия и въпреки това с маневрени действия германците постигат успех. Според него това, което причиняват германците на изток е нищо в сравнение с това, което правят червеноармейците в източна Германия в края на войната. Книгите с мемоарите му са две "Проиграни победи" и хвърлят съвсем друг от твоят поглед върху нещата. Има мемоарите на Гудериан, Скорцени, Дьониц и дори интересни книги от руски историци като Юрий Фелштински. Може би ще трябва да отидеш да образоваш и "Резун", защото до сега никой не може да отхвърлис точност твърденията му освен почитатели на съветските историци като теб. За НКВД като милиони имах предвид, че на мястото на убитите веднага са изпращани други хора да ги заместят и за войната може би надхвърлат милион смятайки загиналите и оцелелите, не съм много запознат точно. Както ме посъветва, ще взема пример от теб и ще проверявам в Google преди да пиша, защото постнах няколко глупости. Между другото освен яростен русофил да не си преподавател по история на СССР или нещо друго??? Няколко пъти споменаваш за научаване на уроци, писане на домашни и образоване и ми стана любопитно. Аз съм любител на темата, но ти се изживяваш като професионалист и честно казано научих някои интересни неща от теб! На повечето неща не лови много вяра обаче, защото не забравяй от кого са писани... и защо!

Според теб,най-достоверните източници са...мемоарите на немските генерали и маршали,които,ВНИМАВАЙ СЕГА,са ЗАГУБИЛИ войната,така ли?Това ли са най-обективните и безпристрастни източници?Майнщайн,Гудериан,Скорцени и Дьониц??? :shock:Въх...
" които са единствените сведения за силите на руските части на източния фронт СССР е нападнат от някаква свръх сила срещу, която не се е изправило почти нищо."
Ти четеш ли,изобщо,какво съм писал??? :? ОЧЕВИДНО НЕ! :oops:
Само няколко поста по-горе АЗ цитирах следното:
"ЧА:
На 22.06.1941г -4,8млн."

Това да ти прилича на "ПОЧТИ НИЩО?
" И защо ми смяташ съюзниците на Германия и завладените територии, като част от ресурса й."
A като какво да ги смятам?Защо,според теб,Германия окупира Европа?За да гледа холандското първенство?Или мачовете от Примера?
Да си чувал,СЛУЧАЙНО,за чешкото военно производство за Третия Райх?A да си чувал,че в чешките заводи няма НИТО ЕДИН акт на саботаж?
"Да не говорим, че руснаците получават така яростно омаловажаваната от теб помощ и имат кажи речи всички ресурси на планетата без тези в западна Европа."
Предполагам,че тук влиза какао от Гана,кокосови орехи от Нигерия и новозеландски папагали?И как,според теб,тази невиждана до тогава световна помощ се вля в СССР през единственото пристанище Мурманск.Ти,изобщо,пристанище виждал ли си?За 3,5 месеца,по време на Сталинградската битка в Мурманск пристигат 5(ПЕТ) кораба!!!Сигурно са били 250 000тонни супертанкери. :o :o :o Не знам...
" Германците нито имат огромната армия, нито достатъчно петрол, а дори през 1944 год. германският народ започва да гладува."
Като те чете човек,почва да се пита германците,изобщо,имали ли са НЕЩО?Имало ли е германска армия,въобще?Германския народ бил гладувал...Тц,тц,тц...Ау-у-у-у...Горките!!!А през това време руснаците са нагъвали американски консерви,нали?Чак ушите им са плющяли!
"За НКВД като милиони имах предвид, че на мястото на убитите веднага са изпращани други хора да ги заместят и за войната може би надхвърлат милион смятайки загиналите и оцелелите, не съм много запознат точно."
Не си запознат "точно",а плямпаш...
"Броят на новосъздадените съветски дивизии от средата на 1944-та до пролетта на 1945 година е спаднал рязко в сравнение с предходните години, което според него е признак за привършване на иначе "неизчерпаемите" човешки ресурси в СССР"
Той,обаче не споменава нищо за "неизчерпаемите" ресурси на Германия.Защо ли?
" Манщайн в свойте мемоари обяснява , че Германия е имала шанс да постигне сепаративен мир със СССР, ако Вермахтът беше използвал по-различна тактика от това да са държи на всяка цена и да не отстъпва нито крачка назад , защото това сковава действията и инициативността на офицерите и в крайна сметка води до обкръжаване и унищожение на войскови ресурси, които не може да възстанови."
Кой "скова инициативността на офицерите" при НАСТЪПАТЕЛНИТЕ операции при Москва,Курск,Сталинград?Майнщайн не казва нищо за това.Защо ли?
Смешния плач на немските генерали след войната ми прилича на нещо като това:
"Ако зимата Левски бяха купили Меси и Пато,нямаше да паднем от ЦСКА с 1-3,а щяхме да ги бие с 5-0."Как ти харесват едни такива "мемоари"?
Остава и да ми "разкажеш" за Генерал Зима и направо да ме разгромиш с "аргументи". :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ПП.Аз,поне,отнякъде чета.За разлика от теб,дето ме "затрупа" с:"милиони","десетки милиони","стотици хиляди" и т.н.
А,забравих да питам:
" Според него това, което причиняват германците на изток е нищо в сравнение с това, което правят червеноармейците в източна Германия в края на войната."
Какво,точно,са написали в мемоарите си Майнщайн и Гудериан за това,което германците са извършили на Изток,че ми е интересно?

Highlander
Контакти:

Мнениеот Highlander » 12 май 2011 17:24

blue avalanche, написах една глупост, основно заради това, че пиша по спомени, но както и да е. Нали не сме на изпит, а и ти ме поправи относно капитулацията. Употребих метафори като казах "милиони" и т.н. с които исках да покажа, че руснаците имат огромни ресурси и не жалят средствата и живота на хората, но тук все едно водим диалог в научните среди и нямаме право на такова нещо. Е извинявам се, че не проверявах всичко в детайли и допуснах една голяма грешка! За ресурсите вече споменах, че овен запаси са използвали работната ръка, като смятаме и работниците, които са военнопленници и концлагеристи. И въпреки всичко германците не могат да си набавят необходимите суровини за да поддържат продължително война. Споменах също, че доставките не са се извършвали само и единствено с кораби, защото немалка част от тях е минавала през Иран и тези факти са документирани и показани в Киевския вестник "Зеркало Недели". Ето едни документирани думи на Маршал Жуков " Не трябва да отричаме, че американците ни предоставиха толкова материали, без които ние не бихме могли да формираме нашите резерви и не бихме могли да продължим войната" За "неизчерпаемите" германски ресурси е излишно да коментираме след като от 1943 година доставките на бойна техника и резервите от хора са почти привършили и това си личи в хода на войната след Курск. Като заговорихме за Курск, през юни 1941 година британците пленяват една немска подводница и попадат на "Енигма" с нейните кодове и шифри. Това им върши много работа във войната за Атлантика, но има и съществен принос за победата на руснаците при Курск, защото посредством нея са разкрити плановете на немците за нападение и много детайли от операция " Цитадела " В следствие на доставената от съюзниците им информация руснаците подготвят перфектно цялата си отбрана, защото на практика са знаели абсолютно всичко. Доста информация има затова, мисля че беше описано и в книгата " Строго секретни шифри " на Боровичка. Не е уместно да намесваме Левски в темата, защото Левски никога не е имал възможност да привлече нито Пато, а за Меси да не говорим, докато Вермахта е имал възможността до избера тактика в зависимост от ситуацията, но това не е позволено от горните етажи. Мемоарите доста добре описват състоянието на Вермахта и в тях се обръща внимание основно на грешките на Хитлер и на това как тези грешки са довели до крайно неблагоприятното развитие на войната за Германия. Описано е влизането в бой на Вермахта, а не за Айнзацгрупите и частите на Гестапо изпращани в тил, еквивалент на специалните части на НКВД. Не казвам, че не е имало доста свестни хора в Червената армия, но болшинството са били изверги, а за НКВД въобще няма да коментираме. Имало е и изверги във Вермахта, но това го има във всяка армия и точно това описва Манщайн в мемоарите си, че ЧА е в пъти по свирепа от немската . Трудно е да се прецени кой от двата народа е извършил повече зверства. Виж можем да спамим в темата с дни и едва ли някой ще промени възгледите си. Интересно ми е защо не отговори на въпроса каква война води СССР преди да бъде нападнат. " Велика отечествена" ама СССР води война от преди 22 юни 1941 година. Тогава каква ли е??? Нима двете братски държави не обсъдиха плана за окупиране и подялба на Полша???
Изображение
Ето ти снимка от военния парад в Брест между бойните другари ЧА и Вермахта!!!

Две империи, които искат да имат контрол над света и трудно намираме разлика помежду им! И Хитлер, и Сталин са строели Социализъм. Хитлер е смятъл своя социализъм за правилен, а другите видове за грешка, докато Сталин е смятал своят път за правилен, а другите като отклонение. И двете империи се подготвят за нападателна война! Главните празници в СССР са 1-ви май и 7-8ноември, в Третият Райх са 1-ви май и 8-9 ноември.И двете империи притежават ужасяващи лагери на смъртта - Дахау, Бухенвалд...и ГУЛАГ! И двамата диктатори са изтребили милиони и притежават най-ужасяващите репресивни органи в историята НКВД и Гестапо, СС. И двамата диктатори не се накичват с купища ордени по парадите.
Изображение
Направете разликата между СССР и Третият Райх и техните лидери и политическа система, която е устроена да репресира своят и чужди народи!!! Каква е разликата?

И накрая един въпрос - От какво и от кого "освободи" Червената Армия нас българите, Румъния, Унгария и каква "свобода" донесе на източна Европа. Не е ли тази свобода един тотален мит от когото ще берем последствията още дълги години??? Честните и трудолюбиви хора не бяха ли избити и изпратени в лагери, а честно придобитото и изкарано не беше ли конфискувано? Не дължим ли отчасти незавидното си положение в нашата държава в момента на тази "свобода", която дойде заедно с Червената Армия.

ZARAA
Контакти:

Мнениеот ZARAA » 12 май 2011 23:38

Пичове,личи си че се интересувате и знаете много за войната,но темата не е за това..Ако може да ви задам един въпрос аз,какъв празник е това за нас?

honda
Контакти:

Мнениеот honda » 12 май 2011 23:54

blue avalanche написа:ЧА:
На 22.06.1941г -4,8млн.
06.1941-05.1945-мобилизирани-29млн.
Общо-34млн.Но не всички са воювали.Значителни сили са се намирали,например,на границата с Япония.
Германия:
мобилизирани-повече от 21млн.От тях-16млн.-на Източния фронт.
Германия мобилизира 20%,СССР-17%.
Практически от 1941г. до 1944г. Русия воюва сама не само срещу Германия,но и против цялата военнотехническа и икономическа мощ на Европа.Населението на Германия+съюзниците-около 200млн..Повече от СССР.Ако се прибавят и окупираните територии-около 300млн.
Загуби:
Германия и съюзниците-4,6млн.,ЧА-6,6млн.Т.е 1,8 пъти повече.Теорията,че СССР побеждава за сметка на численото си превъзходство не е съвсем точна.
"Между другото съвременните мнения за маршал Жуков не са еднозначни, той определено не е бил военачалник ,който жали войниците си и е постигал успехи но с цената на големи жертви, за разлика примерно от Василевски и Ватутин."
И Рокосовски...
"опита с групировка от около 1 мил да превземе Москва много трудно е можело да се реализира или по-точно е можело да стане само ако руснаците направят груби грешки и се подадат на паника."
Битката за Москва:
Немските сили-1,929,406 души,1700 танка,14хил. оръдия,1390 самолета
Руските сили-1,250,000 души,1000 танка,10,5хил. оръдия,568 самолета
Всеки да си направи изводите за сметка на какво е била спечелена битката.
При Прохоровка командващ танковите войски на ЧА-ген.-лейтенант Ротмистров.

Не искам да се заяждам и не приемай думите ми като заяждане,напротив темата ми е много интересна и дискусията която водим ми е приятна,но няколко уточнения.
ген. Ротмистров е бил командващ Гвардейската 5 ТА- една от 4-те армии участващи в сраженията около Прохоровка,негови началници са били маршал Конев( като командващ резервния Степен фронт) ,които изпраща Г5ТА като подкрепление на Воронежкия фронт под командването на арм. генерал( по -късно маршал) Ватутин, който е и командващ всички руски части по южния сектор на Курската дъга( в това число и тези около Прохоровка).
Надявам се,че правиш разлика между мобилизирани и мобилизирани войници и офицери. Не възможно е Германия да вдигне 27% от населението ,колкото са 21 млн ,които ти си цитирал, това значи цялото мъжко население между 17 и 60 години, нещо което е предполагам се досещащ е практически невъзможно. Счита се че при една тотална мобилизация може да се мобилизират максимум 16-18 % от населението на една страна, повече от това е възможно само за много кратък период от време- за броени дни, просто няма да има кой да произвежда военната продукция ,както и обслужващите производства Не знам откъде ги изчисли тези 200 млн в Германия и нейните съюзници, доколкото знам населението на Германия в онзи момент е било около 75млн., а населението на СССР около 230 млн или около 3 пъти повече. Участието на съюзниците на Германия на Източния фронт е по-скоро символично.
За битката при Москва- само в котелите при Вязма и Брянск са напълно унищожени над 70 дивизии на Червената Армия като пленниците са около 1 млн. Отделно подведените резерви само от Сибир са около 500 хил., без да броим силите на народното опълчение ,като само от Тула опълчението е с численост над 250 хил. и точно то спира считана за невъзможна за спиране немска 2 танкова армия командвана от Гудериан,която до този момент прегазва всичко по пътя си. Много често руските историци забравят да включат в бройката на силите участващите в отбраната на Москва силите на народното опълчение, както и унищожените при Вязма и Брянск, само при Вязма са унищожени 5 армии. Не знам откъде имаш данните които си публикувал като численост на немските войски, във всички източници ,които съм срещал се посочва численост на групата Армии Център около 1млн. За да се водят ефективни настъпателни операции се счита ,че се изисква превъзходство поне 3:1 ,а при настъпление в градски условия и срещу укрепен противник поне 5:1. По тази причина немските части не се опитват да превземат Москва ,а да го обхванат в клещи и да го принудят да се предаде . Ясно е че плана няма как да се реализира, поради недостатъчен ресурс на настъпващите войски.

Потребителски аватар
blue avalanche
Контакти:

Мнениеот blue avalanche » 13 май 2011 09:16

honda написа:Надявам се,че правиш разлика между мобилизирани и мобилизирани войници и офицери. Не възможно е Германия да вдигне 27% от населението ,колкото са 21 млн ,които ти си цитирал, това значи цялото мъжко население между 17 и 60 години, нещо което е предполагам се досещащ е практически невъзможно. Счита се че при една тотална мобилизация може да се мобилизират максимум 16-18 % от населението на една страна, повече от това е възможно само за много кратък период от време- за броени дни, просто няма да има кой да произвежда военната продукция ,както и обслужващите производства Не знам откъде ги изчисли тези 200 млн в Германия и нейните съюзници, доколкото знам населението на Германия в онзи момент е било около 75млн., а населението на СССР около 230 млн или около 3 пъти повече. Участието на съюзниците на Германия на Източния фронт е по-скоро символично.
Не знам откъде имаш данните които си публикувал като численост на немските войски, във всички източници ,които съм срещал се посочва численост на групата Армии Център около 1млн. За да се водят ефективни настъпателни операции се счита ,че се изисква превъзходство поне 3:1 ,а при настъпление в градски условия и срещу укрепен противник поне 5:1. По тази причина немските части не се опитват да превземат Москва ,а да го обхванат в клещи и да го принудят да се предаде . Ясно е че плана няма как да се реализира, поради недостатъчен ресурс на настъпващите войски.

"... ген. Ротмистров е бил командващ Гвардейската 5 ТА- една от 4-те армии участващи в сраженията около Прохоровка,..."
Всъщност,в сражението при Прохоровка,от руска страна,участвува САМО 5-та гвардейска танкова армия в състав:
5-я гвардейская танковая армия в составе
18-й танковый корпус (18 ТК)
29-й танковый корпус (29 ТК)
5-й гвардейский механизированный корпус (5 гв. МК)
5-я гвардейская танковая армия также была усилена соединениями
2-й гвардейский Тацинский танковый корпус (2 гв. ТТК)
2-й танковый корпус (2 ТК)
Така,че няма никакъв "конфликт" с това,което съм написал,а именно:Командващ танковите войски-ген.-лейтенант Ротмистров.
"...населението на СССР около 230 млн или около 3 пъти повече..."
"Численность населения СССР на 22 июня 1941 г. выше мы уже оценили в 209,3 млн. человек.'
"Наша оценка общего числа погибших в рядах Советских Вооруженных Сил в 26,4 млн. человек находит определенное подтверждение в электронном банке данных о погибших и пропавших без вести военнослужащих во время Великой Отечественной войны при Музее Великой Отечественной войны на Поклонной горе в Москве. Там уже собраны персональные данные на 17 млн. человек."
"Всего же в войне погибло, по нашей оценке, около 3950 тыс. военнослужащих вермахта, включая сюда также австрийцев, чехов, поляков, прибалтов и других граждан СССР и иных стран, служивших в германских вооруженных силах. Эта оценка практически совпадает с оценкой Б. Мюллера-Гиллебранда - 4 млн. погибших."
"Если принять во внимание, что около трех четвертей всех безвозвратных потерь Германия понесла на Восточном фронте, то количество военнослужащих (включая сюда и личный состав центральных и тыловых органов в Германии), воевавших против Красной Армии, можно оценить в три четверти от чистого призыва, составлявшего 15,9 млн. человек, что дает 12 млн. человек, причем эта величина должна быть уменьшена на значительную часть из 1,63 млн. демобилизованных из вермахта по возрасту или иным причинам. Вклад союзников Германии был менее значителен, и они участвовали в активных боевых действиях далеко не на всем протяжении советско-германской войны. С учетом этих обстоятельств общее число мобилизованных, фактически выставленное Германией и ее союзниками против советских 42,9 млн. мобилизованных можно определить не более чем в 14 млн. человек. Отметим, что от 1 до 1,5 млн. советских военнослужащих в период войны находилось вне советско-германского фронта - на Дальнем Востоке, в Иране и Закавказье, но это составляло ничтожную часть всех мобилизованных. По общему числу мобилизованных СССР сохранял более чем трехкратное превосходство, которое еще больше возрастало в боевых частях."И т.н.,и т.н.Общо-взето,да ти кажа,това с броенето е сложна работа.Всеки автор ги смята според това какви изводи е решил предварително да направи.Така,че...Аз само цитирам.Както се казва:"Не убивайте вестононосеца."
http://www.infran.ru/vovenko/60years_ww ... r8_1.htm#1
" доколкото знам населението на Германия в онзи момент е било около 75млн.,"
Всъщност населението на Германия през 1939г.-80,6млн.
http://www.achtungpanzer.eu/wwII.php
Италия(1940г.)-43,787млн.
Унгария(1941г.)-9,320млн.
Въобще,по въпроса за икономическия и човешкия потенциал на Германия и нейните съюзници в началото на войната:
http://mediactivist.ru/action/69/300
Ако си добре с руския език ти препоръчвам документалната поредица "Вторая Мировая-день за днём".Има я в торентите.Голяма е като обем(32ГБ),но пък е много подробна.
Що се отнася до битката за Москва:
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0% ... 0%B2%D1%83

Highlander
Контакти:

Мнениеот Highlander » 14 май 2011 01:58

Както си и помислих си вземал информацията от официалните съветски-руски източници, а те определено не са достоверни когато посочват числеността на собстевните си или на германските сили. Само при Вязма и Брянск група армии "Център" пленява и унищожава 673 000 души, 1277 танка и 4378 оръдия, което някак си не се връзва с информацията от руската википедия. Това би означавало, че руснаците само за първите две седмици от операцията губят повече от половината си бойци, около половината си оръдия и повече танкове отколкото имат според посочените.Данните за пленените и унищожени руски части при Вязма и Брянск са докладвани от Фон Бок на Берлин.Немците са страшно педантични при изготвянето на всякакви документи и архиви, а информацията относно силите на Вермахта в битката за Москва са сверявани от всички по-няколко пъти, но действителното съотношение винаги е било опорочавано от руснаците.Странно защо според руските източници загубите на бойците им в битката за Москва варират между 926 000 и 1 280 000, загубите на танкове и САУ 4171 , 24 478 оръдия и 983 самолета, а пак според тях съотношението на танковете е 1700 немски срещу 1000 руски :roll: Ето и данни от западна википедия http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Moscow Няма да коментираме, че информацията за отбраната на Москва и за почти цялото протичане на войната на източният фронт е засекретена и няма възможност архивите на руснаците да бъдат видяни, докато не ги отворят. Германците нито в танкове нито в артилерия имат превъзходство над руснаците по време на битката за Москва.Това, че са имали си е съветска и руска пропаганда, която да даде някакво разумно обяснение на катастрофата при Вязма , където са унищожени 5 армии. blue avalanche, прав си за населението на Германия и т.н. Според официалната статистика руснаците губят около 12 милиона бойци, а немците губят над 5.5 милиона на всички фронтове, като не бройм съюзниците им.

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 14 май 2011 02:53

Highlander написа:Както си и помислих си вземал информацията от официалните съветски-руски източници, а те определено не са достоверни когато посочват числеността на собстевните си или на германските сили. Само при Вязма и Брянск група армии "Център" пленява и унищожава 673 000 души, 1277 танка и 4378 оръдия, което някак си не се връзва с информацията от руската википедия. Това би означавало, че руснаците само за първите две седмици от операцията губят повече от половината си бойци, около половината си оръдия и повече танкове отколкото имат според посочените.Данните за пленените и унищожени руски части при Вязма и Брянск са докладвани от Фон Бок на Берлин.Немците са страшно педантични при изготвянето на всякакви документи и архиви, а информацията относно силите на Вермахта в битката за Москва са сверявани от всички по-няколко пъти, но действителното съотношение винаги е било опорочавано от руснаците.Странно защо според руските източници загубите на бойците им в битката за Москва варират между 926 000 и 1 280 000, загубите на танкове и САУ 4171 , 24 478 оръдия и 983 самолета, а пак според тях съотношението на танковете е 1700 немски срещу 1000 руски :roll: Ето и данни от западна википедия http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Moscow Няма да коментираме, че информацията за отбраната на Москва и за почти цялото протичане на войната на източният фронт е засекретена и няма възможност архивите на руснаците да бъдат видяни, докато не ги отворят. Германците нито в танкове нито в артилерия имат превъзходство над руснаците по време на битката за Москва.Това, че са имали си е съветска и руска пропаганда, която да даде някакво разумно обяснение на катастрофата при Вязма , където са унищожени 5 армии. blue avalanche, прав си за населението на Германия и т.н. Според официалната статистика руснаците губят около 12 милиона бойци, а немците губят над 5.5 милиона на всички фронтове, като не бройм съюзниците им.

На теб май ти е голяма мъка, че войната не е спечелена от Оста, по-точно от Германия, в Европа?Дори не се замисляш защо такива държави, като Англия и САЩ помагат на СССР в тази война, но явно те са разбрали по-добре от теб някои неща!

Тук преди време някой умник беше написал, че германците са форсирали Волга.Ти сега пишеш колко дивизии е загубила КА преди декември 41-а, в безсмислен напън да покажеш нещо, което и ти не знаеш какво е.
За щастие на Европа и света, Германия, която е имала невероятна армия и командващи, е имала и смахнат главнокомандващ, което и е помогнало да бъде победена.При по-умен, надали щеше да е възможно.
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

Highlander
Контакти:

Мнениеот Highlander » 14 май 2011 17:05

Кашчей написа:
На теб май ти е голяма мъка, че войната не е спечелена от Оста, по-точно от Германия, в Европа?Дори не се замисляш защо такива държави, като Англия и САЩ помагат на СССР в тази война, но явно те са разбрали по-добре от теб някои неща!

Тук преди време някой умник беше написал, че германците са форсирали Волга.Ти сега пишеш колко дивизии е загубила КА преди декември 41-а, в безсмислен напън да покажеш нещо, което и ти не знаеш какво е.
За щастие на Европа и света, Германия, която е имала невероятна армия и командващи, е имала и смахнат главнокомандващ, което и е помогнало да бъде победена.При по-умен, надали щеше да е възможно.

Не е ми чак мъка, че Оста на която страната заставаме губи, следователно България попада в графата победени и населението ни преживява множество репресии. Не вярвам болшинството българи да са стискали палци за Червената армия през войната, освен "партизаните" в гората ( партизаните са бойци воюващи срещу окупационна и вражеска армия. В България има съюзническа армия, а така наречените партизани са основно престъпници наричани от българите "шумкари" )В следствие на "освобождението" от ....... тези разбойници започват да ръководят държавата. Кашчей, ще си позволя да те цитирам "Сега можем само да гадаем какво би било, ако...." България е имала своята основателна причина да заеме страната на Оста и на германците, които са ни считали за част от своята раса.
Англия подкрепи СССР, защото ако не беше войната на изток с нея беше меко казано свършено. След като Япония атакува Пърл Харбър без да сметне за нужно да уведоми своят "съюзник" Германия за това, смахнатият главнокомандващ на немците обявява война на САЩ, които също подкрепят СССР. Много странно защо и ние обявяваме война на САЩ след като според тристранният пакт ако една държава, която е част от него започне война, другите не са длъжни да я подкрепят. Няма да споменаваме, че ако СССР беше загубил, абсолютно цяла Европа и кажи речи почти всичките запаси от нефт на планетата щяха да са в немски ръце, а това никак не устройва янките. Иначе споменах, че разлики между Третият Райх на Хитлер и СССР на Сталин почти няма, на националсоциализма на Хитлер и комунизма на Сталин също. Странно е България да почита и да празнува 9 май и според мен не е правилно!
За войските, които губи СССР през 1941 година само искам да кажа, че информацията затова, че разполагат с по-малко въоражение и хора е грубо манипулирана, нищо друго. Самите руснаци никога не успяха да опровергаят информациите, че са готвели мащабна офанзива на запад, която да доведе до господство на комунизма в цяла Европа. Русия също е имала невероятна и огромна армия, но също като Германия е имала един ужасяващ диктатор за главнокомандващ. След Сталин СССР не е чак такава чудовищна и репресираща хората империя, същото щеше да стане в Германия и след смъртта на Хитлер, само можем да гадаем какво би било ако....

Потребителски аватар
Madridist
Контакти:

Мнениеот Madridist » 26 май 2011 21:13

Архив ;)
[center]BE PART OF THE CLUB, BECOME MADRIDISTA[/center][center][wrapimg=]http://195.149.248.189:8080/2014-05-26/d48b90caf472bee6fc097d8d4682d398[/wrapimg][/center]

Върни се в “Архив”