Мнениеот Ballancee » 08 мар 2011 19:22
[center]ЧЕЛСИ НЕ Е В БИТКАТА ЗА ТИТЛАТА[/center]
[center]Гледам, че всички говорят за завръщането на Челси в битката за титлата. Дори повечето новинарски емисии са пълни с такива акценти. Аз не смятам така. Нека погледнем фактите. Към момента Челси изостава на 9 точки от първото място, като има и мач в запас спрямо Манчестър Ю. Приемаме, че ефективната разлика е 6 точки. Освен това изостават и на 6 от Арсенал, но при равен брой двубои. Като директна среща имат само с Манчестър Ю, но на „Олд Трафорд". Очевидно е едно - „сините" трябва да бият непрестанно до края, за да имат каквито и да е шансове за трофея. Ето и съперниците им - Манчестър С (д), Стоук С (г), Уигън (д), УБА (г), Бирмингам, Уест Хям, Тотнъм (д), Манчестър Ю (г), Нюкасъл (д), Евертън (г). На пръв поглед не е съвсем невъзможно.Два факта обаче ме карат да мисля, че няма да стане. За последен път тимът от „Стамфорд Бридж" направи 10 поредни победи през сезон 2005-2006 (още с Мауриньо във втория шампионски сезон). Не мисля, че сега качеството на състава е такова, че да бъде повторено това постижение. През този сезон най-дългата поредица от последователни победи е точно на Челси е стига до цифрата 5. Според тази логика „сините" ще бъдат „пробити" поне два пъти. Да приемем, че ще е с равенства. И още нещо. Челси към момента може да вземе максимално 81 точки. Ако елиминираме тези загубени 4, тогава стават 77. Е, мисля, че шампионът ще има повече точки. Поради което и правя извода, че за мен хората на Анчелоти и сега няма шансове за трофея.Титлата е едно, но играта и представянето е съвсем друго. А по отношение на качеството, Челси не е много далеч от най-добрите си дни. В същото време обаче мачът с Блекпул остави няколко въпросителни. На първо място държа на отбележа тактическото лутане на Анчелоти. След ромба в централната зона, сега ни бе показан класически вариант на 4-4-2, който обаче е доста уязвим. Пространството между линията на защитата и халфовете бе доста голямо на моменти. Есиен опитваше да го запълни, връщайки се назад, но пък тогава оставаше далеч от Лампард и страдаше разиграването. Първото полувреме бе типичен пример за този проблем. Блекпул не се възползва, но с Чарли Адам можеше и да се получи.Работата на Рамирес в дясната зона и на Жирков в лявата също не ме впечатли много. Да не говорим, че Дрогба и Торес така и не стигнаха до сериозно и трайно взаимодействие. Трябваше головете да се вкарват от Тери и Лампард. Всъщност ако има нещо хубаво за Челси, то това е връщането на Лампард към добрата форма. И само заради това „сините" намериха малко повече стабилност в средата на терена. Но съм убеден, че все още не са в най-доброто си състояние. Мисля си, че ако излязат по същия начин и срещу Манчестър Сити, то „гражданите" с изключително гъвкавата си халфова линия и най-вече движението на Силва и Яя Туре, ще им причинят доста проблеми.Ако все пак Торес и още един нападател са задължителни в състава, то тогава е редно да бъде върнат ромба в централната зона, защото така лондончани ще изглеждат по-сигурни. Колкото по-близо са полузащитниците един до друг, толкова по-лесно ще взаимодействат. Казвам и защо. Изваждането на Иванович от защитата бе много силен ход на Анчелоти. Ако човек разгледа последните мачове ще намери доста грешки на сърбина. А и включванията на Ашли Коул и Босингва осигуряват добра широчина на атаките. Точно заради този факт ми се струва, че ромбът, при който в средата на терена полузащитниците са близо един до друг би вършил перфектна работа.Най-сериозният въпрос е защо се наложи цялостната тактическа схема на Челси да бъде променяна. Нямам отговор на този въпрос. От доста време е ясно, че Торес не обича, а и не играе успешно, когато действа с още някой на върха на атаката. Случвало се е в националния отбор на Испания, също и в Ливърпул. Така че за мен е истинска заблуда, че лесно той ще бъде вкаран в успешен модел на игра с двама нападатели. В момента Торес не е вкарвал гол в 6 двубоя (5 за Челси и 1 за Ливърпул). Ако не вкара и на Копенхаген през седмицата, това ще е най-дългият период от време, в който той не се разписва откак е дошъл в Англия. Естествено рано или късно Торес ще реализира. Но със сигурност, Челси ще извлече много повече от него, ако е сам на върха на нападението с пълна свобода на действие, отколкото ако е с партньор.Да не говорим, че има и друг фактор. Схемата на Челси работеше през годините и рядко бе променяна. Заради Шевченко бе един от случаите. И не мисля, че тогава нещата бяха успешни. Даже това сякаш бе първата стъпка към уволнението на Мауриньо. Изобщо има твърде много въпросителни, дори и лек тактически хаос, който виждам в Челси.На фона на многото приказки за връщане към титлата, аз бих разгледал по-скоро възможността Челси комфортно да се установи на третото място. От тази гледна точка срещата с Манчестър Сити може да се окаже решаваща. Много често напоследък в английския футбол се говори за цел „титла" само за да бъдат мотивирани футболистите за максимално добро представяне. Мисля, че точно това става в Челси сега.[/center]