Анкета: Кой български владетел ви е впечатлил най много?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Кой български владетел ви е впечатлил най много?

Можете да изберете само 1 отговор

Виж резултатите

Gil-galad
Контакти:

Re: Анкета: Кой български владетел ви е впечатлил най много?

Мнениеот Gil-galad » 29 яну 2011 02:08

pumpo написа:Напълно сериозно го мисля!!Скандинавците асимилирани и унищожени ли са?
Като приемаме източно-православното християнство, всички титли в България стават по византийски образец.И започват (особено през 2-рото БГ царство) едни женитби , едни зестри, едно ****е :) :) :)
А християнството навсякъде е наложено с мега много кръв.
Прабългари и славяни (които са били много по-малко от прабългарите) са си живеели в разбирателство и мир и преди да станат християни (повечето от които насила).Всъщност християнството е било някакъв вид глобализация за Европа.
И последно християнството дърпа адски много назад всякакви открития на човечеството, Земята била плоска дрън-дрън!!!

Че скандинавците никой не е искал да ги завладява....за какво им е...там само лед...и второ...прабългари и славяни не са живеели в мир и разбирателство и доказателство за това имаме по времетео на хан Омуртаг когато 3 славянски племена искат да се отделят от България и да шреминат в границите на Франската империя, заради провежданата от Омуртаг административна реформа което отнемала самоуправлението им...т.е. преди христиняството България е била една конфедерация, която се е крепяла на съюз....след неговото приемане вече става единна държава, която е обединена от нещо и така става по-силна :)
Once in a generation a player comes along to whom nothing seems impossible! Luckily that player wears the number eight shirt at Anfield.

Потребителски аватар
Viktor4o_Rs
Контакти:

Мнениеот Viktor4o_Rs » 29 яну 2011 02:08

Ти си прав за някои неща, но без християнството никой е нямало да признава за валидни международните договори, сключени с България, освен това то спомага за централизация на държавата и за съответното икономическо развитие. Средновековните държави рано или късно са се отказали от езическите си богове, процесът е бил необратим ;)
Изображение

5kov,5rov
Контакти:

Мнениеот 5kov,5rov » 29 яну 2011 02:09

Само да кажа, че ако Симеон бе станал василевс на българи и ромеи, българската държава нямаше да остане цяла. Просто Византийската империя със своята култура по това време е била много по-напред и на практика сме щели да бъдем претопени. Никой не знае какво би станало, но България не е била готова за тази голяма стъпка и според много историци не би имала шансове дори мечтата на Симеон да се беше осъществила. Да не говорим, че Византийските територии са били повече от българските, с повече население и т.н., което допълнително накланя везните в тяхна полза.

Gil-galad
Контакти:

Мнениеот Gil-galad » 29 яну 2011 02:09

Viktor4o_Rs написа:Ти си прав за някои неща, но без християнството никой е нямало да признава за валидни международните договори, сключени с България, освен това то спомага за централизация на държавата и за съответното икономическо развитие. Средновековните държави рано или късно са се отказали от езическите си богове, процесът е бил необратим ;)

Да също неща които забравих :) Ма така кето досега съм писал тема за Априлското въстание, фактите от Средновековието малко ми се губят :lol:
Once in a generation a player comes along to whom nothing seems impossible! Luckily that player wears the number eight shirt at Anfield.

Потребителски аватар
Viktor4o_Rs
Контакти:

Мнениеот Viktor4o_Rs » 29 яну 2011 02:12

Gil-galad написа:
Viktor4o_Rs написа:Ти си прав за някои неща, но без християнството никой е нямало да признава за валидни международните договори, сключени с България, освен това то спомага за централизация на държавата и за съответното икономическо развитие. Средновековните държави рано или късно са се отказали от езическите си богове, процесът е бил необратим ;)

Да също неща които забравих :) Ма така кето досега съм писал тема за Априлското въстание, фактите от Средновековието малко ми се губят :lol:

[offtopic]Правистче ли ще ставаш :mrgreen: Споко, аз имах 2 на предварителен, но после 5.50 на Крум, Омуртаг, Маламир и Пресиан 8-)[/offtopic]
Изображение

Gil-galad
Контакти:

Мнениеот Gil-galad » 29 яну 2011 02:14

Viktor4o_Rs написа:
Gil-galad написа:

[offtopic]Правистче ли ще ставаш :mrgreen: Споко, аз имах 2 на предварителен, но после 5.50 на Крум, Омуртаг, Маламир и Пресиан 8-)[/offtopic]

[offtopic]Не, не правистче, но нещо което се кандидатства с история....още не знам какво със сигурност :) Е ще видим колко ще изкарам..има още време....може и да ги науча тея теми дотогава...дано само ученето е по-лесно от писането, че то ми е***а м*йката :lol:[/offtopic]

Потребителски аватар
Viktor4o_Rs
Контакти:

Мнениеот Viktor4o_Rs » 29 яну 2011 02:17

[offtopic]О, да кошмар си е, онова лято на кандидатстването не искам да си го спомням... А после като минаха изпитите, наистина не си го спомнях от пиене :lol: :lol: :lol:[/offtopic]
Изображение

Потребителски аватар
pumpo
Контакти:

Мнениеот pumpo » 29 яну 2011 02:24

Кандидствах с история 2003 и изкарах 5.38, но си развих теорията за християнството преди 2-3 години.Не мисля ,че е било нужно.Прабългарите са се различавали като военна структура от Византия, като чинове и всичко.
И още нещо, не забравяйте ,че Борис изгаря много ценни прабългарски книги и Именника на Българските ханове, само за да излиже задника на християните ;) Това е една от причините в днешно време да черпим всички исторически сведения за Първата Българска държава от византийски хронисти, както и доста от сведенията за Втората Българска държава.

Гледам по-горе е писано за Крум и Симеон и за Константинопол.Нито един български владател не е можел да превземе Константинопол , понеже сме нямали флот.Симеон много добре е разбирал това и е потърсил съдействи на египетския халиф Ал-Махди, но византийската дипломация осуетява намеренията на Симеон.Симеон е живял във Византия в детството си и е научен на византийски маниери и обноски и ясно е осъзнавал ,че българите нямат флот (никога България е нямала флот, а това една голяма предпоставка за Велика Държава, всички Велики сили са имали силен флот) та връщам се на Симеон, аз смятам че е бил много заслепен да седне на престола в Константинопол и ако е станело това, до 2-3 века е нямало да има българска нация, както написаха колегите по-горе Византия е била на по силно културно ниво от България и просто шяхме да се претопим, още повече че столицата Преслав щеше да бъде преместена в Константинопол.Симеон е Велик владател, но след 917 година ,започва да разсъждава ,не толкова като владател на България, а се стреми да седне на Византийския престол, имал е някаква мания за величие.
Относно Крум, нямал е шанса да превземе Константинопол, той просто е искал да забие копие в стените на града.Какво става през ноща на смъртта му, доста мистерии...но нищо чудно да е имало и предателство от българска страна...византийската дипломация знае как да пипа с кадифени ръкавици ;)

Потребителски аватар
Viktor4o_Rs
Контакти:

Мнениеот Viktor4o_Rs » 29 яну 2011 02:31

pumpo, личи си че имаш знания и точно затова се учудвам на тезата ти за християнството . Пак ти казвам, без него всяка страна по договор с България е можела да го нарушава когато си поиска и без никой да й държи сметка - напротив, Папата и Константинополският патриарх често насърчават войни срещу езичници и варвари.
Освен това, централизацията на държавата е била необходима и тя може да бъде постигната само чрез единна религия, и то християнството - "един Бог на небето, един цар на земята" . Без християнството попадаме в международна изолация и извън културния контекст на времето ;)
Изображение

Потребителски аватар
pumpo
Контакти:

Мнениеот pumpo » 29 яну 2011 02:40

Държавата е била достатъчно силно централизирана, управлявана само и единствено от прабългари.
Относно договорите ,всяка държава е нарушавала подобни договори, независимо дали другата страна е била християнска или не.
Какво прави Иван Асен 2 ,набучва договора на копие (мисля че беше), нали сме били християни през 13 век!Защо не е спазен договора??

Върни се в “Свободна зона”