Анкета: Кой български владетел ви е впечатлил най много?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Кой български владетел ви е впечатлил най много?

Можете да изберете само 1 отговор

Виж резултатите

Потребителски аватар
storm
Контакти:

Re: Анкета: Кой български владетел ви е впечатлил най много?

Мнениеот storm » 29 яну 2011 01:32

Madridist написа:wicked1913 Изображение поздравления, много интересни неща си написал. Особено това за надписът на монетата си признавам,че сега от теб го научавам. Относно титлата "цар" предполагам знаеш откъде идва- от "Caeser" - Цезар,а от въпросното име са изкарани и титлите "Кесар"(втората по сила след византийския император)и още една,която е повече позната на хората от спорта- "Кайзер". 8-)

А някъде го пишат и "Ксар" без "е"-то..
[wrapimg=]http://www.forzajuve.ru/images/stories/news17/115.jpg[/wrapimg]

Потребителски аватар
Madridist
Контакти:

Мнениеот Madridist » 29 яну 2011 01:34

storm написа:Турците през 16 век започват да отслабват... Чувал съм хора да казват ,че след морската битка при Лепанто (1571г.) срещу Австрия и последвалата загуба,че това е "Началото на Края" за турците..

А не знам дали знаеш,че съдбата на Християнска Европа е била спасена от хлебари. Повечето хора,предполагам си мислят,че кроасанът е френско изобретение,но това не е така(руската салата е тяхна :) ).Когато турците обсаждат Виена, няколко австрийски хлебари виждат в подземните канали промъкващи се османски войници. Те сиганлизират и така в голяма степен успяват да предотвратят превземането на Виена. След падането на обсадата, същите хлебари изпичат тестен сладкиш във формата на полумесец(това не е случайно),който е раздаван на хората в чест на победата. И така се ражда днешния кроасан. :)
[center]BE PART OF THE CLUB, BECOME MADRIDISTA[/center][center][wrapimg=]http://195.149.248.189:8080/2014-05-26/d48b90caf472bee6fc097d8d4682d398[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
durex
Контакти:

Мнениеот durex » 29 яну 2011 01:34

Mourinio написа:Хан Крум и неговите закони 8-)

+100000000

Потребителски аватар
durex
Контакти:

Мнениеот durex » 29 яну 2011 01:36

Madridist написа:
storm написа:Турците през 16 век започват да отслабват... Чувал съм хора да казват ,че след морската битка при Лепанто (1571г.) срещу Австрия и последвалата загуба,че това е "Началото на Края" за турците..

А не знам дали знаеш,че съдбата на Християнска Европа е била спасена от хлебари. Повечето хора,предполагам си мисля,че кроасанът е френско изобретение,но това не е така(руската салата е тяхна :) ).Когато турците обаждат Виена, няколко австрийски хлебари виждат в подземните канали промъкващи се османски войници. Те сиганлизират и така в голяма степен успяват да предотвратят превземането на Виена. След падането на обсадата, същите хлебари изпичат тестен сладкиш във формата на полумесец(това не е случайно),който е раздаван на хората в чест на победата. И така се ражда днешния кроасан. :)

Значи за това не ям кроасан...защото е под формата на полумесец а се чудих защо не ми харесва и немога да го ям :mrgreen:

Потребителски аватар
storm
Контакти:

Мнениеот storm » 29 яну 2011 01:39

Madridist написа:

А не знам дали знаеш,че съдбата на Християнска Европа е била спасена от хлебари. Повечето хора,предполагам си мислят,че кроасанът е френско изобретение,но това не е така(руската салата е тяхна :) ).Когато турците обсаждат Виена, няколко австрийски хлебари виждат в подземните канали промъкващи се османски войници. Те сиганлизират и така в голяма степен успяват да предотвратят превземането на Виена. След падането на обсадата, същите хлебари изпичат тестен сладкиш във формата на полумесец(това не е случайно),който е раздаван на хората в чест на победата. И така се ражда днешния кроасан. :)

Е това не го знаех, наистина е доста забавно и интригуващо...
[wrapimg=]http://www.forzajuve.ru/images/stories/news17/115.jpg[/wrapimg]

Потребителски аватар
wicked1913
Контакти:

Мнениеот wicked1913 » 29 яну 2011 01:48

Madridist написа:wicked1913 Изображение поздравления, много интересни неща си написал. Особено това за надписът на монетата си признавам,че сега от теб го научавам. Относно титлата "цар" предполагам знаеш откъде идва- от "Caeser" - Цезар,а от въпросното име са изкарани и титлите "Кесар"(втората по сила след византийския император)и още една,която е повече позната на хората от спорта- "Кайзер". 8-)

Благодаря, радвам се,че ти харесав ;)
Извинявам се само да допълня,че по-рано си забравих мисълта,давайки примера със сеченето на монетите на Симеон.
До смъртта на Борис той следва неговия пример,като монетите са 1към1 като тези на Борис.
От 907г. започват да се секат няколко на брой монети, първоначално гласящи "Симеон василевс на българи и ромей", а след като Симеон разбира,че е непосилно да се пребори за императорската титла - текста в монетите започва да гласи,че Симеон е "василевс на България".
Като за първи път започва да се появява понятието България,не българи ами държавата България,при това призната от великата Източна Римска Империя,която е имала неописуем страх от нас.
Ако някой се интересува от сфрагистика бих му препоръчал да хвърли едно око на корпуса на проф. Иван Йорданов, голям авторитет в тази област, наистина е доста интересно четиво на тази тема ;)
Иначе Мадридист, титлата "Цар" означава много повече от днескашното значение,което и отдаваме, това е титла,която дори и в най-слабите ни моменти е респектирала враговете ни. Виждам,че си запознат с произхода, а по него време титлата "Цар" е означавало едно към едно с император,само че император на българите,т.к. наш владетел,уви, не е бил признат официално за василевс и на ромейте 8-)
фалшива коса - фалшив футбол!

Потребителски аватар
pumpo
Контакти:

Мнениеот pumpo » 29 яну 2011 01:54

Аз съм на мнение, че силата на прабългарския бит и култура се унищожава когато приемаме християнството.Мое е мнение е ,че не е трябвало да се приема християнство, както и никаква друга религия, а да си останем верни на Тангра!!!

Потребителски аватар
Viktor4o_Rs
Контакти:

Мнениеот Viktor4o_Rs » 29 яну 2011 01:57

pumpo написа:Аз съм на мнение, че силата на прабългарския бит и култура се унищожава когато приемаме християнството.Мое е мнение е ,че не е трябвало да се приема християнство, както и никаква друга религия, а да си останем верни на Тангра!!!

Градски, надявам се не го мислиш сериозно, ако не бяхме приели християнството, щяхме да сме унищожени и асимилирани по подобие на много други варварски племена ;)
Изображение

Gil-galad
Контакти:

Мнениеот Gil-galad » 29 яну 2011 01:58

wicked1913 Това за Симеон не е точно така...той е приет от Николай Мистик в един друг дворец, който се намира близо до Константинопол(не му помня името в момента) И там при срещата им патриарха слага на главата на Симеон своя епириптарий....та някои считат това като коронация с царска титла, а други като жест на приятелство и уважение...самите хронисти тогава са описали, че Симеон е излезнал бесен от тази среща, което говори че тогава той не е получил така желаната от него титла :)
Once in a generation a player comes along to whom nothing seems impossible! Luckily that player wears the number eight shirt at Anfield.

Потребителски аватар
pumpo
Контакти:

Мнениеот pumpo » 29 яну 2011 02:04

Напълно сериозно го мисля!!Скандинавците асимилирани и унищожени ли са?
Като приемаме източно-православното християнство, всички титли в България стават по византийски образец.И започват (особено през 2-рото БГ царство) едни женитби , едни зестри, едно ебане :) :) :)
А християнството навсякъде е наложено с мега много кръв.
Прабългари и славяни (които са били много по-малко от прабългарите) са си живеели в разбирателство и мир и преди да станат християни (повечето от които насила).Всъщност християнството е било някакъв вид глобализация за Европа.
И последно християнството дърпа адски много назад всякакви открития на човечеството, Земята била плоска дрън-дрън!!!

Върни се в “Свободна зона”