Харесвате ли чалга ? (АНКЕТА)

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Харесвате ли чалга ?

Да
95
29%
Не
175
53%
Само,когато съм пиян
49
15%
Не мога да преценя
9
3%

Общо гласове: 328

Потребителски аватар
bultras4e
Контакти:

Re: Харесвате ли чалга ? (АНКЕТА)

Мнениеот bultras4e » 17 яну 2011 12:11

Във всеки стил има добри,има и отвратителни песни.Аз слушам всичко,което ми харесва.

п.с. гласувах Само,когато съм пиян
[wrapimg=]http://static.football24.bg/cache/470x0/assets/2013_novi/a/botev/todor_nedelev1.jpg[/wrapimg]

MORSKI
Контакти:

Мнениеот MORSKI » 17 яну 2011 12:14

cristely написа:
Класика разбира се, но не чалга, а от т. нар. "градски фолклор". Такива парчета се свиреха на китара по градинките преди 30-40 г. за да се свалят мадами и повечето от тях са кавъри на песни на гигантите в поп-рок културата - като Бийтълс, Том Джоунс, Ролинг стоунс и т.н. Няма да изброявам повече, че при всички положения ще изпусна някое голямо име. А останалите се придържаха в същия стил. Та по повод песента - това е много далече от чалгата, а като цяло репеортоара на Мурад е точно такъв и няма нищо общо с класическата чалга с маанета, кючеци и тем подобни. Отделно от това, човека има музикално образование за разликата от масовката чалгаджийки. И Морския да не ми се обижда, може и да не разбира от музика човека, но 95% от чалга певицита НЕ могат да пеят - нямат глас, нямат слух, нямат дарба, нямат образование (музикално) и основното което ни предлагат са едните цици.

Не смятам, че не разбирам от музика ;) На мен не ми пречи да слушам рок- от него започнах, денс парчета, техно , латино и т.н... Аз не слушам само чалга, а просто слушам И чалга ;) И не мисля, че тя е проблема на обществото както се насажда такова мнение...

MORSKI
Контакти:

Re: Харесвате ли чалга ?

Мнениеот MORSKI » 17 яну 2011 12:17

CTAHKO написа:
MORSKI написа:
а аз слушам чалга и също се имам за интелигентен, има ли проблем?

Да бе чували сме за теб и твоят интелект :mrgreen: :mrgreen: легенди се носят.Ако беше толкова интелигентен щеше да знаеш,че това са две думи,които са несъвместими в едно изречение,а и нямаше да ти е трудно да проумееш кога и при какви ситуации се отсъжда дузпа :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:Пък и ти за какъв се имаш е без значение.

Не се прави на остроумен не ти се получава- нито ме познаваш, нито нищо... Ти като не слушаш чалга данеби да си много интелигентен :lol: И за твоя интелект легенди и митове се носят :lol: Айде да се спреш и да се замислиш малко, а! Че най-глупавото нещо е да правите обобщения и точно това е признак на липса на какъвто и да е мозък! :arrow: А за дузпата- твоите трактовки са не по-смешни тярвба да ти кажа и разсмяха доста хора в темата :lol: А и за това кой за каквъ се смятал- отговорих на човека, който търдеше, че слуша метъл и се смята за интелигентен. Още повече , че достатъчне брой странични хора, приятели, че дори и критици са ми казвали това, така че най-малко ще се доказвам на някакъв непознат във форум :lol:
Последна промяна от MORSKI на 17 яну 2011 12:35, променено общо 1 път.

MORSKI
Контакти:

Мнениеот MORSKI » 17 яну 2011 12:27

В темата се говори за типичната чалга, която е различна в безстилието си и изкривяването на много автентични, фолклорни стилове в музиката. Примати има навсякъде, но ако говорим за музика факт е, че чалгата не е способна да роди качествена и смислена такава. Не става въпос за метали или блусаджии, или хип-хопаджии. Става въпрос чалгата, която представлява в общия случай липса на стил, липса на музика, липса на текстове и липса на гласови данни, като повечето основно се разчитат на силикон. Масовите потребители на тази музика, които ходят на концерти са цигани, хора с дефицит в образованието си, разчитащи на безплатни билети и подобни, за които най-важна е лесно достъпната посредствена музика. "Приматите", които визираш, които си плащат като мен билети за не малко пари и за разлика от мен ако има такива в нетрезво или друго неподходящо състояние, не се допускат до концерти защото има стюарди, които осъществяват фейс-контрол.

Познаваме се отлично. Първо аз лично на концерт на която и да е чалга певица и т.н няма да стъпя и не съм стъпвал - контигнета там е от 14 годишни лекенца и т.н... Простотията съм съгласен за нея и се лее навсякъде... Ок, но на мен лично не ми пречи да си пусна някоя чалга парче , защото има доста качествени попълнения откъм мелодия. И това никой не може да ме убеди в обратното, Проблема на чалгата са безумните текстове.... И безумния стил на поведение, маниери и култура.,.. Но това го има и в метъла- айде в рока не е застъпено толкова.... Има толкова безумни метъл групи, толкова метъли които са изпаднали, че няма повече на къде.... Така, че да се счита, че чалгата е бича едва ли не на века- за мен е несериозно най-малкото.... Аз като слушам чалга нима да съм като тези 14 годишни лапетии повлияни от сгтила? Ами не, не съм! И, да, интелигентен съм, колкото и нескромно да звучи - най-малкото хората които ме познават го знаят... И аз познавам доста интелигентни и свестни момчета, които слушат чалга.... За приматите отговорих на човек, който наричаше хората които слушат чалга примати!
Между другото имаш комплименти от мен, защото в радио ти сте избрали да свири само рок музика, така че не виждам какво защитаваш!

Както вече споменах рока ми е сред любимите стилове и това не ми пречи да слушам чалга!

Ти като си интелигентен, как окачествяваш интелекта на масовия потребител на тази музика?

Не мисля, че трябва да се оправят обобщения масов и т.н..... Защото както казах ние не сме социолози.... Или статистици.... А и хора всякакви!

MORSKI
Контакти:

Мнениеот MORSKI » 17 яну 2011 12:32

tatusindo написа:
ENTOMBED написа:Ненавиждам я.Това е най-гнусното и урудливо нещо в нашата мила родина.Проста "музика", за тотално прости "хора".

Глупаво изказване....
Да определяш хората по това каква музика слушат е меко казано смешно.... Не може да се слагат всички под един знаменател ;)

Това им е довода на тях... Като нямат друг и дори не се усешат колко са жалки в тези си думи...

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Мнениеот slavia_forever » 17 яну 2011 12:36

Саше, не каза нищо свързано с безстилието и изкривяването на автентични фолклорни стилове в музиката на няколко балкански държави.
Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит!" М.Генин
[wrapimg=]http://www.pfcslavia.com/images/slaviasmall.gif[/wrapimg]

Потребителски аватар
sl321

Мнениеот sl321 » 17 яну 2011 12:44

От това което прочетох до тук ( не всички мнениия,но доста) стигам до извода че не се говори за едно и също нещо.Според мен има разлика от пайнерската халтура и балканската музика като цяло,в това число и циганската.
Който иска да се замеряме с образование,аз съм завършил АМТИ ( Академия за музикално и танцово изкуство гр.Пловдив) със специалност "Ръководител на народни състави" като инструменталната ми специалност е "гъдулка".

Та, от тази гледна точка искам да кажа: "Няма хубава и лоша музика.Има музика която харесваме и която не харесваме.
Мисля че много от коментиращите ( и от двта лагера) цитират дадена песен или изпълнител като след това обобщават и казват : ето това е хубаво или ето това е пошло, което за мен не е правилно и коректно.

Искам да ви кажа че музикантите харесват когато в дадено прозиведение ИМА МУЗИКА,а във всеки стил има голям брой "парчета" в които има много музика, и също така голям брой в който бройката е по важна от съдаржанието.Ясно ми е ,че трудно можете да ме разберете какво имам предвид под " има музика",в този смисъл в който аз го разбирам( защото всеки отделен индивид има различни рзбирания за каквото и да е пък да не говорим за музиката която е необятно нещо във всякакъв смисъл) но по друг начин не мога да го кажа,освен да го кажа така: Там където "има музика" парчето или композицията "си заслужава".

Другото което искам да кажа е че трябва да разделяте лицата на музиката,от създалетите или изпълнителите,като по някога те се припокриват.В така наречения поп-фолк,лицата са едно а изпълнителите са съвсем друго.Във поп-фолка и подчертавам- във пайнерския вариант,трябва да знаем че 95 % от творчеството и изкуството не е в музикален аспект а във финансов аспект.Онези които композират бизнеса се раздават много повече от колкото композиторите на песни.От изпълнителите ( говоря за музикантите,ония които свирят,композират и правят аранжименти) има много,силни музиканти ( във общия смисъл на думата музикант а не свирджия),които разботят за пари а ония които им плащат изискат да правят точно това което слушаме,а не някакви велики музикални произведения.

Но като цяло там е направена система за печелене на пари като музиката е подчинена на броя песни,рекламата,визията.Така, в многото халтурики които се разждат всеки ден, излизат и по някои добри парчета,които си заслувжават.
Аз лично не съм твърд противник на този стил ( пайнерския) но съм много озадачен, как може ( имам такива познати) по цял ден да върви ПланетаТВ по телевизора в къщи.

Прочетох в много мнения че "члгата е проста музика,за прости хора"( без коментар).Но не съм съгласен че щом не слушаш чалга автоматически ставаш интелигентен.А според мен много от плюещите чалга,така,сякаш несправедливо, искат да се приобщат към групата от която природата не им е дала да са.Впрочем,да си прост, не означава че си лош.И като се има в предвид че има много интелигентни но лоши хора,предлагам на хората който не обичат чалга това твърдение да го изключат защото все повече "мразещи чалгата" изглеждат по-лоши , от простите но добри като хора чалгаджии.Виждам някак си много агресия от противниците на чалгата,което ме озадачава, след като се смятат за безгранични интелекти.

И последно искам да кажа,че аз лично харесвам най-много българската народна музика.След нея няма музика в която да не съм си харесал по нещо,като сръбската музика за мен е много специална.Има много красива руска музика.В турската има много ама много музика.За хард-рока и блуса не искам да говоря много защото можете да ме разбере погрешно,но голяма част от западната музика( като цяло),чисто като музика по нищо не е по различна от пайнерските халтури.Ако трябва да се сравни с джаза и класическата музика е така.Съжалявам.Да не ми се сърдят заклетите рокаджии.Все пак казах "голям част".Има и много добра музика разбира се.Точно за това още в началото казах че е много грешно да обобщаваме.

На скоро в шоуто на Слави гостуваше Сашо( Роман) и стана интересно когато взе да плюе пайнерките.Някой ще каже че няма разлика между него и тях,но мисля че не е така,колкото и да е странно на някои.

п.п Впрочем,забравих да кажа че в средното музикално училище в което се изчуава само народна музика, имах доста проблеми защото в 9-ти и 10-ти клас бях с дълга коса,ходех с кубинки и черни дрехи,като една от любимите ми групи беше Obituary. :) .В момента съм на 33 години и не че имам нещо против този стил музика но не го слушам в колата си. :) Всичко е до нагласа,усещане и не на последно място човек трябва да е честен пред себе си какво харесва, а не да се влияе от приятели и неприятели.

п.п. Рок музиката по горе я сравних с "пайнерските халтури" от гледна точка на това с какво намерение се прави голяма част от този стил музика.А намерението естествено не е да се постигат някакви върхове в музиката, а да се печелят пари.По този начин не искам да кажа лошо към рока като цяло.Аз ценя изключително много рока като стил,като има много велики парчета.В същото време не мога да скрия че според мен има много глупости които само заради доброто име на рок музиката ,успавят да съществуват.Демек пълни бози.
Последна промяна от sl321 на 17 яну 2011 13:15, променено общо 5 пъти.
http://www.eridubet.com
Доста блогове с типстъри на едно място.

MORSKI
Контакти:

Мнениеот MORSKI » 17 яну 2011 12:46

slavia_forever написа:Саше, не каза нищо свързано с безстилието и изкривяването на автентични фолклорни стилове в музиката на няколко балкански държави.

Това е така ;) Аз лично започнах да слушам сръбска музика, тъй каот ми допадаше. Прослушах и гръцко. Имаше много добри мелодии.... Оттам пътя до чалгата не е дълъг.... И трябва да ти кажа, че нашите чалга песни са ми противни заради текстовете, но мелодиите на повечето са супер. Те не са наши, а сръбски, гръцки, румънски и какви ли не в повечето случаи. Така е.... А българска чалга аз прослушах заради безумните текстове, които ме разсмиват истински: Например "Майстор най-голям си ти , правиш чудни скулптури. Сувенири от дърво радват женското око. .... Дръжката дръжката на т'слата дръжката :lol: "

MORSKI
Контакти:

Мнениеот MORSKI » 17 яну 2011 12:54

n0_FeArBG написа:
Абе да ви... много сте задръстени,аз слушам рок имам дълга коса(колко да си я връзвам на средна опашка),лятото си ходя като нормален човек,е освен ако не е по-хладно времето!Не пия бира навсякъде където ми падне,даже съм доста консервативен в това отношение,какво ми говорите глупости ебати и тъпанарите къде сте...Мога да кажа,че чалгаджиите са най-големите пияници...98% от приятелите ми слушат чалга и само като ги гледам,напиват се на смокове!!!!!

Ами вие които не слушате чалга, а други стилове и заклеймявате тези, които слушат чалга и ги слагате под общ знаменател не сте по- малки..... Това, че слушам някои чалга песни данеби да значи, че съм луд по пайнерките и тяхната култура.... Например... Айде вземете се стегнете малко!

MORSKI
Контакти:

Мнениеот MORSKI » 17 яну 2011 13:03

nikiwm написа:
valkata_levski написа:Ти осъзнаваш ли каква е разликата в това да си покаже зърното и в това да ти се изпикае на главата???Ти бавен ли си?

Пич, защо се ограничаваш до сравнения с една единствена група, или стил? А дори и само с Рамщайн да сравняваш цялата поп-фолк индустрия, пак Рамщайн ще 'бият', защото са уникални и няма грам комерсиалност в това което правят (за музиката им говоря). Не че ги харесвам като цяло..

Sex pistols са излезли само по чорапи на онази си работа на концерт! Я да видим само една група ли е? Но това не значи, че нямат и хубави песни! Ето това се опитвам да ви кажа- много хора видимо и от вас не вникват в темата- айде да не ви обиждам както вие правите и да не позлвам епитети, но това е меко казано глупаво!

Не стила музика- КУЛТУРАТА на поведение е проблема!

Върни се в “Архив”