Кой е най-старият и регистриран футболен клуб в България?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
silverbg
Контакти:

Re: Кой е най-старият и регистриран футболен клуб в България?

Мнениеот silverbg » 30 дек 2010 00:02

Не, точно Ботев нападаш, защото НЕ УВАЖАВАШ традициите на клуба и ги оспорваш.

Първоначално къде са публикувани тези снимки (на първите играчи) и по-важно коя година?

А нима в този текст, който си пуснал не се говори за ученици?! И ми е интересно кой смяташ за основател на клуба, този 12-годишния? Примерно заместник - председатела Ненко Панелов е на 15 - ученик, също като тези в Славия. Защо реши, че тези хора не могат да направят организация? По кой закон е забранено това? И ми е интересно по къв закон е учреден Славия през 1913 и като какво - футболен клуб, гимнастическо дружество, ученическо? Тоест кой го е разписал този лист горе (ако приемем че е автентичен), че ти днешно време да решиш че на това нещо му се вика документ?

Като говориш за преиначаване и пренаписване ще трябва да кажеш - кой (личности) е преиначава историята, кога я е преиначил, по какви пречини и да кажеш каква е истината.

С историята на Добруджа (не беше ли Доростол?) хич не съм запознат. Не ми пречи да са по-стари, аз просто казвам че Ботев Пловдив е основан 1912.
Through the worst we prevail, so our voices will be heard.
http://www.bultras.com

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Мнениеот slavia_forever » 30 дек 2010 00:24

silverbg написа:Не, точно Ботев нападаш, защото НЕ УВАЖАВАШ традициите на клуба и ги оспорваш.

Първоначално къде са публикувани тези снимки (на първите играчи) и по-важно коя година?

А нима в този текст, който си пуснал не се говори за ученици?! И ми е интересно кой смяташ за основател на клуба, този 12-годишния? Примерно заместник - председатела Ненко Панелов е на 15 - ученик, също като тези в Славия. Защо реши, че тези хора не могат да направят организация? По кой закон е забранено това? И ми е интересно по къв закон е учреден Славия през 1913 и като какво - футболен клуб, гимнастическо дружество, ученическо? Тоест кой го е разписал този лист горе (ако приемем че е автентичен), че ти днешно време да решиш че на това нещо му се вика документ?

Като говориш за преиначаване и пренаписване ще трябва да кажеш - кой (личности) е преиначава историята, кога я е преиначил, по какви пречини и да кажеш каква е истината.

С историята на Добруджа (не беше ли Доростол?) хич не съм запознат. Не ми пречи да са по-стари, аз просто казвам че Ботев Пловдив е основан 1912.

Отзад напред. Техническа грешка, става въпрос за Доростол разбира се. И ако твърдиш, че Ботев е най-старият отбор, как така не се интересуваш от другите, които също могат да са най-стари. Значи, че не аз, а на теб изобщо, ама изобщо подчертавам не ти пука за традициите на Ботев, а просто като многото ти колеги, слагат капаците и си твърдят някакви неща.

По отношение на нашият учредител Димитър Благоев (Пальо) е бивш български футболист-нападател и спортен деятел (1895-1918). Отрано проявява организаторски способности в кварталното футболно дружество "Ботев" (1909 г.), в което се изявява като добър състезател. Съревнованието със съседното дружество "Развитие" (1910 г.) го убеждава в необходимостта от обединяване на силите, за да съществува здрава младежка спортна организация. Така се създава клубът "Славия" в София (1913 г.), на който той става пръв председател и състезател в отбора. Като офицерски кандидат загива на фронта по време на Първата световна война (1918 г.).

Учредителят на Ботев - Пухтев е роден 1900-та година и по силата на нито един закон в България не може да учреди никакво спортно и каквото и да било дружество през 1912-та!

И още нещо, не ме карай да повтарям неща, които съм ги писал в темата многократно и защото те мързи да четеш назад, аз да ти вадя едни и същи мнения.

Повтарям се, аз НЕ нападам отбора ти. Темата е за най-старият и регистриран футболен клуб в България. Всеки, който претендира да е такъв, изважда фактите и доказателствата на своя отбор и ги представя. Погледни твоите факти, погледни моите.

Ако за теб обида е да оспорвам нещо, то си сбъркал темата и изобщо разговора. Ако се върнем назад в темата, ще видим, че Славия е единственият отбор, който съществува в държавния регистър. Тук вече не говорим за традиции. ТЕМАТА НЕ Е ЗА ТРАДИЦИИ, има други теми за традиции, в които се казва защо сме преди Ботев и други отбори.
Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит!" М.Генин
[wrapimg=]http://www.pfcslavia.com/images/slaviasmall.gif[/wrapimg]

Потребителски аватар
silverbg
Контакти:

Мнениеот silverbg » 30 дек 2010 00:57

Ами никъде не съм твърдял, че сме най-стария, нито смятам да давам мнение кой е най-стария. Традициите на Ботев не са да се титулува, че е най-стария клуб, а че е основан 1912. Водя този спор по форумите (за най-стария клуб) от доста отдавна и съм стигнал до мнението, че този въпрос много трудно ще се реши, защото няма ясно изразени КРИТЕРИИ. По какво ще го определим - ти казваш регистрация, дори да приемем че е има, защо реши че е валидна? На какво основание? Кой е подписал и като каква организация, защото БНСФ се появява през 20-те. Това което е регистрирано ученическо дружество ли е, ФК ли е, СК ли е? На спомени явно не може, щото никой няма доверие.

За Пухтев е много интересно инфото ти, че е роден 1900 година, аз не го знаех това и се надявам да представиш кой ти е източника за тази информация. Имам данни за зам-председателя, който се казва Ненко Панелов, роден 1897г. Хммм, и сега изведнъж тези 2 години разлика с вашия председател се оказаха огроооооооооомната разлика между двата клуба. :) Вашите мъже, а нашите деца. :lol:

А колкото до твоите факти - ами никъде не съм видял дали нещата са автентични (нека не се приеме като оспорване, просто не съм запознат, и за това питам за година когато са се появили тия неща и т.н.). Аз съм пуснал една изрезка от вестник, мога да ти кажа и вестника и датата, отиваш в библиотеката и проверяваш.

Иначи си прав, че би било некоректно от моя страна, ако не разгледам написаното в предните страници. Ще погледна и ще пиша ако нещо ме заинтригува. Лека за тая вечер. :)

ПП. Прегледах страниците за снимки, изрезки и т.н., интересното беше това с флагчето където пише 1911-1926, както и на Тича снимката за 10 - те години дейност. Ами нищо по-различно от това, което съм пуснал аз. ;) И май за Пухтев ще трябва да питам господата от Лаута, щото си личи че си се повел по тях. Та така, много ще се радвам да ми покажат от къде им е инфото, че е роден 1900 г.
Through the worst we prevail, so our voices will be heard.
http://www.bultras.com

Потребителски аватар
Show Must Go On

Мнениеот Show Must Go On » 30 дек 2010 01:55

Първо искам да спомена, че снощи бях баннат поради нз какво след като бях попитал модератора Славия Форевър,защо за фенове на Ботев има БАН , а за други няма.Както и да е, това е минало.
Имам няколко въпроса:
1. Ако форевър си изгуби кръщелното (златната книга подписана от неговият любим цар) и му бъде издадено копие, коя дата ще се счита за рожденна?
2.Защо на неговият снимков материал може да се счита за достоверен, а на тези за Ботев недостоверни?
3.Как ще се празнува откриването на паметника и разликата , която се споменава за създаването на Ботев прави година 1912(не вие не признавате тези вестници).
4. Колко по достоверно изглеждат твоите поствания и ЗАЩО?
5. Защо след толкова много години на комунизъм и мачкане на Софиянци спрямо провинция не излезоха "тези ваши факти"?
6. Знаеш ли ,че задължително вписване в държавният регистър има от 1919 година(ако не знаеш провери,аз вече проверих)?
7. Защо отбора на Славия всяка година поздравява отбора на Ботев с годишнината "след като се има за по регистриран)?

За феновете на Локомотив или Спортклиуб незнам вече как се наричат:
1.Знаете ли от кой отбор сте (Локомотив или Спортклуб)?
2.Знаете ли коя година е създаден клуба ви 1926; 1936 или 1887?
3. Знаете ли като какво име е регистриран клуба Ви?
4.Дайте факти, за основаването ВИ, ПЪК ДОРИ И ДА СА СНИМКОВИ?
5.Знаете ли ,че много ви е яд на Ботев?
6.Знаете ли,че това е тема за най-старият отбор в България(какво търсите Вие тук)?
Последна промяна от Show Must Go On на 30 дек 2010 02:00, променено общо 1 път.

MORSKI
Контакти:

Мнениеот MORSKI » 30 дек 2010 01:59

silverbg написа:Morski, като има изрезки от вестниците ги пусни, аз тва не го оспорвам, сигурен съм че има - просто ги пусни бе човек, да се запознаем. Сравнението с днешно време е несериозно, нещата преди 90 години са били доста по-различни. После за документите - искам да ми кажеш кой ги е заверил тези документи и на кво основание реши, че тва е критерии за оснававането на клуба, и разбира се - покажи ги тия документи.

Първо аз разполагам само с някои ;) Тези седмици ще ходя до архива дано се сдобия с други и с най-важното - копия от УС и от регистрацията :) Някой колега моряк, ако има разполагащ с повече да ги сподели. Но тези снимки не са официални докуемнти. А и какво като преди 90 години нещата са били други? Законите и тогава са важали! Не може клуб да няма изиграни 5 години ни един мач и да се води първи у нас? Ти задаваш въпроси и аз задавам въпроси. Защо Славия, ние и Левски имаме мачове, а вие имате чак през 1917? Ако имате по-ранни мачове, докажи пусни инфо ;) Аз засега знам, че първия ви мач е 1917 година :shock: Дай снимки, ако имаш от вашите документи при регистрацията или поне от въпросния устав от 1912 година, който някои четох да твъдят, че е от 1917 година... Което изглежда далеч по-достоверно :?

[rimg]http://img153.imageshack.us/img153/6750/12may1924god4.jpg[/rimg]- основателя на СК Тича- 12 май 1924 година е снимката
[rimg]http://img191.imageshack.us/img191/9417/17june1923god.jpg[/rimg]- 10 годишен юбилей- снимката е публикувана юни 1923 година.
[rimg]http://img521.imageshack.us/img521/9250/15aug1923god.jpg[/rimg]- пак снимка от 1923 година. Тук пише, че това е снимка на първият ни отбор ;) Надявам се като се разровя скоро да отркия и по-стари снимки от периода 1923 година....
И т.н , и т.н... Но това не са официални документи! Такива не са и вашите изрезки от вестници ;)

Цъкнете на снимките да ги уголемите, че са прекалено големи и се налагаше да ги намаля ;)
Последна промяна от MORSKI на 30 дек 2010 02:18, променено общо 6 пъти.

MORSKI
Контакти:

Мнениеот MORSKI » 30 дек 2010 02:14

Show Must Go On написа:Първо искам да спомена, че снощи бях баннат поради нз какво след като бях попитал модератора Славия Форевър,защо за фенове на Ботев има БАН , а за други няма.Както и да е, това е минало.
Имам няколко въпроса:
1. Ако форевър си изгуби кръщелното (златната книга подписана от неговият любим цар) и му бъде издадено копие, коя дата ще се счита за рожденна?
2.Защо на неговият снимков материал може да се счита за достоверен, а на тези за Ботев недостоверни?
3.Как ще се празнува откриването на паметника и разликата , която се споменава за създаването на Ботев прави година 1912(не вие не признавате тези вестници).
5. Защо след толкова много години на комунизъм и мачкане на Софиянци спрямо провинция не излезоха "тези ваши факти"?
6. Знаеш ли ,че задължително вписване в държавният регистър има от 1919 година(ако не знаеш провери,аз вече проверих)?
7. Защо отбора на Славия всяка година поздравява отбора на Ботев с годишнината "след като се има за по регистриран)?

6.Знаете ли,че това е тема за най-старият отбор в България(какво търсите Вие тук)?

Пич и аз имам няколко въпроса- как така за 5 години нямате мач, поправи ме, ако бъркам и какво са парвили тези деца през тези 5 години? Как така вашия документ е изчезнал, а на Славия не? Ще се радвам, ако предоставите инфо от учредителното ви събрание, ако е наистина 1912 година! Тъй като, ако не гледаме регситрацията, то УС трябва да е следващ фактор :? Как да повявраме на думи без да има реални факти? А и защо имаше противоречие в информацията ви за това къде сте играели в периода на 20 те години? И още нещо- ако се приема, че е несериозно ние да сме 1913 година понеже сме били ученическо туристическо дружество, а през 1914 година сме били спортно такова, то какво прави по-различно едно ВЪЗДЪРЖАТЕЛНО дужество от нас? И от какво по-точно са се въздържали в това дружество? С какво то е по-различно от дружествата на Стрела Силистра 1902 година и тези преди тя- във Вартна е имало ловно дружество и там са поритвали за кеф :mrgreen: :?
Тези въпроси са сериозни и ме вълнуват- не целя да нападам някого, да не си помислите подобно нещо ;) Това е целта на атзи тема- да отговорим на въпроси, но ЧРЕЗ ФАКТИ, доколкото разполагаме с тях! Ако ли не= има архиви и библиотеки ;)
Лека нощ и се надявам да получа отговор на въпросите си!

Потребителски аватар
Show Must Go On

Мнениеот Show Must Go On » 30 дек 2010 02:25

MORSKI написа:
Show Must Go On написа:Първо искам да спомена, че снощи бях баннат поради нз какво след като бях попитал модератора Славия Форевър,защо за фенове на Ботев има БАН , а за други няма.Както и да е, това е минало.
Имам няколко въпроса:

Пич и аз имам няколко въпроса- как така за 5 години нямате мач, поправи ме, ако бъркам и какво са парвили тези деца през тези 5 години? Как така вашия документ е изчезнал, а на Славия не? Ще се радвам, ако предоставите инфо от учредителното ви събрание, ако е наистина 1912 година! Тъй като, ако не гледаме регситрацията, то УС трябва да е следващ фактор :? Как да повявраме на думи без да има реални факти? А и защо имаше противоречие в информацията ви за това къде сте играели в периода на 20 те години? И още нещо- ако се приема, че е несериозно ние да сме 1913 година понеже сме били ученическо туристическо дружество, а през 1914 година сме били спортно такова, то какво прави по-различно едно ВЪЗДЪРЖАТЕЛНО дужество от нас? И от какво по-точно са се въздържали в това дружество? С какво то е по-различно от дружествата на Стрела Силистра 1902 година и тези преди тя- във Вартна е имало ловно дружество и там са поритвали за кеф :mrgreen: :?
Тези въпроси са сериозни и ме вълнуват- не целя да нападам някого, да не си помислите подобно нещо ;) Това е целта на атзи тема- да отговорим на въпроси, но ЧРЕЗ ФАКТИ, доколкото разполагаме с тях! Ако ли не= има архиви и библиотеки ;)
Лека нощ и се надявам да получа отговор на въпросите си!

Не споря с теб кой,кога е основан! За Ботев е ясно 1912 и фактите го доказват ,а и хората ,които от тогава досега го водят 1912 явно има защо.И аз мога да казвам,че съм на 200 години и да поствам снимкови материали и да твърдя , че са от еди къде си ....но уви.
Другите отбори не ме интересуват,а относно това защо не са документирани официални мачове с други отбори до 1919 по принцип не мога да отговоря, но и няма да се опитвам да налагам мнение.Единственото за мен обяснение е бурните години на Балканската война.
Относно официалните мачове за през годините до 1919 година-дайте сведения за такива в България и статистика!!!
Колкото до документа, че те и сега изчезват документи- толкова ли ти е странно или не живееш в БГ!!!
Както и изчезнаха кадрите на Ботев-Барселина от 1981 на БНТ, а ти ми говориш за документи от 1912.Все пак в нашата държава всеки може да оспори даден документ и автентичноста му и дали въобще е действителност>

Потребителски аватар
Show Must Go On

Мнениеот Show Must Go On » 30 дек 2010 02:29

И не на последно място искам да кажа,че в досегашните постове всички се правиха на "статистици", а реалните такива казват Ботев е от 1912 година.Ако някой от вас се мисли за по голям статистик може да попита -аджеба защо?

MORSKI
Контакти:

Мнениеот MORSKI » 30 дек 2010 03:40

Първо ти не отговори на моите въпроси, което не ти прави чест! Отговори на част от тях и то уклончиво. Бягаш от тях, а очакваш на теб да ти отговорят слависти и локомотивци!
Не споря с теб кой,кога е основан! За Ботев е ясно 1912 и фактите го доказват

Добре, дай ги тези факти да ги видим, за да повярваме и ние ;) Покажи ги! Казах ти конкретно ясноп и точно- изрезките не са документ- имате ли уставаот 1912 година щом търдоите, че март месец сте учредени? Устава е нещо което трябва да си пазите иначе как ще си докажете историята? Тук не говоря за регистрацията ви в архива! Как така сте учредени без устав, ако го нямате в наличност :? Питах те защо 5 години нямате мач , като другите дружества вече имат? И ако имате да ми прелдожиш факти и да ме обориш, понеже аз знам засега, че нямате. И да се съглася... Пак няма ясен отговор! Покажете документи с устава, с емблемата и т.н! И ще ни убедите! Нали затова е тази тема! Но тези документи наистина трябва да са от 1912 година, а не от 1920 или 1917!?Е за какви доказателства говориш тогава, при все, че тези не сте ги приложили досега?
Другите отбори не ме интересуват

- как така да не те интересуват? Хем търдите, че сте най-стари у нас, хем другите не те интересуват? Че то това е налудничево :shock: И аз мога да твърдя, че България е най-старата държава в света и, че другите не ме интересуват, ама дали е така? Много ясно, че не е :roll:

а и хората ,които от тогава досега го водят 1912 явно има защо.И аз мога да казвам,че съм на 200 години и да поствам снимкови материали и да твърдя , че са от еди къде си ....но уви.

Ти си противоречиш бе човек :mrgreen: Кои са тези хора които говорвят така за Ботев? Видяхме няколко имена преди това, ок дайте цитати! А не говорете на сляпо- аз как да ви повярвам, че Стефан Янев бил казал нещо си? Ами дайте цитат от него със снимка и т.н, за да е достоверно! И аз могда кажа, че Бойко Борисов е казал, че сме най-стари :mrgreen: Тази тема не е за общи приказки, а за факти и доказателства! И още нещо, както сам даваш като пример- хората си говорят, ти можеш да кажеш., че си на 200 години както казваш и да го публикуваш това и след време да излезе като документ, че някой си е бил на 200 години, ама това си е чиста лъжа! Те и много хора казват, че ние сме 1909 година например- ето световния историк
„Енциклопедия на световния футбол“ от Ричард Хеншоу, 1979, NEW PUBLIC BOOKS, Washington DC, USA.- Редно е черноморци да зачитат за година на създаването на клуба си 1909 г. – годината на създаването на най-стария предшественик на “Черно море” – “Спортист”, а не 1913 г.

И това не го казва само той. Ама това не е достоверен източник, макар че е световна енциклопедия за футбола.... Това е мнение на човек, така че тези неща които всъщност вие изтъквате като доказателства- мнението на журналоисти и историци далеч не са доказателства.... И аз като журналист мога да кажа, че сме 1875 година основани и мои приятели историци също да го твърдят, ама дали ще бъде истина?
Ето още едно мнение за Спортист - на заем от наш колега моряк от форума.
Наскоро стана извеестно, че Спортист са си направили печат при създаването си,ако този печат бъди издирен,дружеството става най-старото спортно дружество официално.
Аз вярвам, че ще дойде време когато на нашата емблема ще имам 1909,тогава когато се основава '' Спортист''.
Ето и други факти.През периода 1912-1914, и '' Спортист'' и '' Тича'', са съществували успоредно.
Едните като футболно, другите като туристическо дружества.Факт е , че с приемането за име
''Тича'',всъщност малко. по-малко 5 -те, години на ''Спортист'', остават в сянка.И за това днес,има място за спекулации,ако беше оставено неговото име, просто нямаше да има всички тези откровенни лъжи.За това можем да се гордеем, че имаме близо 102 години история,без да е просто измислица.
- това е! В сферата на догадките е какво е щяло да стане, но ние ако бяхме на този принцип с право мобжехме да искаме за рожена дата 1909 година - при все, че Спортист е имал печат и е бил регистриран(ако се докаже) и е бил футболно држество, а не туристческо дружество. Но това са само теории, а ние в тази тема боравим с факти! Затова чакам такива от вас.

относно това защо не са документирани официални мачове с други отбори до 1919 по принцип не мога да отговоря, но и няма да се опитвам да налагам мнение.Единственото за мен обяснение е бурните години на Балканската война.

Приятел, Балканска война само в Пловдив ли е имало :mrgreen: :shock: Това ти обяснение звучи повече от налудничево! И Левски, и ние и Славия имат мачове!

Относно официалните мачове за през годините до 1919 година-дайте сведения за такива в България и статистика!!!

Ти дай определение какво имаш предвид под официален мач? Понеже у нас тогава е нямало първенство, но аз бих приел каквито и да е мачове, стига да имате противник и да се е развивала дейсност! Тоест да има на базата на какво да претендирате, че сте от 1912 година ;) Понеже ние можем да кажем утре, че сме от 1896 година когато е сформирано дружество Юнак, което се заниамва с разпорстранението на футбола у нас, но няма записани мачове! За какъв предшественик на настоящ ФК можем да говорим тогава? Такъв е и вашия случай с въздържателното дружество. По какво тези сдружения се различават от вашето?
1. „Варненското ловно-стрелческо дружество „Сокол” е основано с учредително събрание през май 1889 г. , а за основатели се считат Ал. Дякович, Х. Славейков, д-р К. Славчев, М. Станев и Щ. Велчев.
2. Българско гимнастическо дружество „Черноморски юнак” е основано на 28 октомври 1896 г. Уставът му е пререгистриран през 1926 г. под №907 и №138 от 4 май.
Черноморско колоездачно дружество – основано е на 11 февруари 1901 г.
3. Туристическо дружество – основано на 5 април 1902 г.
Работническо-туристическо дружество „Бързобегунец” – основано през 1903 г.
4. Еврейско ционистическо гимнастическо „Макаби” - основано през 1906 г.дружество.
5. Яхт-клуб „Варна” – основан през 1908 г.
6. Малцински футболен клуб „Атанас” – основан през 1908 г.
Във всичките тези клубове се е ритало топка и не са били „въздържателни” дружества. Твърди го и Александър Радославов – главен секретар на Министерството на народното просвещение: „Отидох във Варна през 1896 г. да продължа образованието си. Подбутнати от нашите учители ние се грижехме и за своето физическо развитие. Всяка вечер ние играехме в сегашния парк Морската градина на ритни топка – сегашния футбол. Вратите ечертавахме с палтата си.”

Иначе славистите и левскарите нека приложат мачове които са играли- аз знам за един наш мач със Савата, ПЪРВИЯ МЕЖДУНАРОДЕН МАЧ Е НАШ- през 1915 година с немци-
Годината е 1915, във Варна се намира 21 Померански полк.Инициирана е идея за футболен мач с намиращите се там германци.
На 6.декември 1915 г.,за пръв път български футболисти срещат чуждестранни.
В първия международен мач''Река Тича'' и отборът на 21 Померански полк, завършват при резултат 4-4.За съжаление не се знаят имената на голмайсторите.

Ще издиря и за още мачове, но 100% има още поне няколко такива.... Просто не съм запознат аз с тях! Давайте и вие данни, оборете тезата, че нямате мач 5 години! .

Колкото до документа, че те и сега изчезват документи- толкова ли ти е странно или не живееш в БГ!!!

Май не си много запзонат! Документи изчезват, но не е толкова лесно и не се знае дали сте разполагали с такъв документ, за да се загуби? Това също не може да се докаже?
Както и изчезнаха кадрите на Ботев-Барселина от 1981 на БНТ, а ти ми говориш за документи от 1912.Все пак в нашата държава всеки може да оспори даден документ и автентичноста му и дали въобще е действителност?

Затова е тази тема да съберем наличната информация, но не предания от ухо на ухо и менняи на журналисти, а фактология !

MORSKI
Контакти:

Мнениеот MORSKI » 30 дек 2010 04:24

ето още информация пак предоставена от наш фен ;)
Стефан Тончев (треньор и играч още от Спортист 1909) съставя първия правилник на футболната игра През 1919 СК "Тича" издава книгата "Футболът - правилник и наставления". Правилникът е преведен от английски от Никола Ницов, а наставленията са написани приживе от Стефан Тончев, който загива на Добруджанския фронт през Първата световна война (1916). През 1914 г. от Париж са пратени футболни топки, специални обувки и предпазители. Това е първата по-голяма пратка от спортни стоки за България. Избухва Първата световна война. Много от футболистите и ръководителите на СК "Тича" вземат участие.
През 1915 г. се провежда първият международен мач в България между ХХI померански полк от Германия и СК "Тича" (4:4)
1917 г. - На Колодрума във Варна (сега там се намира ДКС) се провежда една от първите междуградски футболни срещи в България - "Тича" (Варна) - Спорт клуб "Слава" (Шумен) 4:2
След войната футболът в града ни се развива с големи темпове. Провеждат се срещи с екипажи на английски, френски и италиански кораб.

1919 г. е много успешна за "Тича" с победите над софийските "Левски" (4:1) и "Славия" (3:0) и (1:0). Победата на "Тича" с 1:0 срещу "Славия" е постигната на 28.09.1919 г. в София и остава в историята като първата победа на извънстоличен отбор в София! Срещата им с "Левски" се осуетява поради забрана на столичния градоначалник, понеже в същия ден има протестен митинг срещу Ньойския договор.Още е нямало първенство на България и само това е причината Тича да не стане шампион!Това начало на победи над софиянци ще продължат не само тичанци, но и следващите ги владиславци и соколци
Това е първото спортно списание в България! СК "Тича" е един от главните привърженици и инициатори при сформирането на Севернобългарската спортна лига (СБСЛ) през 1921 г. Тя обединява 39 клуба в 4 вида спорт. СБСЛ има седмина души настоятели, от които петима са от СК "Тича" и двама от "Диана" (Варна)!
На 4 ноември 1923 г. е срещата между шампионите на СБСЛ и СОСЛ (Софийска областна спортна лига), представени от "Тича" и "Левски". Мачът се играе в София и се явява като финал на футболното първенство. Завършва 2:2, но дори софийските медии признават варненското превъзходство!
На 19 април 1925 г. в Букурещ "Тича" печели великденския футболен турнир на Румъния. Това е първият приз на български спортисти в чужбина!

Войната не е причиата да няма Ботев няколко години мач ;)

Върни се в “Архив”