@MCMXIII, футболният модел започва от държавата и тя какво прави за тези които дават пари за спорт, защото ако компанията "Х" не получи някакви данъчни облекчения, то и спонсори няма, а без пари нищо не се прави, дори и тоалетна.
Ето как са решили някой проблеми в страните около нас:
След като в Испания дълго време се опитваха да намерят удобен начин за финансиране на спорта, през 2003 г . правителство прие закон за данъчни облекчения на фирмите, инвестиращи в спорта. Според него всяка компания спонсор намалява с 35% данъчните си ставки в края на годината. Основните облагодетелствани са спортните федерации и икономически зависещите от тях регионални подразделения, Испанският олимпийски комитет и Испанският параолимпийски комитет.
В съседните на България страни като Турция и Гърция, в които спортът е въпрос на престиж за нацията, също действат данъчни механизми за стимулиране на спонсорите. В Турция търговските предприятия на спортните клубове, които притежават регистрация в Главния директорат за младежта и спорта и които членуват в автономни спортни федерации, са освободени от данък печалба. Това важи и за акционерни дружества, чийто единствен предмет на дейност включва спортни дейности.
В резултат на тази преференция, Galatasaray Sportif AS (търговското подразделение на турския гранд, което е регистрирано като акционерно дружество, чиито акции се търгуват на Истанбулската фондова борса) успешно реализира маркетинговата и рекламната дейност на футболния клуб, без да заплаща данък върху печалбата си. Наред с това от 31 декември 2007 г. заплатите на спортистите в Турция бяха освободени от облагане с данък върху доходите на физически лица. Заедно с високите заплати това беше причина за привличане на редица чуждестранни спортни величия в турските футболни, волейболни и баскетболни отбори.
В Гърция държавата облага с намалена данъчна ставка от 10% приходите, реализирани от непрофесионални спортни клубове и организации в резултат на отдаване под наем на спортните съоръжения, които те притежават. Всички дарения, направени на спортни клубове и организации, са данъчно признат разход без ограничение.
Ирландия например е решила проблема с управлението и развитието на спортните съоръжения и инфраструктура по следния начин - през 2002 г. се въвежда данъчно облекчение за лицата, които извършват дарения на одобрени от данъчната администрация спортни организации и клубове за реализация на проекти, свързани с развитие на спортната инфраструктура на аматьорския спорт. Тези облекчения са лимитирани за дарения до 40 милиона евро, които биха били достатъчни за изграждането или реконструкцията на съоръжения за масов спорт във всяка развита европейска държава.
При тези положения компанията "Х" ще е заинтересована да спонсорира спорта, защото тя ще получи данъчни преференции или по лесно казано и вълка сит и агнето цяло.
След като се намери механизъм да влизат свежи пари в спорта и в частност футбола, то отборите ще стабилизират своите бюджети, ще вдигнат своите изисквания и т.н.
Когато в едно първенство се появят повече конкурентни отбори, то тогава нивото ще се повиши и в един момент 10 отбора може да се окаже, че са малко за целите.
Аз имам компания и знаейки, че спонсорирайки спорта, сумата която съм дал за същото ще ми бъде приспадната в края на отчетната данъчна година, защо да не го правя, ще дойде втора, трета и т.н. компании и нещата ще почнат да мърдат, а не както е в момента всичко е в една летаргия на оцеляване.
Тогава и клубовете няма да крият реални заплати на футболисти и т.н.
Няма невъзможни неща, според мен някои имат интереси, нещата да не се променят, тъй като ще им спре кранчето за лични облаги.