Александър Македонски
Преди около година и половина с колегата Георги Пешев се хванахме на бас - колко време ще издържи моделът "Черноморец" в българските условия? Признавам си, аз подходих изключително наивно и романтично и заложих на поговорката, че малкото камъче преобръща колата и вече виждах как още клубове започват да налагат западноевропейския модел. От друга страна, Жоро им даде не повече от две години.При тази ситуация трябва две неща да кажа: Първо, Пешев си заслужи почерпката и второ, това е много жалко за българския футбол.Не искам да правя излишна реклама на Черноморец. Не всичко беше перфектно, но в много насоки се работеше правилно. Правилно обаче не значи задължително успешно в родните условия.Кое беше хубавото на моделът "Черноморец"?
Той е направен по образец на Хофенхайм. Проста схема - един изпълнителен директор, един мениджър на отбора и с точно разпределени отговорности.За работата в Бургас добре говори и един личен пример. За първи и вероятно последен път в живота ми се случи, от пресслужбата на клуб да получа пълна, ясна и точна информация относно проблем, който ме вълнува. В крайна сметка, публична тайна е откъде журналистите черпят информация и това далеч не е пресслужбата.Спомням си, че историята беше с наскоро нашумелия вратар Владо Стоянов. Тогава резерва при "акулите", той беше получил сума да се лекува в Германия, но я пропиля за хазарт - история, която 99% от клубовете ще опитат да покрият. Така както беше с Казанската афера и още много, но в крайна сметка... винаги се размирисва.Тогава реших да опитам по каналния ред да стигна до същината на казуса, обадих се в пресслужбата им и... О, чудо на чудесата! Хората знаеха, че всичко се размирисва и отговориха точно и ясно на всички мои въпроси. Няма смисъл да коментирам инвестициите в базите. Само още един отбор в страната може да се похвали с нещо сходно, но уви, той може да се похвали и с още други неща, които не са за хвалба.
Няма смисъл да коментирам и отношението спрямо феновете. Кой друг отбор е правил такива реверанси към публиката. Да, това беше своеобразно "купуване" на фенове, но в крайна сметка даде ефект - положителен. Всеки започва отнякъде.В крайна сметка аз не познах. Черноморец няма да бъде изключението, което ще промени правилото, а ще си остане само един експеримент. Доста скъп експеримент.Потърсен за коментар по случая, любимият нам герой на Алеко Константинов, Бай Ганьо, коментира ситуацията с добре познатото ни: "Европейци сме ний, байно, ама все не до там."Но ние си го знаем добре - нищо не вирее в сянката. А Балканите си остават сенчести, скрити под мазните корони на мръсните барони...
Черен ден, Черноморец
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, ntodorov, slavia_forever, Madridist
Re: Черен ден, Черноморец
Ако за вас успешно е да се откадне стадион и да се пребоядиса,да се открадне школа и да се каже на децата утре сте със сини фланелки или отивате на улицата.Ако според вас е правилно да се съсипе 22 хиляден стадион с лиценз за "А" група,с 6 тренировъчни терена и да се направи нова такава база с 3 терена на 10 км от Бургас на поляната до летище Бургас.Ако за вас е "европейски" да се затрие един отбор носил радост и медали на Бургас през 90-те и в началото на 21 век.Ако за вас е "европейски" да се нареждат баражи е добре.Да ви имам и "ЕВРОПЕЙСКИТЕ" отбори!!!!!
Всичко, което е далеч от морето, е провинция!!!
maldin1 написа:Ако за вас успешно е да се откадне стадион и да се пребоядиса,да се открадне школа и да се каже на децата утре сте със сини фланелки или отивате на улицата.Ако според вас е правилно да се съсипе 22 хиляден стадион с лиценз за "А" група,с 6 тренировъчни терена и да се направи нова такава база с 3 терена на 10 км от Бургас на поляната до летище Бургас.Ако за вас е "европейски" да се затрие един отбор носил радост и медали на Бургас през 90-те и в началото на 21 век.Ако за вас е "европейски" да се нареждат баражи е добре.Да ви имам и "ЕВРОПЕЙСКИТЕ" отбори!!!!!
Абсолютна истина! Подкрепям това мнение! И много ти се кефя на подписа (този прекрасен цитат на Хемингуей), с чието твърдение също съм съгласен.
- whitesnake
- Контакти:
maldin1 написа:Ако за вас успешно е да се откадне стадион и да се пребоядиса,да се открадне школа и да се каже на децата утре сте със сини фланелки или отивате на улицата.Ако според вас е правилно да се съсипе 22 хиляден стадион с лиценз за "А" група,с 6 тренировъчни терена и да се направи нова такава база с 3 терена на 10 км от Бургас на поляната до летище Бургас.Ако за вас е "европейски" да се затрие един отбор носил радост и медали на Бургас през 90-те и в началото на 21 век.Ако за вас е "европейски" да се нареждат баражи е добре.Да ви имам и "ЕВРОПЕЙСКИТЕ" отбори!!!!!
Плюс още нещо - публика не се КУПУВА!!! Преди много години ,май 26-7,имаше отбор Черноморец и сме ходили в Бургас на мачове.После дойде "Нафтата" - страхотен отбор,който млатеше грандовете наред и целия Бургас беше зелен.Сега всички се направи някак изкуствено - безплатен вход,раздават на публиката някви пластмаси да тракат с тях,томболи-момболи.Бях на морето,когато Черноморец игра с Левски и "акулите" биха с 2-1.Ама не може 2-3 хиляди сини да надвикат и надпеят 15 000 хилядна публика.Какво стана тогава ? 2-300 момчета се опитват да скандират палят факли тва-онва а пък другите чоплят семки и отвреме навреме се провикват "Чеерноморец!".Това няма как да се случи в Пловдив или Стара Загора,даже и в Перник

Най-старият футболен клуб в България е:
Славия Сф -1913г
Черно море -1913г
Доростол-1902г
Славия Сф -1913г
Черно море -1913г
Доростол-1902г
- child in time
- Контакти:
Не е редно да риташ падналия но този проект ясно показа колко не подготвен е БГ футбола за такива опити! За опити без транскрипция да се поставят Евро практики на родно равнище! За тази цел трябват мноооого пари и ето в един момент се дръпна финансирането и КРАЙ! Продаваме играчи , махане на трен-и и тн тн дано само не засегне толкова силно школата защото там наистина се правеше нещо добро! Балона се спука жалко!
БюрекOFF и Цветан перфектните НЕпознати! 

Кефи ме името на автора - александър македонски
алкивиад велики няма ли да се изкаже?
алкивиад велики няма ли да се изкаже?
Идеята на "проекта" "Черноморец" беше да се вземат апетитни парцели около пристанището и в центъра на града, които "Черноморец" като общински отбор притежаваше.....нямаше никаква логика да се затрива един отбор, който спечели сърцата на бургазлии за сметка на друг по малко популярен и обичан ако няма изгода от това и както всичко алогично - приказката свърши.Зад благия тон и "европейските" приказки на М.Събев се крие една безкрупулна хиена която беше на път да отмъкне хем имотите хем целия холдинг "Нафтекс" под носа на руснаците и когато това не стана естествено проекта се "замрази". Не очаквам отбора да изпадне в близките няколко години, но ще мъждука в средата или в долната част на класирането..... а в интерес на истината Бургас не е така футболен град както са София, Пловдив, Ст.Загора или Варна и ако Лукойл не се престраши да инвестира в "Нефтоимик" не виждам как бургаски отбор би мерил сили с грандовете в близко бъдеще.....
-
- Контакти:
Много бързо решихте, че Черноморец е загинал, смятам че след промяната ще заиграе по-силно. Такава му беше необходима. А и бюджета на отбора и в момента няма да отстъпва на водещите. Освен това ръководството навсякъде заявява, че най-добрите чужденци няма да бъдат продавани.
-
Както се казва: Каквито феновете,такъв и отбора! Щом ви кефи да обяснявате че когато силния отбор е зелен сте от него,а когато е син пък сте от него, добре! Спокоем съм
Аз съм си от Левски! Ако ще и розов да стана ! Да ама няма как ! защото има традиций! Защото е Левски! А иначе да мислите че всичко е провинция е чудесно! Стойте си на морето и живи здрави! И аз го обичам месец юли и август! Ама другото онова във Варна.
Хайде пък ако ви кръстят Поморие и ви боядисат лилави,пак да сте от тях! 

velez написа:Идеята на "проекта" "Черноморец" беше да се вземат апетитни парцели около пристанището и в центъра на града, които "Черноморец" като общински отбор притежаваше.....нямаше никаква логика да се затрива един отбор, който спечели сърцата на бургазлии за сметка на друг по малко популярен и обичан ако няма изгода от това и както всичко алогично - приказката свърши.Зад благия тон и "европейските" приказки на М.Събев се крие една безкрупулна хиена която беше на път да отмъкне хем имотите хем целия холдинг "Нафтекс" под носа на руснаците и когато това не стана естествено проекта се "замрази". Не очаквам отбора да изпадне в близките няколко години, но ще мъждука в средата или в долната част на класирането..... а в интерес на истината Бургас не е така футболен град както са София, Пловдив, Ст.Загора или Варна и ако Лукойл не се престраши да инвестира в "Нефтоимик" не виждам как бургаски отбор би мерил сили с грандовете в близко бъдеще.....
Как пък реши, че Бургас не е футболен град и как аджеба Ст.Загора и Варна имат по-големи футболни традиции ???

Никога не ще разберем какво губим като печелим, и какво печелим като губим.