Mincho написа:Струва ми се, че тук основно се изказват до 25-годишни фенове на
футбола. Чета разни имена от сорта на Лорис, Перуци, Тафарел, Акинфеев,
Касияс и тн. от този сорт. Спор по тази тема няма най-добрият вратар за
всички времена е Лев Яшин. След него достойно се нарежда германската
школа в лицето на - Шумахер, Майер и Кан. Италия е представена от Дзоф
и донякъде Буфон. Всички останали са просто едни средностатистически
вратари.
Не е възможно да се определи "най" за всички времена. Но освен изброените от колегата, аз си имам любими за гледане вратари, които са били много добри за времето си, а също са притежавали нещо нестандартно и което ги отличава от останалите. Това са Антони Субисарета и Хосе Луис Чилаверт. На по-младите колеги препоръчвам да си намерят клипчета на Чилаверт, за да се уверят лично за какво става въпрос. Вкарваше дузпи, но и преки свободни удари. Мисля, че е на второ място по вкарани дузпи. Отделно от това беше ексцентрик и бунтар, запомняща се личност.
Ето визитката му в Уикипедия:
Хосѐ Луис Фѐликс Чилаверт Гонса̀лес (на испански: José Luis Félix Chilavert González) е парагвайски футболен вратар. Три пъти печели приза за най-добър вратар на планетата. Чилаверт е известен със своите умения от бялата точка и със невероятните си пряк-свободни удари. В професионалната си кариера е отбелязал 62 гола, много от тях жизненоважни за отбора му. Той отбелязва 4 гола за националният тим на Парагвай в квалификациите за световно първенство 2002 г.
Награди [редактиране]
* Шампион на Аржентина (1993) (с Велес Сарсфийлд)
* Копа Либертадорес (1994) (с Велес Сарсфийлд)
* Междуконтиненталната купа (1994) (с Велес Сарсфийлд)
* Шампион на Аржентина (1995) (с Велес Сарсфийлд)
* Шампион на Аржентина (1996) (с Велес Сарсфийлд)
* Шампион на Аржентина (1998) (с Велес Сарсфийлд)
* Купата на Франция (2001) (със Страсбург)
* Шампион на Уругвай (2003) (с Пенярол)
Участва на СП-98 (осминафинал, обявен за най-добър вратар на първенството)