Аз,както съм споменавал и преди,съм фен на всички благи напитки(да даде Господ всекиму от нас и по много!).Както е казал дедо поп " И бира,чадо,и бира..."Прави ми впечатление обаче,че хич нещо търговската ни мрежа не предлага достатъчен избор от плодови ракии.За гроздовия еликсир-ясно е,че има разнообразие по сорт и качество,но нашата красива страна не ражда само грозде...Сливовици също се намират,но...за какво точно иде реч и на какво е основано недоволството ми:
-кайсиевата ракия.Много мек и приятен вкус,определено добро питие!Една-две фирми пускат някакво подобие,обаче си е май спирт с есенция,да не говорим,че рядко се намира!
-крушовата ракия.Същата работа,макар че се беше появил производител,дето предлага нелош вариант.Обаче трябва да обикаляш половин София със съмнителен успех...
-ябълковата.В други страни ѝ викат"калвадос" и много върви с маслинка.Едно време имаше количества,напоследък съвсем изчезна и ѝ забравихме вкуса.
-плодовата.Спомням си я с носталгия и я свързвам с времето,когато бях пубер на Покойника,а бутилката се продаваше за 2.90(два лева и деветдесет стотинки)!Малиии,що такава сме изпили,не е истина!Тогава беше на мода лафа"Да погълнем!".Е,поглъщахме,но сега тази напитка я няма...
-смокиновата...За мен еликсир №1 сред ракиите!Но единственият шанс да я пиеш,е да си я вариш-не съм срещал такава по магазините!Аз имам удоволствието да се снабдявам с такава,но колко хора имат роднини със смокиня в двора,която не отива за сладко и конфитюр,а за по-възвишена цел?
Това е положението-няма ги вече тез ракии или се срещат по случайност...Може би унищожаването на овощните масиви доведе до тази липса,може би цената спира потенциалните производители,но е факт!
Надеждата обаче е жива-докато гори огънят под казаните в цялата страна,винаги ще има по някое и друго шишенце от ценната течност!Там ще се запази технологията и когато дойдат по-добри времена,може би няма да е нужно да береш круши или смокини,да ги слагаш да втасват,да влачиш захар и да ходиш с наръч дърва при казанджията,за да пиеш хубава плодова ракия!Защо ни продават всякакви чужди лайна,пък нашите си,благи питиета се забравиха?И кой ще пие третокачествено преоценено уиски,ако има добра кайсиева?
Наздраве!
Плодовите ракии-защо ги няма в магазините?
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
- Синьо сърце
- Контакти:
Плодовите ракии-защо ги няма в магазините?
Няма попътен вятър за този, който не знае къде отива!
[rimg]http://www.bghelp.co.uk/bgembassy_header/flag.gif[/rimg] БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!
[rimg]http://www.bghelp.co.uk/bgembassy_header/flag.gif[/rimg] БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!
Re: Плодовите ракии-защо ги няма в магазините?
Леле, ако мислиш, че пиеш ракия от грозде се лъжеш адски много. Вътре има спирт и пак спирт и разни съставки, за да си мислиш, че е от грозде, кайсии или каквото и да е. От бобонки и праскови също става яка ракия.
4 000 и пак ми задай същия въпрос.
Става въпрос за 1989 г. :lol: :oops: :lol:
Drunken_Master написа:а доходът на глава от населението - 7500 долара годишно (повече, отколкото през 2011 г.)
Drunken_Master написа:България щеше да е 50-60 млн., ако не бяхме под Османско робство.
- Синьо сърце
- Контакти:
pomiqrat написа:Леле, ако мислиш, че пиеш ракия от грозде се лъжеш адски много. Вътре има спирт и пак спирт и разни съставки, за да си мислиш, че е от грозде, кайсии или каквото и да е. От бобонки и праскови също става яка ракия.
Пия,пия,таз година тон и половина даде лозето...

Няма попътен вятър за този, който не знае къде отива!
Щом има лозе нам за какво си мислиш за магазина. Сливите има навсякъде
Колко мръснишки прозвуча. Навсякъде по пътищата виреят свободно 

4 000 и пак ми задай същия въпрос.
Drunken_Master написа:а доходът на глава от населението - 7500 долара годишно (повече, отколкото през 2011 г.)
Drunken_Master написа:България щеше да е 50-60 млн., ако не бяхме под Османско робство.
Трябва да се въведе БДС и за ракиите.
[center]I'll be the savior of you all
I'm your revelation, I'm a walking miracle...[/center]
I'm your revelation, I'm a walking miracle...[/center]
- child in time
- Контакти:
Плодови ракии само дядовците ни варят ( варяха) на село! Всичко друго е спирт с есенция! Мислете ли че в БГ има достатъчно плодова суровина ( ще търсим ТКЗСта та ама нъцки) за да задоволят дори вътрешното потребление на страната? Не! Всичко е химия! Не Стара планина , Еверест да въведем същата работа!
Последна промяна от child in time на 16 ное 2010 22:30, променено общо 1 път.
БюрекOFF и Цветан перфектните НЕпознати! 

Ракия много много не пия, но домашна кайсиева не отказвам никога. Много добра напитка 

"За какво ми е публика, футбол трябва да се изграе при закрити врати! Футболът е изкуство!"
"Какво висше има в нашето първенство, че да се нарича Висша лига?!"
"Какво висше има в нашето първенство, че да се нарича Висша лига?!"
- petrof
- Контакти:
И аз като автора на темата точно преди промените от 89г. бях в началото на пубертета и много добре си спомням какво имаше по магазините. Имаше 3 основни вида ракии:
- гроздова - най-масовата,
- сливова - приемаше се за най-квалитетна
- плодова - беше най-евтина
По рядко се срещаха ябълкова или кайсиева.
Общото между тях беше, че всички бяха истински качествени питиета, за разлика от сега когато всичко е менте. Единствения вариант за истинска ракия сега е когато сам си я печеш в казана. Иначе на мен също ми е интересно защо изчезна единия от трите вида от едното време, а именно плодовата ракия.
Това е по отношение на ракиите. Мога да споделя и какви водки и коняци имаше тогава, обаче изместваме темата
- гроздова - най-масовата,
- сливова - приемаше се за най-квалитетна
- плодова - беше най-евтина
По рядко се срещаха ябълкова или кайсиева.
Общото между тях беше, че всички бяха истински качествени питиета, за разлика от сега когато всичко е менте. Единствения вариант за истинска ракия сега е когато сам си я печеш в казана. Иначе на мен също ми е интересно защо изчезна единия от трите вида от едното време, а именно плодовата ракия.
Това е по отношение на ракиите. Мога да споделя и какви водки и коняци имаше тогава, обаче изместваме темата

ПОДКРЕПЯЙ МЕСТНИЯ СИ ОТБОР! НЕ БЪДИ К*РВА!
Реконтра от Перник http://vbox7.com/play:ce211868
Реконтра от Перник http://vbox7.com/play:ce211868
всички ракии на пазара се състоят от спирт и есенции, гроздовата минава за най скъпа, защо да хабят спирт и за плодова иначе ще е все същото вътре а иначе съм виждал кайсиева в магазина но не си купих защото изобщо не ми и мина през ума че може да е кайсиева
-
- Контакти:
И аз като автора си спомням с носталгиа времето , когато имаше няколко вида ракия-при това с доста добро качество ! Липсват ми чисто нашенските стоки , с които сме отраснали -като се почне от ракията и се стигне до пастета(защото сега в него има св.кожички и нишесте, ама за месо не пише нищо !) . Яярно е също така , че каквито и стандарти да въведат, ако нямаме съзнание да ги спазваме все тая . Темата е много добра, хвана ме една носталгия за всичките тези неща, които някак си изчезнаха неусетно от живота ни ....Иначе и аз се доверявам вече само на домашна ракия, останалото е химия !