THE G.A.M.E написа:honda написа:А това че през 1940-41 българската армия е можела да се противопостави на немската е несериозно.
Несериозно, несериозно .... колко да е несериозно ?
Колкото, когато се включваме на страната на западните сили, и наритваме няколко SS дивизии из Сърбия, Хърватия и Унгария ? ...![]()
Както написах по горе, техническото превъзходтсво на немците е щяло да се изпари още при преминаването на Дунав !
Да не говорим вече, за Стара планина ....
От това нагоре, към онзи момент нашите със сигурност са можели да мобилизарат към 1 милион българи, докато немците са разполагали с 500 - 700 хил.
Тоест, и численото превъзходтсво е щяло да бъде на страната на България.
Много подценяваш Българската армия ми се струва ...![]()
Армия,която междудругото, няма загубена битка в историята си !
Войни да, но всички знаем заради кои ..... некъдърните ни политици !
През 1940/41 българската армия не е имала практически никакви противотанкови средства, практически никакви зенитни средства, практически никакви сериозни бронетанкови съединения. Просто нашите не са имали с какво да спрат една танкова колона- с щикова атака или с атака на кавалерията просто е нямало да стане. Въоръжението на българската армия през 1944/45 е доста по-различно от същото през 1940/41. Българската армия първо взема не малко изоставено от немците тежко оръжие- основно оръдия, също така получава и от руснаците трофейно немско оръжие. Германците са покаали че нямат проблем при преминаването на реки - по нагоре съм ти написал няколко реки ,който не са по-тесни от Дунав и на брега им е имало разработени отбранителни линии . също така не са имали проблеми при преминаването и на планински масиви- релефа в Гърция и Югославия не е много по-различен от този в България и германците са минали през планините без да срешнат никаква сериозна съпротива.
между другото дядо ми е бил полковник и командир на полк в царската армия, така че няма как да не уважавам българската армия

Вече ти писах какви са били тези СС дивизии с които се срещат нашите. Между другото в много български източници се споменава ,че дивизията "Принц Ойген" е била унищожена от българската армия- не е вярно. Нашите побеждават ,но не ги унищожават. Официално дивизията "Принц Ойген" се предава на югославската армия след капитулацията на Германия.
Като пишеш за войната и участието на България в последната фаза забравяш ,че българската армия не е участвала самостоятелно- тя е била в подчинение на 3-ти Украински фронт на маршал Толбухин. Между другото не ми е известно българската армия да се е сблъсквала с която и да е от елитните немски дивизии- "Адолф Хитлер", "Дас Райх", "Тотенкопф"(Мътрвешка глава), "Норд", "Викинг","Флориан Гайер", "Велика Германия"(не е СС дивизия) ,ще ти бъда много благодарен ако имаш някаква информация по въпроса да я споделиш.
Към Madridist-една поправка - най-елитната немска част е 2-ри СС танков корпус - съставен от СС танковите дивизии ЛССАХ( "Адолф Хитлер")," "Дас Райх" и "Тотенкопф"- почти всички пробиви немската армия са извършени от него. Между другото ЛССАХ е първата немска част ,която навлиза на територията на България през 1941.