Ще ти задавам прости въпроси, за да даваш прости отговори и да не се бъзикаш с хората. Пиши за станали факти, а не за твои догатки, моля те!
1. На коя дата е създаден "Спортист" Варна? Щом твърдиш, че имат Учредителен протокол, значи знаеш датата.
2. На коя дата "Тича" става спортен клуб, официално развиващ спорт и в частност футбол?
3. На коя дата спортното дружество "Тича" се регистрира в съда?
4. Има ли отношение броят мачове със съдебната регистрация на клубовете? Моля те, с "да" или "не".
5. Темата казва ли се "КОЙ Е НАЙ-СТАРИЯТ И РЕГИСТРИРАН ФУТБОЛЕН КЛУБ В БЪЛГАРИЯ?"
Кой е най-старият и регистриран футболен клуб в България?
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: КОЙ Е НАЙ-СТАРИЯТ И РЕГИСТРИРАН ФУТБОЛЕН КЛУБ В БЪЛГАРИЯ?
[center][wrapimg=]https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/s350x350/1782155_10203359119959520_2077530093_n.jpg?oh=d835df5c333af43a2432f0d8305f9166&oe=586C0965[/wrapimg][/center]
- slavia_forever
- Контакти:
slavia_forever написа:Началото полагат младежи, живеещи в района на “Руски паметник”. В квартала около 1910-1911 г. се оформят пет групи като основни звена на спортен интерес сред децата и учениците. Всяка група имала име. Тази, която се събирала за занимания с гимнастика и игри на мястото на днешния хотел “Родина”, носела името “Ботев”. Имала и ръководство начело с Димитър Благоев (Пальо), син на Димитър Благоев - Дядо. Неговият брат – Владимир Благоев, бил водач на групата, която се събирала на празно място на днешната улица “Лайош Кошут” и около бившия старчески приют. Това била групата “Развитие”.
През 1912 г. момчетата от “Ботев” за първи път се запознават с футболната игра. Няколко техни връстници, които учели в Цариград, донесли през ваканцията на игрището истинска кожена топка и показали общите правила на играта футбол. Първите истински занимания с новата игра били на празните ливади край София – там, където днес се издига сградата на Софийския университет.
През август 1912 г. ученикът Владимир Йеруселимов показал на приятелите си немски ценоразпис на спортни съоръжения и екипи, имало и футболни топки. Чрез фирмата “Ватерпрух” младежите изписали топка с цена от 22 тогавашни лева (приблизително равни на 20 сегашни). По същия начин постъпили и с екипите – поръчали си бели фланелки, бели гащета и бели чорапи. Така със своя топка и свой екип момчетата от “Ботев” привлекли вниманието на други квартални клубове и започнали да получават предложения за обединение.Най-настойчиви били от “Развитие”.
Първата официална среща на тема обединение станала на 16 септември 1912 г. на игрището на “Развитие”. Решение не било постигнато, но все повече млади ботевци смятали, че било време за създаване на по-голяма и многобройна организация.
Едва на 10 март следващата година се състояла втора среща на представители на “Ботев” и “Развитие”. В едно кафене на ул. “Алабин” се стигнало до принципно обединение на двата квартални клуба, избран бил временен управителен съвет от шест души. На 19 март 1913 г. обединителите определили и първия футболен тим на клуба, който завинаги останал в историята:
Стефан Лалов, Илия Георгиев, Емануил Гешев, Тодор Калканджиев, Стефан Чумпалов, Димитър Благоев (Пальо) от “Ботев и Павел Грозданов, Фердинанд Михайлов, Борис Шаранков, Асен Бръмчев, Димитър Цветков от “Развитие”.
Около името на новия клуб се разгорещял спор, най-накрая всички приели той да се нарича “Славия”, защото(както било записано в мотивите):
“... Името “Славия” е синоним на славянството, в Прага има клуб с такова име, който е между най-силните в Европа и оттам може да се черпи опит...”
Избрана била комисия, която да подготви договор и документи за регистрация на новия клуб със срок 10 април 1913 г.
Срокът бил спазен и на 10 април 1913 г. се родил клуб “Славия” – София. Първият официално вписан в Държавния регистър български клуб, съобразно тогавашния Закон за регистрациите в Царство България.
В първия управителен съвет били избрани:
Димитър Благоев (Пальо) – председател, Емануил Гешев – подпредседател, Фердинанд Михайлов – секретар, Цвятко Величков – касиер, Георги Григоров – домакин, Тодор Калканджиев – контрола. Славия започва своя път в спортната история на България.
1913 написа:
...
2. 03.03 и 16.03 е едно и също, едното е по нов, другото по стар стил на календарното броене.
Сигурен ли си, че това, което се основава на 03.03.1913 не се нарича "Туристическо дружество Галата", което в последствие не се преименува на "Туристическо дружество Река Тича"?
3. През 1914 "Тича" и "Галата" не се обединяват, както си написал. Дали в създаденото и преименувано туристическо дружество не споменават за футбол за пръв път при обединяването си с въпросния истамбулски "Спортист" на 24.05.1914, когато се променя формулировката на "Ученическо спортно-туристическо дружество"? Всяка връзка между Тича, Владислав и футбол преди тази дата е смехотворна. Ако сте приемници на истамбулския "Спортист", това трябва да го обявите публично, и тогава ще водим друг разговор![]()
4. Датата 21.01.1919г. именно тогава от "Ученическото спортно-туристическо дружество Река Тича", най-после се преименува на "Спортен клуб Тича", за пръв път може да се говори за официален футболен отбор, макар и затова да е малко рано.
5. Стигаме и до сакралната дата 26.11.1919, която естествено, че не знаеш, защото тогава цялата лъжлива пропаганда би загубила смисъл. На тази дата "Спортен клуб Тича" се регистрира граждански в съда и добива статут на официален отбор, за каквито отбори дискутираме в настоящата тема. Документите си лежат кротко в Държавния архив, справка може да бъде направена лесно и по всяко време
...
Това са фактите.
Футбол може да се е играл и в Пловдив, и в Силистра, и във Варна, както и къде ли не в България.
Никой (с едно изключение) не може да докаже законово, кога и къде е ритал топка и какви групи и сдружения си е правил.
Тъй като дори по онова време в царство България и е имало процедури по регистрация, съобразени с моментните законови разпоредби. Има място в България, където фактите не се интерпретират, а се казва "на черното-бяло" и това е Държавния архив.
Факт е, че по онова време не е имало първенство. И никой не отрича нито Луй Айер, нито Жорж Дьо Режибюс.
Темата обаче е "КОЙ Е НАЙ-СТАРИЯТ И РЕГИСТРИРАН ФУТБОЛЕН КЛУБ В БЪЛГАРИЯ?" и ви приканям да пишете по нея. Същата стои от почти 2 години. Ако имате факти за такива най-стари, НО И регистрирани отбори дайде ги. Видя се, че малко хора се интересуват от тях, а всеки си измисля своя версия и интерпретации.
Става въпрос кой отбор може да каже "НИЕ СМЕ ПЪРВИТЕ" и може да го ДОКАЖЕ! НЕ ДА НИ УБЕЖДАВА, че нещата са такива, каквито са всъщност НЕ СА!
Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит!" М.Генин
[wrapimg=]http://www.pfcslavia.com/images/slaviasmall.gif[/wrapimg]
1913, забравих ти името за което се извинявам, но не помня имена, та ти не отговори на моите въпроси, което не ти прави чест, но аз ще се постарая да отговоря на твоите от уважение!
1: Ще се поразровя тези дни из приятели, които имат енциклопедия на варненския спорт, там ще пише по-подробно за Спортист и ще ти дам точен отговор относно спортното дружество. В момента не разполагам с точна дата на създаването.
2: 1914 година става ученически спортен клуб, но кое те кара да си мислиш, че през 1913 година когато се е казвал Галата не са практикували спорт?
3: Това трябва да се провери в съда, но според теб е 1919 година. Дори и така да е, какво значение има в случая би ли обяснил?
4: Подвеждащ въпрос, така че не може да се отговори само с да или не. За мен съдебната регистрация е формалност и броят мачове няма отношение с нея. И без нея могат да се играят и са се играли такива, просто няма как да се участва в първенството, което идва 11 години след регистрацията ви! Така, че в случая тези 11 години не са ви били от полза, единствено сега да си чешем езиците и да разтягаме локуми, това е било
5: Така се казва, е, и? Не пречи да бсъждаме и други неща, а и както виждам 30 и отгоре страници са в спорове!
Ето и една снмимка за доказателство
[rimg]http://img229.imageshack.us/img229/9417/17june1923god.jpg[/rimg]
Питам аз, след като 1919 година официално сме били регистрирани според вас, аз ще проверя това вбъдеще, та дори да е така, тук пише 10 годишна история, броя е от 17 юни 1923 година, та това, че не е било регистрирано попречило ли е нещо на спортното дружество да функционира?
Така като гледам не съвсем!
1: Ще се поразровя тези дни из приятели, които имат енциклопедия на варненския спорт, там ще пише по-подробно за Спортист и ще ти дам точен отговор относно спортното дружество. В момента не разполагам с точна дата на създаването.
2: 1914 година става ученически спортен клуб, но кое те кара да си мислиш, че през 1913 година когато се е казвал Галата не са практикували спорт?
3: Това трябва да се провери в съда, но според теб е 1919 година. Дори и така да е, какво значение има в случая би ли обяснил?
4: Подвеждащ въпрос, така че не може да се отговори само с да или не. За мен съдебната регистрация е формалност и броят мачове няма отношение с нея. И без нея могат да се играят и са се играли такива, просто няма как да се участва в първенството, което идва 11 години след регистрацията ви! Така, че в случая тези 11 години не са ви били от полза, единствено сега да си чешем езиците и да разтягаме локуми, това е било

5: Така се казва, е, и? Не пречи да бсъждаме и други неща, а и както виждам 30 и отгоре страници са в спорове!
Ето и една снмимка за доказателство

Питам аз, след като 1919 година официално сме били регистрирани според вас, аз ще проверя това вбъдеще, та дори да е така, тук пише 10 годишна история, броя е от 17 юни 1923 година, та това, че не е било регистрирано попречило ли е нещо на спортното дружество да функционира?

- slavia_forever
- Контакти:
Какво доказва снимката? 

slavia_forever написа:Какво доказва снимката?
Прочети текста

Самата снимка е от празненството по случай 10 годишнината от учреждението на дружеството

Така, че не виждам какво толкова голямо значение е имало една регистрация и един лист хартия

- slavia_forever
- Контакти:
MORSKI написа:slavia_forever написа:Какво доказва снимката?
Прочети текстаДоказва, че има вече 10 годишна история тогава. Броя е от 17 юни 1923 година
Неговата 10 годишна дейност се ограничава не само във Варна, но и в цяла България" - цитат от текста
Тук не се говори за 4 годишна дейност както би следвало, ако регистрацията от 1919 година е толкова важна, а за 10 годишна дейност!
Самата снимка е от празненството по случай 10 годишнината от учреждението на дружеството![]()
Така, че не виждам какво толкова голямо значение е имало една регистрация и един лист хартия
хах, малко ме подцени, но нищо.

slavia_forever написа:хах, малко ме подцени, но нищо.Разбира се, че прочетох текста.
Мисълта ми беше, че сега ако намерим един Пловдивски всетник с подобна снимка и текст ПО ТВОИТЕ СЪЖДЕНИЯ, означава, че Ботев е също създаден 1912 година, така ли? И ти като журналист ми казваш, че подобно нещо е ДОКАЗАТЕЛСТВО?!
Ти се оповаваш само на някакви сухи данни и статистика

Ок, имали сте първи някакъв документ, но това далеч не значи, че сте първи в случая нали? А просто, че първи имате такъв документ!
Това е вестник от 1923 година, това си е факт, там се говори за 10 годишна история

MORSKI написа:1913, забравих ти името за което се извинявам, но не помня имена, та ти не отговори на моите въпроси, което не ти прави чест, но аз ще се постарая да отговоря на твоите от уважение!
Ето и една снмимка за доказателство![]()
Питам аз, след като 1919 година официално сме били регистрирани според вас, аз ще проверя това вбъдеще, та дори да е така, тук пише 10 годишна история, броя е от 17 юни 1923 година, та това, че не е било регистрирано попречило ли е нещо на спортното дружество да функционира?Така като гледам не съвсем!
1. Претендираш, че "Спортист" е предшественик на Черно море, чиято съдебна регистрация трябва да докаже, че Черно море е създаден през 1909, а не знаеш датата. Дали е сериозна претенцията, в такъв случай?
2. Името "Ученическо туристическо дружество Река Тича" ме кара да мисля, че това не е нито спортен, нито футболен клуб, който законово да има регистрация в Българския съд.
3. Провери го, тогава, за да не губиш своето време, както и времето на другите в безмислени спорове с явни факти и явни лъжи! Ще ти обясня, и какво значение има, след като не можеш да го разбереш. След като един клуб е регистриран през 1919, тогава не може да претендира, че е регистриран през 1913, елементарно.
4. Няма нищо подвеждащо във въпроса и ясния ти отговор го доказва. Какво са виновни в Славия, че някакви бавноразвиващи се не могат да регистрират няколко отбора 11 години, за да може да се състави състезание? Естествено, че когато си създаден пръв ще чакаш останалите да се създадат, за да си съперничите.
5. Другите неща може да си ги разискваме, може и други теми да се направят. Тази тук е за безпорните факти, които по закон се доказани в Българския съд и в Държавния архив. 30-те страници спорове само доказват незачитането на законите на България и желанието за налагане на лъжи в общественото пространство. Всеки, който има претенции, отива в Архива, снима си документа, с който може да докаже съдебна регистрация и прекратява споровете. Това сме го направили само ние, ти си помисли защо...
Във вестника може да пише, че честват 29 годишнината на гимназиалната история, това не е доказателство. А и фалшиментосите се правят доста лесно. Вадиш нотариално заверен документ от Учредителното събрание, показваш го и си стискаме ръцете на секундата.
[center][wrapimg=]https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/s350x350/1782155_10203359119959520_2077530093_n.jpg?oh=d835df5c333af43a2432f0d8305f9166&oe=586C0965[/wrapimg][/center]
Отговарям за последно, че и на мен темата почна да ми омръзва, а и както каза да не си губим времето взаимно.
1: Кой ти каза, че претендирам, че сме 1909 година
Това не помня да съм го казвал или писал? Пак преиначаваш нещата! Аз зашитавам тезата, че сме от март 1913 година както е по официални данни! Ако се докаже, че е по-логично да вземем за рождена годината на Спортист ще е друго. Аз не съм подвижна енциклопедия за щастие или съжаление, така че не знам точно на коя дата е станало събитието да не говоря, че поначало датите не са ми сила. Но както вече споменах ще проверя.
2: Това не е сериозен довод. То и на мен много неща ми изглеждат странни, но далеч не значи, че ги няма! Това, че в името не присъства нещо не значи автоматично, че го няма!
3: Това, че не може да претендира, че е регистриран 1913 година далеч не значи, че не развива дейност оттогава! 1913 година Галата, която е създадена 1912 година се преименува на Тича, а 1914 година се слива със Спортист! От 1913 година има такова дръжество , тоест имало е и дейност!
4: Ами тогава питам аз какво сме виновни ние, че чак 1919 сме били регистрирани, пак повтарям, ако наистина е тогава? Това значи ли, че 6 години са си бъркали в носа участниците в дружеството? Някак несериозно ми звучи!
5: Нямам представа защо другите клубове не са направили справка, това е техен минус! Но знам, че един документ не значи автоматично, че нещо преди него не е съществувало!
Ще ти дам хипотетичен пример за да ме разбереш по-добре.
Аз измислям някакъв уред, но не го патентовам дали по незнание, дали от добра воля или по други причини не съм го патентовал. Ти откриваш формулата за напарвата му, правиш го по същия начин , патентоваш го, получаваш сертификат и го продаваш на пазара. Според правилата ти си създателя , имаш и документ, но питам аз този долкумент прави ли те истиснкия създател? И той заличава ли факта, че преди теб друг е измислил уреда?
За вестника не очаквах да кажете друго! Но, ако извадите стари копия от вестници по повод някакво честване на годишнина на Славия със съвсем друго око щяхте да гледате! Други щяха и да са думите ви
И накрая наистина последно. Не отричам, че сте се регистрирали преди нас в съда и архива, все пак ще проверя, ако мога и ме оставят дали това наистина е така. Но приемам, че е така. Това което се опитвам да ви кажа толкова страници е, че това не променя факта, че месец преди вас е имало друг , който по една или друга причина не е регистриран! Или с други думи, че регстрацията не прави отбора
1: Кой ти каза, че претендирам, че сме 1909 година

2: Това не е сериозен довод. То и на мен много неща ми изглеждат странни, но далеч не значи, че ги няма! Това, че в името не присъства нещо не значи автоматично, че го няма!
3: Това, че не може да претендира, че е регистриран 1913 година далеч не значи, че не развива дейност оттогава! 1913 година Галата, която е създадена 1912 година се преименува на Тича, а 1914 година се слива със Спортист! От 1913 година има такова дръжество , тоест имало е и дейност!
4: Ами тогава питам аз какво сме виновни ние, че чак 1919 сме били регистрирани, пак повтарям, ако наистина е тогава? Това значи ли, че 6 години са си бъркали в носа участниците в дружеството? Някак несериозно ми звучи!
5: Нямам представа защо другите клубове не са направили справка, това е техен минус! Но знам, че един документ не значи автоматично, че нещо преди него не е съществувало!
Ще ти дам хипотетичен пример за да ме разбереш по-добре.
Аз измислям някакъв уред, но не го патентовам дали по незнание, дали от добра воля или по други причини не съм го патентовал. Ти откриваш формулата за напарвата му, правиш го по същия начин , патентоваш го, получаваш сертификат и го продаваш на пазара. Според правилата ти си създателя , имаш и документ, но питам аз този долкумент прави ли те истиснкия създател? И той заличава ли факта, че преди теб друг е измислил уреда?
За вестника не очаквах да кажете друго! Но, ако извадите стари копия от вестници по повод някакво честване на годишнина на Славия със съвсем друго око щяхте да гледате! Други щяха и да са думите ви

И накрая наистина последно. Не отричам, че сте се регистрирали преди нас в съда и архива, все пак ще проверя, ако мога и ме оставят дали това наистина е така. Но приемам, че е така. Това което се опитвам да ви кажа толкова страници е, че това не променя факта, че месец преди вас е имало друг , който по една или друга причина не е регистриран! Или с други думи, че регстрацията не прави отбора

Радвам се, че най-накрая призна фактите.
Наличието на ученическо туристическо дружество месец преди създаването на най-стария официален отбор в България не ме притеснява, ама никак
А пък с вестници снимки и други материали за създаването и дейността на Славия мога да те зария. И то с дата 10 и 11.04.1913, а не 10-15-35-80 години по-късно.
Поздрави!
Наличието на ученическо туристическо дружество месец преди създаването на най-стария официален отбор в България не ме притеснява, ама никак

Поздрави!