Сръбски сценарий у нас – невъзможно!

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Re: Сръбски сценарий у нас – невъзможно!

Мнениеот CTAHKO » 15 окт 2010 23:05

Dobri написа:
CTAHKO написа:Някой ако ми каже кога Македония и Косово са били самостоятелни държави,ще го призная :roll:

Македония е република в състава на Югославия (също такава е и Сърбия).
Косово е автономна област. (тук се смяня доста често полужението. Понякога е югославска автономия, а друг път сръбска автономия. Към 1990 е югославска автономия. Същото важи и за Войводина).
Косово/Македония имат същата власт в Югославия каквато имат Сърбия, Словения и т.н. (един представител в съвета на Югославия, както и еднакъв брой представители в общия конгрес на Югославска комунистическа партия. Последното играе ролята на велико народно събрание).
Предимствато на Сърбия е Белград - столица на Югославия и на Сърбия едновременно. Тук се провеждат заседанията на съвета на Югославия, както и общия конгрес на ЮКП.

Въпросът ми беше за независими и самостоятелни републики,както са в настоящия си вид
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

cyberflow
Контакти:

Мнениеот cyberflow » 15 окт 2010 23:20

Явно ти не разбираш от икономика, аз това съм завършил, да не говорим че за безработицата специално съм писал семестриален проект. Безработицата у нас е много повече от 10% именно заради сивата икономика. Вероятно знаеш, че данните за безработицата у нас идват от бюрата по труда, което значи че включва само тез хора, които са се регистрирали официално като безработни. Но не всеки може да се регистрира дори и да иска. Тези, които са работили във сивия сектор, не защото така им е кеф, а защото цели отрасли у нас са в сивия сектор, като строителството, та тези хора, оставайки без работа, а такива има много последните 18 месеца, не могат да се запишат в бюрата по труда, но това не променя факта, че са безработни. В бюрата не могат да се запишат и всички онези, които имат по-малко от 6 месеца непрекъснат трудов стаж и тези, които нямат въобще такъв стаж, защото са били студенти, ученици и т.н. Отделно има и много хора, които спадат към категорията обезкуражени и не намират смисъл да се записват. Сега към картинката добави и 500000 цигани в трудоспособна възраст, които никога нищо не са работили и също не могат да се впишат в бюрата по труда. Затова всяко социологическо проучване показва нива на безработицата много над 10%, а тези проучвания включват и тези, които са регистрирани в бюрата, но работят без в сивия сектор. Последното Емпирично Социологическо изследване от месец Март 2010 показа реални нива на безработицата 18% в България.
Относно битовата престъпност - нашата вила е разбивана за последните 5 години точно 36 пъти. Знаеш ли колко от тези престъпления са регистрирани? 0. Защото няма смисъл. Хората не виждат смисъл въобще да съобщават за циганската престъпност на полицията, защото получават отговор от типа "задържахте ли крадеца?" Това са реалностите в България. Има негласно спусната директива полицията да не натиска много в случай на престъпления от циганския етнос, изключенията са само тежки случаи на убийства, които получават широк обществен отзвук и то благодарение на приятели на убития, които се активират в Интернет, защото телевизиите не съобщават за циганските убийства. Процентът на нерегистрираните престъпления у нас е такъв, че ако всички те бъдат регистрирани, престъпността у нас би скочила 6-7 пъти.
Относно заплатите която и статистика да гледа, фактите показват че минималната и средната заплата, както и пенсиите и детските надбавки в Сърбия все още са по-високи от тези у нас. Ха кажи на бялото черно. За войводина си залагам главата, че няма да се отцепи. Това са интелигентни образовани бели хора, католици, а не полумаймуни.

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 15 окт 2010 23:34

cyberflow написа:Явно ти не разбираш от икономика, аз това съм завършил, да не говорим че за безработицата специално съм писал семестриален проект. Безработицата у нас е много повече от 10% именно заради сивата икономика. Вероятно знаеш, че данните за безработицата у нас идват от бюрата по труда, което значи че включва само тез хора, които са се регистрирали официално като безработни. Но не всеки може да се регистрира дори и да иска. Тези, които са работили във сивия сектор, не защото така им е кеф, а защото цели отрасли у нас са в сивия сектор, като строителството, та тези хора, оставайки без работа, а такива има много последните 18 месеца, не могат да се запишат в бюрата по труда, но това не променя факта, че са безработни. В бюрата не могат да се запишат и всички онези, които имат по-малко от 6 месеца непрекъснат трудов стаж и тези, които нямат въобще такъв стаж, защото са били студенти, ученици и т.н. Отделно има и много хора, които спадат към категорията обезкуражени и не намират смисъл да се записват. Сега към картинката добави и 500000 цигани в трудоспособна възраст, които никога нищо не са работили и също не могат да се впишат в бюрата по труда. Затова всяко социологическо проучване показва нива на безработицата много над 10%, а тези проучвания включват и тези, които са регистрирани в бюрата, но работят без в сивия сектор. Последното Емпирично Социологическо изследване от месец Март 2010 показа реални нива на безработицата 18% в България.
Относно битовата престъпност - нашата вила е разбивана за последните 5 години точно 36 пъти. Знаеш ли колко от тези престъпления са регистрирани? 0. Защото няма смисъл. Хората не виждат смисъл въобще да съобщават за циганската престъпност на полицията, защото получават отговор от типа "задържахте ли крадеца?" Това са реалностите в България. Има негласно спусната директива полицията да не натиска много в случай на престъпления от циганския етнос, изключенията са само тежки случаи на убийства, които получават широк обществен отзвук и то благодарение на приятели на убития, които се активират в Интернет, защото телевизиите не съобщават за циганските убийства. Процентът на нерегистрираните престъпления у нас е такъв, че ако всички те бъдат регистрирани, престъпността у нас би скочила 6-7 пъти.
Относно заплатите която и статистика да гледа, фактите показват че минималната и средната заплата, както и пенсиите и детските надбавки в Сърбия все още са по-високи от тези у нас. Ха кажи на бялото черно. За войводина си залагам главата, че няма да се отцепи. Това са интелигентни образовани бели хора, католици, а не полумаймуни.

+1

1.То само циганската безработица е около 10%
2.Относно заплатите,ще дам пример с родителите ми.Намалиха им заплатите на минималните равнища,за да има по-малко съкратени.И после запо4наха да ги пускат през два месеца по един месец в неплатена отпуска.Така,4е заплатите им идват дори по-малки от минималната.

Потребителски аватар
m_fuel
Контакти:

Мнениеот m_fuel » 15 окт 2010 23:40

Добре след като казвате ,че данните в България за заплати,безработица и т.н. не са верни,защо да вярваме и на тези за сръбската икономика.Може и там да изкарват че са добре .Не знам някой има ли реална представа за положението в Сърбия,а не само на слухове и интернет.

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 16 окт 2010 00:02

аз ли4но не знам как е в Сърбия,ама знам 4е при нас нещата не са така както се изкарват и статистиките ни са пълна глупост.И то не 4е не са вярни,а методиките по които се правят.Или с други думи ако направиш едно и също проучване по няколко различни метода,ще ти излезнат и различни резултати от това проучване.А методиката винаги се избира от управляващите(което и да е правителство)за да обслужва техните интереси.

tprodanov
Контакти:

Мнениеот tprodanov » 16 окт 2010 00:29

cyberflow написа:Явно ти не разбираш от икономика, аз това съм завършил, да не говорим че за безработицата специално съм писал семестриален проект. Безработицата у нас е много повече от 10% именно заради сивата икономика. Вероятно знаеш, че данните за безработицата у нас идват от бюрата по труда, което значи че включва само тез хора, които са се регистрирали официално като безработни. Но не всеки може да се регистрира дори и да иска. Тези, които са работили във сивия сектор, не защото така им е кеф, а защото цели отрасли у нас са в сивия сектор, като строителството, та тези хора, оставайки без работа, а такива има много последните 18 месеца, не могат да се запишат в бюрата по труда, но това не променя факта, че са безработни. В бюрата не могат да се запишат и всички онези, които имат по-малко от 6 месеца непрекъснат трудов стаж и тези, които нямат въобще такъв стаж, защото са били студенти, ученици и т.н. Отделно има и много хора, които спадат към категорията обезкуражени и не намират смисъл да се записват. Сега към картинката добави и 500000 цигани в трудоспособна възраст, които никога нищо не са работили и също не могат да се впишат в бюрата по труда. Затова всяко социологическо проучване показва нива на безработицата много над 10%, а тези проучвания включват и тези, които са регистрирани в бюрата, но работят без в сивия сектор. Последното Емпирично Социологическо изследване от месец Март 2010 показа реални нива на безработицата 18% в България.

Тъй, да видим начина ти на мислене. Когато аз казвам статистики, ти казваш, че те не са верни. Когато става въпрос за единствената статистика, в която Сърбите са напред - заплатите, то тя е неизменно вярна. Перфектен си. Да видим по същество.

Не знам какво си учил по икономика, но ако това учите в днешно време почвам да се плаша. Май не правиш разлика между записване в бюро по труда и получаване на някаква помощ. Всеки един безработен може да се запише в бюрото по труда, а нещата, които цитираш са тези, които дават права на помощи. Но, всеки записал се, независимо дали има и един работен ден в живота си може да се запише, да участва в квалификационни курсове и въпросното бюро да му търси работа.
Междувременно, статистиката за заетоста не се прави по бюрата на труда, а по регистрираните трудови договори, щото ако си спомняш, от известно време се регистрират, и се определя процента спрямо населението в страната - и двете величини са известни, достъпни и сравнително верни, за да има нужда да се чакат извадките на бюрата по труда. Дано не станеш някой държавен икономист някога, че работата е сериозна.

Относно битовата престъпност - викаш тук хората не подават сигнали, щото не вярват на родната полиция, ама сърбите вярват на своята и там всичко е регистрирано на 100%? ГолЕм си, няма спор :mrgreen:

Абе откъде идва тая любов към един народ, който назапад от Белград ни мрази неистово, клали са ни зверски дедите, както и турците не са и едни от най-големите мърсотии спрямо нас са тяхно дело? Закривай бе!!!

Потребителски аватар
vratar4eto
Контакти:

Мнениеот vratar4eto » 16 окт 2010 01:06

Винаги ми е било странно,че много българи подкрепят "братята сърби" във всяка тяхна простотия. А, че "браята сърби" ни мразят неистово няма значение. За какво ни е този сръбски сценарий - за да не видим межународни мачове 5 години? За да докажем на западните държави, че сме диваци? Не, благодаря. Дано наистина ги накажат много строго, за да се стреснат и част от нашите "ултраси".

Потребителски аватар
Madridist
Контакти:

Мнениеот Madridist » 16 окт 2010 02:28

В Сърбия съм ходил доста пъти и смятам,че съм запознат с икономическото състояние там. За мен лично,е много трудно да се отговори на въпроса "кои са по-малко зле", защото ние изоставаме в някои сфери, сърбите пък в други. Относно безработицата,в България съм забелязал,че когато тя се увеличава или намалява, все я изкарват 10% Изображение.
Държавата Югославия беше създадена от Великите сили, същите в края на 20 век я разрушиха. Специално Косово беше загубено от Сърбия, главно заради САЩ. Сърбите бяха представени като агресори и окупатори на тяхна суверенна територия, а истинските терористи, излезнаха борци за свобода. Последва масова пропаганда,че сърбите са животни,които ядат деца и изнасилват жени и всичко това доведе до бомбардировките над Югославия(естествено западните медии не показаха стотиците изгорени манастири и църкви в Косово от шиптърите). Самите бомбардировки, от своя страна бяха незаконни,защото нямаше единодушно решение на Съвета за сигурност към ООН. Относно отделянето на Косово, според международното право, то е невалидно,защото има резолюции от ООН, приети след Втората световна война и утвърдени в периода на 70-те години, когато се приема, че суверинитетът на държавите е безусловен,а техните граници - неприкосновени. Хърватска, Босна, Словения са държави,част от една федерация(Югославия), докато областите(Косово и Войводина) са съвсем различна категория. Нещата са много прости. Федерацията е съставена от държави, а държавите от области. Косово и Войоводина са области на Сърбия, както Добруджа или Тракия са области в България. Според законите за местната власт,всички области и общини си имат автономия, конкретно в случая на Косово, правата са по-големи. Косово в исторически план,никога не е било държава, един от основните белези на държавата е етноса. Затова се чудя,каква е тази националност- косовар :shock: Дори самите политици от САЩ, Англия , Германия и т.н. признаха с половин уста,че става дума за прецедент и правят изключение. Никой обаче не може да обясни защо Косово е държава, а Южна Осетия или Абхазия не са. Или защо 20 милиона кюрди в Турция нямат своя страна. Темата е изключително оплетена, аз лично бях много скептично настроен с това признаване на Косово, защото човек не трябва да се радва,когато къщата на съседа гори 8-)
[center]BE PART OF THE CLUB, BECOME MADRIDISTA[/center][center][wrapimg=]http://195.149.248.189:8080/2014-05-26/d48b90caf472bee6fc097d8d4682d398[/wrapimg][/center]

tprodanov
Контакти:

Мнениеот tprodanov » 16 окт 2010 02:37

Нали не искаш да кажеш, че Слободан беше голем пич и радетел за мир?

Колкото до съседската къща, сърбите не само биха се радвали, но и биха ни запалили родната къщичка с кеф. Прекалено би било нашето отношение да е много по-различно.

Потребителски аватар
Madridist
Контакти:

Мнениеот Madridist » 16 окт 2010 02:45

tprodanov написа:Нали не искаш да кажеш, че Слободан беше голем пич и радетел за мир?

Колкото до съседската къща, сърбите не само биха се радвали, но и биха ни запалили родната къщичка с кеф. Прекалено би било нашето отношение да е много по-различно.

Слободан не беше нито пич,нито радател за мир. Неговото място беше в затвора. Проблемът е,че в съседните килии, не вкараха нито един шиптърски престъпник. Агир Чеку, Рамуш Харадинай, Хашим Тачи- всичките извършвали ужасни престъпления,като за това има тонове доказателства,но нито един от тях не беше осъден. Напротив, направиха ги премиери и политици в новата държава и през месец са на гости в Белия дом . Къде е справедливостта в случая :?: :?: :?:
[center]BE PART OF THE CLUB, BECOME MADRIDISTA[/center][center][wrapimg=]http://195.149.248.189:8080/2014-05-26/d48b90caf472bee6fc097d8d4682d398[/wrapimg][/center]

Върни се в “Футбол - България”