Кой е най-старият и регистриран футболен клуб в България?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

MORSKI
Контакти:

Re: КОЙ Е НАЙ-СТАРИЯТ И РЕГИСТРИРАН ФУТБОЛЕН КЛУБ В БЪЛГАРИЯ?

Мнениеот MORSKI » 15 окт 2010 23:21

1913 написа:
MORSKI написа:
1913 написа:Съдебните регистрации се извършват в Районния съд, а не в Софийския съд ;)

Бъркаш се! В регионалния сме били регистрирани още 1909 година, но в държавния се правят официалните!

Добре, колега, щом се бъркам, би ли ни разказал с подробности следните работи:

1. Какво се е случилопрез 1909?
2. Какво се е случило на 16.03.1913?
3. Какво се е случило на 24.05.1914?
4. Какво се е случило на 21.01.1919?
5. Какво се е случило на 26.11.1919?
6. Какво се е случило на 18.02.1945?
7. Каква е челната тройка през 1937/1938?
8. каква е челната тройка перз 1938/1939?
9. По какви юридически правила през 1945 се наследяват резултатите на 2 отбора едновременно?

Поздрави!

1909: “Български студенти в университета в Константинопол през 1909 г. формират футболен клуб “13”, наименуван така на името на тринадесетте му члена. В края на академичната година студентите се връщат в София и техният клуб се установява в столицата… Скоро след това Се връщат във Варна и основават “Спортист” – Варна. Със “Славия” и “Левски” това са най-старите клубове в България“.
На 3 март, а не 16 ти е основано дружество "Галата", преименувано по предложение на учителя Карел Шкорпил на старото име на река Камчия – “Тича”.
Новото дружество се преорганизира в ученическо спортно-туристическо дружество “Река Тича”, а от 21 януари 1919 г. се нарича само “Тича”.
1914 година Тича и Галата се обединяват
В Енциклопедия на световния футбол“ от Ричард Хеншоу, 1979, NEW PUBLIC BOOKS, Washington DC, USA пише, че е редно за рождена дата на отбора да се възприема 1909 г. – годината на създаването на най-стария предшественик на “Черно море” – “Спортист”, а не 1913 г. Това го казват световни историци ;)
За датата 26.11.1919 нямам и идея какво се е случило може би ти ще ми кажеш ;)
Обединението става през 1945. Двата спортни клуба "Тича" и "Владислав" са обединени след решение на партията майка! Новото дружество е с име "Тича-Владислав-45". След това пак са били преименувани на Ботев, после ставаме Черно Море!
Тези години които си изброил Владислав и Тича са на челните места това го знаем, е, и?
Какъв документ искаш да ти извадя от 1945 аз лично не разполагам с такъв и нямам идея къде се намира, но 100% ще го има някъде . Така, че се обърни към някой друг, вероятно в архива ;)
От Тича вземаме името на стадиона и годината, от Владислав само екипите ;) Това, че двата отбора се обединяват далеч не значи, че не сме им потомци ;)
И още нещо, в България има толкова много обединения, че да се хванеш за главата ;)
Поздрави и на теб!
Последна промяна от MORSKI на 15 окт 2010 23:24, променено общо 1 път.

MORSKI
Контакти:

Мнениеот MORSKI » 15 окт 2010 23:22

slavia_forever написа:
MORSKI написа:
1913 написа:Съдебните регистрации се извършват в Районния съд, а не в Софийския съд ;)

Бъркаш се! В регионалния сме били регистрирани още 1909 година, но в държавния се правят официалните!

[offtopic]Ама ти насериозно ли? :lol: :lol: :lol: :lol:[/offtopic]

И защо да не е сериозно? Не виждам защо е тази ирония, Коце :shock: 1909 година както написах се връщат във Варна и основават дружеството ;) Нали не мислиш, че това е станало екй така на мен ми скимна и го правя ;) Имало е документ, но бая трябва да се рови, ако изобщо се пази нещо, както вие съвсем наскоро извадихте вашия от архива, така и ние трябва да предприемем някаква инициатива да се издирят старите архивни документи. Но засега май няма желание ;)

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Мнениеот slavia_forever » 15 окт 2010 23:36

MORSKI написа:И защо да не е сериозно? Не виждам защо е тази ирония, Коце :shock: 1909 година както написах се връщат във Варна и основават дружеството ;) Нали не мислиш, че това е станало екй така на мен ми скимна и го правя ;) Имало е документ, но бая трябва да се рови, ако изобщо се пази нещо, както вие съвсем наскоро извадихте вашия от архива, така и ние трябва да предприемем някаква инициатива да се издирят старите архивни документи. Но засега май няма желание ;)

Интересно ми стана, как може нещо да мине в "регионалния съд" но пък в "държавния съд да се правят официалните"?! :lol: Ти да не си завършил курс по "Институционални анализи"? И ме питаш защо те иронизирам, че аз няма да ти казвам, че си изплюх дробовете от смях. Да не говорим, че ти сега спомена за учредителния НИ протокол и спомена и вашия, който съществувал, но на никой май не му се занимавало да го търси и който сме намерили. Правиш ли разиката, между учредителното събрание и акта на регистрация? Ние тук май ще направим шоуто с тема извадена и тя от архива на царство Гонг. хахахахаа И как разбра, че имате такъв документ? Виждал ли си го и кой ти каза, че го има за да знам източника. И още нещо, с каква юридическа стойност е той? ;)
Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит!" М.Генин
[wrapimg=]http://www.pfcslavia.com/images/slaviasmall.gif[/wrapimg]

MORSKI
Контакти:

Мнениеот MORSKI » 15 окт 2010 23:42

slavia_forever написа:
MORSKI написа:И защо да не е сериозно? Не виждам защо е тази ирония, Коце :shock: 1909 година както написах се връщат във Варна и основават дружеството ;) Нали не мислиш, че това е станало екй така на мен ми скимна и го правя ;) Имало е документ, но бая трябва да се рови, ако изобщо се пази нещо, както вие съвсем наскоро извадихте вашия от архива, така и ние трябва да предприемем някаква инициатива да се издирят старите архивни документи. Но засега май няма желание ;)

Интересно ми стана, как може нещо да мине в "регионалния съд" но пък в "държавния съд да се правят официалните"?! :lol: Ти да не си завършил курс по "Институционални анализи"? И ме питаш защо те иронизирам, че аз няма да ти казвам, че си изплюх дробовете от смях. Да не говорим, че ти сега спомена за учредителния НИ протокол и спомена и вашия, който съществувал, но на никой май не му се занимавало да го търси и който сме намерили. Ние тук май ще направим шоуто с тема извадена и тя от архива на царство Гонг. хахахахаа И как разбра, че има такъв документ? Виждал ли си го и кой ти каза, че го има за да знам източника. И още нещо, с каква юридическа стойност е той? ;)

Ами защо да не се направи в регионалния не виждам проблем? Ввъ всеки един по-голям град има клон на държавния архив!
Ти да не си завършил курс по "Институционални анализи"?
Това ще се направя, че не съм го видял ;)
Ами и на мен доста неща ми бяха смешни, вие преди да го извадите този документ много ми е интересно пак сте се смятали за първия отбор у нас, но как сте го доказвали? И тогава на базата на какво сте се считали за такъв?
И мен ми е интересно защо толкова дълго време е седял този дфокумент в архивите и как така изведнъж са се сетили да го извадят ;) В този ред на мисли аз не ставам всеки ден с идеята - къде ни е документа, че сме създадени 1913 дай да го издиря :mrgreen: Така е и със собствениците ни препдолагам, щом досега никой не е проявил интерес към подобен документ! Аз съм много против всякакви документи неслучайно не се занимавам със счетводство, а знаеш, че майка ми се занимава с това!
Факта, че досега не сме извадили такъв документ значи ли автоматично, че го няма и такъв не съществува? Понеже, аз не мисля така! И веднага ще дам пример с това колко дълго време вие нямахте изваден такъв!

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Мнениеот slavia_forever » 16 окт 2010 00:03

MORSKI написа:[Ами защо да не се направи в регионалния не виждам проблем? Ввъ всеки един по-голям град има клон на държавния архив!
Ти да не си завършил курс по "Институционални анализи"?
Това ще се направя, че не съм го видял ;)
Ами и на мен доста неща ми бяха смешни, вие преди да го извадите този документ много ми е интересно пак сте се смятали за първия отбор у нас, но как сте го доказвали? И тогава на базата на какво сте се считали за такъв?
И мен ми е интересно защо толкова дълго време е седял този дфокумент в архивите и как така изведнъж са се сетили да го извадят ;) В този ред на мисли аз не ставам всеки ден с идеята - къде ни е документа, че сме създадени 1913 дай да го издиря :mrgreen: Така е и със собствениците ни препдолагам, щом досега никой не е проявил интерес към подобен документ! Аз съм много против всякакви документи неслучайно не се занимавам със счетводство, а знаеш, че майка ми се занимава с това!
Факта, че досега не сме извадили такъв документ значи ли автоматично, че го няма и такъв не съществува? Понеже, аз не мисля така! И веднага ще дам пример с това колко дълго време вие нямахте изваден такъв!

Както ти казах, ти не правиш разликата. Ние винаги сме твърдяли кой е пръв, не защото сме си намерили протокол номер 1, а защото съществуваме първи черно на бяло в Държавния регистър на Царство България.

MORSKI
Контакти:

Мнениеот MORSKI » 16 окт 2010 00:16

Ами даде, но нали доказателството за това съществуване в регистъра излезе наскоро, тоест преди това сте били само на думи ;)
За нашия отбор не знам дали има такъв документ, но не е изключено да има не знам някой да се е ровичкал в документите на Галата ,Спортист или Тича ;) Просто не се е налагало, но ако познавах някой от регионалния архив или от ръководството колкото и да мразя документация щях да проуча въпроса ;)

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Мнениеот slavia_forever » 16 окт 2010 00:24

MORSKI написа:Ами даде, но нали доказателството за това съществуване в регистъра излезе наскоро, тоест преди това сте били само на думи ;)
За нашия отбор не знам дали има такъв документ, но не е изключено да има не знам някой да се е ровичкал в документите на Галата ,Спортист или Тича ;) Просто не се е налагало, но ако познавах някой от регионалния архив или от ръководството колкото и да мразя документация щях да проуча въпроса ;)

Оооо сега ако искаш да говорим отборите преди Славия ли (“Развитие” (1909) и “Ботев” (1910)) - безпредметно е, не мислиш ли?! Не смяташ ли, че трябва да обърнем внимание на фактите? А не всеки да си говори, тоя бил основан тогава, оня оногава. Все едно, че всички сме присъствали и всички-всичко знаем и сме компетентни, или пък не падаме по гръб.

MORSKI
Контакти:

Мнениеот MORSKI » 16 окт 2010 00:28

slavia_forever написа:
MORSKI написа:Ами даде, но нали доказателството за това съществуване в регистъра излезе наскоро, тоест преди това сте били само на думи ;)

Оооо сега ако искаш да говорим отборите преди Славия ли (“Развитие” (1909) и “Ботев” (1910)) - безпредметно е, не мислиш ли?! Не смяташ ли, че трябва да обърнем внимание на фактите? А не всеки да си говори, тоя бил основан тогава, оня оногава. Все едно, че всички сме присъствали и всички-всичко знаем и сме компетентни, или пък не падаме по гръб.

С голямо удовослтвие, ако има официален документ за създаването на Тича от 1913 и го намеря някак не знам как, ще направя копие , ако ми предоставят и ще ти го подаря за Рождения ден :mrgreen: За нещастие не разполагам с ресурсите на президент на отбора, но ще видим вбъдеще :mrgreen:
Иначе аз за 1909 не говоря, тогава се създава вашия Развитие и нашия Спортист ;) Иначе тя темата е такава Коце, ако се говори за футбол у нас той идва първо от Варна от Жерж Режибюс, но тук говорим за официално регистриран клуб ;) Засега сте вие, дано ако е имало официален документ в регистрите, че ние сме месец преди вас той още да се пази!
Последна промяна от MORSKI на 16 окт 2010 00:39, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
1913
Контакти:

Мнениеот 1913 » 16 окт 2010 00:38

1913 написа:
1. Какво се е случилопрез 1909?
2. Какво се е случило на 16.03.1913?
3. Какво се е случило на 24.05.1914?
4. Какво се е случило на 21.01.1919?
5. Какво се е случило на 26.11.1919?
6. Какво се е случило на 18.02.1945?
7. Каква е челната тройка през 1937/1938?
8. каква е челната тройка перз 1938/1939?
9. По какви юридически правила през 1945 се наследяват резултатите на 2 отбора едновременно?

Поздрави!

MORSKI написа:1909: “Български студенти в университета в Константинопол през 1909 г. формират футболен клуб “13”, наименуван така на името на тринадесетте му члена. В края на академичната година студентите се връщат в София и техният клуб се установява в столицата… Скоро след това Се връщат във Варна и основават “Спортист” – Варна. Със “Славия” и “Левски” това са най-старите клубове в България“.
На 3 март, а не 16 ти е основано дружество "Галата", преименувано по предложение на учителя Карел Шкорпил на старото име на река Камчия – “Тича”.
Новото дружество се преорганизира в ученическо спортно-туристическо дружество “Река Тича”, а от 21 януари 1919 г. се нарича само “Тича”.
1914 година Тича и Галата се обединяват
В Енциклопедия на световния футбол“ от Ричард Хеншоу, 1979, NEW PUBLIC BOOKS, Washington DC, USA пише, че е редно за рождена дата на отбора да се възприема 1909 г. – годината на създаването на най-стария предшественик на “Черно море” – “Спортист”, а не 1913 г. Това го казват световни историци ;)
За датата 26.11.1919 нямам и идея какво се е случило може би ти ще ми кажеш ;)
Обединението става през 1945. Двата спортни клуба "Тича" и "Владислав" са обединени след решение на партията майка! Новото дружество е с име "Тича-Владислав-45". След това пак са били преименувани на Ботев, после ставаме Черно Море!
Тези години които си изброил Владислав и Тича са на челните места това го знаем, е, и?
Какъв документ искаш да ти извадя от 1945 аз лично не разполагам с такъв и нямам идея къде се намира, но 100% ще го има някъде . Така, че се обърни към някой друг, вероятно в архива ;)
От Тича вземаме името на стадиона и годината, от Владислав само екипите ;) Това, че двата отбора се обединяват далеч не значи, че не сме им потомци ;)
И още нещо, в България има толкова много обединения, че да се хванеш за главата ;)
Поздрави и на теб!

Здравей отново,

Иронията на Коцето, предполагам, че е заради безумното твърдение, че една съдебна регистрация направена в Районен съд си седи там, без автоматично да се прехвърли в Държавните докумнети. Но няма да се спирам на това, тъй като темата не е за лични твърдения, а за най-старият официално регистриран отбор, който е ясно, че е Славия, но очевидно, че трябва да си позагубим малко време, за да доказваме, че бялото е бяло, а черното е черно.

Щеше да е по-удобно, ако беше ползвал номерцата на въпросите и за отговорите си, по-пригледно е. Също и по-лесно за кибиците :lol:

1. Отговорът ти напълно ме задоволява. Студенти от университет в Истамбул направили отбор, после ходили в София, после във Варна. Красота :lol: Щом и господинът Хеншоу твърди, че това са първоприемниците на Черно море, тогава въпросният отбор е объркал първенството и трябва да се запише в първенството на една южна на България държава, където се разбра, че е създаден.

2. 03.03 и 16.03 е едно и също, едното е по нов, другото по стар стил на календарното броене.
Сигурен ли си, че това, което се основава на 03.03.1913 не се нарича "Туристическо дружество Галата", което в последствие не се преименува на "Туристическо дружество Река Тича"?

3. През 1914 "Тича" и "Галата" не се обединяват, както си написал. Дали в създаденото и преименувано туристическо дружество не споменават за футбол за пръв път при обединяването си с въпросния истамбулски "Спортист" на 24.05.1914, когато се променя формулировката на "Ученическо спортно-туристическо дружество"? Всяка връзка между Тича, Владислав и футбол преди тази дата е смехотворна. Ако сте приемници на истамбулския "Спортист", това трябва да го обявите публично, и тогава ще водим друг разговор ;)

4. Датата 21.01.1919 я споменаваш с половин уста от немай къде, но пропускаш да споменеш, че именно тогава от "Ученическото спортно-туристическо дружество Река Тича", най-после се преименува на "Спортен клуб Тича", за пръв път може да се говори за официален футболен отбор, макар и затова да е малко рано.

5. Стигаме и до сакралната дата 26.11.1919, която естествено, че не знаеш, защото тогава цялата лъжлива пропаганда би загубила смисъл. На тази дата "Спортен клуб Тича" се регистрира граждански в съда и добива статут на официален отбор, за каквито отбори дискутираме в настоящата тема. Документите си лежат кротко в Държавния архив, справка може да бъде направена лесно и по всяко време

6. Тук няма неясноти, все едно да обединят в днешния ден Черно море и Спартак, работата е същата...

7. Официалният сайт на Черно море предвидливо мълчи и не се излага, но в "Уикипедия", в раздела "Черно море", абсурдът е налице, явно клонирани, футболистите на Черно море през 1937-1938 са едновременно носители на златния и сребърния медал в първенството.

8. Официалният сайт на Черно море предвидливо мълчи и по този въпрос и не се излага, но в "Уикипедия", в раздела "Черно море", абсурдът е налице отново, явно пак клонирани, футболистите на Черно море през 1938-1939 са едновременно носители на сребърния и бронзовия медал в първенството. Как и стават тия работи, хич не става ясно...

9. Твърдиш, че взимате от едните стадиона, а от другите само екипите, но това е очевидна лъжа, при положение, че вместо носители на 1 титла (1938), изведнъж ставате носители на 4, при наличието на сериозните, деформираща статистиката, абсурди, които видяхме по-горе. същото става и със сребърните медали. Реално погледнато, Черно море по всякаква логика и законодателството на България може да наследи, в зависимост от ситуацията, или Тича или Владислав. Очевидно е , че Тича е имал честта, следователно Черно море може да претендира за 1 златен (1938), 2 сребърни (1935, 1936) и 1 бронзов (1939) медали. Но тая работа с медалите мен много не ме грее, тук си разискваме кой е първият официално регистриран клуб в България.
[center][wrapimg=]https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/s350x350/1782155_10203359119959520_2077530093_n.jpg?oh=d835df5c333af43a2432f0d8305f9166&oe=586C0965[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
1913
Контакти:

Мнениеот 1913 » 16 окт 2010 00:42

Сашо, това, което намерихме наскоро беше книгата "Бялата библия", в която има подробности от първите години на клуба. Учредителния протокол от 10.04.1913 си седи в архива от създаването му, него никой не го е търсил и намирал. Там където може да намериш и един друг Учредителен протокол от 26.11.1919 ;)
[center][wrapimg=]https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/s350x350/1782155_10203359119959520_2077530093_n.jpg?oh=d835df5c333af43a2432f0d8305f9166&oe=586C0965[/wrapimg][/center]

Върни се в “Архив”